Την ώρα που η Αθήνα ετοιμάζεται για άλλον έναν γύρο διαπραγμάτευσης με τα Σκόπια, ο Πάνος Καμμένος σκληραίνει την στάση του
Σε δύο μέτωπα δίνει τη μάχη για την επίλυση του ονοματολογικού με την πΓΔΜ το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς ενόσω η διαπραγμάτευση με την γείτονα χώρα βρίσκεται σε ολοένα και λεπτότερο σημείο, οι «πονοκέφαλοι» στο εσωτερικό της κυβέρνησης φαίνεται να μεγαλώνουν.
Δύο 24ωρα έμειναν ως την επόμενη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών: Νίκος Κοτζιάς και Νίκολα Ντιμιτρόφ θα συναντηθούν μεθαύριο, Παρασκευή, στην Βιέννη, παρουσία του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ για το Μακεδονικό, Μάθιου Νίμιτς, προκειμένου να βάλουν σε… μία τάξη όλα όσα έχουν διαμειφθεί στις διαπραγματεύσεις το τελευταίο διάστημα: επί της ουσίας, οι επικεφαλής της διπλωματίας της Ελλάδας και της πΓΔΜ θα «ομαδοποιήσουν» τα θέματα που έχουν ήδη συμφωνηθεί μεταξύ τους –δηλαδή το «κεκτημένο» της διαπραγμάτευσης, εκείνα που βρίσκονται κοντά στην επίλυση, αλλά και εκείνα που αποτελούν τον «γόρδιο δεσμό» των συζητήσεων. Στόχος των Κοτζιά-Ντιμιτρόφ είναι αφενός να ενημερώσουν τον κ. Νίμιτς –και μέσω αυτού τον ΟΗΕ- για τις κατακτήσεις της διαπραγμάτευσης ως τώρα, αφετέρου να ξεκινήσουν την συζήτηση επί των συγκεκριμένων θεμάτων που αποτελούν τα «αγκάθια» των διαπραγματεύσεων. Επί της ουσίας, πρόκειται για τα ζητήματα εκείνα που θα κρίνουν κατά πόσον η παρούσα φάση συζητήσεων μπορεί να καταλήξει σε επιτυχία ή αν οδηγούμαστε σε άλλον έναν κρίκο στην αλυσίδα των χαμένων ευκαιριών του Μακεδονικού, που διαρκώς πληθαίνουν από το ’92 και μετά.
«Αγκάθι» το Σύνταγμα
Η ελληνική πλευρά επιμένει πως αν δεν υπάρξει αναθεώρηση του Συντάγματος της γειτονικής χώρας, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να υπάρξει συμφωνία, αφού δε θα υπηρετείται το «erga omnes», ήτοι το «έναντι όλων». Στον αντίποδα, όμως, έχουν παρουσιαστεί στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης ενδιαφέρουσες ιδέες που μπορούν και τις ανασφάλειες της Αθήνας για «ασφαλιστικές δικλίδες» να καλύψουν, αλλά και την πολιτική αδυναμία της κυβέρνησης Ζάεφ να αλλάξει το Σύνταγμα «εδώ και τώρα» να αντικαταστήσουν. Για παράδειγμα, η προσθήκη μίας ερμηνευτικής διάταξης στο Σύνταγμα της πΓΔΜ, με την οποία θα ορίζεται ρητώς ότι οι διεθνείς συμφωνίες που συνομολογεί η χώρα έχουν μεγαλύτερη ισχύ από τον καταστατικό χάρτη της θα ήταν «μια κάποια λύσις» -τουλάχιστον αν συνοδευόταν από την περίφημη διεθνή συμφωνία, αλλά και από έναν δεσμευτικό χάρτη στον οποίο να περιγράφεται η ανάληψη της υποχρέωσης αλλαγής του Συντάγματος της πΓΔΜ πριν η γειτονική χώρα διεκδικήσει την ιδιότητα του πλήρους μέλους του ΝΑΤΟ ή της Ε.Ε.
Ανεβάζει τους τόνους ο Καμμένος
Πάντως, ενόσω η διαπραγμάτευση βρίσκεται σε «λεπτό» σημείο, όπου όλα μπορεί να τιναχτούν στον αέρα ή να υπάρξει επιτάχυνση της πορείας προς την λύση, το Μέγαρο Μαξίμου έχει να διαχειριστεί και το εσωτερικό πολιτικό σκηνικό. Ο Πάνος Καμμένος, μιλώντας χθες στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1, «Καλημέρα Ελλάδα», πήγε πολλά βήματα πίσω από την συμφωνία που είχε προσφάτως συνομολογήσει με τον Αλέξη Τσίπρα. Ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας είχαν συμφωνήσει –βάσει των πληροφοριών που είχαν τότε δει το φως της δημοσιότητας- πως αν υπάρξει θετική κατάληξη των διαπραγματεύσεων για λύση με σύνθετη ονομασία, τότε οι δύο κυβερνητικοί εταίροι θα μπορούσαν να εμφανιστούν στη Βουλή με διαφορετική θέση χωρίς να διακυβεύεται η κυβερνητική συνοχή. Προς τούτο, μάλιστα, είχαν καλλιεργηθεί σενάρια περί αποχής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων από την σχετική ψηφοφορία, ενώ το Μαξίμου αναζητούσε βουλευτές και κόμματα «πρόθυμους» να συμβάλουν στην επίλυση ενός πάγιου προβλήματος της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.
Ωστόσο, χθες, ο κ. Καμμένος εμφανίστηκε να παίρνει πίσω αυτή την συμφωνία, καθώς προανήγγειλε ότι ο ίδιος και το κόμμα του θα κάνουν «ό,τι μπορούν για να αποτρέψουν την χρήση του όρου Μακεδονία». Σαν να μην έφτανε αυτό, ο κ. Καμμένος διαφώνησε με το ενδεχόμενο να εισαχθεί στη Βουλή μια πρόταση λύσης με σύνθετη ονομασία, ενώ ερωτηθείς αν αυτό συνεπάγεται πτώση της κυβέρνησης, απάντησε σιβυλλικά πως «για να πέσει η κυβέρνηση θα πρέπει να το θέλουμε και εμείς και ο κ. Τσίπρας» -εμφανίστηκε, δηλαδή, σαν να στέλνει μήνυμα στο Μέγαρο Μαξίμου. Και ταυτόχρονα προϊδέασε πως, αυτή τη στιγμή, ίσως η σκληρότερη διαπραγμάτευση για το Μαξίμου να μην είναι με… την πΓΔΜ, αλλά με τον ελάσσονα κυβερνητικό εταίρο…
Πηγή:News247.gr