Χαμηλό το ποσοστό συμμετοχής, στο δημοψήφισμα επί της συμφωνίας για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας.
Η ψηφοφορία ολοκληρώθηκε χωρίς προβλήματα και εντάσεις, ωστόσο υπάρχει αγωνία για την επόμενη μέρα λόγω της μικρής συμμετοχής.
Με καταμετρημένες τις ψήφους από το 20% των εκλογικών τμημάτων υπέρ του ΝΑΙ ψήφισαν το 91,03% και υπέρ του ΟΧΙ το 6%.
Πληροφορίες αναφέρουν πως το τελικό αποτέλεσμα υπέρ του «ΝΑΙ» ξεπερνά το 80%.
Σύμφωνα με την Εθνική Εκλογική Επιτροπή της FYROM, το ποσοστό συμμετοχής στο δημοψήφισμα μισή ώρα πριν κλείσουν οι κάλπες ήταν 34,09%.
Ζάεφ: Δεν πάω σε εκλογές – Θα αποφασίσει η Βουλή για την Συμφωνία
«Το αποτέλεσμα είναι αποδεκτό από όλους, οι ψηφοφόροι ψήφισαν με αξιοπρέπεια και περηφάνεια. Αυτοί που συμμετέχουν είναι αυτοί που αποφασίζουν και διαμορφώνουν το αποτέλεσμα» τόνισε σε δηλώσεις του ο Ζόραν Ζάεφ, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στα Σκόπια για την Συμφωνία των Πρεσπών.
«Παρά την αποχή που κήρυξε η αντιπολίτευση εγώ σε σέβομαι την απόφαση των πολιτών να μην συμμετέχουν», σημείωσε ο Πρωθυπουργός της γείτονος, τονίζοντας ότι η χώρα δεν θα πάει σε εκλογές και υπογραμμίζοντας ότι οι επόμενες αποφάσεις θα παρθούν εντός της Βουλής.
«Η Συμφωνία των Πρεσπών θα πάει στην Βουλή της πΓΔΜ για να εγκριθεί. Αν αυτό δεν συμβεί, τότε η χώρα θα πάει σε εκλογές. Μέχρι τότε θα συνεχίσω να ηγούμαι της χώρας προκειμένου να μπούμε σε Ε.Ε και ΝΑΤΟ», σημείωσε, προσπαθώντας να αφήσει πίσω τις αρνητικές εντυπώσεις απο το γύρισμα της πλάτης των Σκοπιανών στο κρίσιμο δημοψήφισμα.
Στο μεταξύ, το εθνικιστικό κόμμα της αντιπολίτευσης στην πΓΔΜ, με ανακοίνωσή του κάνει λόγο για σημαντικές παραβιάσεις της εκλογικής διαδικασίας σε διάφορα εκλογικά κέντρα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση σε κάποια εκλογικά κέντρα καταμετρήθηκαν 500 ψηφοφόροι σε δύο ώρες, που, σύμφωνα με την ανακοίνωση, συνεπάγεται ένας ψηφοφόρος κάθε 14 δευτερόλεπτα.
Η πρώτη αντίδραση απο ελληνικής πλευράς ήρθε απο τον Πάνο Καμμένο, ο οποίος έκανε λόγο για δικαίωσή του και σημείωσε ότι κατ΄ εκείνον “πλέον η Συμφωνία των Πρεσπών καθίσταται άκυρη”.
Η αντιπολίτευση κατήγγειλε νοθεία
Από τη μεριά τoυ, το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το VMRO κατήγγειλε νοθεία σε εκλογικά τμήματα.
«Αθόρυβη» διαδικασία
«Δεν ήρθε εδώ κανείς πολιτικός να μιλήσει. Ούτε από το ΝΑΙ ούτε από την αποχή και το ΟΧΙ. Ό,τι μάθαμε για το δημοψήφισμα το μάθαμε από την τηλεόραση, λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Πέρο Πέτροφσκι, που στη ψηφοφορία εκτελούσε χρέη μέλους της εφορευτικής επιτροπής.
Η ατμόσφαιρα στο Κατλάνοβο δεν διέφερε από εκείνη στην υπόλοιπη επαρχία αλλά και στην ίδια την πόλη των Σκοπίων. Εξαίρεση, οι πόλεις και τα χωριά όπου πλειοψηφεί το αλβανικό στοιχείο, με επίκεντρο το Τέτοβο στα δυτικά.
Εκεί οι αλβανόφωνοι είχαν σημάνει γενική κινητοποίηση για μαζική προσέλευση στην κάλπη. Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν μισθώθηκαν λεωφορεία, ακόμα και ταξί για να μεταφέρουν του ψηφοφόρους.
Στην κεντρική πλατεία της πόλης των Σκοπίων δεκάδες ξένα τηλεοπτικά συνεργεία, ενδεικτικό της σημασίας που έχει για την διεθνή κοινότητα το δημοψήφισμα.
Ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ ψήφισε το πρωί στη γενέτειρά του Στρούμνιτσα, ο πρόεδρος Γκιόργκι Ιβάνοφ δεν θα προσέλθει στην κάλπη καθώς βρίσκεται στη Νέα Υόρκη, πλην όμως ακόμα και να είχε επιστρέψει δεν επρόκειτο να ψηφίσει, σύμφωνα με τα όσα είχε δηλώσει.
Ο ηγέτης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του VMRO, που αντιτίθεται στη συμφωνία αλλά είχε καλέσει τους πολίτες να πράξουν κατά συνείδηση στην ψηφοφορία, ούτε αυτός πήγε (ακόμα τουλάχιστον) να ψηφίσει.
Είναι ενδεικτικό ότι στο εκλογικό κέντρο που ψήφισε ο πρωθυπουργός Ζαεφ, τα μέτρα ασφαλείας της αστυνομίας ήταν πολύ διακριτικά.
http://www.real.gr