Με μεγάλη έκπληξη και ανησυχία διαβάσαμε τις εξαγγελίες του Υπουργού Ενέργειας κου Χατζηδάκη Κωστή για την «αντιμετώπιση του ελλείμματος του ΕΛΑΠΕ και την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς»
Τα μέτρα χωρίζονται σε χρηματοοικονομικά και διαρθρωτικά.
Χρηματοοικονομικά μέτρα
Όπως τονίζεται και στην ανακοίνωση της Ομοσπονδίας μας (ΠΟΣΠΗΕΦ):
Για μια ακόμα φορά, η τέταρτη στη σειρά, παραβιάζονται τα εικοσαετή συμβόλαια με τους παραγωγούς και επιβαρύνονται με μια νέα έκτακτη εισφορά 6% η οποία ανοίγει το δρόμο για νέες περικοπές στις εγγυημένες τιμές και τα επόμενα χρόνια
Για μια ακόμα φορά το κράτος αποδεικνύεται αφερέγγυο απέναντι στους παραγωγούς στέλνοντας αρνητικά μηνύματα στους μελλοντικούς επενδυτές , εδραιώνοντας πλέον στη χώρα ένα καθεστώς ανυποληψίας και αναξιοπιστίας
Την ίδια στιγμή, απαλλάσσει σκανδαλωδώς από την επιβολή έκτακτης εισφοράς όλα τα μεγάλα αιολικά πάρκα που κατασκευάστηκαν από το 2016 και μετά, συνολικής ισχύος άνω των 700 MW, και τα οποία ανήκουν σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους (ENEL, TERNA κ.ά.), χαρίζοντας έτσι στους ιδιοκτήτες τους πάνω από 25 εκατ. €.
Ταυτόχρονα ιδιότυπη ασυλία απολαμβάνουν από τον κ. Υπουργό και οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίοι αισχροκερδούν, λόγω της διείσδυσης των ΑΠΕ και της μείωσης της Οριακής Τιμής Συστήματος (νυν Τιμής Εκκαθάρισης Αγοράς Επόμενης Ημέρας) που αυτή συνεπάγεται.
Διαρθρωτικά μέτρα
Εδώ είναι που φαίνεται ο μεγάλος εμπαιγμός ιδιαίτερα απέναντι στην περιοχή μας που πλήττεται διπλά τόσο από την απολιγνιτοποίηση όσο και από την πανδημία.
Όλες οι υποσχέσεις ότι η περιοχή μας λόγω της βίαιης μετάβασης θα περιέλθει σε ένα καθεστώς ενίσχυσης των ΑΠΕ με τη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας πήγαν περίπατο.
Με τις προτεινόμενες διατάξεις το σύνολο των μικροεπενδυτών που ετοιμάζουν φακέλους αδειοδότησης μικρών φωτοβολταικων έργων έως 500 kw, ακολουθώντας το υφιστάμενο κανονιστικό πλαίσιο, που αυτό το ίδιο υπουργείο καθόρισε πριν λίγους μήνες, και ήδη έχουν ξοδέψει αρκετά χρήματα στις διαδικασίες αδειοδότησης, καλούνται μέσα σε ένα μήνα εν μέσω πλήρους lockdown, να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες πλήρους φακέλου έτσι ώστε να αξιολογηθούν με το καθεστώς των σταθερών τιμών αναφοράς.
Διαφορετικά από 1/1/2021 μπαίνουν σε καθεστώς διαγωνιστικών διαδικασιών με αμφίβολα αποτελέσματα ως προς την τελική τους έκβαση. Τα ίδια και χειρότερα προβλέπονται και για τα έργα προς αδειοδότηση που λιμνάζουν επί πολλούς μήνες στο ΔΕΔΗΕ, όπου εάν δεν ολοκληρωθεί η αξιολόγησή τους μέσα σε αυστηρά χρονικά όρια (30/06/21), θα μπουν κι αυτά σε διαγωνιστικές διαδικασίες δλδ στον καιάδα.
Όλα αυτά τα μέτρα εφόσον εφαρμοστούν, στην ουσία απωθούν ξαφνικά και βίαια χιλιάδες μικροεπενδυτές που μέσα στο σκοτεινό περιβάλλον της απολιγνιτοποίησης είδαν μια ακτίνα φωτός, μια μικρή ευκαιρία να τοποθετήσουν τις λίγες οικονομίες τους σε ένα κλάδο που θα τους εξασφάλιζε ένα ελάχιστο εισόδημα για τα επόμενα χρόνια. Ταυτόχρονα ανοίγουν διάπλατα το δρόμο της εκμετάλλευσης αυτού του χώρου αποκλειστικά από τους μεγάλους ξένους και εγχώριους επιχειρηματικούς ομίλους.
Επειδή η περιοχή μας βρίσκεται σε καθεστώς απολιγνιτοποιησης και βίαιης μετάβασης χωρίς κανένα προς το παρόν σχέδιο άμεσης ανάκαμψης
Επειδή ο κλάδος των Φωτοβολταικών είναι ο μόνος που μπορεί να ανακόψει την απόλυτη φτωχοποίηση και εγκατάλειψη του τόπου μας εξασφαλίζοντας σε χιλιάδες μικροεπενδυτές σταθερό εισόδημα για είκοσι χρόνια
Επειδή η ανάπτυξη των ΑΠΕ στην περιοχή μας με τη συμμετοχή χιλιάδων μικροεπενδυτών είτε μεμονωμένων είτε μέσω ενεργειακών κοινοτήτων ενισχύει το τοπικό πραγματικό ΑΕΠ γιατί τα εισοδήματα μένουν και καταναλώνονται στην περιοχή.
Επειδή η ανάπτυξη των ΑΠΕ αποκλειστικά από τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους θα δημιουργήσει και παλι ένα πλασματικό ΑΕΠ για την περιοχή ενώ στην πραγματικότητα σε ποσοστό άνω του 90% θα κάνει φτερά.
Επειδή εν μέσω πλήρους lockdown είναι αδύνατον να ολοκληρωθούν οι φάκελοι υποβολής των μικρών έργων έκτος διαγωνιστικών διαδικασιών μέσα σε ένα μήνα, λόγω υπολειτουργιας των διαφόρων υπηρεσιών.
Επειδή παρατηρούνται τεράστιες καθυστερήσεις στην αξιολόγηση από τον ΔΕΔΔΗΕ των είδη υποβληθέντων προς αξιολόγηση φακέλων.
Επειδή το γραφείο ΔΕΔΔΗΕ στην Κοζάνη που δημιουργήθηκε για την υποδοχή των φακέλων της Περ. Δυτ. Μακεδονίας είναι υποστελεχωμένο και δεν λειτουργεί ουσιαστικά
Επειδή ο συνολικός αριθμός των υποψήφιων μικροεπενδυτών στην περιοχή μας που είτε βρίσκονται σε αναμονή στη διαδικασία αξιολόγησης είτε ετοιμάζουν νέα έργα ως μεμονωμένοι ιδιώτες είτε συμμετέχουν μαζικά σε υφιστάμενες και νέες ενεργειακές κοινότητες ξεπερνούν τις 2000 εκ των οποίων άνω του 80% είναι κάτοικοι της περιοχής μας.
Επειδή ο τόπος μας για πολλά χρόνια πλήρωσε βαρύ τίμημα στο περιβάλλον και την υγεία των κατοίκων μας ως ενεργειακός κόμβος της χώρας και οι κάτοικοι του αξίζουν επιτέλους ένα καλύτερο μέλλον με την ουσιαστική και δυναμική τους συμμετοχή στο νέο ενεργειακό περιβάλλον.
ΖΗΤΑΜΕ
Για τις Λιγνιτικές περιοχές που βρίσκονται σε ειδικό καθεστώς λόγω βίαιης μετάβασης
1. Να μην υπάρξει καμιά απολύτως έκτακτη εισφορά για τα έργα που βρίσκονται στις εν λόγω περιοχές
2. Να εξαιρεθούν από τα προτεινόμενα διαθρωτικά μέτρα όλα τα έργα (ιδιωτών και Ενεργειακών κοινοτήτων) που θα κατασκευαστούν στις λιγνιτικές περιοχές παραμένοντας στο υφιστάμενο καθεστώς, με τις τιμές αναφοράς εκτός διαγωνιστικών διαδικασιών, έως και το τέλος του 2024 όπου θα λήξει και το νέο πλαίσιο των διαγωνιστικών διαδικασιών, με την προϋπόθεση ότι οι τελικοί δικαιούχοι θα είναι μόνιμοι κάτοικοι της περιοχής.
3. Για όλες τις άλλες περιπτώσεις που δεν εμπίπτουν στην παραπάνω κατηγορία
Η καταληκτική ημερομηνία της 31ης Δεκεμβρίου 2020 για την πληρότητα των φακέλων να παραταθεί για ένα εξάμηνο λόγω Covid-19, και να καταργηθεί εντελώς η δεύτερη καταληκτική ημερομηνία.
Όσοι φάκελοι υποβληθούν έως 30/06/2021 με πληρότητα, πρέπει να εξεταστούν και να διεκπεραιωθούν διότι ο επενδυτής δεν έχει καμία ευθύνη, μετά την υποβολή του φακέλου, για το χρονοδιάγραμμα εξέτασής του.
Αυτό είναι αποκλειστικά θέμα των αδειοδοτικών υπηρεσιών ( ΔΕΔΔΗΕ, ΔΑΠΕΕΠ κλπ)
Από την 1η Ιουλίου του 2021 το όριο ισχύος των 18 MW για τη λήψη λειτουργικής ενίσχυσης εκτός ανταγωνιστικής διαδικασίας, καταλαμβάνει επίσης και έργα των Ενεργειακών Κοινοτήτων στις οποίες συμμετέχουν περισσότερα από 40 μέλη (εκ των οποίων τουλάχιστον τα 30 είναι φυσικά πρόσωπα και το 80% αυτών ή των μελλών των Νομικών προσώπων είναι μόνιμοι κάτοικοι των λιγνιτικών περιοχών
Γ. Στους διαγωνισμούς που θα προκύψουν για τα μικρά έργα να υπάρχει ξεχωριστή ειδική κατηγορία για τις λιγνιτικές περιοχές με περισσότερα διαθέσιμα MW και υψηλότερες τιμές εκκίνησης διασφαλίζοντας ταυτόχρονα τον αποκλεισμό φαινομένων που ζήσαμε στους προηγούμενους διαγωνισμούς όπου μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι «κατέβαζαν» τεράστιο πλήθος έργων.
Δ. Τέλος ισχύουν όλα τα αιτήματα που κατά καιρούς έχουμε ζητήσει για την ενίσχυση των ΑΠΕ στην περιοχή μας με τη δυναμική συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας
Μέχρι τώρα θεωρούσαμε ότι οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης για τις περιοχές που πλήττονται από την απολιγνιτοποίηση θα ενίσχυαν την ανάπτυξη των ΑΠΕ με τη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας. Δυστυχώς τα γεγονότα μας διαψεύδουν.
Η τοπική κοινωνία θα βρεθεί απέναντι στα σχέδια, που στόχο έχουν τον αποκλεισμό των χιλιάδων τοπικών μικροεπενδυτών και την άλωση του ηλεκτρικού χώρου αποκλειστικά από τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους εκλεκτούς συνομιλητές του υπουργείου ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης και της ΔΕΗ, με τα φαραωνικά έργα εκατοντάδων GW, που ως αποτέλεσμα θα έχουν την αλλοίωση του φυσικού περιβάλλοντος ενώ το σύνολο του οικονομικού αποτελέσματος θα κάνει φτερά.
Μοναδικό και αποκλειστικό αντιστάθμισμα σε αυτή την προοπτική αποτελεί η στήριξη των πρωτοβουλιών του Συνδέσμου μας για την περαιτέρω ανάπτυξη του προγράμματος “ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΔΥΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ” αλλά και όλων των άλλων επενδυτικών πρωτοβουλιών που αναπτύσσονται από τους μικροεπενδυτές κατοίκους ως μοναδικός τρόπος να εξασφαλιστεί σε σύντομο χρονικό διάστημα σταθερό εισόδημα για χιλιάδες κατοίκους που θα αποτελέσει ισχυρό κίνητρο παραμονής των νέων στον τόπο τους και τη δραστηριοποίηση τους στη συνέχεια και σε άλλους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας.