Το ροχαλητό δεν είναι μόνο ενοχλητικό γι’ αυτόν που το ακούει, αλλά αποτελεί και παράγοντα πρόωρης γήρανσης για το άτομο που ροχαλίζει.
Σύμφωνα με τα ευρήματα πρόσφατης μελέτης, οι δυσκολίες στην αναπνευστική λειτουργία κατά τη διάρκεια του ύπνου, όπως η αποφρακτική υπνική άπνοια, μπορεί να επιταχύνει τη γήρανση.
Άπνοια στον ύπνο θεωρείται κάθε διακοπή της αναπνοής σε κοιμώμενο άτομο διάρκειας 10 δευτερολέπτων και άνω που προκαλεί ηλεκτροεγκεφαλογραφική «αφύπνιση» και πτώση του κορεσμού της αιμοσφαιρίνης σε οξυγόνο.
Η μελέτη δείχνει ότι το σύνδρομο αποφρακτικής άπνοιας στον ύπνο, μπορεί να γεράσει το σώμα του πάσχοντος κατά 215 μέρες. Η διακοπή του ύπνου συσχετίστηκε επίσης με επιτάχυνση της γήρανσης κατά 321 ημέρες.
«Η βιολογική ηλικία των ανθρώπων μπορεί να μην είναι η ίδια με τη χρονολογική τους ηλικία», δήλωσε η Xiaoyu Li, επικεφαλής της μελέτης και μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Brigham and Women’s Hospital και τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Harvard TH Chan, στη Βοστώνη. «Τα ευρήματα παρέχουν βιολογικά αποδεικτικά στοιχεία που υποστηρίζουν τις δυσμενείς φυσιολογικές επιδράσεις και τις επιπτώσεις στην υγεία των αναπνευστικών διαταραχών ύπνου που δεν θεραπεύονται» πρόσθεσε.
Για τη μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν την υγεία 622 ενηλίκων, εξετάζοντας τη μεθυλίωση του DNA, έναν βασικό επιγενετικό μηχανισμό και τις συνήθειες ύπνου των συμμετεχόντων.
Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι γυναίκες τείνουν να βιώνουν ταχύτερη βιολογική γήρανση που συνδέεται με αναπνευστικές διαταραχές στον ύπνο από τους άνδρες.
«Αν και οι γυναίκες θεωρείται γενικά ότι κινδυνεύουν λιγότερο από προβλήματα που σχετίζονται με την αποφρακτική υπνική άπνοια, τα ευρήματά μας δείχνουν αυξημένη βιολογική ευαισθησία», δήλωσε η Λι.
Οι ερευνητές σκοπεύουν να κάνουν περαιτέρω έρευνα για να διαπιστωθεί εάν οι διαθέσιμες θεραπείες θα μπορούσαν να μειώσουν τον κίνδυνο της επιτάχυνσης της επιγενετικής γήρανσης.
Μέχρι σήμερα η αναπνευστική δυσχέρεια στον ύπνο μένει αδιάγνωστη και χωρίς θεραπεία. Αλλά η Li σημειώνει η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο τα αναπνευστικά προβλήματα στον ύπνο επηρεάζουν την ηλικία, μπορεί να οδηγήσει σε νέες αντιγηραντικές παρεμβάσεις και να συμβάλλει στη μακροζωία.
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση SLEEP και θα παρουσιαστεί στις 12 Ιουνίου σε διεθνή επιστημονική συνάντηση, στο Σαν Αντόνιο, στο Τέξας.
Πηγή: Medical Daily