• Latest
ΚΟΥΝΟΥΠΙ

Σε «καραντίνα» 26 δήμοι της χώρας λόγω του ιού του Δυτικού Νείλου

21 Αυγούστου 2019
Πτολεμαΐδα: Πραγματοποιήθηκε η ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «Το κράνος δεν είναι επιλογή … είναι ανάγκη»

Πτολεμαΐδα: Πραγματοποιήθηκε η ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «Το κράνος δεν είναι επιλογή … είναι ανάγκη»

8 Αυγούστου 2025
Κοζάνη: Αισιόδοξα τα μηνύματα για τον 55χρονο που δηλητηριάστηκε από μονοξείδιο του άνθρακα(βίντεο)

Πρωτοφανές περιστατικό στο Μαμάτσειο Νοσοκομείο Κοζάνης-Εφημερεύων ειδικός γιατρός φέρεται να αρνείται να εξετάσει γυναίκα-ασθενή αν και αυτό κρίθηκε αναγκαίο άμεσα από την παθολόγο-Εξετάζει και μήνυση ο σύζυγός της

8 Αυγούστου 2025
Δήμος Σερβίων: Υπογραφή σύμβασης για αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις στην Δ.Κ. Τρανοβάλτου

Ο Δήμαρχος Σερβίων Χρήστος Ελευθερίου για την απώλεια του Στάθη Χατζηιωαννίδη

8 Αυγούστου 2025
Ο Γιώργος Κασαπίδης στη σήραγγα Κλεισούρας

Ο Γιώργος Κασαπίδης στη σήραγγα Κλεισούρας

8 Αυγούστου 2025
Την Κυριακή, 18 Αυγούστου, στο Ύψωμα Αννίτσα, η Ετήσια Εκδήλωση Τιμής και Μνήμης για τους Γρεβενιώτες Πεσόντες κατά τον Ελληνοϊταλικό πόλεμο

Στις 17 Αυγούστου στο Ύψωμα Αννίτσα η ετήσια εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους Γρεβενιώτες Πεσόντες κατά τον Ελληνοϊταλικό πόλεμο

8 Αυγούστου 2025
Δήμος Βοΐου: Πρόγραμμα Πολιτιστικών Εκδηλώσεων – Καλοκαίρι 2025

Δήμος Βοΐου: Πολιτιστικό καλοκαίρι – Κυριακή 10 Αυγούστου

8 Αυγούστου 2025
Δήμος Βοΐου: Πρόγραμμα Πολιτιστικών Εκδηλώσεων – Καλοκαίρι 2025

Δήμος Βοΐου: Πολιτιστικό καλοκαίρι – Σάββατο 09 Αυγούστου

8 Αυγούστου 2025
Συλλυπητήρια από το σωματείου “ΦΙΛΟΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ – ΑΝΘΗ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ” για τον Πενταλοφίτη μάστορα Κώστα Ταρνανά

Φτωχότερη η οικογένεια του Σπάρτακου. Καλό ταξίδι φίλε Χάρη

8 Αυγούστου 2025
ηλικιωμένοι

Μαζί στη ζωή, μαζί και στον θάνατο – Το φαινόμενο της «ραγισμένης καρδιάς» ισχύει και εξηγείται επιστημονικά

8 Αυγούστου 2025
Άγριος καυγάς οδηγού ταξί με ηλικιωμένο στην Κοζάνη-Μετά από έντονη λογομαχία ο ταξιτζής φέρεται να τον έσπρωξε-Τον παρέλαβε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ

Στιγμές τρόμου για 21χρονη φοιτήτρια: Την ξυλοκόπησε άγρια οδηγός ταξί

8 Αυγούστου 2025
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Ασυνήθιστη υπόθεση revenge porn: Πρώην σύζυγος και πεθερά του έστειλαν ταχυδρομικώς «ακατάλληλες» φωτογραφίες του

8 Αυγούστου 2025
Αποκαλύψεις για τον αστυνομικό της Βουλής: «Τα παιδιά δεν εξετάστηκαν ποτέ ιατροδικαστικά»

Ζευγάρι άρπαξε τσάντα με 2.000 ευρώ από τουαλέτα καταστήματος

8 Αυγούστου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Παρασκευή, 8 Αυγούστου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Σε «καραντίνα» 26 δήμοι της χώρας λόγω του ιού του Δυτικού Νείλου

sierafm by sierafm
21 Αυγούστου 2019
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
0
ΚΟΥΝΟΥΠΙ
8
SHARES
4
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Σε μολυσματικό κλοιό βρίσκονται δεκάδες δήμοι της χώρας. Ο ιός του Δυτικού Νείλου «πολιορκεί» μέσω των κουνουπιών – τον μεταφέρουν και τον μεταδίδουν στους ανθρώπους- τουλάχιστον 26 δήμους στην Αττική, τη Θεσσαλία, τη Μακεδονία και τη Θράκη.

Αυτές οι περιοχές έχουν μπει και σε «καραντίνα» σε ό,τι αφορά τη διαδικασία της αιμοδοσίας, προκειμένου να προληφθεί τυχόν μετάδοση του ιού του Δυτικού Νείλου με μετάγγιση αίματος και συστατικών του αίματος.

Η «αποχή» από την αιμοδοσία των εθελοντών αιμοδοτών κάθε χρόνο τους θερινούς μήνες, που κορυφώνεται τον Αύγουστο, λόγω των διακοπών, και τα μέτρα αυξημένου ελέγχου της ασφάλειας του αίματος λόγω της επιδημίας του ιού του Δυτικού Νείλου, έχουν σαν αποτέλεσμα να μειώνονται δραστικά τα αποθέματα αίματος της εθνικής δεξαμενής, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για όσους χρειάζονται μεταγγίσεις, ιδίως για τους ασθενείς με μεσογειακή αναιμία.

Ήδη οι συγκεκριμένοι ασθενείς καταγγέλλουν, μέσω των συλλόγων τους, ότι αναβάλλονται συνεχώς οι προγραμματισμένες μεταγγίσεις ή καλούνται να υποβληθούν σε μετάγγιση μόνο αν συνοδεύονται και από τον αιμοδότη που θα δώσει το αίμα για λογαριασμό τους.

Για τον λόγο αυτό, το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας κάνει έκκληση για συμμετοχή όλων όσοι μπορούν στις αιμοδοσίες των οικείων υπηρεσιών των νοσοκομείων ώστε να αυξηθούν οι μονάδες αίματος.

49 κρούσματα και έξι θανάτους έχει προκαλέσει ο ιός

Τους τελευταίους δύο μήνες ο ιός του Δυτικού Νείλου κυκλοφορεί στη χώρα, με δυναμική πορεία όπως και τα δύο προηγούμενα έτη, μολύνοντας ανθρώπους και ζώα (άλογα) και αφήνοντας ασθενείς και νεκρούς στο πέρασμά του.

Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ, πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ), ο ιός του Δυτικού Νείλου έχει εγκατασταθεί στην Ελλάδα και το μαρτυρούν τα κρούσματα της λοίμωξης που προκαλεί κατά την τριετία 2017-2019. Κατά την εφετινή περίοδο και μέχρι τις 14 Αυγούστου έχουν καταγραφεί 49 κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα, σε οικισμούς στις Περιφερειακές Ενότητες Ξάνθης, Καβάλας, Ροδόπης, Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Ανατολικής Αττικής, Πέλλας, Πιερίας και Θεσσαλονίκης. Παράλληλα, τονίζεται από τον ΕΟΔΥ ότι είναι πιθανή και αναμενόμενη η διάγνωση περαιτέρω κρουσμάτων του ιού το ερχόμενο διάστημα. Από τα 49 κρούσματα της λοίμωξης, τα 6 είχαν θανατηφόρα κατάληξη.

Ποιες περιοχές επηρεάζονται

Το υπουργείο Υγείας λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα επιδημιολογικής επιτήρησης του ΕΟΔΥ για τη λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου μέχρι και την περασμένη Παρασκευή καθώς και τα γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά των περιοχών έκθεσης βάσει των κρουσμάτων, όρισε ως επηρεαζόμενες από τον ιό του Δυτικού Νείλου περιοχές τις εξής:

-Από την Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας: τον Δήμο Κατερίνης, τον Δήμο Πύδνας-Κολινδρού

-Από την Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης: τον Δήμο Τοπείρου, τον Δήμο Αβδήρων, τον Δήμο Ξάνθης

-Από την Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας: τον Δήμο Νέστου, τον Δήμο Θάσου, τον Δήμο Καβάλας

-Από την Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας: τον Δήμο Σοφάδων, τον Δήμο Καρδίτσας

-Από την Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας: τον Δήμο Λαρισαίων, τον Δήμο Τυρνάβου, τον Δήμο Κιλελέρ, τον Δήμο Τεμπών

-Από την Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής: τον Δήμο Σπάτων-Αρτέμιδος, τον Δήμο Μαρκοπούλου-Μεσογαίας

-Από την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας: τον Δήμο Πέλλας

-Από τη Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης: τον Δήμο Κορδελιού –Ευόσμου, τον Δήμο Χαλκηδόνος

-Από την Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης: τον Δήμο Ιάσμου, τον Δήμο Αρριανών

-Από την Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων: τον Δήμο Τρικκαίων

-Από την Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας: τον Δήμο Βέροιας

-Από την Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής: τον Δήμο Νέας Προποντίδος

-Από την Περιφερειακή Ενότητα Σερρών: τον Δήμο Ηράκλειας

-Από την Περιφερειακή Ενότητα Έβρου: τον Δήμο Σουφλίου.

Έκκληση για αίμα από το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας

Το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) και το Συντονιστικό Κέντρο Αιμο-επαγρύπνησης του ΕΟΔΥ έχουν ενεργοποιήσει μέτρα για την ασφάλεια του αίματος που αφορούν όλες τις Υπηρεσίες Αιμοδοσίας της χώρας και κυρίως αυτές των επηρεαζόμενων περιοχών, όπιυ δηλαδή έχουν καταγραφεί κρούσματα της λοίμωξης του ιού του Δυτικού Νείλου.

Η πρόεδρος του ΕΚΕΑ, αιματολόγος, κυρία Χάρις Ματσούκα, οι επηρεαζόμενες περιοχές με μικρό πληθυσμό αποκλείονται από την αιμοδοσία, ενώ στις περιοχές με μεγάλο πληθυσμό, όπου έχουν καταγραφεί κρούσματα, γίνεται αυστηρός έλεγχος στο αίμα.

Οι αιμοδότες ενημερώνονται, εάν εμφανίσουν πυρετό ή κάποιο άλλο από τα κλινικά συμπτώματα λοίμωξης από τον ιό Δυτικού Νείλου εντός διαστήματος 15 ημερών από την αιμοδοσία, να το γνωστοποιήσουν στην υπηρεσία στην οποία αιμοδότησαν ανεξαρτήτως περιοχής.

Ωστόσο, σύμφωνα με την κυρία Ματσούκα, η επιδημία του ιού του Δυτικού Νείλου έχει μικρή επίπτωση στη συλλογή αίματος. Ο καθοριστικός παράγοντας που προκαλεί την κατακόρυφη μείωση των μονάδων αίματος κάθε καλοκαίρι και αντιστοίχως την κατακόρυφη αύξηση των αναγκών των ασθενών είναι οι… διακοπές των Ελλήνων: «τους θερινούς μήνες ουσιαστικά δεν υπάρχουν εθελοντές αιμοδότες, το αίμα εξασφαλίζεται με δυσκολία και μέσα από το συγγενικό περιβάλλον όσων χρειάζονται τη μετάγγιση.

Είμαστε σε κατάσταση ανάγκης όπως και σε πολλές άλλες χώρες, για τον ίδιο λόγο, καθώς στις διακοπές οι άνθρωποι αφενός μετακινούνται σε άλλες περιοχές αφετέρου δεν εμφανίζονται πρόθυμοι να δίνουν αίμα» λέει η κυρία Ματσούκα.

Είναι ενδεικτικό ότι τον Αύγουστο μειώνονται κατά 50% οι μονάδες αίματος που συλλέγονται στην Αττική σε σύγκριση με εκείνες που συλλέγονται τους προηγούμενους μήνες.

Η αξιοπρέπεια που «χάνουν» κάθε καλοκαίρι οι ασθενείς με μεσογειακή αναιμία στη θεραπεία τους ψάχνοντας οι ίδιοι για αίμα

Σύμφωνα με στοιχεία της αντιπροέδρου της Ελληνικής Ομοσπονδίας Θαλασσαιμίας, κυρίας Βάνας Μυρίλλα, συνολικά για να καλυφθούν οι ετήσιες ανάγκες των ασθενών με μεσογειακή αναιμία απαιτούνται 110.000 με 120.000 μονάδες αίματος από τις περίπου 600.000 μονάδες που συλλέγονται για τις ανάγκες όλων των ασθενών στο σύστημα υγείας.

Οι ελλείψεις που καταγράφονται κάθε καλοκαίρι τείνουν να αποτελούν μια θλιβερή όσο και επικίνδυνη για τους θαλασσαιμικούς ασθενείς ρουτίνα. Αναφέρεται ενδεικτικά ότι στο Παίδων «Αγία Σοφία» όπου μεταγγίζονται περίπου 350 ασθενείς, ουσιαστικά υπομεταγγίζονται με συνεχείς αναβολές της προγραμματισμένης θεραπείας, ενώ στο Λαϊκό τον περασμένο μήνα 80 ασθενείς άκουγαν ότι δεν υπάρχει ούτε μια μονάδα αίματος.

Την ίδια στιγμή, επισημαίνει ότι οι μονάδες αίματος που απαιτούνται για τη σωστή θεραπεία είναι συγκεκριμένες. Σε πολλές περιπτώσεις όταν χορηγείται μία μονάδα αίματος ο αιματοκρίτης δεν φτάνει στα επιθυμητά επίπεδα δυσκολεύοντας τη λειτουργικότητα των ατόμων με μεσογειακή αναιμία.

«Αυτή η κατάσταση μας επηρεάζει πολύ γιατί για να μεταγγιστούμε ψάχνουμε να βρούμε εμείς αιμοδότη και να πάμε μαζί με αυτόν στο νοσοκομείο. Αλλά ούτε κι αυτό είναι λύση. Αρκετοί ασθενείς λαμβάνουν μειωμένες ποσότητες αίματος. Κάθε ενήλικας θαλασσαιμικός χρειάζεται 2 με 3 μονάδες αίματος. Και τώρα παίρνει μόνο 1. Κάποιοι που έχουν δύσκολες ομάδες πχ 0 αρνητικό ή με πολλά αντισώματα μπορεί να μην μεταγγιστουν καθόλου.

Αυτό είναι επικίνδυνο ιδιαίτερα για όσους έχουν και καρδιολογικό πρόβλημα, κυρίως πνευμονική υπέρταση.Τελικά είναι ένα πλήγμα σε όλη μας τη ζωή, στην εργασία, την οικογένεια, στον εαυτό μας. Μάς αποδιοργανώνει. Είναι τουλάχιστον αναξιοπρεπές» λέει στο ygeiamou.gr η κυρία Μυρίλλα.

Αναφέρει, ωστόσο, η αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Θαλασσαιμικών Ασθενών ως εξαίρεση τον περυσινό Αύγουστο. Μια φωτεινή μέσα στην τραγική της διάσταση εξαίρεση, καθώς η φονική πυρκαγιά στο Μάτι, ενεργοποίησε χιλιάδες πολίτες που κατέκλυσαν τις υπηρεσίες αιμοδοσίας στα νοσοκομεία και έδωσαν αίμα. «Μόνο πέρσι μεταγγιστήκαμε σωστά, επειδή κάηκαν οι άνθρωποι…» λέει με πικρία.

Πηγή:aftodioikisi.gr

Tags: ΚΟΥΝΟΥΠΙ
Previous Post

Άνδρας πήρε τη μπάλα και έκανε κοντρολάκια πάνω σε στύλο της ΔΕΗ

Next Post

Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Αυτά είναι τα πρώιμα συμπτώματα

Next Post
νυχια ομορφια χερια

Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Αυτά είναι τα πρώιμα συμπτώματα

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Πτολεμαΐδα: Πραγματοποιήθηκε η ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «Το κράνος δεν είναι επιλογή … είναι ανάγκη»
  • Πρωτοφανές περιστατικό στο Μαμάτσειο Νοσοκομείο Κοζάνης-Εφημερεύων ειδικός γιατρός φέρεται να αρνείται να εξετάσει γυναίκα-ασθενή αν και αυτό κρίθηκε αναγκαίο άμεσα από την παθολόγο-Εξετάζει και μήνυση ο σύζυγός της
  • Ο Δήμαρχος Σερβίων Χρήστος Ελευθερίου για την απώλεια του Στάθη Χατζηιωαννίδη
  • Ο Γιώργος Κασαπίδης στη σήραγγα Κλεισούρας
  • Στις 17 Αυγούστου στο Ύψωμα Αννίτσα η ετήσια εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους Γρεβενιώτες Πεσόντες κατά τον Ελληνοϊταλικό πόλεμο

Πρόσφατα σχόλια

  1. Χρυσα στο Αυγερινός: Έξω οι παιδεραστές από το χωριό, έγραψαν κάτοικοι. Η επιστολή της κοπέλας που βιάστηκε πριν 15 χρόνια!!
  2. Ευδοκία στο Αυγερινός: Έξω οι παιδεραστές από το χωριό, έγραψαν κάτοικοι. Η επιστολή της κοπέλας που βιάστηκε πριν 15 χρόνια!!
  3. Θανος στο Σε εξέλιξη το πανελλήνιο πρωτάθλημα Αγωνιστικού αλεξίπτωτου πλαγιάς σε Σιάτιστα και Γαλατινή. Βίντεο
  4. Θανατηφόρο τροχαίο κοντά στο Βογατσικό Καστοριάς – NEA KASTORIAS στο Θανατηφόρο τροχαίο στο Βογατσικό Καστοριάς
  5. Θανατηφόρο τροχαίο στο Βογατσικό Καστοριάς - kastoria365 - καστορια 365 στο Θανατηφόρο τροχαίο στο Βογατσικό Καστοριάς
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr