Mε ποινή άνω των 500 ετών φυλάκισης είναι αντιμέτωπα τα μέλη της συμμορίας που κατηγορούνται ότι προκάλεσαν θανάτους βρεφών, μεταφέροντάς τα σε μονάδες εντατικής θεραπείας ιδιωτικών νοσοκομείων με αποκλειστικό σκοπό το κέρδος.
Το κατηγορητήριο (494 σελίδων) εναντίον 47 υπόπτων, μεταξύ των οποίων και εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας (από γιατροί και νοσηλευτές μέχρι οδηγοί ασθενοφόρων), αποκαλύπτει ότι τα βρέφη μεταφέρονταν σε επιλεγμένα νοσοκομεία της Κωνσταντινούπολης αντί σε νοσηλευτικά ιδρύματα όπου θα μπορούσαν να έχουν την κατάλληλη φροντίδα. Μέχρι στιγμής, 22 ύποπτοι έχουν συλληφθεί.
Η συμμορία επιδίωκε να εξασφαλίσει υψηλότερες πληρωμές από το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης της Τουρκίας, επιλέγοντας ακριβότερες θεραπείες. Η απάτη αυτή φέρεται να οδήγησε σε τουλάχιστον 12 θανάτους βρεφών, κυρίως λόγω παρατεταμένης παραμονής σε μονάδες εντατικής θεραπείας (μεγαλύτερο κόστος, άρα μεγαλύτερο κέρδος) ή λόγω λοιμώξεων.
Στη συνέχεια, τα μέλη της συμμορίας μοιράζονταν τα κέρδη που προέκυπταν από αυτή τη δραστηριότητα.
Οι Αρχές αποκάλυψαν στοιχεία σε υποκλαπείσες τηλεφωνικές κλήσεις και μηνύματα που υποδεικνύουν ότι οι εμπλεκόμενοι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας παραποιούσαν εκθέσεις υγείας και χορηγούσαν ακατάλληλες θεραπείες σε βρέφη.
Βαριές ποινές – Λουκέτο σε 11 νοσοκομεία
Ο εισαγγελέας ζητεί ποινές που υπερβαίνουν τα 589 έτη για ύποπτο που κατηγορείται μεταξύ άλλων για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως, διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και πλαστογραφία επίσημων εγγράφων.
Δύο άλλοι ύποπτοι είναι αντιμέτωποι με ποινές έως 582 έτη.
Ως απάντηση στο σκάνδαλο που εξελίσσεται, ο υπουργός Υγείας της Τουρκίας, Κεμάλ Μεμίσογλου, σε εκπομπή στο CNN Türk ανακοίνωσε ότι οι άδειες λειτουργίας 11 νοσοκομείων ανακλήθηκαν και θα είναι εκτός λειτουργίας.
Ο ίδιος δήλωσε: «Θα μεταφέρουμε αλλού τους ασθενείς που νοσηλεύονται στα συγκεκριμένα νοσοκομεία. Φυσικά, θα στηρίξουμε όσους εργάζονται εκεί και έχουν πραγματικά καλές προθέσεις, όσο μπορούμε ως κράτος».
Ο υπουργός σημείωσε ότι η εξάρθρωση της συμμορίας αποτελεί σημαντική επιτυχία και υπογράμμισε τη δέσμευση του τουρκικού υπουργείου Υγείας να διερευνήσει όλες τις αναφορές που υποβάλλονται στο Σύστημα Συμμόρφωσης του Δημοσίου (CİMER), δηλώνοντας: «Διεξάγουμε ελέγχους χωρίς να ανεχόμαστε το παραμικρό λάθος- η ζωή των ανθρώπων αξίζει περισσότερο από οτιδήποτε άλλο».
Σε μια τραγική περίπτωση, ένα νεογέννητο έλαβε θεραπεία από μια νοσοκόμα που παρίστανε την γιατρό, με αποτέλεσμα να πεθάνει.
Μαρτυρίες
Ανατριχιαστικές είναι οι μαρτυρίες στα τουρκικά μέσα μελών οικογενειών που έχασαν τα βρέφη τους,
Ο Χ.Χ. περιέγραψε πώς, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της συζύγου του, αρχικά πήγαν σε άλλο νοσοκομείο. Ωστόσο, όταν άρχισε ο τοκετός, αναγκάστηκαν να αλλάξουν νοσοκομείο λόγω του ότι ο γιατρός τους …έπασχε από δισκοκήλη. Στο νέο νοσοκομείο, τους είπαν ότι δεν υπήρχε χώρος στη μονάδα εντατικής θεραπείας νεογνών. Στη συνέχεια τους είπαν ότι θα ειδοποιούσαν το 112 και θα τους μετέφεραν σε «κατάλληλο νοσοκομείο». «Μισή ώρα αργότερα, μας ενημέρωσαν ότι ένα ιδιωτικό νοσοκομείο στο Bagcilar θα μας δεχόταν».
Οπως θυμάται ο ίδιος, «Όταν φτάσαμε στο νοσοκομείο, δεν υπήρχε γιατρός να μας εξυπηρετήσει. Μόνο μια μαία ήταν παρούσα. Το πρωί, ένας γιατρός εξέτασε τη σύζυγό μου και είπε ότι ήταν απαραίτητος ο τοκετός με καισαρική τομή. Δεδομένου ότι η εγκυμοσύνη ήταν μόλις στις 25 εβδομάδες, το μωρό δεν είχε αναπτυχθεί πλήρως και είπαν ότι θα έκαναν μια ένεση στη μήτρα». Η οικογένεια έχασε το μωρό…
Μια άλλη συντετριμμένη μητέρα είπε: «Κράτησαν την κόρη μου στην Εντατική περισσότερο από όσο χρειαζόταν, μας χρέωσαν επιπλέον και μετά πέθανε. Το μόνο που τους ενδιέφερε ήταν τα χρήματα».
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο τα ιδιωτικά νοσοκομεία που εμπλέκονται στο σκάνδαλο, δέχονταν νεογέννητα που μεταφέρθηκαν από το Κέντρο Έκτακτης Ανάγκης 112, αν και δεν διέθεταν κατάλληλες εγκαταστάσεις περίθαλψης, με τους γιατρούς να απουσιάζουν και τους νοσηλευτές να φροντίζουν τα βαριά άρρωστα μωρά. Σε πολλές περιπτώσεις, αυτό είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο των βρεφών.
Τηλεφωνικές συνομιλίες μεταξύ των μελών της τουρκικής συμμορίας αποκαλύπτουν την αδιαφορία τους για την ανθρώπινη ζωή. Σε μια συνομιλία ακούγεται μια νοσοκόμα να λέει: «Ας πάρουμε τα λεφτά σήμερα, θα διασκεδάσουμε απόψε».
Πηγή: dikaiologitika.gr