• Latest
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ, διασωληνωμένος

«Σκυλοθεραπεία» στην Εντατική… – Μία πρωτοποριακή μέθοδος

22 Απριλίου 2024
Μηνιαία φοιτητική κάρτα απεριορίστων διαδρομών χαμηλού κόστους διεκδικούν οι φοιτητές στη Δυτική Μακεδονία

Μηνιαία φοιτητική κάρτα απεριορίστων διαδρομών χαμηλού κόστους διεκδικούν οι φοιτητές στη Δυτική Μακεδονία

31 Μαρτίου 2026
Δήμος Κοζάνης: Δωρεάν στειρώσεις αδέσποτων ζώων συντροφιάς και δεσποζόμενων ζώων ευπαθών κοινωνικών ομάδων στις 26, 27 και 28 Αυγούστου 2024

Δήμος Κοζάνης: ΔΩΡΕΑΝ στειρώσεις αδέσποτων ζώων συντροφιάς και ποιμενικών σκύλων στις 23, 24, 25 & 26 Απριλίου 2026

31 Μαρτίου 2026
Συμμετοχή της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας στη διεθνή έκθεση Renewable EnergyTech 2026

Συμμετοχή της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας στη διεθνή έκθεση Renewable EnergyTech 2026

31 Μαρτίου 2026
Δήμος Κοζάνης: Εγκαινιάζεται το Σάββατο 4 Απριλίου 2026 η εμβληματική έκθεση «Βάσω Κατράκη: Χαρακτική»

Δήμος Κοζάνης: Εγκαινιάζεται το Σάββατο 4 Απριλίου 2026 η εμβληματική έκθεση «Βάσω Κατράκη: Χαρακτική»

31 Μαρτίου 2026
λίμνη Πολυφύτου

Αναβολή προγραμματισμένων διερευνητικών εργασιών επί της Γέφυρας Σερβίων

31 Μαρτίου 2026
ΑΡΚΟΥΔΑ

Τροχαίο με νεκρό αρκουδάκι έξω από το Δροσερό

31 Μαρτίου 2026
Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Υπογραφή Σύμβασης για το έργο «Στατική Ενίσχυση – Στερέωση του Ι.Ν. Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Σπάρτο Κοζάνης»

Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Υπογραφή Σύμβασης για το έργο «Στατική Ενίσχυση – Στερέωση του Ι.Ν. Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Σπάρτο Κοζάνης»

31 Μαρτίου 2026
Καλλιόπη Βέττα: «Καλή επιτυχία στις νέες και τους νέους της Π.Ε. Κοζάνης που συμμετέχουν στις Πανελλαδικές εξετάσεις»

Καλλιόπη Βέττα: Η άρση των περιοριστικών μέτρων στην Δυτική Μακεδονία και η στήριξη των κτηνοτρόφων, πρέπει να γίνει άμεσα και αποτελεσματικά

31 Μαρτίου 2026
Καστοριά: Περιμένουν την υποχώρηση των νερών για να απεγκλωβιστούν οι πέντε κτηνοτρόφοι στον Γράμμο

Τα νέα στοιχεία για την ευλογιά αιγοπροβάτων. 15 νέα κρούσματα, 88 συλλήψεις

31 Μαρτίου 2026
Δήμος Βοΐου: Έναρξη εργασιών επέκτασης δικτύου φυσικού αερίου στη Γαλατινή

Δήμος Βοΐου: Έναρξη εργασιών επέκτασης δικτύου φυσικού αερίου στη Γαλατινή

31 Μαρτίου 2026
Λάζαρος Γκερεχτές: Προχωρά η κατασκευή του βιολογικού καθαρισμού Σιάτιστας

Λάζαρος Γκερεχτές: Προχωρά η κατασκευή του βιολογικού καθαρισμού Σιάτιστας

31 Μαρτίου 2026
Κολυμβητική Ένωση Κοζάνης: Υπερήφανοι για Καραγιαννάκη και Χαλκιά

Κολυμβητική Ένωση Κοζάνης: Υπερήφανοι για Καραγιαννάκη και Χαλκιά

31 Μαρτίου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Τετάρτη, 1 Απριλίου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

«Σκυλοθεραπεία» στην Εντατική… – Μία πρωτοποριακή μέθοδος

sierafm by sierafm
22 Απριλίου 2024
in ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
0
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ, διασωληνωμένος
0
SHARES
18
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Ο Τζοέλ Μπουένο δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τα δάκρυά του μόλις είδε να ανοίγει η πόρτα της Εντατικής και να μπαίνουν μέσα δύο τετράποδοι επισκέπτες, που του κουνούσαν την ουρά.

Ο 34χρονος Καταλανός αναγκάστηκε πριν από λίγες μέρες να εισαχθεί σε νοσοκομείο της Βαρκελώνης για να υποβληθεί σε εγχείρηση για θρόμβο. Τον αγαπημένο του σκύλο τον είχε αφήσει στο σπίτι. Ομως, το προσωπικό τού νοσοκομείου τού έκανε ένα απρόσμενο δώρο στέλνοντας δύο άλλους για να τον… αντικαταστήσουν επάξια.

Η Βίδα και ο Λου, δύο ειδικά εκπαιδευμένα «θεραπευτικά σκυλιά», πέτυχαν με το παραπάνω στην αποστολή τους.

«Είναι υπέροχο να έχεις κάποιον που σε αγαπάει περισσότερο από οτιδήποτε στον κόσμο», δήλωσε πανευτυχής ο νεαρός Ισπανός στον φωτορεπόρτερ του πρακτορείου Reuters που απαθανάτισε την τρυφερή σκηνή. «Τα ζώα αυτά σου δίνουν τα πάντα, όσο λίγο κι αν σε ξέρουν, όσο χρόνο κι αν έχεις περάσει μαζί τους».

https://eleftherostypos.gr/wp-content/uploads/2024/04/38-sel-f1-24-platos-1200x816.jpg

Η απρόσμενη επίσκεψη εντάσσεται στο πλαίσιο ενός πειράματος που διεξάγει το Hospital del Mar της Βαρκελώνης σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Affinity. Το τελευταίο ειδικεύεται στη θεραπεία με τη βοήθεια ζώων (pet therapy), προκειμένου να βελτιώσει τη συναισθηματική υγεία των ασθενών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Βάσει του πρωτοκόλλου, οι επιλεγμένοι ασθενείς του πειράματος δέχονται δύο τετράποδες επισκέψεις την εβδομάδα, διάρκειας 15-20 λεπτών η καθεμία.

«Προς το παρόν, είναι μια ιδέα στα σπάργανα, αλλά έχουμε ενδείξεις πως οι ασθενείς ωφελούνται σημαντικά», δήλωσε στο Reuters η γιατρός της Εντατικής, Λουσία Πικάθο.

Η παρατήρηση της βελτίωσης των ασθενών από την επαφή με σκυλάκια δεν θα γίνει μόνο εμπειρικά, αλλά θα καταστεί προσπάθεια να εξακριβωθεί με επιστημονικές αναλύσεις. Συγκεκριμένα, θα αναλυθεί δείγμα σάλιου των ασθενών πριν και μετά τη θεραπευτική συνεδρία, ώστε να ελεγχθεί αν μειώνονται οι στρεσογόνοι δείκτες, όπως η κορτιζόλη, και αντιστρόφως αν αυξάνονται οι δείκτες ευφορίας της ωκυτοκίνης και της σεροτονίνης.

Το αξιοθαύμαστο είναι πως οι ευεργετημένοι του προγράμματος δεν είναι μόνο οι ασθενείς. Με το μαγικό ραβδί της αγάπης (την… ουρά τους), οι τετράποδοι επισκέπτες του νοσοκομείου γεμίζουν χαρά τους γιατρούς και τους νοσοκόμους της ΜΕΘ. Αυτό υπογράμμισε η Μαριμπέλ Βίδα, επικεφαλής των προγραμμάτων «Αnimal therapy» του Ινστιτούτου Affinity. Για τον ασθενή, βέβαια, ούτε λόγος. Με το που πληροφορήθηκε ότι «κάποιοι τετράποδοι φίλοι μπορεί σύντομα να τον επισκεφθούν», ο Τζοέλ Μπουένο ξέχασε θρόμβους και ορούς κι ήταν έτοιμος να πεταχτεί στο διάδρομο για να τους προϋπαντήσει!

Η θεραπευτική χρήση ζώων στην Ιατρική

Η θεραπευτική χρήση ζώων στην Ιατρική γνώρισε ιδιαίτερη διάδοση από τη δεκαετία του ’80 και μετά, αλλά η αξιοποίησή τους σε νοσοκομειακό επίπεδο αποτελούσε ένα ταμπού, που έσπασε μόλις τα τελευταία χρόνια – λόγω του φόβου των λοιμώξεων.

Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες αμερικανικών πανεπιστημίων και των αμερικανών υπηρεσιών Υγείας, οι επισκέψεις ζώων σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (Animal Assisted Interventions/ ΑΑΙ ή Animal Assisted Therapy/AAT) εμπεριέχουν μικρούς κινδύνους για τους ανθρώπους και τα ζώα, έναντι των μεγάλων τους ωφελημάτων. Ωστόσο, κρίνεται σκόπιμο να ελαχιστοποιούνται αυτοί οι κίνδυνοι μέσα από τον σωστό προγραμματισμό και την κατάλληλη προετοιμασία. Oι μέχρι στιγμής έρευνες έχουν δείξει πως η επαφή με ζώα συντροφιάς στα νοσοκομεία μειώνει τον πόνο, την αρτηριακή πίεση, το στρες, την κατάθλιψη και το άγχος, αυξάνοντας την κινητικότητα των ασθενών και την κοινωνικοποίησή τους με το προσωπικό του νοσοκομείου και τις οικογένειες.

Πηγή: eleftherostypos.gr

Tags: ΕΝΤΑΤΙΚΗΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΣΚΥΛΟΣ
Previous Post

Μητροπολίτης Κοζάνης: «Δεν είπα τις γυναίκες κλώσσες, έκανα παρομοίωση»

Next Post

Πυροβόλησε τον καλεσμένο του μετά απο παρεξήγηση

Next Post
κυνηγι καραμπινα

Πυροβόλησε τον καλεσμένο του μετά απο παρεξήγηση

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Μηνιαία φοιτητική κάρτα απεριορίστων διαδρομών χαμηλού κόστους διεκδικούν οι φοιτητές στη Δυτική Μακεδονία
  • Δήμος Κοζάνης: ΔΩΡΕΑΝ στειρώσεις αδέσποτων ζώων συντροφιάς και ποιμενικών σκύλων στις 23, 24, 25 & 26 Απριλίου 2026
  • Συμμετοχή της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας στη διεθνή έκθεση Renewable EnergyTech 2026
  • Δήμος Κοζάνης: Εγκαινιάζεται το Σάββατο 4 Απριλίου 2026 η εμβληματική έκθεση «Βάσω Κατράκη: Χαρακτική»
  • Αναβολή προγραμματισμένων διερευνητικών εργασιών επί της Γέφυρας Σερβίων

Πρόσφατα σχόλια

  1. Γεωργιος Κεραμαρης Τζεινας στο Bόιο: Απορρίφθηκε η προσφυγή του Πολιτιστικού Συλλόγου Ροδοχωριτών «Η Πρόοδος» και 18 κατοίκων για τα παγκάκια στην πλατεία Ροδοχωρίου
  2. Εκδήλωση για τη Μάχη της Οσνίτσανης - GreekHumans στο Δήμος Βοΐου: Η Εκδήλωση για τον εορτασμό της Μάχης της Οσνίτσανης στη Δαμασκηνιά. Φωτογραφίες
  3. Οριστικοποιήθηκε η λειτουργία Σχολής Πέτρας στον Πεντάλοφο - TsotiliNews στο Οριστικοποιήθηκε η λειτουργία Σχολής Πέτρας στον Πεντάλοφο
  4. Λόζιος κι ανακατωσια στο Σιάτιστα: Έκλεψαν λόζιο, ( φουρφούρια) για τις κλαδαριές αλλά τους έγραψε η κάμερα. Βίντεο
  5. Γιατί η online ψυχαγωγία έχει γίνει μια μικρή απόδραση για τους εργαζόμενους - SieraFM στο Ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός της Ψυχαγωγίας στην Ελλάδα: Πέρα από τα Παραδοσιακά Όρια
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr