• Latest
κοτες

Ραγδαία αύξηση της Γρίπης των Πτηνών: Εντοπίστηκε στην Ελλάδα – Πως κολλάει

10 Δεκεμβρίου 2021
Φλώρινα: 47χρονος αλλοδαπός πουλούσε σιδερογροθιές!!

Φλώρινα: 47χρονος αλλοδαπός πουλούσε σιδερογροθιές!!

28 Ιουνίου 2025
Με αφιέρωμα στον Θάνο Μικρούτσικο από τη Ρίτα Αντωνοπούλου & τους Ρεβανς σήμερα το Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή στην Κοζάνη στο Πάρκινγκ του ΟΣΕ

Με αφιέρωμα στον Θάνο Μικρούτσικο από τη Ρίτα Αντωνοπούλου & τους Ρεβανς σήμερα το Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή στην Κοζάνη στο Πάρκινγκ του ΟΣΕ

28 Ιουνίου 2025
Πτολεμαΐδα: Συνελήφθη 63χρονος αλλοδαπός με αφορολόγητα τσιγάρα και καπνό

Πτολεμαΐδα: Συνελήφθη 63χρονος αλλοδαπός με αφορολόγητα τσιγάρα και καπνό

28 Ιουνίου 2025
ΔΕΥΑΒ

Σιάτιστα: Πιθανά προβλήματα υδροδότησης λόγω διακοπής ρεύματος

28 Ιουνίου 2025
Π. Κουκουλόπουλος: «Εντάσσεται και η Δυτική Μακεδονία στο Πρόγραμμα Χαλαζικής Προστασίας»

Καταιγίδα και χαλαζόπτωση στο Μαυροδένδρι Κοζάνης (video)

28 Ιουνίου 2025
Γρεβενά: Πυρκαγιά σε κτηνοτροφική μονάδα στο Παλαιοχώρι (video)

Γρεβενά: Πυρκαγιά σε κτηνοτροφική μονάδα στο Παλαιοχώρι (video)

28 Ιουνίου 2025
Χιόνισε στην πιο ξηρή έρημο του κόσμου (φωτο)

Χιόνισε στην πιο ξηρή έρημο του κόσμου (φωτο)

28 Ιουνίου 2025
καιρος

Έκτακτο δελτίο καιρού: Από τον καύσωνα σε μπουρίνια, πτώση θερμοκρασίας και ανέμους 9 μποφόρ

28 Ιουνίου 2025
Αποκαλύψεις για τον αστυνομικό της Βουλής: «Τα παιδιά δεν εξετάστηκαν ποτέ ιατροδικαστικά»

Πήγαν για κατάθεση, έστησαν γλέντι και χόρευαν τσιφτετέλι μέσα στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Μεσσηνίας – video

28 Ιουνίου 2025
βια, κακοποιηση

Άγριος καβγάς ζευγαριού με κατηγορίες για ομόφυλη σχέση – Πέταξε γλάστρες και χαλιά από το μπαλκόνι

28 Ιουνίου 2025
νοσοκομειο

Πέθανε 70χρονος από αιμορραγικό πυρετό Κριμαίας – Κονγκό στην Ελασσόνα

28 Ιουνίου 2025
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ, διασωληνωμένος

Ανεύρυσμα ανέπτυξε η 18χρονη που κατέρρευσε σε γυμναστήριο στη Λάρισα – Προετοιμαζόταν για να εξεταστεί στα αθλήματα στις Πανελλήνιες

28 Ιουνίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Σάββατο, 28 Ιουνίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Ραγδαία αύξηση της Γρίπης των Πτηνών: Εντοπίστηκε στην Ελλάδα – Πως κολλάει

sierafm by sierafm
10 Δεκεμβρίου 2021
in ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
0
κοτες
0
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Τι φοβούνται επιστήμονες – Τι ακριβώς είναι

Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται ραγδαία αύξηση κρουσμάτων γρίπης των πτηνών υψηλής παθογονικότητας (κυρίως ο υπότυπος Η5Ν1) σε χώρες της βόρειας και κεντρικής Ευρώπης ((Ιταλία, Γερμανία, Δανία, Ολλανδία, Ουγγαρία, Πολωνία, Τσεχία, Σλοβακία, Ιρλανδία), ενώ κρούσματα έχουν εντοπιστεί και στην ελληνική επικράτεια, αλλά και στη γειτονική Βουλγαρία.

