Σε παιχνίδι για γερά νεύρα εξελίσσεται το Σκοπιανό και οι τελικές διαπραγματεύσεις Αθήνας-ΠΓΔΜ διενεργούνται πια υπό άκρα μυστικότητα και σε επίπεδο κορυφής.
Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει στο εσωτερικό των Σκοπίων ο Ζόραν Ζάεφ αποτέλεσαν τη βασική αιτία για το γεγονός ότι δεν υπήρξε χθες η επικοινωνία των δύο πρωθυπουργών. Ο πρόεδρος Ιβάνοφ διαμήνυσε ότι είναι κατηγορηματικά αντίθετος με την υιοθέτηση σύνθετης ονομασίας για όλες τις χρήσεις, ενώ αύριο, Σάββατο, το αντιπολιτευόμενο και σκληρό VMRO διοργανώνει συλλαλητήριο που εκ των πραγμάτων δημιουργεί πολιτικό αλλά και κοινωνικό πρόβλημα για τον Σκοπιανό πρωθυπουργό.
Διπλωματικές πηγές μιλώντας στο iefimerida δίνουν το στίγμα ως προς το τι είναι αυτό που «κολλάει» στην παρούσα φάση την ανακοίνωση λύσης. «Περιμένουμε να δούμε αν ο Ζάεφ μπορεί να “σηκώσει” τη συμφωνία», λένε χαρακτηριστικά, διευκρινίζοντας ότι η Αθήνα δεν είναι διατεθειμένη να υπαναχωρήσει. Σ’ αυτό το πλαίσιο, η ελληνική κυβέρνηση θέλει να δώσει χρόνο στον Ζόραν Ζάεφ ώστε να γίνουν οι όποιες ζυμώσεις στη γείτονα και να αποσυμπιεστεί κάπως η κατάσταση.
Νομικοί «χτενίζουν» το κείμενο της συμφωνίας
Στο μεταξύ, απόλυτα ασφαλείς πληροφορίες του iefimerida θέλουν ομάδα τεχνικών κλιμακίων από νομικούς να επεξεργάζεται (μέχρι και χθες βράδυ) τις τελευταίες λεπτομέρειες επί του τελικού κειμένου για συμφωνία.
Σήμερα το κρίσιμο τηλεφώνημα
Η τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα-Ζάεφ, καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα λάβει χώρα σήμερα. Και οι δύο πρωθυπουργοί θα εξετάσουν ένα προς ένα τα σημεία πάνω στα οποία θα κληθούν να δώσουν τα χέρια. «Υπάρχουν σημαντικές λεπτομέρειες που πρέπει να διευθετηθούν» σχολιάζουν πηγές της κυβέρνησης, χωρίς να θέλουν να ανοίξουν άλλο τα χαρτιά τους. Όσο για το όνομα, «κλειδώνει» το Severna Makedonija.
Τα επόμενα βήματα, αν υπάρξει λύση
Εφόσον βρεθεί κοινός τόπος, θεωρείται σίγουρο ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς, κίνηση στην οποία άλλωστε προχώρησε και μετά το τετ α τετ που είχε στη Σόφια με τον Σκοπιανό ομόλογό του. Και ακολούθως θα οριστεί και η συνάντηση στις Πρέσπες για τις τελικές υπογραφές.
Με το βλέμμα στα συλλαλητήρια
Με το βλέμμα, τέλος, και στα συλλαλητήρια εντός συνόρων, κυβερνητικοί δεν έκρυβαν την ανησυχία τους. Σχολιάζοντας παρ’ όλα αυτά ότι «είναι δικαίωμα των πολιτών να εκφράζουν τις αντιρρήσεις τους με όποιο τρόπο εκείνοι επιλέγουν, αρκεί να είναι ειρηνικός», θυμίζοντας ότι η κυβέρνηση έχει με καθαρότητα εκφράσει τη θέση της για λύση σε ένα πρόβλημα που ταλαιπωρεί τη χώρα επί 30 χρόνια.