Σε στρογγυλή τράπεζα για το προσφυγικό και συγκεκριμένα για τις επανεγκαταστάσεις προσφύγων, που συνδιοργανώθηκε από το Ευρωκοινοβούλιο και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Ευρωβουλής και εθνικών κοινοβουλίων, συμμετείχε ο Γραμματέας της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, Βουλευτής ΠΕ Κοζάνης, Στάθης Κωνσταντινίδης.
Στην τοποθέτησή του ο κ. βουλευτής επισήμανε τα ακόλουθα:
Αξιότιμες κυρίες και κύριοι,
- θα ήθελα εισαγωγικά να σημειώσω τον υψηλό βαθμό ευαισθητοποίησης της ελληνικής κοινωνίας στο προσφυγικό ζήτημα και στους εκτοπισμούς ανθρώπων από τις εστίες τους, δεδομένου ότι ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού μας έχει προσφυγικά χαρακτηριστικά, όπως οι Πόντιοι, των οποίων οι πρόγονοι έπεσαν θύματα γενοκτονίας από το κίνημα των Νεότουρκων την περίοδο 1914-1923. Εξ΄ αρχής, λοιπόν, το ζήτημα αγγίζει ευαίσθητες χορδές μας.
- Το ειδικότερο θέμα των επανεγκαταστάσεων, δηλαδή της εισδοχής προσφύγων που βρίσκονται σε τρίτες χώρες, σε κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στον Καναδά, στην Αμερική κ.α,, αποτελεί πράγματι διακριτό κεφάλαιο του προσφυγικού, είναι όμως απολύτως συνδεδεμένο, για τους λόγους που θα εξηγήσω, με το συνολικό ζήτημα των μεταναστευτικών ροών και της εισόδου και φιλοξενίας προσφύγων σε κάθε χώρα.
- Οι συμμετέχοντες, εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών και κρατών, κατέγραψαν την απόκλιση από τους στόχους που είχαν τεθεί για το 2020, σε ό,τι αφορά στις επανεγκαταστάσεις προσφύγων, εξαιτίας και της πανδημίας αλλά και των οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεών της στα κράτη υποδοχής. Κατά συνέπεια, θα απαιτηθούν νέες πρωτοβουλίες το επόμενο διάστημα, προκειμένου να τύχουν περισσότεροι δικαιούχοι διεθνούς προστασίας.
- Η Ελλάδα, ως χώρα πρώτης γραμμής, έχει επωμιστεί δυσανάλογες ευθύνες και επιβάρυνση, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής διαχείρισης της μετανάστευσης τα τελευταία χρόνια. Εξάλλου, οι ροές στη Μεσόγειο εξακολουθούν να αποτελούν πηγή ανησυχίας, εξαιτίας και της απαράδεκτης και απάνθρωπης τακτικής της Τουρκίας να εργαλειοποιεί ανθρώπινες ζωές για πολιτικούς σκοπούς.
- Η Τουρκία πρέπει να σταματήσει την εκβιαστική στάση της και να εφαρμόσει πλήρως τις προβλέψεις της Κοινής Δήλωσης του 2016, αποτρέποντας τη δημιουργία διόδων παράνομης μετανάστευσης προς την ΕΕ. Επιπλέον, πρέπει να επιτρέψει τις επιστροφές παρανόμως διαμενόντων αλλοδαπών, τις οποίες έχει αναστείλει από τον Μάρτιο του 2020.
- Η Ελλάδα προστατεύει εθνικά και ευρωπαϊκά σύνορα, σύμφωνα με τις διεθνείς της δεσμεύσεις, με σεβασμό στους κανόνες του Κράτους Δικαίου και στην ανθρώπινη αξία.
- Η χώρα μας αναγνωρίζει την καθοριστική σημασία μίας ενιαίας μεταναστευτικής πολιτικής από την ΕΕ, για τη διαχείριση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών και στηρίζει τις προσπάθειες συνεργασίας με τρίτες χώρες.
- Αναφορικά με την κρίση στο Αφγανιστάν, θεωρούμε επιβεβλημένη τη διαμόρφωση μίας ενιαίας απάντησης, που θα υποστηρίζει την περιοχή και τις γειτονικές χώρες, προκειμένου να αποφευχθεί μία νέα ανθρωπιστική κρίση.
- Η Ελλάδα έχει προσφέρει ασφαλές καταφύγιο σε 819 Αφγανούς πολίτες, η ζωή των οποίων κινδύνευε από το καθεστώς των Ταλιμπάν, μέχρι να μετεγκατασταθούν σε τρίτες χώρες.
- Με τα παραπάνω δεδομένα, η χώρα μας αδυνατεί να συμμετάσχει σε προγράμματα επανεγκατάστασης, επί του παρόντος. Ωστόσο, στο πλαίσιο της γενικότερης προσπάθειας εκκένωσης ευάλωτων προσώπων από το Αφγανιστάν, προέβη σε σημαντικές πράξεις συνδρομής.
Συνεπώς, η Ελλάδα υποστηρίζει μία ολιστική πολιτική ασύλου και μετανάστευσης από την ΕΕ, κρίσιμα κεφάλαια της οποίας πρέπει να αποτελούν από τη μία η υποστήριξη και ενδυνάμωση των νόμιμων και ασφαλών προσφυγικών οδών, όπως η επανεγκατάσταση κι΄ από την άλλη ο περιορισμός των ανεξέλεγκτων παράνομων ροών, που συνιστούν από κάθε άποψη συγκοινωνούντα μεγέθη.
Με τιμή,
Ευστάθιος Κωνσταντινίδης
Βουλευτής Ν. Κοζάνης