Στις περισσότερες περιπτώσεις τα κρούσματα έχουν εντοπιστεί σε άγρια πτηνά, όμως η εικόνα στην Ευρώπη θυμίζει παλαιότερα επιδημικά κύματα, με αποτέλεσμα να έχει προκληθεί ανησυχία στους ειδικούς, οι οποίοι έχουν συστήσει την πιστή εφαρμογή της σχετικής Απόφασης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τη «Θέσπιση μέτρων βιοασφάλειας για τη γρίπη των πτηνών».

Τι είναι, όμως, αυτό που προκαλεί ανησυχία στους ειδικούς και τι θα πρέπει να ξέρουμε για το συγκεκριμένο είδος γρίπης;

Τι ακριβώς είναι η γρίπη των πτηνών

Πρόκειται για μια λοιμώδη ζωονόσο, η οποία προκαλείται από έναν ιό που είναι «μακρινός συγγενής» της γρίπης που προσβάλλει τον άνθρωπο. Ορισμένα στελέχη της μπορούν να μεταδοθούν σε ανθρώπους, όμως αυτό είναι πολύ σπάνιο και συνήθως συμβαίνει μέσω της πολύ στενής επαφής με μολυσμένα πτηνά ή άλλα ζώα. Αν και θεωρείται ότι όλα τα είδη των πτηνών και, σπανιότερα, οι χοίροι είναι ευάλωτοι στη νόσο, τα εκτρεφόμενα πουλερικά κινδυνεύουν περισσότερο. Οι εξάρσεις της νόσου μπορούν να προκαλέσουν ραγδαία επιδημίες μεταξύ των πληθυσμών των πτηνών. Οι δημόσιες υγειονομικές αρχές ανησυχούν για το ενδεχόμενο ο ιός να μεταλλαχθεί σε υπότυπους, ικανούς να προκαλέσουν ασθένεια σε ανθρώπους. Ως αποτέλεσμα, προειδοποιούν ότι πάντα υφίσταται η απειλή ανάδυσης μιας νέας γρίπης ικανής να προκαλέσει πανδημία.

Γιατί ακούμε ξανά για αυτή;

Πέραν του κρούσματος στον Έβρο, που έχει προκαλέσει ανησυχία στους ειδικούς, η γρίπη των πτηνών έχει κάνει την εμφάνισή της και σε άλλες περιοχές της Ευρώπης. Στη Βρετανία, μάλιστα, οδήγησε στη σφαγή 500.000 πουλερικών, μετά από έξαρση-ρεκόρ σε ορνιθοτροφεία.

Ποια είναι τα πιο επικίνδυνα στελέχη;

Υπάρχουν τέσσερα στελέχη που έχουν προκαλέσει ανησυχία στη διάρκεια των τελευταίων ετών. Το πρώτο, που εντοπίστηκε το 1997, ήταν η Η5Ν1, ενώ ακολούθησαν η Η7Ν5 το 2013, η Η5Ν6 το 2014 και η Η5Ν8 το 2016. Η Η5Ν1 είναι η πλέον ανησυχητική παραλλαγή του ιού, ενώ φέτος εντοπίστηκε σε πουλερικά στη Βρετανία.

Αν μεταδίδεται μόνο σε πτηνά, γιατί μας ανησυχεί;

Γιατί δεν μεταδίδεται μόνο σε πτηνά. Στοιχεία του ΠΟΥ δείχνουν ότι από το 2003 έως το 2021 καταγράφηκαν 863 επιβεβαιωμένα κρούσματα της Η5Ν1 σε ανθρώπους. Από αυτούς, οι 456 έχασαν τη ζωή τους.

Μέχρι στιγμής, οι περισσότεροι θάνατοι ανθρώπων καταγράφηκαν σε χώρες της Ασίας και σε κοινότητες εντός των οποίων άνθρωποι και πουλερικά ζούσαν σε πολύ στενή επαφή. Παρά το γεγονός ότι δεν μεταδίδεται εύκολα σε ανθρώπους, κάθε φορά που αυτό συμβαίνει, αυξάνονται και οι πιθανότητες μετάλλαξης του ιού σε μορφή που θα μπορούσε να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο. Ο ΠΟΥ φοβάται ότι κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε πανδημία γρίπης.

Πώς κολλάει κανείς γρίπη των πτηνών;

Είναι αρκετά απίθανο να συμβεί, εκτός αν κάποιος βρεθεί σε στενή επαφή με μολυσμένα πτηνά ή με κάποιο επιβεβαιωμένο ή ύποπτο κρούσμα γρίπης των πτηνών. Ο ιός εντοπίζεται στις εκκρίσεις των ματιών καθώς επίσης και στην αναπνευστική οδό και τις απεκκρίσεις των μολυσμένων πτηνών. Οι άνθρωποι μπορούν να κολλήσουν τον ιό εισπνέοντας σταγονίδια από τα φτερνίσματα των μολυσμένων πτηνών ή από τη σκόνη που εκλύεται από τις φωλιές και τις απεκκρίσεις τους.

Ποια είναι τα συμπτώματα στον άνθρωπο;

Εξαρτώνται από το στέλεχος. Στις περισσότερες περιπτώσεις θυμίζουν τα συμπτώματα της κοινής γρίπης, συμπεριλαμβανομένου του πυρετού, του βήχα, του ερεθισμένου λαιμού, της καταρροής και των μυϊκών πόνων. Τα συμπτώματα του υπότυπου Η5Ν1 είναι πιο σφοδρά και σε πολλές περιπτώσεις καταλήγουν στο θάνατο. Στα συμπτώματα περιλαμβάνεται και η επιπεφυκίτιδα.

Πώς εξαπλώνεται;

Επιστήμονες του ΠΟΥ έχουν αναφέρει ότι εκτιμούν πως ο ιός μεταφέρεται από τα αποδημητικά πτηνά. Πιο πρόσφατα, η βρετανική κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι «εξαπλώνεται από το ένα πτηνό στο άλλο μέσω άμεσης επαφής ή μολυσμένων σωματικών υγρών και απεκκρίσεων». Οι αρχές της Βρετανίας είχαν προσθέσει ότι μπορεί να μεταδοθεί και από μολυσμένη τροφή και νερό ή βρώμικα οχήματα, ρούχα και υποδήματα, σημειώνοντας ότι δεν πρόκειται για νόσο που μεταδίδεται μέσω του αέρα.

Οι άνθρωποι μπορούν να προσβληθούν αν έρθουν σε επαφή με τα ίδια τα μολυσμένα πτηνά, τις απεκκρίσεις ή τη φωλιά τους ή αν σκοτώσουν ή προετοιμάσουν μολυσμένα πτηνά για να τα μαγειρέψουν, σύμφωνα με το βρετανικό δημόσιο σύστημα υγείας. Η νόσος δεν μεταδίδεται από την κατανάλωση καλά μαγειρεμένων πουλερικών ή των αυγών τους, ακόμη και σε περιοχές που βιώνουν έξαρση.

Πώς μπορείς να καταλάβεις αν ένα πτηνό φέρει τον ιό;

Τα συμπτώματα των μολυσμένων πτηνών περιλαμβάνουν οίδημα της κεφαλής και την εμφάνιση ενός μπλε σημαδιού γύρω από το λαιμό και τον αυχένα. Επιπλέον, εμφανίζουν συμπτώματα αναπνευστικής δυσκολίας, για παράδειγμα μπορεί να ανοιγοκλείνουν τα ράμφη τους, να βήχουν, να φτερνίζονται ή να ακούγεται συριγμός κατά την αναπνοή τους. Οι ορνιθοτρόφοι μπορεί να παρατηρήσουν επίσης απώλεια όρεξης για φαγητό στα πτηνά τους καθώς και μείωση των αυγών τους.

Οι ειδικοί συστήνουν να μην αγγίζουμε και να μην περισυλλέγουμε νεκρά ή εμφανώς ασθενή πτηνά που εντοπίζουμε.

Υπάρχει φάρμακο για τους ανθρώπους;

Δεν υπάρχει εμβόλιο για τη γρίπη των πτηνών. Αν κάποιος μολυνθεί, του χορηγείται αγωγή με κάποιο αντιικό φάρμακο, όπως το Tamiflu ή το Relenza.

Οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει ότι αυτού του είδους οι θεραπείες «μπορούν να συμβάλουν στη μείωση της σφοδρότητας της κατάστασης, να αποτρέψουν επιπλοκές και να βελτιώσουν την πιθανότητα ανάρρωσης. Επιπλέον, ορισμένες φορές χορηγούνται προληπτικά σε ανθρώπους που έχουν έρθει σε στενή επαφή με τα μολυσμένα πτηνά ή σε εκείνους που έχουν έρθει σε επαφή με μολυσμένους ανθρώπους, για παράδειγμα σε συγγενείς και επαγγελματίες υγείας», σύμφωνα με το NHS.

Με πληροφορίες από Guardian, in.gr

Tags: γρίπη των πτηνών
Previous Post

Πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας: Πότε λήγει η προθεσμία αίτησης από τις επιχειρήσεις

Next Post

ΜyProperty: Ηλεκτρονικά από τη Δευτέρα οι δηλώσεις φόρου δωρεών και γονικών παροχών

Next Post
υπολογιστης ιντερνετ

ΜyProperty: Ηλεκτρονικά από τη Δευτέρα οι δηλώσεις φόρου δωρεών και γονικών παροχών

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

FIESTA VOIO NEW (2)

Πρόσφατα άρθρα

  • Φλώρινα: 47χρονος αλλοδαπός πουλούσε σιδερογροθιές!!
  • Με αφιέρωμα στον Θάνο Μικρούτσικο από τη Ρίτα Αντωνοπούλου & τους Ρεβανς σήμερα το Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή στην Κοζάνη στο Πάρκινγκ του ΟΣΕ
  • Πτολεμαΐδα: Συνελήφθη 63χρονος αλλοδαπός με αφορολόγητα τσιγάρα και καπνό
  • Σιάτιστα: Πιθανά προβλήματα υδροδότησης λόγω διακοπής ρεύματος
  • Καταιγίδα και χαλαζόπτωση στο Μαυροδένδρι Κοζάνης (video)

Πρόσφατα σχόλια

  1. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει μόνο ποδόσφαιρο: Η ποδηλασία κατακτά τους φιλάθλους - SieraFM στο 3ος ο Δημήτρης Σελέτης στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ορεινού Δρόμου στο Καρπενήσι. Βίντεο
  2. Χαρά στο Δήμος Γρεβενών: «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2025» -Το πρόγραμμα της 1ης περιόδου
  3. Σάκης στο Συνεδρίαση με ερώτηση για το κόστος συνδέσεων αερίου στη Γαλατινή. Βίντεο
  4. Βασιλω στο Προσλήψεις 3 ατόμων στο ΠΤΑ Δυτικής Μακεδονίας
  5. ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ στο Ο Δήμος Κοζάνης απαγορεύει ποδήλατα, πατίνια & μπάλες στην κεντρική πλατεία
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr