• Latest
ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ

Π. Κουκουλόπουλος: «Εθνική προτεραιότητα, η αναζωογόνηση της υπαίθρου»

12 Φεβρουαρίου 2024
Επικίνδυνα πυροτεχνήματα μέσα στον κόσμο, στο άναμμα του χριστουγεννιάτικου δέντρου της Κοζάνης. Βίντεο

Μαλούτας για τα βεγγαλικά στην Κοζάνη: Η δημοτική αρχή Κοκκαλιάρη συνεχίζει να λειτουργεί με ανευθυνότητα

10 Δεκεμβρίου 2025
Σιάτιστα: Το πρώτο φιλικό παιχνίδι του Μακεδονικού

Α’ ΕΠΣ Κοζάνης: Μακεδονικός Σιάτιστας – ΑΣ Ιωνικός 0-0

10 Δεκεμβρίου 2025
Στήθηκε το μεγάλο μπλόκο των αγροτών στα διόδια Σιάτιστας-Έκλεισαν την Εγνατία Οδό με 300 τρακτέρ-Ανοιχτός ο παλιός δρόμος Κοζάνης-Σιάτιστας – Βίντεο και φωτογραφίες

Σιάτιστα: Σύσκεψη αγροτών στο μπλόκο της Μπάρας

10 Δεκεμβρίου 2025
Σύλλογος Ατόμων με Αναπηρία της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης: «Έκφραση στήριξης στις κινητοποιήσεις του αγροτικού κόσμου».

Σύλλογος Ατόμων με Αναπηρία της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης: «Έκφραση στήριξης στις κινητοποιήσεις του αγροτικού κόσμου».

10 Δεκεμβρίου 2025
Διπλή δολοφονία στη Φοινικούντα: Στο «μικροσκόπιο» οι επικοινωνίες του ανιψιού – Τα ερωτήματα και το μυστήριο με το λευκό αυτοκίνητο

Συνελήφθησαν ο ανιψιός του ιδιοκτήτη του κάμπινγκ στη Φοινικούντα και ο επιχειρηματίας φίλος του – Αναζητείται κι άλλος

10 Δεκεμβρίου 2025
Δικογραφία της ΕΛ.ΑΣ για τα βεγγαλικά στην κεντρική πλατεία Κοζάνης- Ενημερώθηκε η Εισαγγελία

Δικογραφία της ΕΛ.ΑΣ για τα βεγγαλικά στην κεντρική πλατεία Κοζάνης- Ενημερώθηκε η Εισαγγελία

10 Δεκεμβρίου 2025
Νεάπολη: Ημερίδα για παιδιά και γονείς για το διαδίκτυο

Νεάπολη: Ημερίδα για παιδιά και γονείς για το διαδίκτυο

10 Δεκεμβρίου 2025
Νίκος Κατσαούνης: Πρόταση για ίδρυση μουσείου Υπεραστικών Λεωφορείων στο ΒΙΟΠΑ Εράτυρας

Νίκος Κατσαούνης: Πρόταση για ίδρυση μουσείου Υπεραστικών Λεωφορείων στο ΒΙΟΠΑ Εράτυρας

10 Δεκεμβρίου 2025
Συνάντηση Έναρξης του Έργου CARED – Κυκλική Γεωργία για την Αγροτική Οικονομική Ανάπτυξη

Συνάντηση Έναρξης του Έργου CARED – Κυκλική Γεωργία για την Αγροτική Οικονομική Ανάπτυξη

10 Δεκεμβρίου 2025
Οι συναντήσεις του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργου Αμανατίδη στην Αθήνα

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Αμανατίδης στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου για την Εγνατία Οδό Α.Ε. Βίντεο

10 Δεκεμβρίου 2025
Δήμος Γρεβενών: «Η Καθαριότητα είναι υπόθεση όλων μας»

Δήμος Γρεβενών: «Η Καθαριότητα είναι υπόθεση όλων μας»

10 Δεκεμβρίου 2025
ΣΥΡΙΖΑ

Σε σώμα συγκροτήθηκε η νέα Περιφερειακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.

10 Δεκεμβρίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Τετάρτη, 10 Δεκεμβρίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Π. Κουκουλόπουλος: «Εθνική προτεραιότητα, η αναζωογόνηση της υπαίθρου»

sierafm by sierafm
12 Φεβρουαρίου 2024
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
0
ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ
0
SHARES
12
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Άρθρο του Βουλευτή Κοζάνης του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Πάρι Κουκουλόπουλου, στην Εφημερίδα «ΤΟ ΠΑΡΟΝ της Κυριακής»:

Η απογραφή πληθυσμού πριν τρία χρόνια από την ΕΛΣΤΑΤ αποτύπωσε με ακρίβεια την αποδυνάμωση της ελληνικής περιφέρειας και τη δραματική συρρίκνωση της υπαίθρου. Με δυο λόγια, ό,τι δεν αγγίζει ο τουρισμός και ο τομέας των υπηρεσιών, φθίνει. Ο κόσμος και ιδιαίτερα οι νέοι εγκαταλείπουν την ύπαιθρο και ευρύτερα την περιφέρεια, αναζητώντας καλύτερες συνθήκες ζωής με βάση ένα αξιοπρεπές επίπεδο εισοδήματος.

Τα επίσημα στοιχεία δεν επιδέχονται ωραιοποιήσεις και “στρογγυλέματα”. Από το 2009 έως το 2020, η χρησιμοποιούμενη πανελλαδικά γεωργική έκταση μειώθηκε κατά 18,8%, αντίστοιχα οι ζωικές μονάδες κατά 18,2%, ενώ οι κάτοχοι και τα απασχολούμενα μέλη της οικογένειάς τους κατά 30,9%. Η αποκλειστική απασχόληση στη γεωργία – κτηνοτροφία υποχώρησε κατά 29,7%.

Η Κυβέρνηση, εδώ και πέντε χρόνια, ζει με την ψευδαίσθηση ότι μπορεί να υπάρξει Χώρα χωρίς ενδοχώρα, Ελλάδα χωρίς αγροτιά, διακυβέρνηση δίχως ίχνος περιφερειακής και αγροτικής πολιτικής. Διευρύνει έτσι τις ανισότητες κέντρου – περιφέρειας. Πριονίζει το θεμέλιο της αναπτυξιακής προοπτικής της Χώρας, της οποίας βασικό πυλώνα αποτελεί η βιώσιμη, ανθεκτική και καινοτόμα παραγωγική αναγέννηση της υπαίθρου.

Η ανάπτυξη για την οποία ο Πρωθυπουργός επικοινωνιακά πανηγυρίζει, σε δύο χρόνια, σύμφωνα με όλα τα μακροοικονομικά μοντέλα, θα αλλάξει κλίμακα υποχωρώντας κάτω από το 2%. Βασίζεται δε αποκλειστικά στην κατανάλωση, στον τουρισμό και στο real estate με τη golden visa που οδηγεί στον αφελληνισμό της οικονομίας.

Η πολύπλευρη εκτόξευση του κόστους διαβίωσης έπληξε τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους. Το κόστος παραγωγής εκτοξεύτηκε, η κλιματική κρίση τους “γονατίζει”, η νέα ΚΑΠ βρίθει αστοχιών. Οι αρνητικές εξελίξεις στον ΟΠΕΚΕΠΕ, η υπονόμευση του ΕΛΓΑ που παραδώσαμε το 2015 με πλεόνασμα, τα εφήμερα ημίμετρα “ασπιρίνες”, ρίχνουν “λάδι στη φωτιά” του προβλήματος.

Στον αντίποδα, αναδεικνύεται, με υπευθυνότητα και ρεαλισμό, η δέσμη προτάσεων που ανέπτυξε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης.

Πως άραγε να ανταγωνιστεί ο Έλληνας αγρότης τον Ευρωπαίο παραγωγό ομοειδών προϊόντων που έχει αγροτικό πετρέλαιο; Η εφαρμογή του αγροτικού πετρελαίου συνιστά κεντρικό ζήτημα σύγκλισης με την Ευρώπη, για να γίνει πιο ανταγωνιστικός ο ελληνικός πρωτογενής τομέας. Όπως σε άλλα κράτη, μπορεί να υλοποιηθεί με διαφάνεια και πλήρη έλεγχο, καθώς στην Ελλάδα από το 2011 λειτουργεί το ΟΣΔΕ (Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου), χάρη στο οποίο το Κράτος γνωρίζει με εγκυρότητα τα δεδομένα εκτροφών και καλλιέργειας κάθε αγρότη. Είναι απλά εφαρμόσιμο, με ορισμό πλαφόν βάσει των αντικειμενικών στοιχείων και με χρήση ψηφιακής κάρτας κατευθείαν στην αντλία.

Το ΠΑΣΟΚ δεν θυμήθηκε να νοιαστεί τώρα, αφού στήθηκαν τα μπλόκα, για το ενεργειακό βάρος της αγροτιάς. Εδώ και τέσσερα χρόνια έχουμε συγκεκριμένη πρόταση για εκδημοκρατισμό της ενέργειας. Με ενεργειακές κοινότητες αγροτών και -πρωτίστως- άνοιγμα του ηλεκτρικού χώρου, κάτι που η Κυβέρνηση αρνείται πεισματικά. Η Ν.Δ. έκλεισε από τον Αύγουστο του 2022 τον ηλεκτρικό χώρο μόνο για πέντε μεγάλες εταιρείες, αφήνοντας απέξω τους Δήμους, τις ΔΕΥΑ, τους κοινωνικά ευάλωτους και τις ενεργειακές κοινότητες. Οι αγρότες θα μπορούσαν να έχουν δωρεάν, με net metering, όλο το ρεύμα τους, με φωτοβολταϊκά των ενεργειακών κοινοτήτων τους. Εδώ εντοπίζεται η μείζονος σημασία “λεπτομέρεια” στην εξαγγελία του Πρωθυπουργού. Δεν τους δίνει ηλεκτρικό χώρο, αλλά προβλέπει μπαταρίες, μέθοδο που είναι και πιο ακριβή επένδυση και έχει πολλαπλά μειονεκτήματα.

Το 50% της ηλεκτρικής ενέργειας από Α.Π.Ε. σε όλη την Ευρώπη παράγεται από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αγρότες και ενεργειακές κοινότητες. Η κατάσταση στην Ελλάδα συνιστά μέγιστη απόκλισή μας από την Ε.Ε., η οποία άλλωστε εγκάλεσε την πατρίδα μας για προώθηση ολιγοπωλιακών πρακτικών στην ανάπτυξη των Α.Π.Ε. Σημειωτέον, μάλιστα, ότι η πρότασή μας για ενεργειακή δημοκρατία έχει επενδυτικό χαρακτήρα που μπορεί να οδηγήσει σε ελάφρυνση του κρατικού προϋπολογισμού.

Πιστοί στους διαχρονικούς δεσμούς της Παράταξής μας με τον κόσμο της υπαίθρου, έχουμε καταρτίσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αγροτικής πολιτικής. Ο εκσυγχρονισμός του Κανονισμού αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ (για τον οποίο παραδώσαμε έτοιμες αναλογιστικές μελέτες το 2015), η ανθεκτικότητα των καλλιεργειών και η αποτελεσματική θωράκισή τους μπροστά στην κλιματική κρίση, η επαναδιαπραγμάτευση του στρατηγικού σχεδίου της ΚΑΠ, η διαχείριση των υδάτων άρδευσης των χωραφιών, η προστασία της αγροτικής γης από τους πλειστηριασμούς, είναι ζητήματα που πρέπει, επιτέλους, να βγουν ψηλά στο προσκήνιο. Διαφορετικά, η άρον – άρον φυγή της νέας γενιάς μακριά από την πάτρια γη, θα παραμένει μοναδική διέξοδος προς αναζήτηση μιας ζωής με αξιοπρέπεια και ευημερία.

Οι κινητοποιήσεις των αγροτών αναδεικνύουν την επιτακτική ανάγκη αλλαγής πορείας. Η αναζωογόνηση της υπαίθρου είναι εθνική προτεραιότητα.

Tags: ΠΑΡΙΣ ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ
Previous Post

Κοινωνικό τιμολόγιο: Έξτρα έκπτωση στους δικαιούχους ΚΟΤ στους λογαριασμούς ρεύματος

Next Post

Μη Κρατικά Πανεπιστήμια και Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας των Γιάννη Βλατή & Λάζαρου Μαλούτα  

Next Post
ΜΑΛΟΥΤΑΣ

Μη Κρατικά Πανεπιστήμια και Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας των Γιάννη Βλατή & Λάζαρου Μαλούτα  

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Μαλούτας για τα βεγγαλικά στην Κοζάνη: Η δημοτική αρχή Κοκκαλιάρη συνεχίζει να λειτουργεί με ανευθυνότητα
  • Α’ ΕΠΣ Κοζάνης: Μακεδονικός Σιάτιστας – ΑΣ Ιωνικός 0-0
  • Σιάτιστα: Σύσκεψη αγροτών στο μπλόκο της Μπάρας
  • Σύλλογος Ατόμων με Αναπηρία της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης: «Έκφραση στήριξης στις κινητοποιήσεις του αγροτικού κόσμου».
  • Συνελήφθησαν ο ανιψιός του ιδιοκτήτη του κάμπινγκ στη Φοινικούντα και ο επιχειρηματίας φίλος του – Αναζητείται κι άλλος

Πρόσφατα σχόλια

  1. Ευδοκία Λιάτου στο Ο πρώην Δήμαρχος Νεάπολης Δημοσθένης Μαυρίδης για τις φυλακές: «Να δούμε την ευκαιρία, όχι τον φόβο»
  2. Άγνωστος φίλος Βοίου στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  3. Ανδρομάχη Τσιώρα στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  4. sierafm στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  5. Ανδρομάχη Τσιώρα στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Plinko.gr

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr