• Latest

Στο Αυτόφωρο όσοι κακοποιούν ζώα

19 Οκτωβρίου 2020
Ευλογιά προβάτων: Στο μικροσκόπιο η προέλευση των κρουσμάτων – Τα μέτρα που ελήφθησαν

Κοζάνη: Κρούσμα ευλογιάς σε αιγοπρόβατα στην Πτελέα – Δεύτερο επιβεβαιωμένο κρούσμα στην περιοχή

3 Οκτωβρίου 2025
Το Κέντρο Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων Πενταλόφου, Δήμου Βοΐου, στην 3η Πανελλαδική Σχολική Σκυταλοδρομία «Τρέχω για την Ειρήνη»

Το Κέντρο Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων Πενταλόφου, Δήμου Βοΐου, στην 3η Πανελλαδική Σχολική Σκυταλοδρομία «Τρέχω για την Ειρήνη»

3 Οκτωβρίου 2025
Ευχαριστήριο του Μακεδονικού Σιάτιστας

Ευχαριστήριο του Μακεδονικού Σιάτιστας

3 Οκτωβρίου 2025
Με λαμπρότητα ο εορτασμός των 112ων Ελευθερίων της Κοζάνης – Γιάννης Κοκκαλιάρης: «Σύμβολο ενότητας, ομοψυχίας και προσφοράς, η 11η Οκτωβρίου» (Φωτογραφίες)

Πρόγραμμα Εορτασμού για την 113η επέτειο της απελευθέρωσης της πόλης της Κοζάνης από τον τουρκικό ζυγό

3 Οκτωβρίου 2025
Η 15η τακτική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σερβίων

Ψήφισμα Δημοτικού Συμβουλίου Σερβίων για το Υποκατάστημα Εθνικής Τράπεζας

3 Οκτωβρίου 2025
Πένθος

Συλλυπητήριο της ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας για τον Κυριάκο Τσανακτσίδη

3 Οκτωβρίου 2025
Πολυτίμη Φαρμάκη

5η συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας  Δυτικής  Μακεδονίας

3 Οκτωβρίου 2025
Στις εγκαταστάσεις των «Λαμπηδόνων» ο Περιφερειάρχης Γιώργος Αμανατίδης  

Στις εγκαταστάσεις των «Λαμπηδόνων» ο Περιφερειάρχης Γιώργος Αμανατίδης  

3 Οκτωβρίου 2025
Επιμελητήριο Κοζάνης – Σωματείο Καφετεριών και Εστίασης Κοζάνης «Ο Ερμής» – Κέντρα Ανάπτυξης Δεξιοτήτων Κοζάνης «Digital Marketing και Ψηφιακά Εργαλεία στην Εστίαση»

Επιμελητήριο Κοζάνης – Σωματείο Καφετεριών και Εστίασης Κοζάνης «Ο Ερμής» – Κέντρα Ανάπτυξης Δεξιοτήτων Κοζάνης «Digital Marketing και Ψηφιακά Εργαλεία στην Εστίαση»

3 Οκτωβρίου 2025
Καστοριά: Είχαν καβάντζα με ναρκωτικά ένας ανήλικος και δύο ακόμη άτομα

Καστοριά: Είχαν καβάντζα με ναρκωτικά ένας ανήλικος και δύο ακόμη άτομα

3 Οκτωβρίου 2025
«Ενότητα» – Λάζαρος Μαλούτας: Είμαστε περήφανοι για το έργο μας – Χαιρόμαστε με τα έργα που διευρύνουν τις αναπτυξιακές ευκαιρίες του τόπου μας!

Ενότητα: Η χρηματοδότηση για το έργο του ΣΔΙΤ, που εξασφαλίσαμε το 2023, εδραιώνει τη θέση του Δήμου Κοζάνης ως ένα ισχυρό περιφερειακό αστικό κέντρο της πατρίδας μας 

3 Οκτωβρίου 2025
Το πρώτο χιόνι στον Όλυμπο. Ζωντανή εικόνα

Το πρώτο χιόνι στον Όλυμπο. Ζωντανή εικόνα

3 Οκτωβρίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Παρασκευή, 3 Οκτωβρίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Στο Αυτόφωρο όσοι κακοποιούν ζώα

sierafm by sierafm
19 Οκτωβρίου 2020
in ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
0
0
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Την παρέμβαση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου προκάλεσαν τα πρόσφατα περιστατικά βίας κατά ζώων συντροφιάς, καθώς με εγκύκλιο της ζητεί αυστηρή τήρηση του νόμου ώστε να συλλαμβάνονται και να οδηγούνται στο Αυτόφωρο οι υπεύθυνοι στις περιπτώσεις κακοποίησης και σκληρής συμπεριφοράς.

Η αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Όλγα Σμυρλή με την επίμαχη εγκύκλιο ζητεί από τους εισαγγελείς όλης της χώρας να κινείται η άμεσα αυτόφωρη διαδικασία υπογραμμίζοντας την ανάγκη άμεσης εποπτείας για την τήρηση του νόμου σε κάθε περίπτωση κακοποίησης, σκληρής συμπεριφοράς και αξιώτικής αντιμετώπισης των ζώων.

Η εγκύκλιος έρχεται την ώρα που ο αρμόδιος υπουργός Μάκης Βορίδης έχει εξαγγείλει αυστηροποίηση της νομοθεσίας με μετατροπή του αδικήματος για την κακοποίηση των ζώων από πλημμέλημα σε κακούργημα.

Ολόκληρη η εγκύκλιος έχει ως εξής:

ΘΕΜΑ : Ζητήματα σχετικά με την προστασία των ζώων

Με την ευκαιρία της ανάληψης των καθηκόντων μου, ως αρμόδιας για την εποπτεία και τον συντονισμό του έργου των υπεύθυνων Εισαγγελέων, σε θέματα προστασίας περιβάλλοντος, προστασίας δημοσίων κτημάτων, ασφαλείας και υγιεινής των εργαζομένων και προστασίας ζώων, αλλά και με αφορμή του ότι σημειώνονται κατά καιρούς και πρόσφατα, πράξεις κακοποίησης και βασανισμού ζώων, σας υπενθυμίζω την τήρηση προηγούμενων σχετικών εγκυκλίων μας με αριθμ. 8/2013, 4/2014 και 2/2020 και σας επισημαίνω τα ακόλουθα :

Να επιμελείσθε για την τήρηση των διατάξεων του Ν. 4039/2012, όπως ισχύει, δίνοντας σχετικές παραγγελίες στα κατά τόπους Αστυνομικά Τμήματα, να εντείνουν τις ενέργειες τους και την προσοχή τους, για την διαπίστωση συμπεριφορών εκ μέρους των πολιτών, που εμπίπτουν στις διατάξεις του ως άνω νόμου, να επιλαμβάνονται άμεσα και να ενεργούν επειγόντως, όταν περιέρχονται σε αυτούς αναφορές, μηνύσεις, πληροφορίες .αναρτήσεις στο διαδίκτυο , καταγγελίες κ.λ.π., για παραβάσεις των διατάξεων του ως άνω νόμου και ιδιαιτέρως για περιπτώσεις βασανισμού και κακοποίησης ζώων και για περιπτώσεις μη τήρησης των υποχρεώσεων των ιδιοκτητών δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς, που ορίζονται στο άρθρο 5 του ως άνω νόμου, και ειδικά που αφορούν την μη τήρηση των κανόνων ευζωίας του ζώου, όπως περιγράφονται στην περίπτωση β’ του άρθρου 1 του ως άνω νόμου.

Επίσης να παραγγείλετε στα κατά τόπους Αστυνομικά Τμήματα να σας ενημερώνουν, για τις διαπιστώσεις και τις ενέργειές τους και να ζητούν σε περίπτωση ανάγκης την συνδρομή σας.

Οι Εισαγγελείς Πρωτοδικών θα πρέπει να ακολουθούν την αυτόφωρη διαδικασία (άρθρ.417 επ. Κ.Π.Δ.), εφόσον συντρέχουν οι όροι, όταν διαπιστώνονται παραβάσεις, που προβλέπονται στο άρθρο 16 του ως άνω νόμου, ειδικά περιπτώσεις βασανισμού, κακοποίησης, κακής και βάναυσης μεταχείρισης οποιουδήποτε είδους ζώου, καθώς και οποιαδήποτε πράξη βίας κατ’ αυτού, ιδίως δηλητηρίαση, κρέμασμα, πνιγμός, κάψιμο, σύνθλιψη και ακρωτηριασμός.

Να επιστήσετε την προσοχή, στις αρμόδιες υπηρεσίες των Δήμων της περιφέρειάς σας, για την τήρηση των υποχρεώσεών τους, για την περισυλλογή και διαχείριση αδέσποτων ζώων συντροφιάς, όπως αυτές ειδικότερα ορίζονται στο άρθρο 9 του ως άνω νόμου.

Επίσης να θέτετε σε εφαρμογή τα προβλεπόμενα από τις διατάξεις των παραγράφων 1, 2 του άρθρου 19 του ως άνω νόμου, σχετικά με την αρμοδιότητά σας, εφ’ όσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις, δηλαδή κατόπιν εντολής σας, να αφαιρείται προσωρινά ή οριστικά το ζώο συντροφιάς ή ζώο άλλης κατηγορίας, από την κατοχή του παραβάτη των διατάξεων του άρθρου 5 παράγραφ. 1 περιπτώσεις α’, β’ και γ’ και του άρθρου 16 του ίδιου νόμου και το ζώο να παραδίνεται στο καταφύγιο αδέσποτων ζώων του αρμόδιου Δήμου ή σε ενδιαφερόμενη φιλοζωική εταιρεία ή σωματείο. Αν δε η μεταχείριση του ζώου είναι ιδιαίτερα σκληρή και βάναυση και προκάλεσε ιδιαίτερο πόνο ή φόβο στο ζώο, την οριστική αφαίρεση και με διάταξή σας, να απαγορεύετε την απόκτηση άλλου ζώου από τον παραβάτη. Εφόσον δε κρίνετε σκόπιμο, όταν επιλαμβάνεσθε δημοσιεύματος ή καταγγελίας, με επιτόπια αυτοψία, να διαπιστώνετε τις συνθήκες, που επικρατούν σε οποιοδήποτε καταφύγιο αδέσποτων ζώων συντροφιάς ή εκτροφείο και αν αυτές δεν είναι σύμφωνες με τα οριζόμενα στο άρθρο 9 του ως άνω νόμου και στις ειδικές διατάξεις, που διέπουν τη λειτουργία τους, με προσωρινή διάταξή σας, να καθορίζετε τα μέτρα που πρέπει να λάβει ο ιδιοκτήτης του καταφυγίου ή εκτροφείου και το χρονικό διάστημα εντός του οποίου πρέπει να συμμορφωθεί.

Επισημαίνεται δε η σημασία και η σοβαρότητα των ως άνω θεμάτων που αφορούν στην προστασία των ζώων και η ιδιαίτερη επιμέλεια των αρμοδίων αρχών, για την αποτροπή περιπτώσεων κακοποίησης και βασανισμού ζώων, δεδομένου ότι συνδέεται η εκδήλωση αυτών των φαινομένων άμεσα και με την γενικότερη εκδήλωση εγκληματικότητας, αφού η σχέση κακοποίησης ζώων ειδικά με την παιδική κακοποίηση και όχι μόνο, είναι γνωστή και τεκμηριωμένη, από αρκετά χρόνια. Ειδικά στις ΗΠΑ τα εγκλήματα κατά των ζώων διερευνούνται με μεγάλη προσοχή και χρησιμοποιούνται ως εργαλείο ανίχνευσης κακοποίησης παιδιών και άλλων ευάλωτων ατόμων. Εξάλλου τα σχετικά θέματα αναφέρθηκαν σε επιστημονική εκδήλωση με θέμα «Κύκλος βίας – Παιδική κακοποίηση» που οργάνωσε η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου από κοινού με την Πανελλήνια Φιλοζωική Ομοσπονδία στις 26 – 28 Σεπτεμβρίου 2017, στην οποία μεταξύ άλλων συμμετείχαν ανώτατοι Εισαγγελικοί Λειτουργοί και Αξιωματικοί της Αστυνομίας Πολιτειών των ΗΠΑ.

Τέλος να μας ενημερώνετε για παραβάσεις του ως άνω νόμου κατά τα παραπάνω αναφερόμενα και ιδιαίτερα για πράξεις κακοποίησης και βασανισμού ζώων στην περιφέρεια αρμοδιότητας σας και για τις ενέργειές σας.

Πηγή:Newsbeast.gr

Previous Post

Δέκατα πυρετού: Πού οφείλονται – Πότε μπορούν να γίνουν επικίνδυνα

Next Post

Στους 12 μήνες η στρατιωτική θητεία -Από ποια ΕΣΣΟ θα ξεκινήσει το δωδεκάμηνο

Next Post
ΣΤΡΑΤΟΣ

Στους 12 μήνες η στρατιωτική θητεία -Από ποια ΕΣΣΟ θα ξεκινήσει το δωδεκάμηνο

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Κοζάνη: Κρούσμα ευλογιάς σε αιγοπρόβατα στην Πτελέα – Δεύτερο επιβεβαιωμένο κρούσμα στην περιοχή
  • Το Κέντρο Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων Πενταλόφου, Δήμου Βοΐου, στην 3η Πανελλαδική Σχολική Σκυταλοδρομία «Τρέχω για την Ειρήνη»
  • Ευχαριστήριο του Μακεδονικού Σιάτιστας
  • Πρόγραμμα Εορτασμού για την 113η επέτειο της απελευθέρωσης της πόλης της Κοζάνης από τον τουρκικό ζυγό
  • Ψήφισμα Δημοτικού Συμβουλίου Σερβίων για το Υποκατάστημα Εθνικής Τράπεζας

Πρόσφατα σχόλια

  1. ΜΑΙΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΡΑ στο Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον Δημήτρη (Τάκη) Τσιώνα στη Χρυσαυγή Βοΐου
  2. C.A.SAMPSONIDIS στο Δυο αγρότες από Γρεβενά και Βόιο φέρονται εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ
  3. Κωστας στο Βόιο: ΟΠΕΚΕΠΕ, Fiesta Voio, Κληροδότημα Μανούση στη συνεδρίαση λογοδοσίας. Βίντεο
  4. Ευδοκία Λιάτου στο Βόιο: ΟΠΕΚΕΠΕ, Fiesta Voio, Κληροδότημα Μανούση στη συνεδρίαση λογοδοσίας. Βίντεο
  5. Ευδοκία Λιάτου στο Βόιο: ΟΠΕΚΕΠΕ, Fiesta Voio, Κληροδότημα Μανούση στη συνεδρίαση λογοδοσίας. Βίντεο
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr