Με τουλάχιστον 266 ψήφους αναμένεται να εκλεγεί η προτεινόμενη από τον πρωθυπουργό για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, Αικατερίνη Σακελλαροπούλου.
Και αυτό καθώς την επιλογή του πρωθυπουργού ανακοίνωσαν ότι στηρίζουν τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο και το ΚΙΝΑΛ. Συνεπώς, οι 158 βουλευτές της ΝΔ, οι 86 της αξιωματικής αντιπολίτευσης και οι 22 του ΚΙΝΑΛ διαμορφώνουν τους 266 ψήφους που εκλέγουν με ευρύτατη πλειοψηφία την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου ως την πρώτη γυναίκα Πρόεδρο της Δημοκρατίας στα χρονικά της χώρας.
Νίκη Μητσοτάκη με την Σακελλαροπούλου -Εξασφάλισε τη συναίνεση
Η επιλογή του πρωθυπουργού για να αναλάβει το αξίωμα της Προέδρου της Δημοκρατίας η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου ήρθε για πολλούς λόγους και βάσει του αποτελέσματος ο Κυριάκος Μητσοτάκης δικαιώθηκε, αφού κέρδισε το στοίχημα της συναίνεσης. Η κυρία Σακελλαροπούλου είναι ένα υπερκομματικό πρόσωπο που προέρχεται από το Κέντρο, χωρίς να έχει καμία κομματική ταυτότητα. Επιπλέον η επιλογή της είχε έναν ακόμα ιδιαίτερο συμβολισμό καθώς αποτελεί την πρώτη γυναίκα Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κάτι που ήταν στις επιδιώξεις του κ. Μητσοτάκη. «Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, η ελληνική κοινωνία χαρακτηρίζεται ακόμα από πολλές διακρίσεις σε βάρος των γυναικών. Ε, λοιπόν, αυτό αλλάζει, ξεκινώντας από την κορυφή. Στις αρχές της τρίτης δεκαετίας του 21ου αιώνα, η Ελληνίδα παίρνει τη θέση που της αξίζει», ήταν η χαρακτηριστική του αναφορά.
Το αποτέλεσμα ήταν ο κ.Μητσοτάκης να πετύχει ευρύτατη συναίνεση, αφού κατάφερε να δυσκολέψει πολύ τον ΣΥΡΙΖΑ να καταψηφίσει την επιλογή του, αφού η αξιωματική αντιπολίτευση ως κυβέρνηση είχε προτείνει ομόφωνα την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου για τη θέση της προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας και η υποψηφιότητά της δεν προκαλεί καμία αντίδραση στο εσωτερικό της ΝΔ. Μάλιστα αυτό φάνηκε πως στη δήλωση του Αλέξη Τσίπρα για την υποψηφιότητα Σακελλαροπούλου, όπως δεικτικά σχολίασε το Μαξίμου, χρειάστηκαν 718 λέξεις για να πει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ψηφίσει ναι.
Παράλληλα ο πρωθυπουργός έπεισε και το ΚΙΝΑΛ να πει ομόφωνα ναι στην υποψηφιότητα της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου. Μάλιστα η λακωνική δήλωση της Φώφης Γεννηματά ήταν ενδεικτική της… ευκολίας με την οποία το ΚΙΝΑΛ έκανε πίσω από τα κριτήρια που είχε θέσει για τον υποψήφιο. «Η προσωπικότητα της κ. Σακελλαροπούλου ανταποκρίνεται σε ουσιώδεις πλευρές της πρότασής μας: Είναι μία γυναίκα που υπηρετεί με συνέπεια προοδευτικές αντιλήψεις, όπως απέδειξε και στη δικαστική της διαδρομή, με το γνωστό ακέραιο δημοκρατικό της ήθος -ιδιαίτερα μάλιστα στα χρόνια της κρίσης. Είμαι βέβαιη ότι θα εκπληρώσει με υπευθυνότητα και επιτυχία την συνταγματική της αποστολή. Γι’ αυτό, και θα έχει τη στήριξή μας», ανέφερε χαρακτηριστικά η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.
Τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης για την Σακελλαροπούλου
Την ίδια ώρα, το ΚΚΕ αναμένεται να επιλέξει για μια ακόμη φορά το «παρών», ενώ ο Κυριάκος Βελόπουλος της Ελληνικής Λύσης τόνισε πως «δεν γνωρίζουμε εάν η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου είναι κατάλληλη για ΠτΔ».
Οσον αφορά τον Γιάννη Βαρουφάκη του ΜέΡΑ 25, πρότεινε για Πρόεδρο της Δημοκρατίας την Μάγδα Φύσσα, η οποία ωστόσο λίγο αργότερα σε δήλωσή της ευχαρίστησε τον κ. Βαρουφάκη για την πρόταση τονίζοντας πως «δεν μπορεί να την αποδεχτεί και πως δεν ήτα ενήμερη» για τις προθέσεις του.
Ετσι, η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου αναμένεται να εκλεγεί με την πρώτη ψηφοφορία, η οποία σύμφωνα με το Σύνταγμα απαιτεί 200 ψήφους (υπενθυμίζεται ότι μετά και την αναθεώρηση οι προβλεπόμενες πλειοψηφίες στις διαδοχικές ψηφοφορίες μέχρι την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας είναι 200- 180- 151-σχετική πλειοψηφία).
Ο απερχόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος είχε συγκεντρώσει το 2015 233 ψήφους (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ).
Το ρεκόρ ψήφων κατέχει μέχρι σήμερα ο Κάρολος Παπούλιας ο οποίος εξελέγη το 2005 με 279 ψήφους (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ) και ακολουθεί ο Κωστής Στεφανόπουλος ο οποίος εξελέγη το 2000 με 269 ψήφους (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ). Το 2010 ο Κάρολος Παπούλιας επανεξελέγη με 266 ψήφους (ΠΑΣΟΚ.,ΝΔ, ΛΑΟΣ), όσους αναμένεται να συγκεντρώσει τώρα η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου.
Πηγή: iefimerida.gr