• Latest
Κουκουλόπουλος

Π. Κουκουλόπουλος:  «Η Ενεργειακή Δημοκρατία και δυο  προτάσεις άμεσης εφαρμογής για τη Δυτική Μακεδονία»

25 Απριλίου 2024
ΕΠΣ Κοζάνης: Τα αποτελέσματα και οι βαθμολογίες του Σαββατοκύριακου 21-22/12/2024

Τουρνουά ποδοσφαίρου Μακεδονικού Σιάτιστας. Το υπόλοιπο πρόγραμμα

18 Ιουλίου 2025
Κοζάνη: Ανατράπηκε νταλίκα στην Εγνατία οδό στο ρεύμα προς Θεσσαλονίκη – Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις (βίντεο)

Άνοιξε η Εγνατία. Απομακρύνθηκε η νταλίκα

18 Ιουλίου 2025
αστυνομια, συλληψη

Συλλήψεις αστυνομικών για διακίνηση ναρκωτικών: Έπαιρναν κατασχεμένες ουσίες και τις πωλούσαν

18 Ιουλίου 2025
Κοζάνη: Ανατράπηκε νταλίκα στην Εγνατία οδό στο ρεύμα προς Θεσσαλονίκη – Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις (βίντεο)

Κοζάνη: Ανατράπηκε νταλίκα στην Εγνατία οδό στο ρεύμα προς Θεσσαλονίκη – Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις (βίντεο)

18 Ιουλίου 2025
Φλώρινα: Συνελήφθη 32χρονος αλλοδαπός ο οποίος μετέφερε παράνομα έναν αλλοδαπό

Φλώρινα: Συνελήφθη 32χρονος αλλοδαπός ο οποίος μετέφερε παράνομα έναν αλλοδαπό

18 Ιουλίου 2025
Τραγωδία στη Χαλκιδική: Αγόρι 8 ετών κατέρρευσε και πέθανε μπροστά στους γονείς του

Νεκρό βρέφος 3 μηνών στο Αμύνταιο – Από το Κέντρο Υγείας στη Θεσσαλονίκη

18 Ιουλίου 2025
Ομιλία Π. Κουκουλόπουλου για την Τηλεθέρμανση στην Ολομέλεια της Βουλής

Π. Κουκουλόπουλος: «Ταύτιση ελεγκτή και ελεγχόμενου με την ενσωμάτωση ΣΔΟΕ – ΟΠΕΚΕΠΕ στις υπερεξουσίες της ΑΑΔΕ»

18 Ιουλίου 2025
Καστοριά: Συνελήφθη 44χρονος για διακίνηση ναρκωτικών

Καστοριά: Συνελήφθη 44χρονος για διακίνηση ναρκωτικών

18 Ιουλίου 2025
Ξεκίνησε η τοποθέτηση των ποτιστρών στον ορεινό όγκο των Γρεβενών

Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας: Οι Πρέσπες στο επίκεντρο των Διεθνών Περιπατητικών Τεχνών – Ολοκληρώθηκε το WAC 25

18 Ιουλίου 2025
Ξεκίνησε η τοποθέτηση των ποτιστρών στον ορεινό όγκο των Γρεβενών

Ξεκίνησε η τοποθέτηση των ποτιστρών στον ορεινό όγκο των Γρεβενών

18 Ιουλίου 2025
Η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Δ. Μακεδονίας και το Πανεπιστήμιο Δ. Μακεδονίας σας προσκαλούν στην εκδήλωση του έργου “RRI-LEADERS: Leadership for Territorial Development through Responsible Science and Innovation”

Έκτακτη συνεδρίαση της ΠΕΔ για την επίσκεψη του Πρωθυπουργού

18 Ιουλίου 2025
Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Υποδομές πρόσβασης   και ανακαίνιση χώρων στο ΔΑΚ Κοζάνης

Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Υποδομές πρόσβασης  και ανακαίνιση χώρων στο ΔΑΚ Κοζάνης

18 Ιουλίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Σάββατο, 19 Ιουλίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Π. Κουκουλόπουλος:  «Η Ενεργειακή Δημοκρατία και δυο  προτάσεις άμεσης εφαρμογής για τη Δυτική Μακεδονία»

sierafm by sierafm
25 Απριλίου 2024
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
0
Κουκουλόπουλος
0
SHARES
5
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Παρέμβαση για τις ενεργειακές διατάξεις του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας πραγματοποίησε  ο Βουλευτής Κοζάνης του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Πάρις Κουκουλόπουλος, κατά τη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής & Εμπορίου.

