Αν και το Διαδίκτυο είναι ένας πραγματικός θησαυρός γνώσεων και ένα πολύτιμο εργαλείο για το μέλλον του παιδιού, κρύβει και τεράστιους κινδύνους. Από κακόβουλους συμμαθητές που κάνουν cyber bullying μέχρι επικίνδυνους ενήλικες, οι παγίδες στο Διαδίκτυο είναι πολλές και τα παιδιά δεν καταφέρνουν πάντα να τις αποφύγουν, ακόμη και αν βρίσκονται στην εφηβεία. Έτσι, ως γονείς είναι απαραίτητο να λάβουμε τα μέτρα μας.
Βάζουμε τον υπολογιστή σε κοινόχρηστο χώρο στο σπίτι
Όσο το παιδί είναι ακόμη μικρό, φροντίζουμε έτσι ώστε ο υπολογιστής που χρησιμοποιεί να βρίσκεται στο σαλόνι ή σε κάποιο άλλο κοινόχρηστο χώρο. Έτσι, θα είναι πιο δύσκολο να αποκτήσει εν αγνοία μας επικίνδυνους διαδικτυακούς φίλους ή να επισκεφθεί κάποιον ακατάλληλο ιστότοπο. Καθώς το παιδί μεγαλώνει, θα πρέπει να του προσφέρουμε σταδιακά περισσότερη ιδιωτικότητα.
Εκπαιδευόμαστε
Μια απλή αναζήτηση θα μας επιτρέψει να μάθουμε ποιους ιστότοπους προτιμούν συχνότερα τα παιδιά της ηλικίας του. Είναι πολύ σημαντικό να τους ξέρουμε, γιατί μόνο έτσι θα είμαστε σε θέση να αντιληφθούμε ακριβώς τι πρέπει να προσέχει και εκείνο.
Θέτουμε κανόνες
Δεν πρέπει να περιμένουμε την πρώτη κακοτοπιά για να επιβάλουμε απαγορεύσεις. Εξηγούμε στο παιδί πώς περιμένουμε να χρησιμοποιεί το Διαδίκτυο και τι θα πρέπει να αποφεύγει, παραθέτοντας και τους λόγους.
Τονίζουμε τη σημασία των προσωπικών δεδομένων
Η διεύθυνσή του, ο αριθμός του τηλεφώνου του, το καθημερινό του πρόγραμμα δεν θα πρέπει να δημοσιευτούν ποτέ στο Διαδίκτυο, αλλά ούτε και να επικοινωνηθούν μέσω μηνυμάτων σε άτομα που δεν γνωρίζει προσωπικά. Το ίδιο, φυσικά, ισχύει και για τους κωδικούς πρόσβασης στα προφίλ που πιθανώς έχει.
Του εξηγούμε ότι όλα είναι δημόσια
Καθώς το παιδί θα μεγαλώνει, μαζί του θα μεγαλώνει και η επιθυμία του να δημιουργήσει δικό του λογαριασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ακόμη κι αν του απαγορεύσουμε κάτι τέτοιο, είναι αρκετά πιθανό να μας παρακούσει. Γι’ αυτό φροντίζουμε να του έχουμε εξηγήσει ότι καμιά πληροφορία δεν είναι ασφαλής από τη στιγμή που δημοσιεύεται. Ακόμη κι αν έχει ρυθμίσει τον λογαριασμό του έτσι ώστε να είναι ιδιωτικός, τα άτομα που έχει στις επαφές του μπορούν πολύ εύκολα να αποθηκεύσουν μια φωτογραφία του και να τη μοιραστούν. Φυσικά, το ίδιο ισχύει και για εκείνες που ανταλλάσσει μέσω μηνυμάτων. Έτσι, το πιο ασφαλές είναι να μοιράζεται στο Διαδίκτυο μόνο τα πράγματα που δεν θα το ενοχλούσε αν γίνονταν γνωστά σε όλους.
Βάζουμε όρια
Είναι σημαντικό να χρησιμοποιούμε τα εργαλεία γονεϊκού ελέγχου που προσφέρονται από τους browsers και τις μηχανές αναζήτησης. Εκτός από τα αποτελέσματα που θα του εμφανίζονται, μπορούμε να ορίσουμε και τον χρόνο που περνάει το παιδί στο Διαδίκτυο, αλλά και τους ιστότοπους που θα του είναι προσβάσιμοι. Επίσης, όσο είναι ακόμη μικρό, καλό είναι να ελέγχουμε το ιστορικό του browser, ώστε να βεβαιωθούμε ότι απέφυγε τις κακοτοπιές.
Πηγή: imommy.gr