Αύριο η εξειδίκευση των μέτρων – Τι προβλέπει το κυβερνητικό σχέδιο.
Σήμερα το απόγευμα στις 19:00 ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα κάνει ανακοινώσεις για το ζήτημα των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος. Αύριο Παρασκευή, στις 08:30 στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, θα γίνει εξειδίκευση των μέτρων από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη, τον Γενικό Γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής Θάνο Πετραλιά και τη Γενική Γραμματέα Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου.
Την παρουσίαση θα συντονίσει η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.
Η παρέμβαση που αναμένεται να προαναγγείλει σήμερα (5/5) ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα προβλέπει ένα μικτό σύστημα επιβολής πλαφόν στη χονδρεμπορική που θα συνοδεύεται με «κόφτες» ανάλογα με την κατηγορία ηλεκτροπαραγωγής (φυσικό αέριο, λιγνίτης, ΑΠΕ) και με συμπληρωματική επιδότηση των λογαριασμών. Η παρέμβαση, όπως αναφέρουν πηγές, θα αφορά νοικοκυριά και επιχειρήσεις αλλά με επιμέρους διαφοροποιήσεις ενώ θα ενσωματώνει μια μορφή αναδρομικότητας. Σε πρώτη φάση θα καλύπτει την περίοδο έως το τέλος του έτους με κόστος κοντά στα 2,5 δισ. ευρώ, με την κυβέρνηση να σχεδιάζει να επεκτείνει το σύστημα και στο 2023 αν δεν υπάρξει εκτόνωση της ενεργειακής κρίσης.
Η κυβέρνηση, μετά και την αναθεώρηση του στόχου για το φετινό πρωτογενές έλλειμμα στο 2% του ΑΕΠ από 1,4% έχει βάλει ήδη στην άκρη 1 δισ. ευρώ από τον προϋπολογισμό έως το τέλος του έτους. Σε αυτόν τον «κουμπαρά» έρχονται να προστεθούν κεφάλαια της τάξεως του 1,5 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης το οποίο μέχρι σήμερα καλύπτει τις μηνιαίες επιδοτήσεις, ανοίγοντας μια ομπρέλα προστασίας 2,5 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους.
Το Πρόγραμμα Σταθερότητας το οποίο υπέβαλε το υπουργείο Οικονομικών στην Κομισιόν ενσωματώνει μέτρα συνολικού ύψους 4,336 δισ. ευρώ για το 2022 έναντι μόλις 991 εκατ. ευρώ το 2021 (από 0,5% του ΑΕΠ σε 2,2% του ΑΕΠ) για την αντιμετώπιση των πιέσεων από την ενεργειακή ακρίβεια και τον πληθωρισμό σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Τη μερίδα του λέοντος με 3,614 δισ. ευρώ απορροφούν οι επιδοτήσεις για ρεύμα και φυσικό αέριο οι οποίες χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, στα 324 εκατ. ευρώ φτάνουν οι ενισχύσεις για τα ευάλωτα νοικοκυριά, στα 130 εκατ. ευρώ οι επιδοτήσεις για αγορά καυσίμων μετά την έκρηξη τιμών, χώρια τα 90 εκατ. ευρώ επιπλέον για την επιδότηση θέρμανσης.
Πηγή: Newsbeast.gr