Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση ετοιμάζει τις κλειστές ή καλύτερα ελεγχόμενες δομές σε όλη την χώρα, το Βόιο βρίσκεται σε διερεύνηση και άλλων θέσεων για να μειωθούν οι τοπικές αντιδράσεις. Το Παρόχθιο μπορεί να είναι ιδανικό ως τοποθεσία, αφού είναι και ακατοίκητο και έχει δύσκολη πρόσβαση, μακριά από κεντρικό δρόμο, αλλά η Νεάπολη που γειτνιάζει είναι αντίθετη μετά και το ομόφωνο ψήφισμα των προέδρων.
Στα Γρεβενά που έχουν και το μεγαλύτερο ποσοστό των μεταναστών σε όλη τη Δυτική Μακεδονία, εξετάζεται εκ νέου η τοποθεσία Πατώματα με το δήμαρχο της πόλης να αντιδρά. Στην Καστοριά δεν συζητιέται η περίπτωση δημιουργία κέντρου μεταναστών κλειστού τύπου, ίσως και για αυτό έγιναν τις προηγούμενες ημέρες δηλώσεις με τέτοια ελαφρότητα.
Στο Τσοτύλι οι αντιδράσεις είναι σαφώς μειωμένες και υπάρχουν εκατέρωθεν απόψεις σκεπτόμενοι οι κάτοικοι και τα οφέλη. Οπότε όπως είχε αναφέρει σε προηγούμενο ρεπορτάζ το prlogos οι αρμόδιοι στρέφονται σε άλλες τοποθεσίες προς την πλευρά του Πενταλόφου. Μια από αυτές είναι και η Γλυκοκερασιά με τις λεβάντες της, η οποία εξετάζεται για την διάθεση 20 στρεμμάτων τουλάχιστον. Το χωριό βρίσκεται 5, 5 χλμ μακριά από το Τσοτύλι, ανατολικά της Ομαλής.
Με τον αριθμό των προσφύγων στη Δυτική Μακεδονία να παραμένει σταθερός στους 1.927 σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, εκ των οποίων 1.215 είναι στο Νομό Γρεβενών, 317 στο Νομό Καστοριάς, 223 στο Νομό Φλώρινας και 172 στο Νομό Κοζάνης. Στον αριθμό αυτό δεν υπολογίζονται οι τρεις δομές ασυνόδευτων ανηλίκων σε Κορησό Καστοριάς, Πεντάλοφο και Αιανή, συνολικού αριθμού περίπου 100-110 ατόμων.
Ιωάννα Παπαδημητρίου prlogos.gr