• Latest
ΒΟΥΛΗ

Στη Βουλή το πρωτόκολλο ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ -Ψηφίζεται και ολοκληρώνεται η συμφωνία

7 Φεβρουαρίου 2019
ταξιδι διακοπες

Vouchers για φθηνές διακοπές: Ποια πρέπει να εξαργυρωθούν έως 31 Δεκεμβρίου 2025 και ποια έρχονται το επόμενο έτος

17 Αυγούστου 2025
Έξι συλλήψεις για χρηματισμούς στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Θεσσαλονίκης – Οι παράνομες ταριχεύσεις και καλλωπισμοί νεκρών με το αζημίωτο

Νεκρή 77χρονη κατά τη διάρκεια επέμβασης καρδιάς – Έγινε 10λεπτη διακοπή ρεύματος στο νοσοκομείο

17 Αυγούστου 2025
ΠΑΙΔΙ, ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

«Μόλις άνοιξε τα μάτια της είπε “μαμά σ’ αγαπάω αγκάλιασέ με”’» – Συγκλονίζει η μητέρα της 14χρονης που βγήκε από τη ΜΕΘ

17 Αυγούστου 2025
ΣΥΛΛΗΨΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Βίαιο επεισόδιο με θύμα 15χρονο – Τον λήστεψαν και τον τραυμάτισαν

17 Αυγούστου 2025
Φρικτός θάνατος για 17χρονο – Θάφτηκε στην άμμο και πέθανε από ασφυξία

Ναυαγοσώστριες διέσωσαν 2χρονο κοριτσάκι που επέπλεε αναίσθητο στη θάλασσα

17 Αυγούστου 2025
ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΠΑΤΗΜΑ

Οι 5 σοβαρές ασθένειες που θα αποφύγεις με το καθημερινό περπάτημα

17 Αυγούστου 2025
τιμολογιο

Έρχονται τα «ευέλικτα» τιμολόγια ρεύματος – Τι αλλάζει για τους καταναλωτές

17 Αυγούστου 2025
λουνα παρκ

Ατύχημα σε λούνα παρκ: Η αντίδραση του χειριστή και οι ισχυρισμοί της εταιρείας για τη συμπεριφορά των νεαρών

17 Αυγούστου 2025
Σεεν, ΣΕΕΕΝ σωματείο εργαζομένων στην ενεργεια

ΣΕΕΝ: Όλοι στα συλλαλητήριο για την Παλαιστίνη

16 Αυγούστου 2025
Προσλήψεις 3 ατόμων στο ΠΤΑ Δυτικής Μακεδονίας

Προσλήψεις στην ΕΦΑ Κοζάνης

16 Αυγούστου 2025
πυροσβεστικη φωτια

Σε κρίσιμη κατάσταση πυροσβέστης που έπεσε σε βράχια κατά τη διάρκεια κατάσβεσης πυρκαγιάς

16 Αυγούστου 2025
ΚΑΦΕΣ

Η αλήθεια πίσω από τους 6 πιο γνωστούς μύθους για τον καφέ

16 Αυγούστου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Κυριακή, 17 Αυγούστου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Στη Βουλή το πρωτόκολλο ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ -Ψηφίζεται και ολοκληρώνεται η συμφωνία

sierafm by sierafm
7 Φεβρουαρίου 2019
in ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
0
ΒΟΥΛΗ
5
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Τελειώνει και επίσημα το Μακεδονικό, καθώς έως αύριο η Βουλή θα έχει επικυρώσει το πρωτόκολλο ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ.

Χθες εξάλλου το βράδυ κατατέθηκε στη Βουλή. Σήμερα στις 14:00 το μεσημέρι συνεδριάζει η αρμόδια επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας και αύριο Παρασκευή θα περάσει στην Ολομέλεια προκειμένου να ψηφιστεί.

Με αυτή τη διαδικασία, ολοκληρώνονται οι υποχρεώσεις και τα βήματα που έπρεπε να κάνει η ελληνική πλευρά, όπως προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών, και ξεκινά πλέον η εφαρμογή της συνθήκης με την αναγραφή σε όλες της δημόσιες πινακίδες και σημάνσεις όπως και στα δημόσια έγγραφα της νέας ονομασίας της χώρας ως «Βόρεια Μακεδονία».

Η διαδικασία στη Βουλή

Η ψηφοφορία στη Βουλή, την Παρασκευή, αναμένεται να είναι θερμή. Υπενθυμίζεται ότι στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα προστεθούν και οι 6 πρόθυμοι βουλευτές, αλλά και οι εναπομείναντες βουλευτές του Ποταμιού που είχαν υπερψηφίσει τη συμφωνία.

Σύμφωνα με πληροφορίες η διαδικασία της συζήτησης αναμένεται να ξεκινήσει στις 10:00 το πρωί της Παρασκευής. Το λόγο θα λάβουν 8 εισηγητές, 8 κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι
των κομμάτων, οι πολιτικοί αρχηγοί των κομμάτων (εφόσον το ζητήσουν), 14 ομιλητές και ο αρμόδιος υπουργός, στη συγκεκριμένη περίπτωση ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ Γιώργος Κατρούγκαλος.

Ο Καμμένος τώρα μιλάει για αντισυνταγματικότητα

Από την πλευρά του ο Πάνος Καμμένος, αν και ακόμα κανείς δεν ξέρει αν θα έχει ακόμα ΚΟ την Παρασκευή, αναμένεται να θέσει θέμα αντισυνταγματικότητας για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών με 151 βουλευτές. Μάλιστα κάλεσε τη ΝΔ να στηρίξει την πρόταση.

«Η κύρωση της συμφωνίας ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ λόγω του άρθρου 5 εκχωρεί κυριαρχία και δεν το θεωρεί πλέον τρίτη χώρα. Είναι απόλυτα σαφές ότι εμπίπτει στο 28 άρθρο 2 του Συντάγματος και απαιτεί πλειοψηφία 180 βουλευτών. Η ΝΔ θα στηρίξει πρόταση αντισυνταγματικότητας;», ανέφερε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, το βράδυ της Τετάρτης, σε νέα ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter.

Η πρώτη σελίδα από το πρωτοκόλλου εισδοχής της Β. Μακεδονίας στο ΝΑΤΟΗ πρώτη σελίδα από το πρωτοκόλλου εισδοχής της Β. Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ

Απομένει η τυπική ενημέρωση του ΟΗΕ

Σε κάθε περίπτωση, μετά την ψήφιση, η Βόρεια Μακεδονία θα είναι πλέον μια νέα πραγματικότητα και οι δυνατότητες της Ελλάδας να διορθώσει τις αδυναμίες της συμφωνίας, ελάχιστες.

Το μόνο που θα απομένει θα είναι η τυπική ενημέρωση του ΟΗΕ για τη Συμφωνία ανάμεσα στις δύο χώρες, χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα για «βέτο» από τη Ρωσία, όπως υπαινίχθηκαν ορισμένοι, και η επίσης τυπική ψηφοφορία στα εθνικά κοινοβούλια των υπολοίπων χωρών-μελών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη, μετά τη χθεσινή υπογραφή του πρωτοκόλλου ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ από τα κράτη-μέλη, η χώρα θα μπορεί να συμμετέχει ως παρατηρητής σε όλες τις συνεδριάσεις, ενώ η διαδικασία για την επικύρωση από τα εθνικά κοινοβούλια υπολογίζεται ότι θα διαρκέσει περίπου έναν χρόνο.

Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία κύρωσης του πρωτοκόλλου και από τα 29 κράτη-μέλη, η χώρα με το νέο συνταγματικό της όνομα θα γίνει πλήρες μέλος του ΝΑΤΟ, με δικαίωμα ψήφου για όλες τις αποφάσεις που λαμβάνει η Συμμαχία.

Η διαδικασία ένταξης στην ΕΕ και το βέτο 

Μόλις τα Σκόπια ολοκληρώσουν την ένταξη τους στο ΝΑΤΟ ως Βόρεια Μακεδονία, ακολουθεί η διαδικασία για την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει τον Ιούνιο του 2019, όπως δήλωσε πρόσφατα η επίτροπος Μογκερίνι.
Εκεί η Ελλάδα θα μπορέσει να χρησιμοποιήσει, εφόσον κριθεί απαραίτητο, το τελευταίο διαπραγματευτικό της όπλο, το βέτο.
Υπενθυμίζεται πως πρόκειται για μια διαδικασία μακρά, κατά την οποία η Βόρεια Μακεδονία θα αξιολογείται για κάθε κεφάλαιο που ανοίγεται και η ελληνική κυβέρνηση θα μπορεί να προβάλλει βέτο, εφόσον έχουν προκύψει προβλήματα ή ανατροπή των συμφωνηθέντων από πλευράς των βόρειων γειτόνων. Αυτό άλλωστε εννοούσε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής, δηλώνοντας ότι δεν απεμπολεί τη δυνατότητα του βέτο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Πηγή:iefimerida.gr
Tags: ΒΟΥΛΗ
Previous Post

Συνεδριάζει η οικονομική επιτροπή του Δήμου Βοΐου την Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2019.

Next Post

Capital controls: Προς πλήρη κατάργηση για ελεύθερη μεταφορά κεφαλαίων προς το εξωτερικό

Next Post
ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΤΜ

Capital controls: Προς πλήρη κατάργηση για ελεύθερη μεταφορά κεφαλαίων προς το εξωτερικό

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Vouchers για φθηνές διακοπές: Ποια πρέπει να εξαργυρωθούν έως 31 Δεκεμβρίου 2025 και ποια έρχονται το επόμενο έτος
  • Νεκρή 77χρονη κατά τη διάρκεια επέμβασης καρδιάς – Έγινε 10λεπτη διακοπή ρεύματος στο νοσοκομείο
  • «Μόλις άνοιξε τα μάτια της είπε “μαμά σ’ αγαπάω αγκάλιασέ με”’» – Συγκλονίζει η μητέρα της 14χρονης που βγήκε από τη ΜΕΘ
  • Βίαιο επεισόδιο με θύμα 15χρονο – Τον λήστεψαν και τον τραυμάτισαν
  • Ναυαγοσώστριες διέσωσαν 2χρονο κοριτσάκι που επέπλεε αναίσθητο στη θάλασσα

Πρόσφατα σχόλια

  1. Χρυσα στο Αυγερινός: Έξω οι παιδεραστές από το χωριό, έγραψαν κάτοικοι. Η επιστολή της κοπέλας που βιάστηκε πριν 15 χρόνια!!
  2. Ευδοκία στο Αυγερινός: Έξω οι παιδεραστές από το χωριό, έγραψαν κάτοικοι. Η επιστολή της κοπέλας που βιάστηκε πριν 15 χρόνια!!
  3. Θανος στο Σε εξέλιξη το πανελλήνιο πρωτάθλημα Αγωνιστικού αλεξίπτωτου πλαγιάς σε Σιάτιστα και Γαλατινή. Βίντεο
  4. Θανατηφόρο τροχαίο κοντά στο Βογατσικό Καστοριάς – NEA KASTORIAS στο Θανατηφόρο τροχαίο στο Βογατσικό Καστοριάς
  5. Θανατηφόρο τροχαίο στο Βογατσικό Καστοριάς - kastoria365 - καστορια 365 στο Θανατηφόρο τροχαίο στο Βογατσικό Καστοριάς
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr