Η διαπάλη Ζάεφ-Ντιμιτρόφ στο εσωτερικό των Σκοπίων και τα… σημάδια των νέων καθυστερήσεων εκ μέρους της γείτονος διαμορφώνουν την εικόνα των διαβουλεύσεων στο Ονοματολογικό, οι οποίες φτάνουν στην κορύφωσή τους.
Μπορούν να βρεθούν λύσεις σε διμερή προβλήματα όταν οι υπουργοί εξωτερικών βάζουν εμπόδια;
Απάντηση σε αυτό το ερώτημα επιχείρησε να δώσει χθες η ελληνική πλευρά όταν διάβασε την ανακοίνωση του υπουργείου εξωτερικών της ΠΓΔΜ και προφανώς αιφνιδιάστηκε από την «διστακτικότητα» που χαρακτήριζε την δημόσια παρέμβαση του Νικολά Ντιμιτρόφ.
Η Αθήνα, στον απόηχο της ανακοίνωσης του υπουργείου εξωτερικών της ΠΓΔΜ δεν έκρυψε την ενόχλησή της. Κυβερνητικός αξιωματούχος επέλεξε να «καρφώσει» τον Νικολά Ντιμιτρόφ ρίχνοντάς του το «blame”, ότι«κάποιοι επιμένουν να παίζουν παιχνίδια», την ώρα που υπάρχει μια καλή συμφωνία στο τραπέζι.
Ωστόσο, απ ό,τι φαίνεται ως τώρα, αν και οι υπουργοί εξωτερικών θα κληθούν να υπογράψουν, είναι οι πρωθυπουργοί αυτοί οι οποίοι καλούνται να «αποναρκοθετήσουν» τη διαδικασία και να παραμερίσουν τα εμπόδια που τίθενται στο υπουργικό επίπεδο, σε ένα πλαίσιο παράλληλων και ανομολόγητων επιδιώξεων που –πιθανόν- να υπάρχουν.
Όχι τυχαία, στην τοποθέτηση του Έλληνα κυβερνητικού αξιωματούχου για τον Ντιμιτρόφ, γινόταν λόγος για παιχνίδια που επιμένουν κάποιοι να παίζουν.
Αυτός είναι και ο λόγος που αργά το απόγευμα κυβερνητικός αξιωματούχος έδειχνε τον υπουργό εξωτερικών της ΠΓΔΜ όταν απαντούσε ότι «πάνω στο τραπέζι βρίσκεται μια καλή συμφωνία η οποία πρέπει να κλείσει πολύ σύντομα. Δυστυχώς κάποιοι επιμένουν να παίζουν παιχνίδια».
Η επιμονή στα παιχνίδια δείχνει ιστορική συνέχεια και αν είναι έτσι τότε υπάρχει θέμα με τον Νικολά Ντιμιτρόφ, καθώς σύμφωνα με τη μια πλευρά (ελληνική) παίζει παιχνίδια…
Ο ρόλος του υπουργού εξωτερικών της γειτονικής χώρας θεωρείται κλειδί για να περάσει από τη Βουλή της ΠΓΔΜ, η αλλαγή στο Σύνταγμα για την -έναντι όλων- χρήση του ονόματος, καθώς ο προερχόμενος από το VMRO (αντιπολίτευση) Νικολά Ντιμιτρόφ θεωρείται στην Αθήνα ότι με μια θερμή τοποθέτηση υπέρ της συμφωνίας θα μπορούσε να πάρει μαζί του τον απαραίτητο αριθμό βουλευτών και να περάσει από τη Βουλή η συμφωνία.
Στο Μαξίμου βλέπουν δυσκολία Ζάεφ στο δημοψήφισμα
Στο κυβερνητικό στρατόπεδο βλέπουν ότι ο Ζάεφ είναι πιεσμένος, καθότι πρέπει να διασφαλίσει ένα θετικό αποτέλεσμα στο δημοψήφισμα.!«Πρέπει να αποδεχτούν τα συμφωνημένα, η μπάλα βρίσκεται στην πλευρά των απενάντι» σχολιάζουν την ίδια ώρα κυβερνητικές πηγές, επιμένοντας στο ότι η Αθήνα δεν διαπραγματεύεται το erga omnes και τις αλλαγές μέσω της Συνταγματικής αναθεώρησης.
«Πυρετός» για το κείμενο της συμφωνίας
Για όλες τις κρίσιμες εξελίξεις ο Αλέξης Τσίπρας έχει ενημέρωση από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του iefimerida και κατά τη διάρκεια της χθεσινής μέρας συνεχίστηκε το «πάρε-δώσε» ανάμεσα στις δύο πλευρές με ανταλλαγή εγγράφων για το τελικό κείμενο της συμφωνίας. Σε επίπεδο διπλωματικών γραφείων των δύο πρωθυπουργών καταβάλλονται προσπάθειες προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή στα σημεία-«αγκάθια».
Η ποιότητα του κειμένου, υπερβαίνει τα χρονοδιαγράμματα
Καθόλου τυχαία και σε ένδειξη των δυσκολιών που καταγράφονται στη γείτονα, το υπουργείο εξωτερικών της ΠΓΔΜ προέταξε την ποιότητα του κειμένου, αφού όπως ανέφερε η ανακοίνωση: «η ποιότητα του κειμένου της συμφωνίας και η ανάγκη επίτευξης μίας μόνιμης και βιώσιμης κοινά αποδεκτής λύσης και από τις δύο πλευρές, υπερβαίνει την ανάγκη να ικανοποιηθούν οποιαδήποτε χρονοδιαγράμματα».