Ειδικές αναφορές στην τουρκική προκλητικότητα και την διαπραγμάτευση με την ΠΓΔΜ αναμένεται να κάνει ο πρωθυπουργός κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Και ενώ για τα ελληνοτουρκικά επικρατεί προβληματισμός, για το ονοματολογικό υπάρχει αισιοδοξία.
Με τα ελληνοτουρκικά να σκιάζουν τις διαφαινόμενες θετικές εξελίξεις στο Μακεδονικό, συνεδριάζει την Μ. Τρίτη υπό τον πρωθυπουργό το υπουργικό συμβούλιο, προκειμένου τα μέλη της κυβέρνησης να ενημερωθούν για όλα τα μεγάλα ανοιχτά θέματα.
Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα κάνει ειδικές αναφορές στα εθνικά θέματα με αιχμή ασφαλώς στην τουρκική προκλητικότητα και την διαπραγμάτευση περί το Μακεδονικό, όμως αναμένεται να δώσει έμφαση και στα θέματα της οικονομίας ζητώντας από τους υπουργούς να επιταχύνουν τους ρυθμούς τους. “Τρέχουμε για κλείσιμο της τέταρτης αξιολόγησης και το τέλος του προγράμματος” αναμένεται να πει ζητώντας εγρήγορση και απόλυτη συνέπεια στους χρόνους και στην εφαρμογή των συμπεφωνημένων.
Η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου γίνεται την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία ενημέρωσης των πολιτικών αρχηγών για την διαπραγμάτευση με την ΠΓΔΜ από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά. Οι δηλώσεις Θεοδωράκη μετά το ραντεβού του με τον κ. Κοτζιά την Μ. Δευτέρα με τις οποίες περιέγραψε ως καθοριστική την εβδομάδα μετά το Πάσχα για την κατάληξη σε μία λύση με τα Σκόπια, αλλά και η νέα συνάντηση των ΥΠΕΞ των δύο χωρών στις 12 Απριλίου υπαινίσσονται ότι οι συζητήσεις έχουν προχωρήσει σε τέτοιο σημείο που να φαίνεται εφικτή μία συμφωνία.
Επομένως κατά την συνεδρίαση του υπουργικού δεν αποκλείεται είτε ο Αλέξης Τσίπρας είτε ο Νίκος Κοτζιάς να ενημερώσουν και τα μέλη του οργάνου για τα νεώτερα δεδομένα. Κυβερνητικές πηγές δεν αποκλείουν την πιθανότητα και νέας συνάντησης των πρωθυπουργών της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, ωστόσο θεωρούν ότι αυτή δεν θα γίνει σε άμεσο χρόνο, αλλά λίγο αργότερα. Χωρίς να αποκλείουν την πιθανότητα ως τόπος συνάντησης να προσδιοριστούν για λόγους συμβολισμού οι Πρέσπες.
Οι εξελίξεις γύρω από το θέμα των Σκοπίων συμπίπτουν πάντως με την εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα και την έμμεση παραδοχή Ερντογάν πως η παρατεινόμενη κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στις φυλακές της Αδριανούπολης σχετίζεται με το θέμα των 8 Τούρκων φερόμενων ως πραξικοπηματιών.
Το Μαξίμου απέφυγε να ανεβάσει κι άλλο τους τόνους απέναντι στην Άγκυρα μετά την σκληρή γλώσσα που χρησιμοποίησε στην ανακοίνωση της Κυριακής και τις αναφορές σε ευνομούμενο κράτος δικαίου, με υπενθύμισε πως ο Τσίπρας δεν είναι Σουλτάνος αλλά πρωθυπουργός. Την ίδια ώρα όμως είδε τον κυβερνητικό εταίρο και υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο να εξαπολύει πυρά εις βάρος του Τούρκου Προέδρου αλλά και να προβλέπει μεταξύ άλλων ότι οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί μπορεί να παραμείνουν στις τουρκικές φυλακές ακόμη και 15 χρόνια!!!
Αναφορά στα ελληνοτουρκικά αναμένεται να γίνει από τον πρωθυπουργό στο υπουργικό, ωστόσο δεν θεωρείται βέβαιο ότι θα θελήσει να στείλει νέο μήνυμα στον Ερντογάν καθώς την Μ. Δευτέρα όπως φάνηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος προτίμησε να μην οξύνει περισσότερο την κατάσταση. Εάν ο χρόνος το επιτρέψει ο Αλέξης Τσίπρας θα αναφερθεί και στην Συνταγματική Αναθεώρηση τονίζοντας πως αποτελεί μία σημαντική ευκαιρία για την συγκρότηση ενός προοδευτικού μετώπου και την επίτευξη μίας ευρύτερης πλειοψηφίας των 180 βουλευτών.
Πηγή:News247.gr