Εισαγωγικά υπενθύμισε ότι «πριν τέσσερα χρόνια, με την αείμνηστη Πρόεδρό μας Φώφη Γεννηματά, διοργανώσαμε στην Κοζάνη την 1η δημόσια παρουσίαση μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής για την ενέργεια, υπό τον τίτλο “Ενεργειακή Δημοκρατία”. Μια πρόταση που εμπλουτίσαμε στο διάβα του χρόνου και οι εξελίξεις την έχουν δικαιώσει πάρα πολλές φορές. Σε τίτλους από τότε προτείνουμε:

1) Σταδιακή απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων, σε συνδυασμό ταυτόχρονα με την ταχύτατη διείσδυση αφενός μεν των ΑΠΕ αφετέρου της αποθήκευσης.

2) Ριζική αναβάθμιση των δικτύων μέσης και χαμηλής τάσης, για να υπηρετήσουν τη διείσδυση των ΑΠΕ, καθώς και των λεωφόρων υψηλής και υπερυψηλής τάσης, ώστε να ενισχύσουμε σε 1η φάση τον ανταγωνισμό με φθηνότερες εισαγωγές και σε 2ο χρόνο τις εξαγωγές ενέργειας από ΑΠΕ.

3) Ριζική ενεργειακή αναβάθμιση των Δημοσίων κτιρίων στη χώρα και όλου του κτιριακού αποθέματος (80.000 κτίρια) στη Δυτική Μακεδονία. Αυτή η δράση με τον πολλαπλασιαστή της θα έδινε όλο το ΑΕΠ που χάνει η Δυτική Μακεδονία από το λιγνίτη. Με αυτή τη λογική, του μεγάλου πολλαπλασιαστή, η ενεργειακή αναβάθμιση συμπεριλήφθηκε αργότερα ως πρωταγωνιστική δράση στην Έκθεση Πισσαρίδη, η τύχη της οποίας αγνοείται.

4) Ανάπτυξη ΑΠΕ με έναν κανόνα: Χωροθέτησή τους από όλους τους Δήμους ισόρροπα, υπό τον όρο τουλάχιστον το 50% των ΑΠΕ που αναπτύσσεται σε κάθε Δήμο να εξυπηρετεί τις ανάγκες των ίδιων των Δήμων, των αγροτών, των κοινωνικά ευάλωτων, της μεταποίησης και ισχυρών ενεργειακών κοινοτήτων».

Αντικρούοντας στη συνέχεια αναφορές του Υπουργού Περιβάλλοντος & Ενέργειας, κ. Θ. Σκυλακάκη, για το κόστος του λιγνίτη, σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι «η λιγνιτική μονάδα “Πτολεμαΐδα V”, εάν δεν είχε καθυστερήσει τέσσερα ολόκληρα χρόνια (δύο με υπαιτιότητα του ΣΥΡΙΖΑ και δύο με ευθύνη της Ν.Δ.), σύμφωνα με τεκμηριωμένους επιστημονικούς υπολογισμούς θα είχε απαλλάξει τον κρατικό προϋπολογισμό από τουλάχιστον 1,6 δις επιδοτήσεις και θα είχε αποσβεστεί μόνο μέσα στους δεκαοχτώ μήνες της κρίσης».

Στον αντίποδα, λοιπόν, της πρωτοπόρου πρότασης του ΠΑΣΟΚ, ο Π. Κουκουλόπουλος στηλίτευσε πως «η ενέργεια δωρίζεται σε λίγους, ενώ διαφαίνεται πως σε λιγότερο από πέντε χρόνια το 100% των ΑΠΕ θα έχει περάσει στα χέρια πέντε ισχυρών εταιρειών και της ΔΕΗ. Αυτό δεν συμβαίνει σε καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα, είναι ένα τεράστιο σφάλμα που δυστυχώς η Ελλάδα θα το πληρώσει».

Επιπλέον, εστιάζοντας ειδικά στη Δυτική Μακεδονία, καυτηρίασε ότι εκεί «αυτή τη στιγμή είναι πλήρως αδειοδοτημένα τα 7 Gw από τα 28 Gw που έχουν αδειοδοτηθεί σε όλη την Ελλάδα. Με άλλα λόγια, το 2,5 % του πληθυσμού της Χώρας καλείται να σηκώσει στην πλάτη του το 25% της ανάπτυξης ΑΠΕ στην Ελλάδα! Και αυτό συμβαίνει χωρίς να υπάρχει καμία μέριμνα για τους πολίτες και τις κατηγορίες που εμείς διασφαλίζαμε στην πρότασή μας. Όσα συμβαίνουν με την ανάπτυξη των 2 Gw από την Κοινοπραξία ΔΕΗ – RWE αποτελούν ακραία πρόκληση».

Ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του, ο Βουλευτής Κοζάνης του ΠΑΣΟΚ προχώρησε σε δύο στοχευμένες προτάσεις διορθωτικών παρεμβάσεων για τη Δυτική Μακεδονία ενόψει συζήτησης του Νομοσχεδίου στην Ολομέλεια:

1) Να δοθεί ηλεκτρικός χώρος στην Αυτοδιοίκηση, στους αγρότες και στους μικρομεσαίους επενδυτές που φρόντισαν να δημιουργήσουν ενεργειακές κοινότητες και αυτή τη στιγμή έχουν άδειες παραγωγής 1,4 Gw, οι οποίες παραμένουν στα αζήτητα, καθώς ο ΔΕΔΔΗΕ δεν δέχεται τις αιτήσεις τους, όπως δεν δέχεται των αγροτών και της Αυτοδιοίκησης.

2) Να γίνει ουσιαστική παρέμβαση προς τη ΔΕΗ, ώστε να επιτευχθεί ένα πρότυπο συνεργασίας στη Δυτική Μακεδονία, με το οποίο η τοπική κοινωνία (κάτοικοι και Αυτοδιοίκηση) να συμμετέχουν ισότιμα με τη  ΔΕΗ – RWE στο εγχείρημα ανάπτυξης των 2 Gw.

Αναλυτικότερα, μπορείτε να δείτε το video της ομιλίας εδώ: https://collab.parliament.gr/~ND3Ln

Tags: ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ
Previous Post

Γενικό Λύκειο Σιάτιστας: Διάκριση για την μαθήτρια Αικατερίνη Νίκου – Γκόγκου στον 11ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Ποίησης

Next Post

Τροχαίο δυστύχημα – Νεκρός 36χρονος που έπεσε με το αυτοκίνητό του σε αρδευτικό κανάλι

Next Post
αστυνομια, ασθενοφορο

Τροχαίο δυστύχημα – Νεκρός 36χρονος που έπεσε με το αυτοκίνητό του σε αρδευτικό κανάλι

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Τουρνουά ποδοσφαίρου Μακεδονικού Σιάτιστας. Το υπόλοιπο πρόγραμμα
  • Άνοιξε η Εγνατία. Απομακρύνθηκε η νταλίκα
  • Συλλήψεις αστυνομικών για διακίνηση ναρκωτικών: Έπαιρναν κατασχεμένες ουσίες και τις πωλούσαν
  • Κοζάνη: Ανατράπηκε νταλίκα στην Εγνατία οδό στο ρεύμα προς Θεσσαλονίκη – Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις (βίντεο)
  • Φλώρινα: Συνελήφθη 32χρονος αλλοδαπός ο οποίος μετέφερε παράνομα έναν αλλοδαπό

Πρόσφατα σχόλια

  1. Xri στο Σιάτιστα: Λαμπάδιασε αυτοκίνητο στο πάρκινγκ του Γυμνασίου
  2. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει μόνο ποδόσφαιρο: Η ποδηλασία κατακτά τους φιλάθλους - SieraFM στο 3ος ο Δημήτρης Σελέτης στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ορεινού Δρόμου στο Καρπενήσι. Βίντεο
  3. Χαρά στο Δήμος Γρεβενών: «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2025» -Το πρόγραμμα της 1ης περιόδου
  4. Σάκης στο Συνεδρίαση με ερώτηση για το κόστος συνδέσεων αερίου στη Γαλατινή. Βίντεο
  5. Βασιλω στο Προσλήψεις 3 ατόμων στο ΠΤΑ Δυτικής Μακεδονίας
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr