Το μόνο σίγουρο όταν καταφεύγουμε στο διαζύγιο είναι ότι, τις περισσότερες φορές, δεν πρόκειται για μια ενέργεια που γίνεται αψήφιστα και χωρίς να έχουν ηχήσει πρώτα πολλές προειδοποιητικές βολές. Και πάλι, όμως, δεν αποκλείεται η τελική απόφαση να μην είναι εξ ολοκλήρου προϊόν ώριμης σκέψης και επανεξέτασης της κατάστασης με καθαρό μυαλό.
Πόσο εύκολο είναι αυτό; Καθόλου. Γι’ αυτό, αν ποτέ βρεθείτε λίγο πριν την ανακοίνωση ενός χωρισμού χωρίς επιστροφή, δοκιμάστε να απαντήσετε πρώτα ειλικρινά σ’ αυτές τις 7 ερωτήσεις.
Υπάρχει τρόπος να σώσεις τον γάμο σου και ποιος είναι αυτός;
Αυτή είναι μια ερώτηση που γίνεται για να εστιάσεις πιο προσεκτικά σε εσένα και σε όσα εσύ μπορεί να κάνεις για να σώσεις τον γάμο σου, εάν πιστεύεις ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό. Πάρε τον χρόνο σου, σκέψου καλά όσα μπορείς να αλλάξεις που ίσως έχουν καταλυτική σημασία και, αν οι απαντήσεις σε ικανοποιούν, ξεκίνα να δουλεύεις για τη σωτηρία του γάμου σου την ίδια κιόλας στιγμή.
Έδωσες στον σύζυγό σου να καταλάβει ότι ο γάμος σας κινδυνεύει άμεσα;
Σε ένα γάμο και ύστερα από κάποια χρόνια συμβίωσης, είναι φυσιολογικό η επικοινωνία μεταξύ του ζευγαριού να μην είναι εκείνη που ήταν. Συχνά μάλιστα, μπορεί και να έχει περιοριστεί σε ζητήματα καθημερινότητας και οικογενειακής ρουτίνας. Πριν δώσεις μια ριζική λύση στο πρόβλημα του γάμου σου, αναρωτήσου πρώτα αν αυτό έχει γεννηθεί και γιγαντωθεί έξω από τη σφαίρα της κοινής αντίληψης για το τι συμβαίνει στο σπίτι. Δεν είναι απίθανο ο σύζυγός σου να μην έχει ξεκάθαρη εικόνα της κρίσης που περνά ο γάμος σας.
Θα είσαι πιο χαρούμενη χωρίς εκείνον;
Πολλές φορές, η επιθυμία μας να χωρίσουμε προκύπτει από πολύ συγκεκριμένες εκφάνσεις του έγγαμου βίου που μπορεί και να μην είναι όσο σημαντικές μοιάζουν κάτω από τη δεδομένη συναισθηματική φόρτιση. Άλλωστε, τείνουμε να θεωρούμε ως δεδομένα όσα πάν καλά και δεν τους δίνουμε πάντα τη σημασία που πρέπει. Πριν πάρεις μια απόφαση, απάντησε στην απλή αυτή ερώτηση, ζυγίζοντας μαζί με τα στραβά και όλα εκείνα που ίσως παραβλέπεις και η απώλειά τους μπορεί να σου κοστίσει.
Τον αγαπάς ακόμη;
Δεν είναι απίθανο να θέλεις διαζύγιο από έναν άνθρωπο που δεν έχεις πάψει να αγαπάς. Η τρυφερότητα και η έγνοια για το άλλο τους μισό είναι ένα μόνο μέρος της σχέσης ενός ζευγαριού, πόσο μάλλον εάν είναι και γονείς. Επίσης, δεν είναι απίθανο να μην αγαπάς πια τον σύζυγό σου, όχι τουλάχιστον με τρόπο που θα σε έκανε να παραβλέψεις όσα πηγαίνουν λάθος και σε έχουν οδηγήσει σ’ αυτό το σημείο. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να καθορίσεις με ακρίβεια το πώς νιώθεις για τον σύντροφό σου και τι βαρύτητα έχει αυτό τη δεδομένη στιγμή.
Είσαι έτοιμη να διαχειριστείς τα οικονομικά δεδομένα μετά τον χωρισμό;
Ένα διαζύγιο αλλάζει άρδην τη ζωή μας, όπως την ξέραμε, ειδικά όταν υπάρχουν παιδιά. Το σπίτι σου θα σπάσει σε δύο και, ασχέτως διατροφής, θα κληθείς να αντιμετωπίσεις μια πιο πιεστική κατάσταση όσον αφορά τα οικονομικά σου. Δε βλάπτει, λοιπόν, να κάνεις πρώτα μια εκτίμηση και έναν σχεδιασμό για το πως θα διαχειριστείς αυτήν την αλλαγή. Έτσι, θα πάρεις την τελική σου απόφαση ψύχραιμα και όχι υπό την πίεση ενός αβέβαιου οικονομικού μέλλοντος.
Ποιος είναι ο μεγαλύτερος φόβος σου για την επόμενη μέρα;
Πέρα από τα οικονομικά, ένα διαζύγιο μπορεί να επιφέρει δραστικές αλλαγές σε όλες τις πτυχές της ζωής σου. Είναι σημαντικό να αναρωτηθείς και να καθορίσεις ποιες από αυτές σε τρομάζουν περισσότερο και άρα χρήζουν μιας σχετικής ψυχολογικής προετοιμασίας. Φοβάσαι να μείνεις μόνη μετά από τόσο καιρό; Νιώθεις ότι το να ξαναφτιάξεις τη ζωή σου με κάποιον άλλον σύντροφο είναι βουνό; Ότι είσαι επιρρεπής στο να κάνεις τα ίδια λάθη; Ή, μήπως, ότι θα πρέπει να αφοσιωθείς ακόμη περισσότερο στα παιδιά σου παραμελώντας την προσωπική σου ζωή; Απάντησε ειλικρινά και προετοιμάσου για όλα τα ενδεχόμενα.
Πώς μπορεί ο χωρισμός να έχει τον μικρότερο δυνατό αντίκτυπο στα παιδιά;
Κακά τα ψέμματα, ένα διαζύγιο δεν είναι και το καλύτερο που μπορεί να συμβεί στη ζωή ενός παιδιού. Ούτε, όμως, ένας κακός γάμος, ο οποίος μπορεί να έχει πιο δυσάρεστα αποτελέσματα σε βάθος χρόνου. Το σημαντικό, αν πάρεις την απόφαση να χωρίσεις, είναι να έχεις ως προτεραιότητα την ομαλή μετάβαση στην επόμενη κατάσταση και την αρμονική συνεργασία με τον πρώην σύζυγό σου στη διαχείριση των παιδιών και των γονεϊκών σας ρόλων. Είναι ο καλύτερος τρόπος να ελαχιστοποιήσεις τον αντίκτυπο και να μη λείψει στα παιδιά σου η θαλπωρή που τους αξίζει.
Πηγή:mama365.gr