• Latest
Κουκουλόπουλος

Π. Κουκουλόπουλος:  «Η θεσμική μνήμη, οδηγός δημοκρατικής ρύθμισης των εκλογικών ζητημάτων»

23 Ιανουαρίου 2024
Έφυγε ξαφνικά από τη ζωή σε ηλικία 58 ετών ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Κώστας Τσανακτσίδης

Έφυγε ξαφνικά από τη ζωή σε ηλικία 58 ετών ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Κώστας Τσανακτσίδης

13 Οκτωβρίου 2025
Δημοσκόπηση Opinion Poll: Στο 30,1% η ΝΔ, διαφορά 16,3 μονάδων από το ΠΑΣΟΚ -7 στους 10 δεν θα ψήφιζαν κόμμα Τσίπρα

Δημοσκόπηση Opinion Poll: Στο 30,1% η ΝΔ, διαφορά 16,3 μονάδων από το ΠΑΣΟΚ -7 στους 10 δεν θα ψήφιζαν κόμμα Τσίπρα

13 Οκτωβρίου 2025
Στάθης Κωνσταντινίδης: Η δημιουργία 2 Ωνάσειων Σχολείων στην περιοχή μας αποτελεί μία ιδιαίτερα θετική εξέλιξη

Η απάντηση του Υπουργού Ανάπτυξης, κ. Θεοδωρικάκου, στην Κοινοβουλευτική Ερώτηση του Βουλευτή Στάθη Κωνσταντινίδη για την εφαρμογή της Ρήτρας Δίκαιης Μετάβασης

13 Οκτωβρίου 2025
Σύλλογος ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ Κοζάνης

Σύλλογος Αριστοτέλης Έναρξη δραστηριοτήτων

13 Οκτωβρίου 2025
Μακεδονικός Σιάτιστας: Έναρξη συνεργασίας με τον προπονητή τερματοφυλάκων Θεόφιλο Φώτη

Μακεδονικός Σιάτιστας: Έναρξη συνεργασίας με τον προπονητή τερματοφυλάκων Θεόφιλο Φώτη

13 Οκτωβρίου 2025
Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Ολοκληρώθηκε το τριήμερο  των επετειακών εκδηλώσεων με τίτλο  «30 Χρόνια μετά τον Σεισμό “Μνήμη – Αποκατάσταση – Θωράκιση”

Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Ολοκληρώθηκε το τριήμερο  των επετειακών εκδηλώσεων με τίτλο «30 Χρόνια μετά τον Σεισμό “Μνήμη – Αποκατάσταση – Θωράκιση”

13 Οκτωβρίου 2025
«Μηδενική Ανοχή στη μη χρήση κράνους»: Πραγματοποιήθηκαν 461 τροχονομικοί έλεγχοι σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας

«Μηδενική Ανοχή στη μη χρήση κράνους ». Στο πλαίσιο της εκστρατείας αυτής πραγματοποιήθηκαν -433- τροχονομικοί έλεγχοι σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας

13 Οκτωβρίου 2025
Ανεπανάληπτες στιγμές στο Student Welcome Festival Kastoria!

Ανεπανάληπτες στιγμές στο Student Welcome Festival Kastoria!

13 Οκτωβρίου 2025
Δήμος Γρεβενών: Λαμπρός εορτασμός για τα 113α ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ της πόλης των Γρεβενών

Δήμος Γρεβενών: Λαμπρός εορτασμός για τα 113α ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ της πόλης των Γρεβενών

13 Οκτωβρίου 2025
Δήμος Κοζάνης: Κλειστή η πισίνα του Λιάπειου λόγω έκτακτης τεχνικής βλάβης

Δήμος Κοζάνης: Κλειστό το Λιάπειο για τις ώρες κοινού από 20:30 με 22:30 την Τετάρτη 15 Οκτωβρίου λόγω επίσκεψης κλιμακίου της ΚΟΕ

13 Οκτωβρίου 2025
Βέττα Καλλιόπη

Καλλιόπη Βέττα: «Να παρέμβει η κυβέρνηση και η Τράπεζα της Ελλάδας για την παραμονή του καταστήματος της Εθνικής στα Σέρβια»

13 Οκτωβρίου 2025
Διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος την Τετάρτη 15 Οκτωβρίου

Διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος την Τετάρτη 15 Οκτωβρίου

13 Οκτωβρίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Τρίτη, 14 Οκτωβρίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Π. Κουκουλόπουλος:  «Η θεσμική μνήμη, οδηγός δημοκρατικής ρύθμισης των εκλογικών ζητημάτων»

sierafm by sierafm
23 Ιανουαρίου 2024
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
0
Κουκουλόπουλος
0
SHARES
8
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Σε εκλογικά διδάγματα της θεσμικής και ιστορικής μνήμης, καθώς και στη σημασία του δημοκρατικού διαλόγου εντός μιας Διακομματικής Επιτροπής, εστίασε ο Βουλευτής Κοζάνης του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Πάρις Κουκουλόπουλος, κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής επί του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών περί επιστολικής ψήφου.

Εισαγωγικά, ανέφερε ότι «η Γ’ Ελληνική Δημοκρατία είναι η καλύτερη περίοδος της Νεότερης Ιστορίας μας. Από το 1974 και έπειτα, αφήσαμε πίσω μια μακρά περίοδο πολιτικής ανωμαλίας, στην όποια συμμετείχαν, εκτός από εκτροπές του πολιτεύματος, καλπονοθείες, εκλογικοί αιφνιδιασμοί, παράλογα εκλογικά συστήματα. Ειδικά για τον εκλογικό νόμο, η Γ’ Ελληνική Δημοκρατία κατάφερε να βρει το δρόμο της ουσιαστικά το 2004, όταν ψηφίστηκε ο νόμος 3231, ο ουσιώδης πυρήνας του οποίου ως προς τον προσδιορισμό της κατανομής των εδρών στα κόμματα, δεν έχει αλλάξει, παρά τις επιμέρους αλλαγές που μεσολάβησαν. Έχουμε επιτύχει δεδομένα πολιτικής κανονικότητας, συνεπώς όταν μιλάμε για εκλογικούς νόμους, θα πρέπει να έχουμε πιο χαμηλούς τόνους. Δεν προσφέρει τίποτα στο διάλογο η αλαζονεία».

Εν συνεχεία, υπενθύμισε ότι «με το ν.2623/1998, επί Υπουργίας Αλέκου Παπαδόπουλου, τα δημοτολόγια μετατράπηκαν σε εκλογικούς καταλόγους. Από εκεί ουσιαστικά αντλούν το δικαίωμά τους οι απόδημοι, ως εγγεγραμμένοι στα δημοτολόγια, να ψηφίζουν. Ήρθε στη συνέχεια η αναθεώρηση του 2001, επί Πρωθυπουργίας Κώστα Σημίτη, με Εισηγητή τον Ευάγγελο Βενιζέλο και Πρόεδρο της Επιτροπής τον Φοίβο Ιωαννίδη, με συναινετικό τρόπο να εισάγει την πρόβλεψη περί επιστολικής ψήφου ιδιαίτερα για τους απόδημους, αλλά και ως δυνατότητα γενικότερα».

Ο Π. Κουκουλόπουλος περιέγραψε την Τροπολογία που επεκτείνει την επιστολική ψήφο και στις εθνικές εκλογές, ως «αιφνιδιαστική και απαράδεκτη, χωρίς κανέναν διάλογο, χωρίς καμία ενημέρωση», υπογραμμίζοντας ότι «δεν μπορεί να ρυθμίζεις με “βίαιο” τρόπο εκλογικά ζητήματα. Στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής ασκήσαμε με έμφαση κριτική στη μη λειτουργία της Διακομματικής Επιτροπής. Αν θες να ρυθμίσεις τα ζητήματα πραγματικά συναινετικά, δίνεις διαρκή χαρακτήρα στη Διακομματική Επιτροπή. Αυτό είναι το πολιτικό ζήτημα. Το θέμα που είχαμε να ρυθμίσουμε, δηλαδή η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος από τους αποδήμους, από τη γενιά του brain drain, θα  μπορούσε να είναι “πεδίον δόξης λαμπρό” για τη Διακομματική Επιτροπή, με τρόπο συναινετικό και σοβαρό».

Για την αποχή, εκτίμησε πως «πρέπει να κρατάμε “μικρό καλάθι”», αναφερόμενος σε «χώρες που έχουν καθιερώσει πολύ πριν από εμάς την επιστολική ψήφο, αλλά δεν έχουν ζηλευτές επιδόσεις στο ζήτημα της συμμετοχής, όπως όσα συμβαίνουν στη Γαλλία».

«Πραγματική αιτία αποστασιοποίησης των πολιτών και ταυτόχρονης ενίσχυσης των άκρων, είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης στο πολιτικό σύστημα. Και αυτό που υποσκάπτει την εμπιστοσύνη, είναι οι ανισότητες. Όταν συσσωρεύονται πρωτοφανή κέρδη από τις τράπεζες, τους τεχνολογικούς κολοσσούς, τους ενεργειακούς “γίγαντες”, όταν η μεσαία τάξη και τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα συμπιέζονται, η εμπιστοσύνη μειώνεται, οι αποστάσεις μεγαλώνουν και έχουμε αυτά τα αποτελέσματα», επισήμανε.

Στη διάρκεια της ομιλίας του, ανέδειξε ενδεικτικά σημεία που διαφοροποιούν τις εθνικές εκλογές από τις ευρωεκλογές και εγείρουν προβληματισμό. Ως μεγάλη διαφορά, σημείωσε τις προθεσμίες, καθώς οι ευρωεκλογές είναι γνωστό εδώ και πολλούς μήνες ότι θα γίνουν 9 Ιουνίου, ενώ οι εθνικές εκλογές μπορεί να προκηρυχθούν π.χ. αύριο και να διεξαχθούν με τη συντομότερη συνταγματική προθεσμία των 21 ημερών. «Ποιος και πως προλαβαίνει να υλοποιήσει όλα όσα απαιτούνται, όταν το ψηφοδέλτιο επικρατείας, στην περίπτωση των συντετμημένων προθεσμιών, κατατίθεται στον  Άρειο  Πάγο μια εβδομάδα πριν τις εθνικές εκλογές;» αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε, επίσης, τη διάσταση της δημοτικότητας που εξακολουθούν να έχουν οι απόδημοι, παρά τον διαφορετικό τόπο κατοικίας τους, με τα θέματα που πιθανώς εγερθούν για την προσμέτρηση ή μη των ψήφων τους στην εκλογική τους περιφέρεια.

«Όλα αυτά είναι ζητήματα ενός ενδιαφέροντος διαλόγου που θα έπρεπε να κάνει μια Διακομματική Επιτροπή, με στοιχειώδη άνεση χρόνου. Έτσι ρυθμίζονται τα θέματα στη Δημοκρατία, όχι όπως τα ρυθμίζει η Κυβέρνηση μ’ έναν υποδειγματικά κακό τρόπο νομοθέτησης. Όταν χάνει η Δημοκρατία, τότε υπάρχει πρόβλημα και για την Κυβέρνηση και για την Αντιπολίτευση, συνολικά για το πολιτικό σύστημα και, τελικά, για τον Ελληνικό Λαό», τόνισε στο πέρας της τοποθέτησής του.

Tags: ΠΑΡΙΣ ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ
Previous Post

Ομόφωνο «όχι» Ιεράς Συνόδου στον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών – Η πρώτη αντίδραση της κυβέρνησης

Next Post

Το ΚΑΠΗ Σιάτιστας κόβει την Βασιλόπιτα

Next Post

Το ΚΑΠΗ Σιάτιστας κόβει την Βασιλόπιτα

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Έφυγε ξαφνικά από τη ζωή σε ηλικία 58 ετών ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Κώστας Τσανακτσίδης
  • Δημοσκόπηση Opinion Poll: Στο 30,1% η ΝΔ, διαφορά 16,3 μονάδων από το ΠΑΣΟΚ -7 στους 10 δεν θα ψήφιζαν κόμμα Τσίπρα
  • Η απάντηση του Υπουργού Ανάπτυξης, κ. Θεοδωρικάκου, στην Κοινοβουλευτική Ερώτηση του Βουλευτή Στάθη Κωνσταντινίδη για την εφαρμογή της Ρήτρας Δίκαιης Μετάβασης
  • Σύλλογος Αριστοτέλης Έναρξη δραστηριοτήτων
  • Μακεδονικός Σιάτιστας: Έναρξη συνεργασίας με τον προπονητή τερματοφυλάκων Θεόφιλο Φώτη

Πρόσφατα σχόλια

  1. ΜΑΙΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΡΑ στο Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον Δημήτρη (Τάκη) Τσιώνα στη Χρυσαυγή Βοΐου
  2. C.A.SAMPSONIDIS στο Δυο αγρότες από Γρεβενά και Βόιο φέρονται εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ
  3. Κωστας στο Βόιο: ΟΠΕΚΕΠΕ, Fiesta Voio, Κληροδότημα Μανούση στη συνεδρίαση λογοδοσίας. Βίντεο
  4. Ευδοκία Λιάτου στο Βόιο: ΟΠΕΚΕΠΕ, Fiesta Voio, Κληροδότημα Μανούση στη συνεδρίαση λογοδοσίας. Βίντεο
  5. Ευδοκία Λιάτου στο Βόιο: ΟΠΕΚΕΠΕ, Fiesta Voio, Κληροδότημα Μανούση στη συνεδρίαση λογοδοσίας. Βίντεο
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr