• Latest
τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος

Ρόνας Ιωάννης: Σημειώσεις για τον Τέως

14 Ιανουαρίου 2023
Πτολεμαΐδα: Πραγματοποιήθηκε η ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «Το κράνος δεν είναι επιλογή … είναι ανάγκη»

Πτολεμαΐδα: Πραγματοποιήθηκε η ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «Το κράνος δεν είναι επιλογή … είναι ανάγκη»

8 Αυγούστου 2025
Κοζάνη: Αισιόδοξα τα μηνύματα για τον 55χρονο που δηλητηριάστηκε από μονοξείδιο του άνθρακα(βίντεο)

Πρωτοφανές περιστατικό στο Μαμάτσειο Νοσοκομείο Κοζάνης-Εφημερεύων ειδικός γιατρός φέρεται να αρνείται να εξετάσει γυναίκα-ασθενή αν και αυτό κρίθηκε αναγκαίο άμεσα από την παθολόγο-Εξετάζει και μήνυση ο σύζυγός της

8 Αυγούστου 2025
Δήμος Σερβίων: Υπογραφή σύμβασης για αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις στην Δ.Κ. Τρανοβάλτου

Ο Δήμαρχος Σερβίων Χρήστος Ελευθερίου για την απώλεια του Στάθη Χατζηιωαννίδη

8 Αυγούστου 2025
Ο Γιώργος Κασαπίδης στη σήραγγα Κλεισούρας

Ο Γιώργος Κασαπίδης στη σήραγγα Κλεισούρας

8 Αυγούστου 2025
Την Κυριακή, 18 Αυγούστου, στο Ύψωμα Αννίτσα, η Ετήσια Εκδήλωση Τιμής και Μνήμης για τους Γρεβενιώτες Πεσόντες κατά τον Ελληνοϊταλικό πόλεμο

Στις 17 Αυγούστου στο Ύψωμα Αννίτσα η ετήσια εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους Γρεβενιώτες Πεσόντες κατά τον Ελληνοϊταλικό πόλεμο

8 Αυγούστου 2025
Δήμος Βοΐου: Πρόγραμμα Πολιτιστικών Εκδηλώσεων – Καλοκαίρι 2025

Δήμος Βοΐου: Πολιτιστικό καλοκαίρι – Κυριακή 10 Αυγούστου

8 Αυγούστου 2025
Δήμος Βοΐου: Πρόγραμμα Πολιτιστικών Εκδηλώσεων – Καλοκαίρι 2025

Δήμος Βοΐου: Πολιτιστικό καλοκαίρι – Σάββατο 09 Αυγούστου

8 Αυγούστου 2025
Συλλυπητήρια από το σωματείου “ΦΙΛΟΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ – ΑΝΘΗ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ” για τον Πενταλοφίτη μάστορα Κώστα Ταρνανά

Φτωχότερη η οικογένεια του Σπάρτακου. Καλό ταξίδι φίλε Χάρη

8 Αυγούστου 2025
ηλικιωμένοι

Μαζί στη ζωή, μαζί και στον θάνατο – Το φαινόμενο της «ραγισμένης καρδιάς» ισχύει και εξηγείται επιστημονικά

8 Αυγούστου 2025
Άγριος καυγάς οδηγού ταξί με ηλικιωμένο στην Κοζάνη-Μετά από έντονη λογομαχία ο ταξιτζής φέρεται να τον έσπρωξε-Τον παρέλαβε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ

Στιγμές τρόμου για 21χρονη φοιτήτρια: Την ξυλοκόπησε άγρια οδηγός ταξί

8 Αυγούστου 2025
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Ασυνήθιστη υπόθεση revenge porn: Πρώην σύζυγος και πεθερά του έστειλαν ταχυδρομικώς «ακατάλληλες» φωτογραφίες του

8 Αυγούστου 2025
Αποκαλύψεις για τον αστυνομικό της Βουλής: «Τα παιδιά δεν εξετάστηκαν ποτέ ιατροδικαστικά»

Ζευγάρι άρπαξε τσάντα με 2.000 ευρώ από τουαλέτα καταστήματος

8 Αυγούστου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Παρασκευή, 8 Αυγούστου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΣΙΑΤΙΣΤΑ

Ρόνας Ιωάννης: Σημειώσεις για τον Τέως

sierafm by sierafm
14 Ιανουαρίου 2023
in ΣΙΑΤΙΣΤΑ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
0
τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος
0
SHARES
6
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Ανακατεύοντας φακέλους, εμφανίστηκαν μπροστά μου τρία φύλλα χαρτιού,  από τετράδιο,  καρφιτσωμένα, με την επικεφαλίδα : « 21η ΑΠΡΙΛΙΟΥ – ΠΑΤΤΑΚΟΣ». Κάτι θυμήθηκα και άρχισα αμέσως το διάβασμα, μονολογώντας: – Τι συμπτώσεις είναι αυτές! Πως βρέθηκε αυτό τέτοιες μέρες!. Ναι, ήταν αποσπάσματα, που κάποια στιγμή είχα γράψει, από το βιβλίο του Στυλιανού Γ. Παττακού « 21η ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1967. ΔΙΑΤΙ; ΠΟΙΟΙ; ΠΩΣ; », Εκδόσεις Βιοβιβλ. Αθήνα 1993.

       Τριάντα χρόνια μετά και αυτή την εβδομάδα το ενδιαφέρον στρέφεται στο θάνατο του τέως Βασιλέως των Ελλήνων Κωνσταντίνου Β΄, στην ιστορία, και στις διαδικασίες κηδείας και ταφής του, καθοριζόμενες από την Κυβέρνηση.

Σχόλια πολλά και διάφορα για το ποιος ήταν, αν πρέπει έτσι ή αλλιώς να γίνει. Καθένας τα δικά του, είτε έζησε τότε εκείνα τα γεγονότα είτε όχι. Τέλος πάντων, όλα είναι σεβαστά. Το  πως και το γιατί θα το γράψει η ιστορία.

       Τι έγραφα όμως στα φύλλα, ως σημειώσεις , τότε, για να τα έχω προφανώς πρόχειρα σε διάβασμα και  να φυλαχτούν  κάπου, αν τυχόν το βιβλίο θα χανόταν ή θα μπερδευόταν στις βιβλιοθήκες που φιλοξενούν αμέτρητα, με πρώτη ματιά, βιβλία διάφορα και όχι μόνο βιβλία.

       Η ορκωμοσία λοιπόν της Κυβέρνησης των Συνταγματαρχών της 21ης Απριλίου 1967 πως έγινε και την όρκισε ο τότε Βασιλεύς Κωνσταντίνος Β΄, αφού έλεγαν κάποιοι ότι ήταν εναντίον της, ενώ κάποιοι άλλοι ότι ήταν συμπαθών αυτής;

Να τι διάβασα στις φυλασσόμενες σημειώσεις, που βρέθηκαν , από το βιβλίο του Στυλιανού Παττακού και μπορεί να έχει για πολλούς, νεότερους σε ηλικία, ενδιαφέρον για να μάθουν περισσότερα.

                              ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΠΡΩΤΑΙΤΙΩΝ ΣΤΟΝ ΒΑΣΙΛΙΑ

       «… Εφθάσαμεν  εις το γραφείον του Α/Γ.Ε.Σ ( γράφει ο συγγραφέας) όπου έκπληκτος ευρέθην προ του Αρχηγού, Αντιστρατήγου Σπαντιδάκη Γρηγορίου….. «-Όπως τα κάματε , δεν μου μένει άλλη εκλογή . Δεν μου επιτρέπεται να σας αφήσω να αλληλοσκοτωθείτε… Αναλαμβάνω απ αυτής της στιγμής  την ευθύνη της Επαναστάσεως». (είπε ο Αρχηγός Γ.Ε.Σ.).

… Ως πρώτην ενέργειαν του εισηγήθημεν να συντάξη επιστολήν απευθυνόμενην προς την Α.Μ τον Βασιλέα και να την μεταφέρωμεν οι τρείς ( Σ. Παττακος, Γ. Παπαδόπουλος, Ν. Μακαρέζος ) εις αυτόν… ( για να δεχθεί να ορκίσει Κυβέρνηση ). (σελίς 136).

….  Εφθάσαμεν, άνευ επεισοδίου τινός, εις το φυλάκειον της εισόδου του κτήματος του Βασιλέως, που ευρίσκεται πολύ πλησίον του εξοχικού κέντρου «Λεωνίδα» της Βαρυμπόμπης, όπου μας σταμάτησε ο σκοπός χωροφύλαξ ( ΣελΊς 138 ) …..

Μας έδωσε το τηλέφωνο και συνομιλήσαμεν μετά του Υπασπιστού  Υπηρεσίας του Βασιλέως …. (του είπαμε σχετικά…..) . Απήντησε ότι ο Βασιλεύς ο οποίος παρακολουθεί από άλλου τηλεφώνου, εσωτερικού, την στιχομυθίαν, του είπεν ότι θα δεχθεί μόνον τον έναν εκ των τριών, τον αρχαιότερον εκ των τριών. Του απήντησα ότι αι επαναστάται δεν συζητούν, απαιτούν και να αναφέρει εις τον Βασιλέα ότι θα περάσωμεν και οι τρείς και θα μας δεχθή και τους τρείς και πρέπει να γνωρίζει ότι εντός αυτής της αυλής των ανακτόρων του ευρίσκονται ισχυραί δυνάμεις των Ενόπλων Δυνάμεων αποφασισμέναι δι όλα. Το πρόγραμμα της Επαναστάσεως οφείλωμεν να εκτελέσωμεν όλοι και ο Βασιλεύς…

….. Ο Βασιλεύς προσπάθησε να κερδίσει χρόνον. Δι άλλων μέσων μυστικών, ίσως, συνεννοείτο με πολιτικούς παράγοντας επί της τηρητέας στάσεως έναντι ημών.

Κατέβαλεν όσας ηδύνατο προσπαθείας να  αποφύγει την επαφήν μαζί μας. Όταν αντελήφθη ότι τούτο ήτο αδύνατον, εδοκίμασε την διάσπασιν των τριών.

Όταν απέτυχε και εις τούτον, επέτρεψε την είσοδον μας, και ο σκοπός μας επετεύχθη άνευ χρησιμοποιήσεως βίας.

Απ εκεί μας παρέλαβεν Αξιωματικός Χωροφυλακής ……παρεκάλεσε να σφήσωμεν εις το γραφείον του, κατ έθιμον, τα περίστροφα μας.

Το πράγμα μας εφάνη αστείον, αφού κοντά μας ευρίσκοντο επαναστατημέναι δυνάμεις, πάνοπλοι.

…..Αφήσαμεν τα περίστροφά και οδηγηθήκαμεν πεζή εις τον Βασιλέα.

                                                 Η ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΑ

Μας υπεδέχθη με ύφος βασιλικόν, αγέρωχον, αυστηρόν, σινιγμστικόν, διερευνητικόν, θα ηδυνάμην να το χαρακτηρίσω, βλοσυρόν ( σελίς 139 ) ή αλαζονικόν, περιέχον την έννοιαν της αποστροφής. Αρχή μας : «Μη μεταχειρίζεσθε βίαν »….

Τι θα συνέβαινε εάν ο Βασιλεύς διέτασσε την φρουράν του να αντισταθεί, ή να μας συλλάβη; Ηρωτήθην πολλάκις και ακόμη και τώρα, μετά παρέλευσιν είκοσιτεσσάρων ετών, διερωτώμαι.

Απαντώ : Οιαδήποτε υπόθεσις σήμερον θα απετέλει προφητείαν εκ των υστέρων. Η στάσης του Βασιλέως δεν μας ηφνιδίασεν. Εγνωρίζαμεν ότι ήτο πιστός εις το Σύνταγμα και ως εκ τούτου θα αντέδρα. Όμως είχομεν λάβει τα μέτρα μας.

Ελάβωμεν θέσιν ενώπιον του, εν προσοχή παρατεταγμένοι, εις το μέσον εγώ, δεξιά μου ο Παπαδόπουλος Γ., αριστεράν μου ο Μακαρέζος Ν.

Ως κατά βαθμόν ανώτερος έλαβον πρώτος τον λόγον, αλλά μου τον αφήρεσε ο Βασιλεύς, επιβλητικός και απειλητικός.

                                                Ο ΘΥΜΟΣ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΑ

«- Γιατί ξεσηκλώσατε τίς ένοπλες δυνάμεις, γιατί διακόψατε τις τηλεπικοινωνίες μου. Γιατί βάλατε στρατεύματα στις πόρτες μου, γιατί μου στερείτε το δικαίωμα μου να επικοινωνήσω με τον Πρωθυπουργό μου…».

Θα συνέχιζε τας ητιολογημένας- δι άλλην περίπτωσιν – ερωτήσεις  του εάν δεν τον διέκοπτα, παραδίδων την επιστολήν του Α/Γ.Ε.Σ  :  

« – Μεγαλειότατε, σας υποβάλλω αυτήν την επιστολήν του κ. Α/Γ.Ε.Σ , εις την οποίαν περιέχονται αι απαντήσεις εις τας ερωτήσεις σας… .» .

Παρέλαβε την επιστολήν, άρχισε την ανάγνωσιν, δεν νομίζω ότι έφθασεν είς το τέλος…. ‘Ητο επιθετικός  «- Δεν είναι γνησία η επιστολή. Γιατί δεν ήρθε ο ίδιος; …».  «- Μεγαλειότατε, η επιστολή είναι γνησία. Η προσβολή που μας κάνετε είναι βαρυτάτη. Εκτελούμεν υπέρτατον προς την πατρίδα καθήκον…..».

«-  Να φύγετε και να επανέλθετε μαζί με τον κ. Σπαντιδάκην…..». (σελίς 140).

        Από εκεί και ύστερα και μέχρι την ώρα της ορκωμοσίας της Κυβέρνησης μεσολάβησαν πολλές και διάφορες συσκέψεις – συναντήσεις, διαξιφισμοί, ανώτατων αξιωματούχων, ως και επισκέψεις και συνομιλίες με πολιτικούς κρατούμενους για να επέλθει ήρεμον κλίμα με την παρέμβαση του στρατού.

                                      Η ΟΡΚΩΜΟΣΙΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Η ορκωμοσία πραγματοποιήθηκε τελικά κατά τις 5μ.μ της 21/4/1967.

       Κάποια που μεσολάβησαν στο παραπάνω διάστημα των ωρών, μέχρι την ορκωμοσία,  ο συγγραφέας αναφέρεται αλλά δεν τα έχω σημειώσει. Ελπίζω να εύρω το βιβλίο. Άλλωστε τώρα δεν έχουν σημασία νομίζω.

 Η ορκωμοσία με στρατιωτικά, πολιτικά, δικαστικά, επιστημονικά, επιχειρηματικά, πρόσωπα έγινε. Ο εξοργισμένος Βασιλεύς σίγουρα θα επικοινώνησε με πολλούς,  μέσα και έξω από τη χώρα.

Πρόεδρος λοιπόν της Κυβέρνησης (Πρωθυπουργός) ορκίστηκε ο Κόλλιας Κων/νος τ. Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου. Αντιπρόεδρος ορκίστηκε ο Α/Γ.Ε.Σ Αντιστράτηγος Σπαντιδάκης Γρηγόριος.

Σήμερα, ο καθένας ας βγάλει κάποια  συμπεράσματα  για τον θανόντα τέως Βασιλέα της Ελλάδας Κωνσταντίνο Β΄, αναφορικά με την εν λόγω ορκωμοσία και την στάση του,  όπως εκτέθηκαν τα γεγονότα, με βάση την εξιστόρηση ενός εκ των πρωταιτίων αξιωματικών.  

Σημ:  Προσωπικά, εκφράζω τα συλλυπητήρια στους οικείους του τέως Βασιλιά της Ελλάδας Κωνσταντίνο Β΄. Ο Θεός να τον συγχωρήσει και να τον αναπαύσει.

Tags: ΡΟΝΑΣ
Previous Post

E-volution Awards :  12 βραβεία για το Centraleshop των Αδελφών Ζευκλή

Next Post

Κάλεσμα της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων & Κ.Υ. Δυτικής Μακεδονίας– «Συνένοχοι στο έγκλημα δεν θα γίνουμε… η κυβέρνηση να πάρει τώρα μέτρα»

Next Post
ΓΙΑΤΡΟΣ

Κάλεσμα της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων & Κ.Υ. Δυτικής Μακεδονίας- «Συνένοχοι στο έγκλημα δεν θα γίνουμε… η κυβέρνηση να πάρει τώρα μέτρα»

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Πτολεμαΐδα: Πραγματοποιήθηκε η ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «Το κράνος δεν είναι επιλογή … είναι ανάγκη»
  • Πρωτοφανές περιστατικό στο Μαμάτσειο Νοσοκομείο Κοζάνης-Εφημερεύων ειδικός γιατρός φέρεται να αρνείται να εξετάσει γυναίκα-ασθενή αν και αυτό κρίθηκε αναγκαίο άμεσα από την παθολόγο-Εξετάζει και μήνυση ο σύζυγός της
  • Ο Δήμαρχος Σερβίων Χρήστος Ελευθερίου για την απώλεια του Στάθη Χατζηιωαννίδη
  • Ο Γιώργος Κασαπίδης στη σήραγγα Κλεισούρας
  • Στις 17 Αυγούστου στο Ύψωμα Αννίτσα η ετήσια εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους Γρεβενιώτες Πεσόντες κατά τον Ελληνοϊταλικό πόλεμο

Πρόσφατα σχόλια

  1. Χρυσα στο Αυγερινός: Έξω οι παιδεραστές από το χωριό, έγραψαν κάτοικοι. Η επιστολή της κοπέλας που βιάστηκε πριν 15 χρόνια!!
  2. Ευδοκία στο Αυγερινός: Έξω οι παιδεραστές από το χωριό, έγραψαν κάτοικοι. Η επιστολή της κοπέλας που βιάστηκε πριν 15 χρόνια!!
  3. Θανος στο Σε εξέλιξη το πανελλήνιο πρωτάθλημα Αγωνιστικού αλεξίπτωτου πλαγιάς σε Σιάτιστα και Γαλατινή. Βίντεο
  4. Θανατηφόρο τροχαίο κοντά στο Βογατσικό Καστοριάς – NEA KASTORIAS στο Θανατηφόρο τροχαίο στο Βογατσικό Καστοριάς
  5. Θανατηφόρο τροχαίο στο Βογατσικό Καστοριάς - kastoria365 - καστορια 365 στο Θανατηφόρο τροχαίο στο Βογατσικό Καστοριάς
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr