• Latest
ΔΕΗ ΑΗΣ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Π. Κουκουλόπουλος: Το μέλλον της Δυτικής Μακεδονίας είναι εθνική υπόθεση

20 Οκτωβρίου 2019
Συλλόγου Καρκινοπαθών Εορδαίας

Οι Σύλλογοι Καρκινοπαθών Δυτικής Μακεδονίας στηρίζουν την τεκμηριωμένη πρόταση των Δρ. Θανάση Μπαγκατζούνη και κ. Στέλιου Νικολετόπουλου για δημιουργία Ακτινοθεραπευτικού Κέντρου στο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο

31 Οκτωβρίου 2025
Ομόφωνο «Όχι» του Δημοτικού Συμβουλίου Γρεβενών στο υπό διαβούλευση σχέδιο για τον υγειονομικό χάρτη της Δυτικής Μακεδονίας

Ομόφωνο «Όχι» του Δημοτικού Συμβουλίου Γρεβενών στο υπό διαβούλευση σχέδιο για τον υγειονομικό χάρτη της Δυτικής Μακεδονίας

31 Οκτωβρίου 2025
Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Τεχνική Σύσκεψη για το Αστεροσκοπείο του Όρλιακα

Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Τεχνική Σύσκεψη για το Αστεροσκοπείο του Όρλιακα

31 Οκτωβρίου 2025
Έρχεται το πιο μαγικό ταξίδι των Χριστουγέννων – Το «Πολικό Εργαστήρι» στην Καστοριά!

Έρχεται το πιο μαγικό ταξίδι των Χριστουγέννων – Το «Πολικό Εργαστήρι» στην Καστοριά!

31 Οκτωβρίου 2025
ΕΠΣ Κοζάνης: Μοιράζονται την κορυφή Σιάτιστα και Εορδαϊκός

ΕΠΣ Κοζάνης: Επιστροφή στο πρωτάθλημα

31 Οκτωβρίου 2025
ΕΠΣ Κοζάνης: Τα αποτελέσματα και οι βαθμολογίες του Σαββατοκύριακου 21-22/12/2024

Γ Εθνική: Με στόχο το τρίποντο Κοζάνη και Εορδαϊκός

31 Οκτωβρίου 2025
Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Διασύνδεση χρηματοδοτικών εργαλείων, επιχειρήσεων και φορέων για επενδύσεις στα θέματα Άμυνας – Ασφάλειας

Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Διασύνδεση χρηματοδοτικών εργαλείων, επιχειρήσεων και φορέων για επενδύσεις στα θέματα Άμυνας – Ασφάλειας

31 Οκτωβρίου 2025
Συνάντηση του Δημάρχου Καστοριάς Γιάννη Κορεντσίδη με εκπροσώπους της Ελληνικής Εταιρείας Διανομής Αερίων Enaon EDA

Συνάντηση του Δημάρχου Καστοριάς Γιάννη Κορεντσίδη με εκπροσώπους της Ελληνικής Εταιρείας Διανομής Αερίων Enaon EDA

31 Οκτωβρίου 2025
Αμανατίδης: Παραδόθηκε στην κυκλοφορία η γέφυρα του Βενέτικου

Αμανατίδης: Παραδόθηκε στην κυκλοφορία η γέφυρα του Βενέτικου

31 Οκτωβρίου 2025
Δικό του  συνεργείο στη Νεάπολη απόκτησε ο Δήμος Βοΐου

Δικό του  συνεργείο στη Νεάπολη απόκτησε ο Δήμος Βοΐου

31 Οκτωβρίου 2025
Καλλιόπη Βέττα: «Η τεχνητή νοημοσύνη στην υπηρεσία των ανθρώπων κι όχι εργαλείο για την όξυνση των ανισοτήτων»

Καλλιόπη Βέττα: Η στήριξη των επιχειρηματικότητας στην Π.Ε. Κοζάνης είναι ο βασικός δρόμος για την αναβάθμιση της περιοχής

31 Οκτωβρίου 2025
Η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Δ. Μακεδονίας και το Πανεπιστήμιο Δ. Μακεδονίας σας προσκαλούν στην εκδήλωση του έργου “RRI-LEADERS: Leadership for Territorial Development through Responsible Science and Innovation”

Ψήφισμα της ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας για την κατάργηση καταστημάτων ΕΛΤΑ

31 Οκτωβρίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Παρασκευή, 31 Οκτωβρίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Π. Κουκουλόπουλος: Το μέλλον της Δυτικής Μακεδονίας είναι εθνική υπόθεση

sierafm by sierafm
20 Οκτωβρίου 2019
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
0
ΔΕΗ ΑΗΣ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
12
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Φανταστείτε ότι η Κρήτη δέχεται ασύμμετρη επίθεση που μολύνει ανεπανόρθωτα όλα τα εδάφη και τις θάλασσές της με αποτέλεσμα να σταματήσει κάθε δραστηριότητα σχετική με τον τουρισμό, τη γεωργοκτηνοτροφία και την αλιεία.

Συνέπειες στους ανθρώπους κατ’ αρχάς δεν εντοπίζονται, αλλά η κυβέρνηση προληπτικά απαγορεύει επ’ αόριστον κάθε δραστηριότητα στο νησί σχετική με την εστίαση, το εμπόριο, την αποθήκευση και τις μεταφορές. Αυτό είναι το πρώτο σενάριο μιας ταινίας τρόμου γιατί υπάρχει και δεύτερο, πιο «βελτιωμένο». Η κυβέρνηση αναστέλλει επιπρόσθετα και τη λειτουργία πανεπιστημίου, σχολείων, νοσοκομείων και όλων των δημόσιων υπηρεσιών, αστυνομίας και στρατού συμπεριλαμβανομένων. Ασφαλώς όλα αυτά είναι φανταστικά, δεν είναι όμως αυθαίρετα, αφού βασίζονται σε πραγματικά γεγονότα που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, όχι στην Κρήτη, αλλά στη Δυτική Μακεδονία.

Το τέλος κάθε λιγνιτικής δραστηριότητας το 2028, που ανακοίνωσε από το βήμα του ΟΗΕ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει επακριβώς τις συνέπειες των δύο εφιαλτικών σεναρίων που αναφέρθηκαν για την Περιφέρεια Δυτ. Μακεδονίας και την Π.Ε.  Κοζάνης.

Η λιγνιτική δραστηριότητα συμβάλλει στο εισόδημα της Δυτικής Μακεδονίας ακριβώς όσο ο τουρισμός, ο πρωτογενής τομέας, το εμπόριο χονδρικής-λιανικής, η εστίαση, οι μεταφορές και η αποθήκευση αθροιστικά στην Κρήτη.

Για να έχουμε το αντίστοιχο ισοδύναμο της Κρήτης με τη λιγνιτική δραστηριότητα στην Κοζάνη, πρέπει στα πιο πάνω να προσθέσουμε και τις πάσης φύσεως δημόσιες υπηρεσίες.

Αυτά δείχνουν τα επίσημα στοιχεία των περιφερειακών λογαριασμών της ΕΛΣΤΑΤ με όρους ΑΠΑ (Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας) που αποτυπώνουν κάθε χρόνο τη συμβολή των κλάδων της οικονομίας στο εισόδημα των 13 περιφερειών της χώρας.

Οι εφιαλτικές συνέπειες της πρωθυπουργικής εξαγγελίας για τη Δυτική Μακεδονία και την Κοζάνη δεν χρειάζεται να περιγραφούν γιατί είναι αντίστοιχες με αυτές των φανταστικών σεναρίων που μετατρέπουν την Κρήτη από Μεγαλόνησο σε… Μακρόνησο!

Η περιοχή εξάλλου βιώνει ήδη τη συρρίκνωσή της μετά την αυθαίρετη απόφαση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να περιορίσει στο 50% τη λιγνιτική παραγωγή από το 2015 όταν τα δικαιώματα ρύπων κινούνταν σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Μόνο τη διετία 2015-16 (επίσημα στοιχεία ΕΛΣΤΑΤ) ο νομός Κοζάνης σημείωσε ύφεση 18,13% και αντίστοιχα η περιφέρεια 14,6%, όταν στο σύνολο της χώρας είχαμε μείωση ΑΠΑ κατά 0,975%. Στα 4,5 χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ η ζημιά είναι ακόμα μεγαλύτερη και κατέστη τραγική από την απουσία οποιουδήποτε εναλλακτικού σχεδίου για το αύριο της περιοχής από την κυβέρνηση Τσίπρα.

Ο κυνισμός και η αβελτηρία των προηγούμενων δεν αποτελεί άλλοθι για την κυβέρνηση της Ν.Δ., πόσο μάλλον όταν ο κ. Μητσοτάκης προεκλογικά μιλούσε για «σταδιακή απεξάρτηση από τον λιγνίτη», θέση γενικά σωστή, που απέχει παρασάγγας από όσα είπε στον ΟΗΕ.

Πρόκειται για τεράστιο ηθικό και πολιτικό ζήτημα, αλλά και για την κατάρρευση του μύθου της πολυδιαφημισμένης ετοιμότητας Μητσοτάκη να κυβερνήσει. Η κυβερνητική πρόταση για τη Δυτική Μακεδονία και την Κοζάνη είναι «βλέποντας και κάνοντας», και τα περί δίκαιης μετάβασης και ενός κάποιου ειδικού προγράμματος είναι προφάσεις εν αμαρτίαις που δείχνουν άγνοια του μεγέθους του προβλήματος και των ευρωπαϊκών δεδομένων για την απανθρακοποίηση.

Οσοι, καλόπιστα, βλέπουν θετικά τις εξαγγελίες Μητσοτάκη ας κάνουν λίγη υπομονή μέχρι το αρμόδιο υπουργείο να δώσει στη διαβούλευση την αναθεωρημένη πρότασή του για τον ενεργειακό σχεδιασμό (ΕΣΕΚ) πριν από τα τέλη του έτους, όπως γνωρίζουμε. Εκεί θα αποδειχθεί ότι η πρόταση της Ν.Δ. μπορεί να εξυπηρετεί κάποιους, αλλά δεν υπηρετεί ούτε το δημόσιο συμφέρον ούτε την ευρωπαϊκή πολιτική στον ενεργειακό τομέα, αντίθετα οδηγεί τη χώρα σε απόλυτη ενεργειακή εξάρτηση.

Οσοι είναι ευαισθητοποιημένοι και νιώθουν στρατευμένοι στον αγώνα για την κλιματική αλλαγή να ξέρουν ότι στη Δυτική Μακεδονία έχουν μόνο φίλους που μάχονται για το περιβάλλον με πράξεις και όχι λόγια. Στον κρίσιμο τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων, που αποτελεί όνειδος για τη χώρα, η Δυτική Μακεδονία βρίσκεται πολλά χρόνια μπροστά με τη ΔΙΑΔΥΜΑ. Οπως ο Δήμος Κοζάνης πριν από τον «Καλλικράτη», δηλαδή μικρότερος από σήμερα, ανακύκλωνε στο χαρτί τις ίδιες ποσότητες με το λεκανοπέδιο, τουτέστιν 100 φορές περισσότερο ανά κάτοικο. Για να μην αναφερθούν οι τηλεθερμάνσεις Κοζάνης-Πτολεμαΐδας που αποτελούν την πιο ριζική απάντηση στην αστική ρύπανση με μετρήσιμη, παράλληλα, τη μείωση των εκπομπών στις καμινάδες της ΔΕΗ.

Οσοι, τέλος, επιδίδονται στις γνωστές θεωρίες «τόσα χρόνια τι κάνατε;» κ.λπ. καλό είναι να γνωρίζουν ότι η Δυτική Μακεδονία έχει και ανθρώπους ικανούς και πρόταση για το μέλλον της.

Ανταγωνιστικό πανεπιστήμιο-πιλότος στα αγγλόφωνα τμήματα και μεταπτυχιακά,  αγροτοδιατροφικός τομέας, logistics και εκσυγχρονισμός του ενεργειακού brand name της περιοχής είναι οι πυλώνες ανάπτυξης του αύριο που επιβάλλεται να στηριχθούν με συγκεκριμένες υποδομές και θεσμικές παρεμβάσεις, χωρίς καθυστερήσεις. Για παράδειγμα, η ηλεκτροκίνηση και οι έξυπνοι μετρητές της ΔΕΗ είναι δράσεις που έπρεπε ήδη να εδρεύουν στη Δυτική Μακεδονία γνωστικά, εκπαιδευτικά και παραγωγικά.

Αρκετές από τις απαραίτητες υποδομές ήταν ώριμες, αλλά έμειναν στα αζήτητα επί 4,5 χρόνια γιατί οι κυβερνώντες, αρνούμενοι την αρχή της συνέχειας στη δημοκρατία, αντί να λύνουν προβλήματα, προτιμούσαν να στοχοποιούν το παρελθόν με προπαγανδιστικές γενικεύσεις.

Το θέμα κατά συνέπεια δεν είναι οι προτάσεις, το ζήτημα είναι να γίνει κατανοητό στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο τι ακριβώς συμβαίνει στην περιοχή, η οποία μεταξύ των άλλων είναι και πύλη εισόδου, καθώς συνορεύει με δύο γειτονικές χώρες.

Το μέλλον της Δυτικής Μακεδονίας δεν είναι υπόθεση για adults in the room, είναι εθνική υπόθεση.

* Ο κ. Πάρις Κουκουλόπουλος είναι μέλος του Εκτελεστικού Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος Αλλαγής.

Tags: ΔΕΗΠΑΡΙΣ ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ
Previous Post

ΕΠΣ Κοζάνης: Ήττα για τον Μακεδονικό Σιάτιστας, ισοπαλία για τη Γαλατινή

Next Post

Το Άνω Βόιο έχει άδεια χωριά, όπως έχει και κλειστά σχολειά… Να ανοίξει το καφενείο της Κορυφής

Next Post
Δήμος Βοΐου χάρτης

Το Άνω Βόιο έχει άδεια χωριά, όπως έχει και κλειστά σχολειά… Να ανοίξει το καφενείο της Κορυφής

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Οι Σύλλογοι Καρκινοπαθών Δυτικής Μακεδονίας στηρίζουν την τεκμηριωμένη πρόταση των Δρ. Θανάση Μπαγκατζούνη και κ. Στέλιου Νικολετόπουλου για δημιουργία Ακτινοθεραπευτικού Κέντρου στο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο
  • Ομόφωνο «Όχι» του Δημοτικού Συμβουλίου Γρεβενών στο υπό διαβούλευση σχέδιο για τον υγειονομικό χάρτη της Δυτικής Μακεδονίας
  • Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Τεχνική Σύσκεψη για το Αστεροσκοπείο του Όρλιακα
  • Έρχεται το πιο μαγικό ταξίδι των Χριστουγέννων – Το «Πολικό Εργαστήρι» στην Καστοριά!
  • ΕΠΣ Κοζάνης: Επιστροφή στο πρωτάθλημα

Πρόσφατα σχόλια

  1. Τυρνα Μπινου Ελενη Οδοντιατρος Αριδαι Ν.Πελλας στο Το πρόγραμμα εορτασμού στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αυγερινού
  2. Τυρνα Μπινου Ελενη Οδοντιατρος Αριδαι Ν.Πελλας στο Σιάτιστα: Έφυγε από τη ζωή ο Λαογράφος Γεώργιος Μπόντας
  3. Chris στο Σιάτιστα: Έφυγε από τη ζωή ο Λαογράφος Γεώργιος Μπόντας
  4. Παύλος στο Τσοτύλι: Η απάντηση για την παιδική χαρά
  5. ΜΑΙΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΡΑ στο Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον Δημήτρη (Τάκη) Τσιώνα στη Χρυσαυγή Βοΐου
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr