• Latest
Ομιλία Π. Κουκουλόπουλου για την Τηλεθέρμανση στην Ολομέλεια της Βουλής

Π. Κουκουλόπουλος: «Η Κυβέρνηση ξέχασε τη φετινή παράταση για τις απαλλαγές της Δυτικής Μακεδονίας»

17 Μαρτίου 2025
Βόιο: Σταθερά τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού. Μείωση ζήτησε η Λαϊκή Συσπείρωση.  Βίντεο

Βόιο: ΟΠΕΚΕΠΕ, Fiesta Voio, Κληροδότημα Μανούση στη συνεδρίαση λογοδοσίας. Βίντεο

22 Αυγούστου 2025
Δήμος Βοΐου: Fiesta Voio 2025 – Θριαμβευτικό φινάλε με Βασίλη Παπακωνσταντίνου Arthur Squwaks, Social Waste και Danny Alpha

Βόιο: Πόσο στοίχησε το Fiesta Voio και ποια είναι η ζημιά. Αναλυτικά στοιχεία

22 Αυγούστου 2025
Στα 37.000.000 ευρώ ο προϋπολογισμός του Δήμου Βοΐου το 2025

Ζευκλής: Οι ενεργειακές κοινότητες και τα έργα του Αερίου θα αφήσουν το αποτύπωμα της Δημοτικής Αρχής για τα επόμενα χρόνια. Βίντεο

22 Αυγούστου 2025

Γαλατινή: Έκλεψαν το παγκάρι της Αγίας Παρασκευής

22 Αυγούστου 2025
πορτοφολι, χρημα

«Πλησιάζει» το επίδομα των 250 ευρώ- Ποιοι θα το πάρουν

22 Αυγούστου 2025
φεγγαρι

Μαύρο φεγγάρι: Έρχεται στις 23 Αυγούστου η νύχτα του απόλυτου σκοταδιού

22 Αυγούστου 2025
Η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Δ. Μακεδονίας και το Πανεπιστήμιο Δ. Μακεδονίας σας προσκαλούν στην εκδήλωση του έργου “RRI-LEADERS: Leadership for Territorial Development through Responsible Science and Innovation”

Δυτική Μακεδονία: Στην Αθήνα εκ νέου οι 13 Δήμαρχοι της Περιφέρειας – Συναντήσεις με Υπουργούς

22 Αυγούστου 2025
Γρεβενά: Πυρκαγιά σε δασική έκταση στο Μεσολούρι

Γρεβενά: Μαίνεται η πυρκαγιά στον πυρήνα της Βάλια Κάλντα – Περιορίστηκε σε δύσβατη πλαγιά

22 Αυγούστου 2025
 34η συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας

Η 40η συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας

22 Αυγούστου 2025
Δήμος Κοζάνης: Υπογραφή σύμβασης για τη συντήρηση και την επισκευή δώματος του 2ου Λυκείου και 2ου ΕΠΑΛ Κοζάνης 

Δήμος Κοζάνης: Υπογραφή σύμβασης για τη συντήρηση και την επισκευή δώματος του 2ου Λυκείου και 2ου ΕΠΑΛ Κοζάνης 

22 Αυγούστου 2025
Δήμος Βοΐου: Ως Μαρτυρικό Χωριό χαρακτηρίστηκε ο Πολύλακκος Βοΐου

Δήμος Βοΐου: Ως Μαρτυρικό Χωριό χαρακτηρίστηκε ο Πολύλακκος Βοΐου

22 Αυγούστου 2025
Συνάντηση συνεργασίας του Βουλευτή ΠΕ Κοζάνης Στάθη Κωνσταντινίδη με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργο Αμανατίδη

Συνάντηση συνεργασίας του Βουλευτή ΠΕ Κοζάνης Στάθη Κωνσταντινίδη με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργο Αμανατίδη

22 Αυγούστου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Σάββατο, 23 Αυγούστου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Π. Κουκουλόπουλος: «Η Κυβέρνηση ξέχασε τη φετινή παράταση για τις απαλλαγές της Δυτικής Μακεδονίας»

sierafm by sierafm
17 Μαρτίου 2025
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
0
Ομιλία Π. Κουκουλόπουλου για την Τηλεθέρμανση στην Ολομέλεια της Βουλής
0
SHARES
33
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Σε κατάθεση Ερώτησης προς τον νέο Υπουργό Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών, κ. Κ. Πιερρακάκη, προχώρησε ο Πάρις Κουκουλόπουλος, καθώς η Κυβέρνηση έχει ξεχάσει και δεν έχει δώσει παράταση για το 2025 στην ειδική απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ, η οποία ισχύει εδώ και χρόνια για τα ακίνητα σε συγκεκριμένους οικισμούς – “φαντάσματα” των Περιφερειακών Ενοτήτων Κοζάνης, Φλώρινας και Γρεβενών, που είναι σε αναγκαστική απαλλοτρίωση, σε μετεγκατάσταση ή πολεοδομικά ανενεργοί, αλλά ούτε για εκείνα που επλήγησαν από τον σεισμό του 2021 στις Π.Ε. Κοζάνης και Γρεβενών.

Ειδικότερα, ο Βουλευτής Κοζάνης του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής καλεί την Κυβέρνηση να προσθέσει άρθρο στο επικείμενο Νομοσχέδιο του Υπουργείου, με το οποίο θα δώσει παράταση εφαρμογής στις απαλλαγές των παρ.7Α και 7Δ του άρθρου 3 του ν.4223/2013 για τις περιπτώσεις της Δυτικής Μακεδονίας που ήδη περιλαμβάνονταν τα προηγούμενα χρόνια.

Υπογραμμίζεται ότι το Νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στο Κοινοβούλιο τις επόμενες ημέρες και ο Βουλευτής Κοζάνης θα είναι ο Εισηγητής εκ μέρους της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στο συγκεκριμένο Νομοσχέδιο, συνεπώς θα έχει δυνατότητα να πιέσει και δια ζώσης στη Βουλή για τις παρατάσεις που αφορούν την περιφέρειά μας.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ:

Με την έκδοση των ειδοποιητηρίων πληρωμής του ΕΝΦΙΑ για το 2025, ήρθε στην επιφάνεια η αβελτηρία της Κυβέρνησης που λησμόνησε να δώσει παράταση στις απαλλαγές που ίσχυσαν τα προηγούμενα χρόνια, μεταξύ των οποίων αυτές που αφορούν περιπτώσεις στη Δυτική Μακεδονία.

Κατ’ αρχάς, αναγκαία καθίσταται η παράταση εφαρμογής και για το έτος 2025 της παρ.7Α του άρθρου 3 του ν.4223/2013, ήτοι η απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για τα ακίνητα εντός συγκεκριμένων -υπό αναγκαστική απαλλοτρίωση, πολεοδομικά ανενεργών ή μεταφερόμενων- οικισμών και κοινοτήτων στις Περιφερειακές Ενότητες Κοζάνης, Φλώρινας και Γρεβενών.

Υπενθυμίζεται ότι η παρ.7Α αρχικά είχε προστεθεί με το άρθρο 154 του ν.4808/2021 για χρονικό διάστημα εφαρμογής το 2021. Αφορά τα ακίνητα εντός του οικισμού Αναργύρων του Δήμου Αμυνταίου της Π.Ε. Φλώρινας, ο οποίος έχει απαλλοτριωθεί αναγκαστικά υπέρ και με δαπάνες του Δημοσίου για λόγους διακινδύνευσης των ιδιοκτησιών, της ζωής και της υγείας των κατοίκων του οικισμού, που προκλήθηκαν από τα κατολισθητικά φαινόμενα της 10ης Ιουνίου 2017 στο Ορυχείο Αμυνταίου του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας της ΔΕΗ. Η απαλλαγή αφορά, επίσης, και τα ακίνητα των εξής οικισμών, οι οποίοι είναι πολεοδομικά ανενεργοί βάσει του από 5.12.2002 π.δ.: Κοινότητας Πεπονιάς, κοινότητας Πολύλακκου, οικισμού Αξιοκάστρου και οικισμού Κλήματος της κοινότητας Αξιοκάστρου, οικισμού Τραπεζίτσας και οικισμού Πανάρετης της κοινότητας Τραπεζίτσας και κοινότητας Πυλωρίου του Δήμου Βοΐου της Π.Ε. Κοζάνης, καθώς και βάσει της υπ’ αρ. 9439/3335/6.4.2000 απόφασης μεταφοράς των ακόλουθων κοινοτήτων και οικισμών: Κοινότητας Καλαμιτσίου, οικισμού Καλοχίου και οικισμού Μεσόλακκου της Π.Ε. Γρεβενών. Στη συνέχεια, η διάταξη είχε παραταθεί για το 2022 με το άρθρο 42 του ν.4916/2022, για το 2023 με το άρθρο 23 του ν.5024/2023 και για το 2024 με το άρθρο 35 του ν. 5135/2024.

Επιπροσθέτως, είναι απαραίτητο να παραταθεί η εφαρμογή της παρ.7Δ του άρθρου 3 του ν.4223/2013, ήτοι η απαλλαγή για τα κτίσματα μετά του αναλογούντος οικοπέδου τα οποία βρίσκονται σε περιοχές των Π.Ε. Κοζάνης και Γρεβενών που επλήγησαν από τον σεισμό της 3ης Μαρτίου 2021. Ως γνωστόν, η παρ.7Δ είχε προστεθεί με το άρθρο 76 του ν.4837/2021 για χρονικό διάστημα εφαρμογής τα έτη 2021, 2022 και 2023. Στη συνέχεια, παρατάθηκε για το 2024 με το άρθρο 35 ν. 5135/2024.

Δεδομένου ότι η νέα παράταση των παρ.7Α και 7Δ κρίνεται αναγκαία, καθώς παραμένουν σε ισχύ και δεν έχουν αρθεί τα πραγματικά περιστατικά που επέβαλαν τη θέσπισή τους. Οι λόγοι διακινδύνευσης των ιδιοκτησιών, της ζωής και της υγείας των κατοίκων, ο ανενεργός χαρακτήρας οικισμών και η απόφαση μετεγκατάστασης, αλλά και οι επιπτώσεις του σεισμού, αντιστοίχως ανά περίπτωση, καθιστούν αυτονόητη και απαραίτητη την απαλλαγή κατ’ ελάχιστον και για το 2025.

Δεδομένου ότι η Κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να εφαρμόζει διυπουργικά Ρήτρα Δίκαιης Μετάβασης με ειδική κατά προτεραιότητα λήψη θετικών μέτρων ιδιαίτερης μέριμνας προς όφελος των κατοίκων της Δυτικής Μακεδονίας.

Δεδομένου ότι της τελευταίας παράτασης (για το 2024) προηγήθηκε η κατάθεση σχετικής Τροπολογίας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1) Σκοπεύετε να συμπεριλάβετε στο υπό κατάθεση Νομοσχέδιο του Υπουργείου σας, άρθρο με το οποίο θα δώσετε παράταση εφαρμογής για το 2025 στις απαλλαγές των παρ.7Α και 7Δ του άρθρου 3 του ν.4223/2013 για τις ήδη περιλαμβανόμενες περιπτώσεις της Δυτικής Μακεδονίας, όπως ίσχυσαν τα προηγούμενα χρόνια;

2) Θα μεριμνήσετε ώστε η παράταση για τις ανωτέρω περιπτώσεις να καταλαμβάνει αναδρομικά και τα ειδοποιητήρια πληρωμής ΕΝΦΙΑ που ήδη εκδόθηκαν για το 2025;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Κουκουλόπουλος Παρασκευάς (Πάρις)

 

Tags: ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ
Previous Post

Γ’ Εθνική: Σημαντική νίκη για την Κοζάνη – Τα αποτελέσματα της 28ης αγωνιστικής

Next Post

Τραγωδία στην Καστοριά: Ηλικιωμένος αυτοπυρπολήθηκε στο χωριό Κρανοχώρι – Προσπάθησε να τον σώσει περαστικός

Next Post
Τραγωδία στη Χαλκιδική: Αγόρι 8 ετών κατέρρευσε και πέθανε μπροστά στους γονείς του

Τραγωδία στην Καστοριά: Ηλικιωμένος αυτοπυρπολήθηκε στο χωριό Κρανοχώρι - Προσπάθησε να τον σώσει περαστικός

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Βόιο: ΟΠΕΚΕΠΕ, Fiesta Voio, Κληροδότημα Μανούση στη συνεδρίαση λογοδοσίας. Βίντεο
  • Βόιο: Πόσο στοίχησε το Fiesta Voio και ποια είναι η ζημιά. Αναλυτικά στοιχεία
  • Ζευκλής: Οι ενεργειακές κοινότητες και τα έργα του Αερίου θα αφήσουν το αποτύπωμα της Δημοτικής Αρχής για τα επόμενα χρόνια. Βίντεο
  • Γαλατινή: Έκλεψαν το παγκάρι της Αγίας Παρασκευής
  • «Πλησιάζει» το επίδομα των 250 ευρώ- Ποιοι θα το πάρουν

Πρόσφατα σχόλια

  1. Ευδοκία στο Παπαθανάσης: Αυτοπαραγωγή ενέργειας με φωτοβολταϊκά στο Βόιο – Δίκαιη αναπτυξιακή μετάβαση με προϋπολογισμό 7,95 εκατ. ευρώ
  2. Χρυσα στο Αυγερινός: Έξω οι παιδεραστές από το χωριό, έγραψαν κάτοικοι. Η επιστολή της κοπέλας που βιάστηκε πριν 15 χρόνια!!
  3. Ευδοκία στο Αυγερινός: Έξω οι παιδεραστές από το χωριό, έγραψαν κάτοικοι. Η επιστολή της κοπέλας που βιάστηκε πριν 15 χρόνια!!
  4. Θανος στο Σε εξέλιξη το πανελλήνιο πρωτάθλημα Αγωνιστικού αλεξίπτωτου πλαγιάς σε Σιάτιστα και Γαλατινή. Βίντεο
  5. Θανατηφόρο τροχαίο κοντά στο Βογατσικό Καστοριάς – NEA KASTORIAS στο Θανατηφόρο τροχαίο στο Βογατσικό Καστοριάς
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr