• Latest
τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος

Ρόνας Ιωάννης: Σημειώσεις για τον Τέως

14 Ιανουαρίου 2023
ΗΛΙΟΣ

Μύθοι και αλήθειες για τα αντηλιακά: Οι τύποι και η σωστή χρήση τους – Ποιοι είναι οι κίνδυνοι της ακτινοβολίας

27 Ιουνίου 2025
Οριστικά αποτελέσματα Κοινωνικού Τουρισμού 2025: Πού τα βλέπετε

Λήγουν τα voucher του Κοινωνικού Τουρισμού (προθεσμίες)

27 Ιουνίου 2025
μωβ μέδουσες

Μωβ μέδουσες: Οι παραλίες που υπάρχει “έξαρση” (χάρτης)

27 Ιουνίου 2025
 34η συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας

 30η συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας

27 Ιουνίου 2025
ΔΙΑΚΟΠΗ ΡΕΥΜΑΤΟΣ

Διακοπή Ηλεκτρικού Ρεύματος

27 Ιουνίου 2025
Απολογισμός 1ης μέρας στο τουρνουά Μπάσκετ Σιάτιστας

Αποτελέσματα Τουρνουά μπάσκετ Σιάτιστας και αλλαγές στην ώρα έναρξης

27 Ιουνίου 2025
ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ

Κέντρο Υγείας Σιάτιστας: Οι επισκέπτες γιατροί για τον Ιούλιο 2025

27 Ιουνίου 2025
Κέντρο Υγείας Τσοτυλίου: Οι επισκέπτες γιατροί για τον Αύγουστο

Ιατροί Ειδικότητας στο Κέντρο Υγείας Τσοτυλίου για τον Ιούλιο

27 Ιουνίου 2025
Υπογραφή σύμβασης για τη δημιουργία ορειβατικού – πεζοπορικού μονοπατιού στην περιοχή «Παλιάμπελα» Πλατανορρεύματος

Υπογραφή σύμβασης για τη δημιουργία ορειβατικού – πεζοπορικού μονοπατιού στην περιοχή «Παλιάμπελα» Πλατανορρεύματος

27 Ιουνίου 2025
ΛΥΚΕΙΟ ΝΕΑΠΟΛΗΣ, ΣΧΟΛΕΙΟ

Συγχαρητήριο μήνυμα από το ΓΕΛ Νεάπολης

27 Ιουνίου 2025
Κέντρο Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων Πενταλόφου Δήμου Βοΐου: Παρουσίαση Παραμυθιού “Η Νάζμα και το Μαγικό Σεντούκι”

Κέντρο Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων Πενταλόφου Δήμου Βοΐου: Παρουσίαση Παραμυθιού “Η Νάζμα και το Μαγικό Σεντούκι”

27 Ιουνίου 2025
γυμνασιο λυκειο σιατιστας

ΓΕΛ Σιάτιστας: Μήνυμα για τις Πανελλαδικές εξετάσεις

27 Ιουνίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Παρασκευή, 27 Ιουνίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΣΙΑΤΙΣΤΑ

Ρόνας Ιωάννης: Σημειώσεις για τον Τέως

sierafm by sierafm
14 Ιανουαρίου 2023
in ΣΙΑΤΙΣΤΑ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
0
τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος
0
SHARES
6
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Ανακατεύοντας φακέλους, εμφανίστηκαν μπροστά μου τρία φύλλα χαρτιού,  από τετράδιο,  καρφιτσωμένα, με την επικεφαλίδα : « 21η ΑΠΡΙΛΙΟΥ – ΠΑΤΤΑΚΟΣ». Κάτι θυμήθηκα και άρχισα αμέσως το διάβασμα, μονολογώντας: – Τι συμπτώσεις είναι αυτές! Πως βρέθηκε αυτό τέτοιες μέρες!. Ναι, ήταν αποσπάσματα, που κάποια στιγμή είχα γράψει, από το βιβλίο του Στυλιανού Γ. Παττακού « 21η ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1967. ΔΙΑΤΙ; ΠΟΙΟΙ; ΠΩΣ; », Εκδόσεις Βιοβιβλ. Αθήνα 1993.

       Τριάντα χρόνια μετά και αυτή την εβδομάδα το ενδιαφέρον στρέφεται στο θάνατο του τέως Βασιλέως των Ελλήνων Κωνσταντίνου Β΄, στην ιστορία, και στις διαδικασίες κηδείας και ταφής του, καθοριζόμενες από την Κυβέρνηση.

Σχόλια πολλά και διάφορα για το ποιος ήταν, αν πρέπει έτσι ή αλλιώς να γίνει. Καθένας τα δικά του, είτε έζησε τότε εκείνα τα γεγονότα είτε όχι. Τέλος πάντων, όλα είναι σεβαστά. Το  πως και το γιατί θα το γράψει η ιστορία.

       Τι έγραφα όμως στα φύλλα, ως σημειώσεις , τότε, για να τα έχω προφανώς πρόχειρα σε διάβασμα και  να φυλαχτούν  κάπου, αν τυχόν το βιβλίο θα χανόταν ή θα μπερδευόταν στις βιβλιοθήκες που φιλοξενούν αμέτρητα, με πρώτη ματιά, βιβλία διάφορα και όχι μόνο βιβλία.

       Η ορκωμοσία λοιπόν της Κυβέρνησης των Συνταγματαρχών της 21ης Απριλίου 1967 πως έγινε και την όρκισε ο τότε Βασιλεύς Κωνσταντίνος Β΄, αφού έλεγαν κάποιοι ότι ήταν εναντίον της, ενώ κάποιοι άλλοι ότι ήταν συμπαθών αυτής;

Να τι διάβασα στις φυλασσόμενες σημειώσεις, που βρέθηκαν , από το βιβλίο του Στυλιανού Παττακού και μπορεί να έχει για πολλούς, νεότερους σε ηλικία, ενδιαφέρον για να μάθουν περισσότερα.

                              ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΠΡΩΤΑΙΤΙΩΝ ΣΤΟΝ ΒΑΣΙΛΙΑ

       «… Εφθάσαμεν  εις το γραφείον του Α/Γ.Ε.Σ ( γράφει ο συγγραφέας) όπου έκπληκτος ευρέθην προ του Αρχηγού, Αντιστρατήγου Σπαντιδάκη Γρηγορίου….. «-Όπως τα κάματε , δεν μου μένει άλλη εκλογή . Δεν μου επιτρέπεται να σας αφήσω να αλληλοσκοτωθείτε… Αναλαμβάνω απ αυτής της στιγμής  την ευθύνη της Επαναστάσεως». (είπε ο Αρχηγός Γ.Ε.Σ.).

… Ως πρώτην ενέργειαν του εισηγήθημεν να συντάξη επιστολήν απευθυνόμενην προς την Α.Μ τον Βασιλέα και να την μεταφέρωμεν οι τρείς ( Σ. Παττακος, Γ. Παπαδόπουλος, Ν. Μακαρέζος ) εις αυτόν… ( για να δεχθεί να ορκίσει Κυβέρνηση ). (σελίς 136).

….  Εφθάσαμεν, άνευ επεισοδίου τινός, εις το φυλάκειον της εισόδου του κτήματος του Βασιλέως, που ευρίσκεται πολύ πλησίον του εξοχικού κέντρου «Λεωνίδα» της Βαρυμπόμπης, όπου μας σταμάτησε ο σκοπός χωροφύλαξ ( ΣελΊς 138 ) …..

Μας έδωσε το τηλέφωνο και συνομιλήσαμεν μετά του Υπασπιστού  Υπηρεσίας του Βασιλέως …. (του είπαμε σχετικά…..) . Απήντησε ότι ο Βασιλεύς ο οποίος παρακολουθεί από άλλου τηλεφώνου, εσωτερικού, την στιχομυθίαν, του είπεν ότι θα δεχθεί μόνον τον έναν εκ των τριών, τον αρχαιότερον εκ των τριών. Του απήντησα ότι αι επαναστάται δεν συζητούν, απαιτούν και να αναφέρει εις τον Βασιλέα ότι θα περάσωμεν και οι τρείς και θα μας δεχθή και τους τρείς και πρέπει να γνωρίζει ότι εντός αυτής της αυλής των ανακτόρων του ευρίσκονται ισχυραί δυνάμεις των Ενόπλων Δυνάμεων αποφασισμέναι δι όλα. Το πρόγραμμα της Επαναστάσεως οφείλωμεν να εκτελέσωμεν όλοι και ο Βασιλεύς…

….. Ο Βασιλεύς προσπάθησε να κερδίσει χρόνον. Δι άλλων μέσων μυστικών, ίσως, συνεννοείτο με πολιτικούς παράγοντας επί της τηρητέας στάσεως έναντι ημών.

Κατέβαλεν όσας ηδύνατο προσπαθείας να  αποφύγει την επαφήν μαζί μας. Όταν αντελήφθη ότι τούτο ήτο αδύνατον, εδοκίμασε την διάσπασιν των τριών.

Όταν απέτυχε και εις τούτον, επέτρεψε την είσοδον μας, και ο σκοπός μας επετεύχθη άνευ χρησιμοποιήσεως βίας.

Απ εκεί μας παρέλαβεν Αξιωματικός Χωροφυλακής ……παρεκάλεσε να σφήσωμεν εις το γραφείον του, κατ έθιμον, τα περίστροφα μας.

Το πράγμα μας εφάνη αστείον, αφού κοντά μας ευρίσκοντο επαναστατημέναι δυνάμεις, πάνοπλοι.

…..Αφήσαμεν τα περίστροφά και οδηγηθήκαμεν πεζή εις τον Βασιλέα.

                                                 Η ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΑ

Μας υπεδέχθη με ύφος βασιλικόν, αγέρωχον, αυστηρόν, σινιγμστικόν, διερευνητικόν, θα ηδυνάμην να το χαρακτηρίσω, βλοσυρόν ( σελίς 139 ) ή αλαζονικόν, περιέχον την έννοιαν της αποστροφής. Αρχή μας : «Μη μεταχειρίζεσθε βίαν »….

Τι θα συνέβαινε εάν ο Βασιλεύς διέτασσε την φρουράν του να αντισταθεί, ή να μας συλλάβη; Ηρωτήθην πολλάκις και ακόμη και τώρα, μετά παρέλευσιν είκοσιτεσσάρων ετών, διερωτώμαι.

Απαντώ : Οιαδήποτε υπόθεσις σήμερον θα απετέλει προφητείαν εκ των υστέρων. Η στάσης του Βασιλέως δεν μας ηφνιδίασεν. Εγνωρίζαμεν ότι ήτο πιστός εις το Σύνταγμα και ως εκ τούτου θα αντέδρα. Όμως είχομεν λάβει τα μέτρα μας.

Ελάβωμεν θέσιν ενώπιον του, εν προσοχή παρατεταγμένοι, εις το μέσον εγώ, δεξιά μου ο Παπαδόπουλος Γ., αριστεράν μου ο Μακαρέζος Ν.

Ως κατά βαθμόν ανώτερος έλαβον πρώτος τον λόγον, αλλά μου τον αφήρεσε ο Βασιλεύς, επιβλητικός και απειλητικός.

                                                Ο ΘΥΜΟΣ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΑ

«- Γιατί ξεσηκλώσατε τίς ένοπλες δυνάμεις, γιατί διακόψατε τις τηλεπικοινωνίες μου. Γιατί βάλατε στρατεύματα στις πόρτες μου, γιατί μου στερείτε το δικαίωμα μου να επικοινωνήσω με τον Πρωθυπουργό μου…».

Θα συνέχιζε τας ητιολογημένας- δι άλλην περίπτωσιν – ερωτήσεις  του εάν δεν τον διέκοπτα, παραδίδων την επιστολήν του Α/Γ.Ε.Σ  :  

« – Μεγαλειότατε, σας υποβάλλω αυτήν την επιστολήν του κ. Α/Γ.Ε.Σ , εις την οποίαν περιέχονται αι απαντήσεις εις τας ερωτήσεις σας… .» .

Παρέλαβε την επιστολήν, άρχισε την ανάγνωσιν, δεν νομίζω ότι έφθασεν είς το τέλος…. ‘Ητο επιθετικός  «- Δεν είναι γνησία η επιστολή. Γιατί δεν ήρθε ο ίδιος; …».  «- Μεγαλειότατε, η επιστολή είναι γνησία. Η προσβολή που μας κάνετε είναι βαρυτάτη. Εκτελούμεν υπέρτατον προς την πατρίδα καθήκον…..».

«-  Να φύγετε και να επανέλθετε μαζί με τον κ. Σπαντιδάκην…..». (σελίς 140).

        Από εκεί και ύστερα και μέχρι την ώρα της ορκωμοσίας της Κυβέρνησης μεσολάβησαν πολλές και διάφορες συσκέψεις – συναντήσεις, διαξιφισμοί, ανώτατων αξιωματούχων, ως και επισκέψεις και συνομιλίες με πολιτικούς κρατούμενους για να επέλθει ήρεμον κλίμα με την παρέμβαση του στρατού.

                                      Η ΟΡΚΩΜΟΣΙΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Η ορκωμοσία πραγματοποιήθηκε τελικά κατά τις 5μ.μ της 21/4/1967.

       Κάποια που μεσολάβησαν στο παραπάνω διάστημα των ωρών, μέχρι την ορκωμοσία,  ο συγγραφέας αναφέρεται αλλά δεν τα έχω σημειώσει. Ελπίζω να εύρω το βιβλίο. Άλλωστε τώρα δεν έχουν σημασία νομίζω.

 Η ορκωμοσία με στρατιωτικά, πολιτικά, δικαστικά, επιστημονικά, επιχειρηματικά, πρόσωπα έγινε. Ο εξοργισμένος Βασιλεύς σίγουρα θα επικοινώνησε με πολλούς,  μέσα και έξω από τη χώρα.

Πρόεδρος λοιπόν της Κυβέρνησης (Πρωθυπουργός) ορκίστηκε ο Κόλλιας Κων/νος τ. Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου. Αντιπρόεδρος ορκίστηκε ο Α/Γ.Ε.Σ Αντιστράτηγος Σπαντιδάκης Γρηγόριος.

Σήμερα, ο καθένας ας βγάλει κάποια  συμπεράσματα  για τον θανόντα τέως Βασιλέα της Ελλάδας Κωνσταντίνο Β΄, αναφορικά με την εν λόγω ορκωμοσία και την στάση του,  όπως εκτέθηκαν τα γεγονότα, με βάση την εξιστόρηση ενός εκ των πρωταιτίων αξιωματικών.  

Σημ:  Προσωπικά, εκφράζω τα συλλυπητήρια στους οικείους του τέως Βασιλιά της Ελλάδας Κωνσταντίνο Β΄. Ο Θεός να τον συγχωρήσει και να τον αναπαύσει.

Tags: ΡΟΝΑΣ
Previous Post

E-volution Awards :  12 βραβεία για το Centraleshop των Αδελφών Ζευκλή

Next Post

Κάλεσμα της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων & Κ.Υ. Δυτικής Μακεδονίας– «Συνένοχοι στο έγκλημα δεν θα γίνουμε… η κυβέρνηση να πάρει τώρα μέτρα»

Next Post
ΓΙΑΤΡΟΣ

Κάλεσμα της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων & Κ.Υ. Δυτικής Μακεδονίας- «Συνένοχοι στο έγκλημα δεν θα γίνουμε… η κυβέρνηση να πάρει τώρα μέτρα»

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

FIESTA VOIO NEW (2)

Πρόσφατα άρθρα

  • Μύθοι και αλήθειες για τα αντηλιακά: Οι τύποι και η σωστή χρήση τους – Ποιοι είναι οι κίνδυνοι της ακτινοβολίας
  • Λήγουν τα voucher του Κοινωνικού Τουρισμού (προθεσμίες)
  • Μωβ μέδουσες: Οι παραλίες που υπάρχει “έξαρση” (χάρτης)
  •  30η συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας
  • Διακοπή Ηλεκτρικού Ρεύματος

Πρόσφατα σχόλια

  1. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει μόνο ποδόσφαιρο: Η ποδηλασία κατακτά τους φιλάθλους - SieraFM στο 3ος ο Δημήτρης Σελέτης στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ορεινού Δρόμου στο Καρπενήσι. Βίντεο
  2. Χαρά στο Δήμος Γρεβενών: «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2025» -Το πρόγραμμα της 1ης περιόδου
  3. Σάκης στο Συνεδρίαση με ερώτηση για το κόστος συνδέσεων αερίου στη Γαλατινή. Βίντεο
  4. Βασιλω στο Προσλήψεις 3 ατόμων στο ΠΤΑ Δυτικής Μακεδονίας
  5. ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ στο Ο Δήμος Κοζάνης απαγορεύει ποδήλατα, πατίνια & μπάλες στην κεντρική πλατεία
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr