• Latest
κορονοιος εμβολιο

Στο μικροσκόπιο για θρομβώσεις AstraZeneca και Johnson & Johnson, τι γνωρίζουμε έως τώρα

14 Απριλίου 2021
Ξεκίνησε η τοποθέτηση των ποτιστρών στον ορεινό όγκο των Γρεβενών

Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας: Οι Πρέσπες στο επίκεντρο των Διεθνών Περιπατητικών Τεχνών – Ολοκληρώθηκε το WAC 25

18 Ιουλίου 2025
Ξεκίνησε η τοποθέτηση των ποτιστρών στον ορεινό όγκο των Γρεβενών

Ξεκίνησε η τοποθέτηση των ποτιστρών στον ορεινό όγκο των Γρεβενών

18 Ιουλίου 2025
Η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Δ. Μακεδονίας και το Πανεπιστήμιο Δ. Μακεδονίας σας προσκαλούν στην εκδήλωση του έργου “RRI-LEADERS: Leadership for Territorial Development through Responsible Science and Innovation”

Έκτακτη συνεδρίαση της ΠΕΔ για την επίσκεψη του Πρωθυπουργού

18 Ιουλίου 2025
Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Υποδομές πρόσβασης   και ανακαίνιση χώρων στο ΔΑΚ Κοζάνης

Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Υποδομές πρόσβασης  και ανακαίνιση χώρων στο ΔΑΚ Κοζάνης

18 Ιουλίου 2025
Δυναμικό ΤΕΕ ΤΔΜ

Κοινή επιστολή των παρατάξεων “Δυναμικό ΤΕΕ” και “Δημοκρατική Κίνηση Μηχανικών” του Περιφερειακού Τμήματος ΤΕΕ Δυτικής Μακεδονίας, σχετικά με το ιδιαίτερα σημαντικό ζήτημα που έχει προκύψει για τους Ενεργειακούς Επιθεωρητές

18 Ιουλίου 2025
Μιχάλης Παπαδόπουλος:  Επίσκεψη στο «Μαμάτσειο» Νοσοκομείο Κοζάνης

Μιχάλης Παπαδόπουλος:  Επίσκεψη στο «Μαμάτσειο» Νοσοκομείο Κοζάνης

18 Ιουλίου 2025
ΔΕΥΑΒ: Διακοπή νερού στη Σιάτιστα λόγω βλάβης

ΔΕΥΑΚ: Παρασκευή 18-7, διακοπή υδροδότησης στην Αιανή για την αποκατάσταση διαρροής

18 Ιουλίου 2025
Δήμος Κοζάνης: Ενημέρωση για το πρόγραμμα εκσκαφών οπτικών ινών (2-7 Σεπτεμβρίου 2024)

Δήμος Βοΐου: Κλειστή οδός στην περιοχή του Μπούνου από τη Δευτέρα 21/7 έως την Τετάρτη 23/7

18 Ιουλίου 2025
Συναντήσεις του Επιμελητηρίου Κοζάνης με τον Διοικητή της ΕΥΔΑΜ και τον Πρόεδρο του Πράσινου Ταμείου

Συναντήσεις του Επιμελητηρίου Κοζάνης με τον Διοικητή της ΕΥΔΑΜ και τον Πρόεδρο του Πράσινου Ταμείου

18 Ιουλίου 2025
Εμποροπανήγυρη Αγίας Μαρίνας στο Τσοτύλι

Εμποροπανήγυρη Αγίας Μαρίνας στο Τσοτύλι

18 Ιουλίου 2025
Στον τελικό του Πανευρωπαϊκού πρωταθλήματος πυγμαχίας στην Μπάνια Λούκα η Καρπόζηλου Δήμητρα

Κέντρο Αγγλικής Γλώσσας Χριστίνα Τζώνου: Αποτελέσματα Proficiency Μαΐου 2025

18 Ιουλίου 2025
Τραγωδία στη Χαλκιδική: Αγόρι 8 ετών κατέρρευσε και πέθανε μπροστά στους γονείς του

Έκρηξη σε ταβέρνα – Δύο άτομα στο νοσοκομείο

18 Ιουλίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Παρασκευή, 18 Ιουλίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Στο μικροσκόπιο για θρομβώσεις AstraZeneca και Johnson & Johnson, τι γνωρίζουμε έως τώρα

sierafm by sierafm
14 Απριλίου 2021
in ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
0
κορονοιος εμβολιο
0
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Μετά το εμβόλιο της Οξφόρδης/AstraZeneca (AZ), ήρθε η σειρά του μονοδοσικού εμβολίου της Johnson & Johnson (J&J), καθώς ανακοινώθηκε η αναστολή χορήγησής του στις ΗΠΑ έπειτα από την εμφάνιση έξι περιστατικών θρομβώσεων (ενός θανατηφόρου) μεταξύ των περίπου 7,2 εκατομμυρίων ανθρώπων που έχουν κάνει αυτό το εμβόλιο στη χώρα.

Πάντως, ακόμη κι αν αποδειχθεί κάποια σχέση –κάτι που δεν έχει γίνει ακόμη– η αναλογία είναι μικρότερη από ένα περιστατικό ανά εκατομμύριο εμβολιασμών με J&J, κατά πολύ μικρότερη από την πιθανότητα να αρρωστήσει κανείς με Covid-19.

Είχε προηγηθεί η συσχέτιση παρόμοιων και εξίσου πολύ σπάνιων περιστατικών θρόμβωσης με το εμβόλιο της AstraZeneca, με συνέπεια να έχουν δημιουργηθεί προσκόμματα στα εμβολιαστικά προγράμματα αρκετών χωρών και να έχουν επιβληθεί ηλικιακοί περιορισμοί στη χρήση του (π.χ. στην Ελλάδα χορηγείται στους άνω των 30 ετών).

Η αναστολή στη χορήγηση ενός εμβολίου δεν είναι κάτι ασυνήθιστο και συχνά οι έρευνες καταλήγουν ότι τα σπάνια ιατρικά περιστατικά αποτελούν συμπτώσεις και δεν σχετίζονται με το εμβόλιο.

Όμως, εάν βρεθεί, όντως, κάποια συσχέτιση, τότε εκδίδονται νέες οδηγίες για το ποιος πρέπει να παίρνει το συγκεκριμένο εμβόλιο και ποιος να προσέχει.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) εκτιμά ότι στην περίπτωση της ΑΖ πρόκειται για μία ενδεχόμενη, πολύ σπάνια παρενέργεια μετά την πρώτη δόση του εμβολίου, ενώ είναι ακόμη νωρίς να εκτιμηθεί κατά πόσο κάτι ανάλογο πιθανώς ισχύει για το εμβόλιο της J&J.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης» και το «New Scientist», οι επιστήμονες συμφωνούν ότι εάν υπάρχουν κάποιοι κίνδυνοι, αυτοί είναι υπερβολικά μικροί και σίγουρα πολύ μικρότεροι από τον κίνδυνο του κορονοϊού, γι’ αυτό οι άνθρωποι δεν έχουν λόγο να διστάζουν να εμβολιαστούν.

Σύμφωνα και με την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών της Ελλάδας, «ο κίνδυνος σοβαρής νόσησης και θανάτου από Covid-19 είναι συντριπτικά μεγαλύτερος από τον κίνδυνο ενδεχόμενης εκδήλωσης θρόμβωσης με θρομβοπενία μετά από εμβολιασμό, ιδιαίτερα σε ηλικίες μεγαλύτερες των 30 ετών».

Πρόκειται για ένα ασυνήθιστο είδος θρόμβωσης των αγγείων, συνήθως στον εγκέφαλο, η οποία συνδυάζεται με χαμηλά επίπεδα αιμοπεταλίων (θρομβοπενία) και πιθανώς αιμορραγία.

Παρουσιάζεται, κυρίως, σε ανθρώπους κάτω των 60 ετών, με μεγαλύτερη συχνότητα σε γυναίκες από ό,τι άνδρες, αν και εν μέρει αυτό πιθανώς οφείλεται στο ότι μπορεί απλώς να έχουν εμβολιαστεί περισσότερες γυναίκες αναλογικά με τους άνδρες, καθώς π.χ. σε πολλές χώρες αποτελούν μεγαλύτερο ποσοστό του υγειονομικού προσωπικού και των εργαζόμενων στις μονάδες φροντίδας.

Προς το παρόν είναι άγνωστο γιατί οι νεότεροι φαίνεται να έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα θρόμβωσης από ό,τι οι ηλικιωμένοι.

Στην περίπτωση της J&J οι θρομβώσεις εμφανίστηκαν σε γυναίκες 18 έως 48 ετών, μέσα σε ένα χρονικό «παράθυρο» έξι έως 13 ημερών μετά τον εμβολιασμό, σύμφωνα με τον δρα Άντονι Φάουτσι, επικεφαλής επιστημονικό σύμβουλο της κυβέρνησης Μπάιντεν.

Ακόμη δεν υπάρχει σίγουρη εξήγηση για την εμφάνιση της θρόμβωσης και της θρομβοπενίας, ούτε έχει βρεθεί ασφαλής τρόπος πρόβλεψης ποιος μπορεί να την εκδηλώσει.

Στην περίπτωση της ΑΖ πολλοί από όσους εμφάνισαν τέτοιο πρόβλημα βρέθηκαν θετικοί σε αντισώματα, τα οποία προσκολλώνται σε ένα μόριο (PF4) που απελευθερώνεται από τα αιμοπετάλια.

Υπάρχει πιθανότητα, σύμφωνα με τον δρα Αντρέας Γκραϊνάχερ του γερμανικού Πανεπιστημίου του Γκράιφσβαλντ, το εμβόλιο να πυροδοτεί -με κάποιο τρόπο- σε πολύ λίγους ανθρώπους την παραγωγή τέτοιων αντισωμάτων, τα οποία προκαλούν πολλαπλούς μικρούς θρόμβους στο αίμα, με παρεμφερή τρόπο που παρόμοια αντισώματα μπορούν να πυροδοτηθούν από τη θεραπεία με ηπαρίνη.

Πρόσφατα, μερικές χώρες εξέδωσαν οδηγίες για να γίνεται τεστ αντισωμάτων αιμοπεταλίων σε περίπτωση που κάποιος έχει συμπτώματα που παραπέμπουν σε θρομβωτικό σύνδρομο μέσα σε δύο εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό του.

Αν κάποιος βγει θετικός, θα πρέπει να κάνει την ίδια θεραπεία που δίνεται σε όποιον έχει παρουσιάσει κάτι ανάλογο μετά τη χορήγηση ηπαρίνης.

Μέχρι στιγμής, μία τέτοια πολύ σπάνια παρενέργεια έχει συσχετιστεί μόνο με εμβόλια που χρησιμοποιούν έναν αβλαβή αδενοϊό ως «όχημα» για να μεταφέρουν τις γενετικές οδηγίες στον εμβολιαζόμενο προκειμένου να πυροδοτηθεί η διαδικασία της ανοσίας (το ΑΖ περιέχει αδενοϊό από χιμπατζή και το J&J από άνθρωπο) και όχι με εμβόλια τύπου mRNA, όπως τα Pfizer/BioNTech και Moderna.

Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ διευκρίνισε ότι δεν έχουν αναφερθεί περιστατικά εγκεφαλικής θρόμβωσης, σε συνδυασμό με χαμηλά αιμοπετάλια, μετά από τα δύο ανωτέρω mRNA εμβόλια.

«Αυτό που βλέπουμε με το εμβόλιο της J&J μοιάζει πολύ παρόμοιο με το εμβόλιο της ΑΖ. Η πιθανή αιτία, μπορούμε να εικάσουμε, είναι ένας παρόμοιος μηχανισμός που πιθανώς συμβαίνει με τα εμβόλια που χρησιμοποιούν αδενοϊό», σημείωσε ο Πολ Μαρκς της FDA.

Σύμφωνα με την FDA, ένας λόγος για την αναστολή χορήγησης του μονοδοσικού εμβολίου της J&J είναι να δοθεί χρόνος στους γιατρούς να μάθουν καλύτερα πώς θα διαγιγνώσκουν και να θεραπεύουν αυτό το πολύ ασυνήθιστο θρομβωτικό σύνδρομο, εάν παρουσιαστεί.

Πάντως, το θρομβωτικό σύνδρομο είναι τόσο σπάνιο, που όσοι το εμφανίζουν, πιθανότατα έχουν κάποιον άλλο -άγνωστο έως τώρα- ιδιοσυγκρασιακό ή βιολογικό παράγοντα που τους καθιστά ευάλωτους, σύμφωνα με τον Γκραϊνάχερ.

«Πρέπει να υπάρχουν ατομικοί παράγοντες που συνυπάρχουν και το πυροδοτούν. Αλλιώς θα βλέπαμε το πρόβλημα σε πολύ περισσότερους ανθρώπους, πράγμα που ευτυχώς δεν συμβαίνει», τόνισε ο ίδιος.

Πηγή: dikaiologitika.gr

Tags: κορονοιος εμβολιο
Previous Post

Τυριά: Πόσο επηρεάζουν τη χοληστερίνη, ποια είναι τα καλύτερα

Next Post

Σε ποιους Δήμους της Π.Ε. Κοζάνης εντοπίζονται τα 112 κρούσματα της Τρίτης 13/4

Next Post
κορονοιος

Σε ποιους Δήμους της Π.Ε. Κοζάνης εντοπίζονται τα 112 κρούσματα της Τρίτης 13/4

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας: Οι Πρέσπες στο επίκεντρο των Διεθνών Περιπατητικών Τεχνών – Ολοκληρώθηκε το WAC 25
  • Ξεκίνησε η τοποθέτηση των ποτιστρών στον ορεινό όγκο των Γρεβενών
  • Έκτακτη συνεδρίαση της ΠΕΔ για την επίσκεψη του Πρωθυπουργού
  • Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Υποδομές πρόσβασης  και ανακαίνιση χώρων στο ΔΑΚ Κοζάνης
  • Κοινή επιστολή των παρατάξεων “Δυναμικό ΤΕΕ” και “Δημοκρατική Κίνηση Μηχανικών” του Περιφερειακού Τμήματος ΤΕΕ Δυτικής Μακεδονίας, σχετικά με το ιδιαίτερα σημαντικό ζήτημα που έχει προκύψει για τους Ενεργειακούς Επιθεωρητές

Πρόσφατα σχόλια

  1. Xri στο Σιάτιστα: Λαμπάδιασε αυτοκίνητο στο πάρκινγκ του Γυμνασίου
  2. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει μόνο ποδόσφαιρο: Η ποδηλασία κατακτά τους φιλάθλους - SieraFM στο 3ος ο Δημήτρης Σελέτης στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ορεινού Δρόμου στο Καρπενήσι. Βίντεο
  3. Χαρά στο Δήμος Γρεβενών: «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2025» -Το πρόγραμμα της 1ης περιόδου
  4. Σάκης στο Συνεδρίαση με ερώτηση για το κόστος συνδέσεων αερίου στη Γαλατινή. Βίντεο
  5. Βασιλω στο Προσλήψεις 3 ατόμων στο ΠΤΑ Δυτικής Μακεδονίας
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr