Προς μεγάλη μας απογοήτευση ακούσαμε το Δήμαρχο Κοζάνης να λέει αναφορικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών στην πρόσφατη συνέντευξή του πως «αυτό για το οποίο μας ψηφίζει ο κόσμος δεν είναι για τις απόψεις μας για διάφορα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής».
Ο Δήμαρχος αγνοεί, και δικαιολογημένα, πως η Συμφωνία των Πρεσπών έχει αρνητική επίπτωση στην πραγματική οικονομία, τις επιχειρήσεις και τις δημόσιες δομές της περιοχής μας.
Αγνοεί ότι με την (παράλογη) αναγνώριση εθνότητας και γλώσσας στους κατοίκους της γειτονικής χώρας, δημιουργούνται προβλήματα στην πραγματική οικονομία. Δε θα σταθώ στις πληγές που άνοιξε η εν λόγω Συμφωνία για την Ελλάδα. Άλλωστε ο καθένας έχει τις δικές του πατριωτικές ευαισθησίες ή απόψεις. Όμως δεν μπορώ να δεχθώ το γεγονός ότι τα προϊόντα της περιοχής μας που φέρουν την επωνυμία Μακεδονικός- Μακεδονική- Μακεδονικό, από σήμερα απαγορεύεται να χρησιμοποιούν την εν λόγω επωνυμία. Κι αυτό διότι μόνο τα προϊόντα και οι υπηρεσίες της γειτονικής χώρας μπορούν να κάνουν χρήση του όρου Μακεδονικού (Άρθρο 1 παρ. 3 στ. h).
Ο Δήμαρχος αγνοεί ότι οι Ελληνικές επιχειρήσεις που εξάγουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους στο εξωτερικό θα κληθούν να αλλάξουν ονομασίες άμεσα διότι σε διαφορετική περίπτωση, επειδή ακριβώς θα προκαλείται σύγχυση στο καταναλωτικό κοινό σχετικά με τη χώρα προέλευσης των προϊόντων και των υπηρεσιών, θα αντιμετωπίσουν δικαστικές κυρώσεις.
Όσο «αστείο» κι αν ακούγεται, τα Μακεδονικά ροδάκινα ή κεράσια, η Μακεδονική μπύρα ή σφολιάτα, καθώς και όσα άλλα προϊόντα εξάγουν με μόχθο οι Έλληνες επιχειρηματίες, διατηρώντας θέσεις εργασίας στην Ελλάδα και πληρώνοντας φόρους που χρηματοδοτούν τις δημοτικές υπηρεσίες, δεν μπορούν πλέον να φέρουν αυτή την ονομασία.
Τέλος, ο Δήμαρχος ας ενημερωθεί σωστά για το αν μπορούν να συνεχίσουν τα τριτοβάθμια ιδρύματα της περιοχής μας με την επωνυμία Μακεδονία και τι αντίκτυπο αυτό θα έχει στους πτυχιούχους που ζητούν αναγνώριση των πτυχίων τους στο εξωτερικό.
Η κατώτερη των περιστάσεων θέση, δεν γίνεται αντικείμενο προεκλογικής εκμετάλλευσης για εμάς. Γίνεται όμως θέση μας για την προάσπιση των Ελληνικών επιχειρήσεων που μετά βίας διατηρούν τις έδρες τους και την παραγωγή τους στην Ελλάδα.
Στην ενορχηστρωμένη αυτή ανάδειξη της γειτονικής χώρας ως τον «10ο καλύτερο προορισμό για επενδύσεις», όπως αναφέρει σε πρόσφατη Έκθεσή της η Παγκόσμια Τράπεζα “Doing Business Report 2019”, εμείς προτάσσουμε τη χώρας μας, την ιστορία μας και τον πολιτισμό μας, η οποία βρίσκεται στη θέση 72!
Αυτή είναι η πραγματικότητα κύριοι της Δημοτικής Αρχής. Ότι η Ελλάδα, η οποία βρίσκεται εδώ και πολλά χρόνια μεταξύ των θέσεων 67-75 στην παγκόσμια κατάταξη, ξαφνικά διαπιστώνει πως η γειτονική χώρα, χωρίς να βελτιώσει τους θεσμούς της, χωρίς να έχει ισχυρό νόμισμα, χωρίς να διακρίνεται στους πίνακες ανταγωνιστικότητας και καινοτομίας, βρίσκεται ξαφνικά μέσα σε ένα χρόνο στη 10η καλύτερη θέση παγκοσμίως, ξεπερνώντας μέχρι και τη Γερμανία ενώ οι ΗΠΑ είναι στην 8ηθέση!
Οι πολίτες κύριε Ιωαννίδη, ψηφίζουν Δήμαρχο που δίνει το παρόν στη μάχη της καθημερινότητας. Και για τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής που επηρεάζουν την καθημερινότητά μας πήρατε ξεκάθαρη θέση, υπέρ της Συμφωνίας. Για τα υπόλοιπα ζητήματα της καθημερινότητας θα μας δοθεί η ευκαιρία να αναδείξουμε κι εκεί τις όποιες ανεπάρκειες.
Άραγε, αν θέλατε ως επενδυτής να κάνετε μια άμεση ξένη επένδυση, θα συμβουλευόσασταν την Έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας και θα ανοίγατε επιχείρηση στα Σκόπια που βρίσκονται στη 10η καλύτερη θέση σύμφωνα με την κατάταξη ή θα πηγαίνατε στη Γερμανία που βρίσκεται στη θέση 24;
του Ευάγγελου Σημανδράκου,
Υποψηφίου Δημάρχου Κοζάνης με το συνδυασμό ΚΟΖΑΝΗ ΜΠΡΟΣΤΑ