• Latest
Ομιλία Π. Κουκουλόπουλου για την Τηλεθέρμανση στην Ολομέλεια της Βουλής

Π. Κουκουλόπουλος: «Να δοθεί προτεραιότητα στις κενές θέσεις της Δυτικής Μακεδονίας στον εν εξελίξει προγραμματισμό προσλήψεων του 2026»

10 Ιουνίου 2025
ΕΠΣ Κοζάνης: Με τεσσάρα πέρασε ο Μακεδονικός Σιάτιστας από την Άρδασσα

Γ’ Εθνική: Χρυσό τρίποντο για την Κοζάνη – «Λύγισε» στο τέλος ο Εορδαϊκός – Τα αποτελέσματα της 6ης αγωνιστικής

26 Οκτωβρίου 2025
Έρχεται τρίτο και τελευταίο πρόγραμμα 21 εκατ. ευρώ για όλες τις γουνοποιητικές επιχειρήσεις

Έρχεται τρίτο και τελευταίο πρόγραμμα 21 εκατ. ευρώ για όλες τις γουνοποιητικές επιχειρήσεις

26 Οκτωβρίου 2025
Καστοριά: ΙΧ με τέσσερις επιβαίνοντες χτύπησε σε δέντρο και κατέληξε στη λίμνη

Καστοριά: ΙΧ με τέσσερις επιβαίνοντες χτύπησε σε δέντρο και κατέληξε στη λίμνη

26 Οκτωβρίου 2025
Σιάτιστα: Πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια στο Μέγαρο Γκιουλέ. Βίντεο και φωτογραφίες

Σιάτιστα: Πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια στο Μέγαρο Γκιουλέ. Βίντεο και φωτογραφίες

26 Οκτωβρίου 2025

Κύπελλο ΕΠΣ Κοζάνης: Στα πέναλτι πέρασε ο Μακεδονικός Σιάτιστας

26 Οκτωβρίου 2025
Στη Σιάτιστα δύο λεωφορεία από την Κύπρο.  Κατέθεσαν στεφάνι στο μνημείο των ηρώων. Βίντεο και φωτογραφίες

Στη Σιάτιστα δύο λεωφορεία από την Κύπρο. Κατέθεσαν στεφάνι στο μνημείο των ηρώων. Βίντεο και φωτογραφίες

26 Οκτωβρίου 2025
Η Σιάτιστα τίμησε τον Πολιούχο Άγιο Δημήτριο ανήμερα της Εορτής.  Βίντεο και φωτογραφίες

Η Σιάτιστα τίμησε τον Πολιούχο Άγιο Δημήτριο ανήμερα της Εορτής. Βίντεο και φωτογραφίες

26 Οκτωβρίου 2025
Ο Αιμοδοτικός Σύλλογος Σιάτιστας καλεί τα μέλη του σε Γενική Συνέλευση

Αιμοδοτικός Σύλλογος Σιάτιστας: Πρόσκληση σε Εκλογοαπολογιστική συνέλευση

26 Οκτωβρίου 2025
χρημα

Επιδοτήσεις σε ΜμΕ έως 200.000 ευρώ: Παράταση έως 11 Νοεμβρίου για τις αιτήσεις

26 Οκτωβρίου 2025
Πτολεμαΐδα: Τρεις μητέρες Ρομά, καταγγέλλουν οδηγό ταξί για κακομεταχείριση των παιδιών τους

Άγνωστοι εισέβαλαν σε κομμωτήριο και επιτέθηκαν με σφυριά στον ιδιοκτήτη

26 Οκτωβρίου 2025
Προσοχή στις απάτες τύπου Caller ID spoofing: Από πλαστές τηλεφωνικές κλήσεις μέχρι deepfake φωνές και βίντεο χρησιμοποιούν οι επιτήδειοι

Το μαζικό SMS του Υπουργείου Μεταφορών και η ατομική ευθύνη

26 Οκτωβρίου 2025
Η Σιάτιστα γιορτάζει τον Πολιούχο Άγιο Δημήτριο

Η Σιάτιστα γιορτάζει τον Πολιούχο Άγιο Δημήτριο

26 Οκτωβρίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Δευτέρα, 27 Οκτωβρίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Π. Κουκουλόπουλος: «Να δοθεί προτεραιότητα στις κενές θέσεις της Δυτικής Μακεδονίας στον εν εξελίξει προγραμματισμό προσλήψεων του 2026»

sierafm by sierafm
10 Ιουνίου 2025
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
0
Ομιλία Π. Κουκουλόπουλου για την Τηλεθέρμανση στην Ολομέλεια της Βουλής
0
SHARES
13
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Άμεσα κατέθεσε Ερώτηση στη Βουλή ο Πάρις Κουκουλόπουλος, μόλις εκδόθηκε η Εγκύκλιος του Υπουργείου Εσωτερικών για τον προγραμματισμό προσλήψεων του επόμενου έτους 2026.

Σε συνέχεια των προηγούμενων κοινοβουλευτικών παρεμβάσεών του για τις χιλιάδες κενές οργανικές θέσεις στις Υπηρεσίες της Δημόσιας Διοίκησης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στους νομούς Κοζάνης, Γρεβενών, Καστοριάς και Φλώρινας, ο Βουλευτής Κοζάνης του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής διεκδικεί από την Κυβέρνηση να μπουν σε προτεραιότητα τα κενά της περιφέρειάς μας, με εφαρμογή της Ρήτρας Δίκαιης Μετάβασης. Καλεί μάλιστα τον Υπουργό Εσωτερικών να στείλει ξεκάθαρη οδηγία στους Φορείς τώρα, όσο ακόμα τρέχει η προθεσμία για τα αιτήματα του 2026 (λήγει στις 20 Ιουνίου).

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ

Σε συνέχεια των μέσων κοινοβουλευτικού ελέγχου που έχω καταθέσει για τις χιλιάδες κενές οργανικές θέσεις στις Υπηρεσίες της Δημόσιας Διοίκησης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη Δυτική Μακεδονία, επανέρχομαι στο μείζον αυτό ζήτημα, καθώς μόλις ξεκίνησε η διαδικασία προγραμματισμού των προσλήψεων του 2026, συνεπώς λαμβάνει κατεπείγοντα χαρακτήρα η άμεση λήψη σχετικής ειδικής μέριμνας.

Αναλυτικότερα, η έκδοση της αριθμ. ΔΙΠΑΑΔ/Φ.2.9/94/οικ.9323/5.6.2025 Εγκυκλίου (ΑΔΑ: 9ΔΣ046ΜΤΛ6-3Δ6) με θέμα «Ετήσιος προγραμματισμός ανθρώπινου δυναμικού δημόσιας διοίκησης έτους 2026» έδωσε το εναρκτήριο λάκτισμα στη διαδικασία που προβλέπεται στο άρθρο 51 του ν.4622/2019, όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 20 του ν.5027/2023.

Όσον αφορά τον Κύκλο Προγραμματισμού Τακτικού Προσωπικού 2026 (μόνιμο, ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, έμμισθη εντολή) το 1ο στάδιο της υποβολής αιτημάτων διαρκεί από την 5η έως την 20η Ιουνίου.  Κατά το στάδιο αυτό πραγματοποιείται η πρωτογενής καταχώριση των αιτήσεων προγραμματισμού προσλήψεων από τους Φορείς προς τα οικεία Υπουργεία, ενώ κατά το στάδιο αυτό υποβάλλουν τα αιτήματά τους και οι Κεντρικές Υπηρεσίες των Υπουργείων. Δήμοι και Περιφέρειες υποβάλλουν αιτήματα τόσο των ιδίων, όσο και για τα Νομικά Πρόσωπα και Επιχειρήσεις αρμοδιότητάς τους.  Εν συνεχεία, το 2ο στάδιο θα διαρκέσει από την 23η έως την 30η Ιουνίου. Κατά το στάδιο αυτό πραγματοποιείται έλεγχος των αιτήσεων όλων των Φορέων, προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής τους στην εφαρμογή και να προωθηθούν στο Υπουργείο Εσωτερικών.

Στους νομούς Κοζάνης, Γρεβενών, Καστοριάς και Φλώρινας υπάρχουν χιλιάδες κενές οργανικές θέσεις. Το θέμα είχε συζητηθεί στην Ολομέλεια την 20η Ιανουαρίου 2025 με την Υφυπουργό Εσωτερικών, κα Χαραλαμπογιάννη, να απαντά την αριθμ. 355/13.1.2025 Επίκαιρη Ερώτησή μου.  Είχε ακολουθήσει η αριθμ. 3131/6.2.2025 Ερώτησή μου «Ακριβής αριθμός κενών οργανικών θέσεων στη Δυτική Μακεδονία», επί της οποίας η κα Υφυπουργός παρείχε αναλυτικά δεδομένα με το αριθμ. 15295/2025 απαντητικό έγγραφο.

Όπως προέκυψε από τα ανωτέρω, οι Φορείς υποβάλλουν λιγότερα αιτήματα από τις κενές οργανικές θέσεις που υπάρχουν στα Οργανογράμματά τους. Από ενδελεχείς συζητήσεις που πραγματοποίησα με αρμοδίους Φορέων, προκύπτει ότι η υποβολή λιγότερων αιτημάτων συγκριτικά με τις κενές θέσεις δεν αντικατοπτρίζει τις πραγματικές ανάγκες τους, αλλά αντιθέτως πηγάζει από την εδραία πεποίθηση που ευρύτερα επικρατεί ότι τα αιτήματα τελικά θα κοπούν. Όπως μου περιέγραψαν, στην πράξη περιορίζουν τα αιτήματα και υποβάλλουν μόνο τα άκρως κατεπείγοντα, για να έχουν έστω κάποιες πιθανότητες ορισμένα από αυτά να γίνουν αποδεκτά.

Σε πολιτικό επίπεδο, λοιπόν, καθίσταται σαφές ότι -πέραν των τεχνικών λεπτομερειακών ζητημάτων- η κατά προτεραιότητα κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων στη Δυτική Μακεδονία εντός οριοθετημένου χρονικού ορίζοντα, με αφετηρία ήδη τον εν εξελίξει προγραμματισμό του 2026, προϋποθέτει την εκ μέρους της Κυβέρνησης (δια του Υπουργείου Εσωτερικών) εκπεφρασμένη βούληση ότι πράγματι υπάρχει πολιτική απόφαση αυτές να καλυφθούν.

Ενώ, δηλαδή, τεχνικά η διαδικασία φαίνεται να έχει αντίστροφη φορά (από κάτω προς τα πάνω), πολιτικά η ουσία επίλυσης της υποστελέχωσης στη Δυτική Μακεδονία  ξεκινά από πάνω προς τα κάτω, ώστε οι Φορείς -πριν υποβάλουν αιτήματα- να γνωρίζουν μετά βεβαιότητας, εάν υπάρχει ειλημμένη πολιτική απόφαση της Κυβέρνησης για προτεραιοποίηση της Δυτικής Μακεδονίας. Προϋπόθεση που ισχύει πολύ περισσότερο για τα αιτήματα που στέλνουν οι τοπικές περιφερειακές Υπηρεσίες των Υπουργείων, οι οποίες έχουν έδρα στη Δυτική Μακεδονία. Δυστυχώς, τέτοια οδηγία δεν υπάρχει στην πρόσφατη Εγκύκλιο.

Δεδομένης της επιχειρηματολογίας που ανέπτυξα στην Ολομέλεια για τα πολύπλευρα πολλαπλασιαστικά οφέλη που δύναται να προσδώσει η κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων ειδικά στην υπό απολιγνιτοποίηση Δυτική Μακεδονία.

Δεδομένης -όπως ρητά αναγράφεται στην Εγκύκλιο- «της προσπάθειας που καταβάλλεται για την τήρηση των δημοσιονομικών δεσμεύσεων και ιδίως του λόγου μία (1) αποχώρηση/μία (1) πρόσληψη για το τακτικό προσωπικό».

Δεδομένου ότι η Κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ήδη από το 2020 να εφαρμόζει διυπουργικά Ρήτρα Δίκαιης Μετάβασης με ειδική κατά προτεραιότητα λήψη θετικών μέτρων ιδιαίτερης μέριμνας προς όφελος των κατοίκων στη Δυτική Μακεδονία (προς υλοποίηση της οποίας κατέθεσα την αριθμ. 306/30/22.1.2025 Τροπολογία «Ρήτρα Δίκαιης Μετάβασης για τη Δυτική Μακεδονία»).

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1) Υπάρχει σχέδιο της Κυβέρνησης για κατά προτεραιότητα κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων στη Δυτική Μακεδονία εντός οριοθετημένου χρονικού ορίζοντα, με αφετηρία ήδη τον εν εξελίξει προγραμματισμό προσλήψεων του 2026;

2) Εάν ναι, ποιες συγκεκριμένες ενέργειες περιλαμβάνει, με ποιο χρονοδιάγραμμα και γιατί δεν εντάξατε καμία σχετική αναφορά στην Εγκύκλιο για το 2026;

3) Προτίθεστε να εκδώσετε ειδικότερη οδηγία στους Φορείς με κενές οργανικές θέσεις εντός Δυτικής Μακεδονίας, ώστε να γνωρίζουν ότι πράγματι υπάρχει πολιτική βούληση της Κυβέρνησης για την κατά προτεραιότητα κάλυψή τους και, επομένως, να υποβάλουν τα πραγματικά αιτήματα χωρίς να φοβούνται ότι αυτά στην πλειοψηφία τους θα κοπούν;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Κουκουλόπουλος Παρασκευάς (Πάρις)

Previous Post

Συνάντηση του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας και του Αντιπεριφερειάρχη Υγείας & Κοινωνικής Συνοχής  με τον Υπουργό Υγείας

Next Post

Νέα δελτία του ΟΠΕΚΑ για δωρεάν εκδρομές: Αρχίζει σήμερα η υποβολή αιτήσεων-Οι δικαιούχοι, τα ποσά και τα «πέναλτι»

Next Post
ΟΠΕΚΑ

Νέα δελτία του ΟΠΕΚΑ για δωρεάν εκδρομές: Αρχίζει σήμερα η υποβολή αιτήσεων-Οι δικαιούχοι, τα ποσά και τα «πέναλτι»

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Γ’ Εθνική: Χρυσό τρίποντο για την Κοζάνη – «Λύγισε» στο τέλος ο Εορδαϊκός – Τα αποτελέσματα της 6ης αγωνιστικής
  • Έρχεται τρίτο και τελευταίο πρόγραμμα 21 εκατ. ευρώ για όλες τις γουνοποιητικές επιχειρήσεις
  • Καστοριά: ΙΧ με τέσσερις επιβαίνοντες χτύπησε σε δέντρο και κατέληξε στη λίμνη
  • Σιάτιστα: Πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια στο Μέγαρο Γκιουλέ. Βίντεο και φωτογραφίες
  • Κύπελλο ΕΠΣ Κοζάνης: Στα πέναλτι πέρασε ο Μακεδονικός Σιάτιστας

Πρόσφατα σχόλια

  1. Παύλος στο Τσοτύλι: Η απάντηση για την παιδική χαρά
  2. ΜΑΙΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΡΑ στο Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον Δημήτρη (Τάκη) Τσιώνα στη Χρυσαυγή Βοΐου
  3. C.A.SAMPSONIDIS στο Δυο αγρότες από Γρεβενά και Βόιο φέρονται εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ
  4. Κωστας στο Βόιο: ΟΠΕΚΕΠΕ, Fiesta Voio, Κληροδότημα Μανούση στη συνεδρίαση λογοδοσίας. Βίντεο
  5. Ευδοκία Λιάτου στο Βόιο: ΟΠΕΚΕΠΕ, Fiesta Voio, Κληροδότημα Μανούση στη συνεδρίαση λογοδοσίας. Βίντεο
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr