«Το φορολογικό σύστημα στην Ελλάδα, το κατεξοχήν εργαλείο αναδιανομής εισοδημάτων, παραμένει άδικο όσο συνεχίζεται η δυσμενής σχέση έμμεσης – άμεσης φορολογίας», υπογράμμισε ο Βουλευτής Κοζάνης και Υπεύθυνος ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Πάρις Κουκουλόπουλος, ως Ειδικός Αγορητής στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων για το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών «Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας και άλλες διατάξεις».
Εισαγωγικά, έθεσε σειρά ερωτημάτων για το κατά πόσο εφαρμόστηκε για το συγκεκριμένο Κώδικα το θεσμικό πλαίσιο περί εισαγωγής και ψήφισης Κωδίκων και ειδικότερα οι σχετικές διατάξεις που η Κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη έχει προδιαγράψει στον “εμβληματικό” για τη Ν.Δ. Νόμο του «Επιτελικού Κράτους» (ν.4622/2019). Δεν παρέλειψε, επίσης, να καυτηριάσει το γεγονός ότι «αυτή η Κυβέρνηση μόλις πριν δύο χρόνια έφερε άλλον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας (ν. 4987/2022), τον οποίο τώρα καταργεί μαζικά, πλην ελαχίστων άρθρων που αφήνει ταυτόχρονα σε ισχύ, αναιρώντας τόσο σύντομα τον ίδιο της τον εαυτό και εντείνοντας την ανασφάλεια δικαίου».
Επιπλέον, ζήτησε σαφή απάντηση για το πως η ψήφιση του συγκεκριμένου Κώδικα μετατράπηκε σε ορόσημο του Ταμείου Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας, δηλαδή εάν το ζήτησε η Ε.Ε. διαπιστώνοντας προβλήματα στον Κώδικα που η Ν.Δ. θέσπισε το 2022.
Δηλώνοντας ξεκάθαρα ότι «το ΠΑΣΟΚ διαχρονικά στηρίζει και προωθεί τη διεύρυνση της χρήσης ηλεκτρονικών συναλλαγών και την ψηφιοποίηση διαδικασιών», παράλληλα επισήμανε πως «ο τρόπος εφαρμογής δεν πρέπει να αφήνει πίσω κανένα “θύμα”», αναφερόμενος στο «ψηφιακό χάσμα» και στην «ανάγκη λήψης ειδικών μέτρων για την επιβοήθηση και αποφυγή επιβάρυνσης όσων συμπολιτών μας δυσκολεύονται στη χρήση ψηφιακών μέσων».
Όσον αφορά τη νέα διαδικασία “αυτόματων” φορολογικών δηλώσεων για μισθωτούς και συνταξιούχους, περιέγραψε ότι «είναι καινοτόμα παρέμβαση σε θετική κατεύθυνση, αλλά χρειάζεται οπωσδήποτε να τεθούν δικλείδες ασφαλείας». Ειδικότερα, με παραδείγματα μετέφερε τον προβληματισμό φορέων του χώρου και πολιτών, για τις περιπτώσεις που εκ των πραγμάτων θα χρειάζεται διόρθωση της δήλωσης (πχ στις δαπάνες με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμή), όμως κάποιος πολίτης λόγω αντικειμενικής αδυναμίας, έλλειψης γνώσεων κ.ο.κ. καθυστερήσει να ενεργήσει σχετικά.
«Επιμένετε σε πρόστιμα τα οποία δεν έχουν καμία λογική και κάνετε μίζερες ρυθμίσεις» τόνισε, αναδεικνύοντας συγκεκριμένους αριθμούς από επίσημες Εκθέσεις, που αποδεικνύουν «τις εξαιρετικά χαμηλές εισπράξεις στα φορολογικά πρόστιμα, καθώς μεγάλο μέρος των ληξιπρόθεσμων οφειλών αφορούν πρόστιμα της Εφορίας».
Επιπρόσθετα, έδωσε έμφαση στην παράμετρο ότι «από τα επίσημα στοιχεία προκύπτει πως τα μικρομεσαία εισοδήματα έχουν μεγαλύτερη συμμόρφωση με τις οφειλές και τις ρυθμίσεις, ενώ αντίθετα από ένα ύψος και πάνω αυξάνεται και ο αριθμός και ο όγκος οφειλών», ρωτώντας «πόσες περιπτώσεις μεγάλων οφειλών έχουν παραγραφεί τα τελευταία χρόνια και τι όγκο χρημάτων αυτές αντιπροσώπευαν;».
Προανήγγειλε, τέλος, πως το ΠΑΣΟΚ θα καταθέσει ξανά την Τροπολογία (που η Κυβέρνηση είχε απορρίψει) για συμπερίληψη στην έκπτωση και των τόκων υπερημερίας.