Αγαπητέ κ. Πρωθυπουργέ,
διεκδικούμε το αυτονόητο δικαίωμά μας να συμμετέχουμε στο ενεργειακό αύριο της περιοχής μας. Η Τοπική κοινωνία ζητάει να κάνετε δεκτό το αίτημα μας και να ανακοινώσετε με την έλευση σας στην περιοχή ότι γίνεται πράξη.
Εκατοντάδες μικροί επενδυτές της Δυτ. Μακεδονίας, στα πλαίσια της απολιγνιτοποίησης περιμένουν να πάρουν θέση στο ηλεκτρικό δίκτυο σαν ελάχιστο αντάλλαγμα στα πλαίσια της «Δίκαιης Μετάβασης».
Δεδομένου ότι η Δυτική Μακεδονία και οι κάτοικοί της πληρώνουν βαρύ τίμημα (οικονομικό και κοινωνικό) λόγω της απολιγνιτοποίησης, προτείνουμε και ζητάμε να ενισχυθούν με κάθε τρόπο δραστηριότητες και πρωτοβουλίες της τοπικής κοινωνίας, που αφορούν έργα ανάπτυξης ΑΠΕ.
Οι 400 οικογένειες μέσα από το σύνδεσμο μας με Ενεργειακές Κοινότητες πάνω από 60 μέλη, εκ των οποίων τουλάχιστον τα 50 είναι φυσικά πρόσωπα, περιμένουν να υλοποιηθεί το αίτημα μας και να μας δώσετε χώρο στο δίκτυο.
Με τις υπ’ αριθμ. ΥΠΕΝ/ΓΔΕ/84014/7123/12.08.2022 και ΥΠΕΝ/ΔΑΠΕΕΚ/7063/374/20.01.2023, αποφάσεις καθορίζεται το πλαίσιο προτεραιότητας στη χορήγηση Οριστικών Προσφορών Σύνδεσης (ΟΠΣ) για σταθμούς Ανανεώσιμων Πηγών από τον Διαχειριστή του Δικτύου και τον Διαχειριστή του Συστήματος.
Ζητάμε τη βελτίωση-τροποποίηση:
1. Το μέγιστο όριο ισχύος προσφορών σύνδεσης που προβλέπεται από την υποομάδα Γ2 να αυξηθεί κατά 500 MW, δηλαδή από τα 400 MW που προβλέπεται να φτάσει στα 900 MW κατανεμημένο αναλογικά στις Π.Ε. Κοζάνης 70% και Π.Ε. Φλώρινας 30%.
– Να δίνεται άμεση προτεραιότητα στις Ενεργειακές Κοινότητες που συμμετέχουν περισσότερα από 60 μέλη, εκ των οποίων τα πενήντα (50) μέλη τουλάχιστον είναι φυσικά πρόσωπα.
– Η απόκλιση ισχύος να αναπροσαρμοστεί στο 0%.
2. Εναλλακτικά στην κατηγορία Γ1 να προστεθεί «και Ενεργειακές Κοινότητες που συμμετέχουν περισσότερα από 60 μέλη, εκ των οποίων τα πενήντα (50) μέλη τουλάχιστον είναι φυσικά πρόσωπα» και να αυξηθεί το όριο στα 150MW για τις Π.Ε. Κοζάνης και Π.Ε.Φλώρινας.