Στον χώρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου της Κοζάνης, υποδέχτηκε ο Πρόεδρος του Τμήματος Νικόλαος Συλλίρης, τον Βουλευτή Ν. Κοζάνης της Νέας Δημοκρατίας, κο Γιώργο Αμανατίδη, τη Δευτέρα 16/05/2022, ώστε να συζητήσουν για θέματα που απασχολούν τον κλάδο των Διπλωματούχων Μηχανικών. Παρόντες στη συνάντηση ήταν ο Γενικός Γραμματέας της Δ.Ε. Γιάννης Τζιόλας, ο Πρόεδρος της Αντιπροσωπείας Γιώργος Τζίτζικας και ο πρώην Πρόεδρος του Τμήματος και μέλος της Διοικούσας Επιτροπής Στέργιος Κιάνας.
Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΔΜ Νικόλαος Συλλίρης, αφού καλωσόρισε τον κο Αμανατίδη, τον ενημέρωσε για τις μέχρι τότε συναντήσεις της Διοίκησης με τους φορείς της περιοχής και με αφορμή την πρόσφατη παρέμβαση του Τμήματος στα αρμόδια Υπουργεία «Υποδομών & Μεταφορών» και «Ανάπτυξης & Επενδύσεων», ανέλυσε στον Βουλευτή το σοβαρό πρόβλημα της αύξησης των τιμών των οικοδομικών υλικών που καθιστά αδύνατη πλέον την ομαλή εκτέλεση των Δημοσίων και Ιδιωτικών Έργων. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, το πρόβλημα αυτό δε θίγει μόνο τους εργολάβους – ελεύθερους επαγγελματίες αλλά και τους Δήμους της χώρας και όσους εντάχθηκαν σε Προγράμματα όπως είναι το «Εξοικονομώ», ενώ παρέθεσε τους άξονες της παρέμβασης και απαρίθμησε τις προτάσεις τους Τμήματος για την αντιμετώπισή του.
Συνεχίζοντας ο Πρόεδρος, αναφέρθηκε στα ζητήματα της απολιγνιτοποίησης, στην αποκρυσταλλωμένη άποψη που έχει διαμορφώσει το Τμήμα Δυτικής Μακεδονίας του ΤΕΕ γύρω από αυτή και στην πάγια θέση για την απρόσκοπτη και διαρκή λειτουργία των μονάδων «Άγιος Δημήτριος 5», «Μελίτη Ι» και «Πτολεμαΐδα 5», καθώς πρόκειται για μονάδες που δε ρυπαίνουν το περιβάλλον, ενώ θα πρέπει οι μονάδες 3 και 4 του Αγίου Δημητρίου, να συνεχίσουν τη λειτουργία τους για όσο χρειαστεί, προκειμένου να λειτουργεί το σύστημα τηλεθέρμανσης της Κοζάνης κατά τη διάρκεια του χειμώνα.
Ο Πρόεδρος Νικόλαος Συλλίρης έθεσε επίσης στον Βουλευτή το θέμα της απουσίας Παραρτήματος Διαχειριστικής Αρχής για τα έργα του Προγράμματος ΔΑΜ και την έλλειψη εμπιστοσύνης που δημιουργείται, εξαιτίας της απουσίας αυτής, στους φορείς της περιοχής ως προς την επιτυχία του όλου εγχειρήματος, ενώ ζήτησε την παρέμβασή του ώστε να καταστεί αναγκαία και η υπογραφή των Διπλωματούχων Μηχανικών στα επενδυτικά σχέδια που θα κατατίθενται στον νέο Αναπτυξιακό Νόμο και όχι μόνο των οικονομολόγων, όπως προβλέπεται μέχρι σήμερα.
Ο Βουλευτής κος Αμανατίδης, συμφώνησε ότι η αύξηση των τιμών των οικοδομικών υλικών, αλλά και του ενεργειακού κόστους, έχει επηρεάσει σημαντικά τα δημόσια έργα και την οικονομία γενικότερα, ότι πρόκειται για ένα πρόβλημα που παρακολουθεί και ο ίδιος την εξέλιξή του και δεσμεύτηκε για άμεση προώθηση των προτάσεων του ΤΕΕ/ΤΔΜ στα αρμόδια Υπουργεία, ώστε να υπάρξει άμεσα νομοθετική αντιμετώπιση.
Εξίσου θετικά ο κος Αμανατίδης αντιμετώπισε και το θέμα της υπογραφής των επενδυτικών προτάσεων ως προς το τεχνικό τους σκέλος από αρμόδιους Διπλωματούχους Μηχανικούς. Σε συνέχεια της συζήτησης για τις επενδυτικές δυνατότητες που προσφέρει η Δυτική Μακεδονία, ο Βουλευτής ανέλυσε με οικονομικούς και αναπτυξιακούς όρους τις επενδυτικές ευκαιρίες που δημιουργούνται στα πλαίσια της απολιγνιτοποίησης στην περιοχή μας. Στη συνέχεια εξήγησε γιατί τα ποσοστά των ενισχύσεων, οι φοροαπαλλαγές και τα διάφορα κίνητρα με τις επιδοτήσεις του προσωπικού κ.α., δίνουν τελικά στη Δυτική Μακεδονία συγκριτικά πλεονεκτήματα σε σχέση με άλλες περιοχές.
Ειδικά για τη λειτουργία Παραρτήματος Διαχειριστικής Αρχής στην περιοχή μας για την υλοποίηση των έργων του Προγράμματος ΔΑΜ, ο κος Αμανατίδης αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που έλαβε, ώστε να εξασφαλιστεί η λειτουργία αναθετουσών αρχών στη Δυτική Μακεδονία, πράγμα που εν τέλει επετεύχθη.
Ο Βουλευτής υποστήριξε με θέρμη ότι το κλίμα στο Νομό Κοζάνης ευνοεί την εγκατάσταση στρατηγικών επενδύσεων και ανέφερε στα μέλη της Διοίκησης του ΤΕΕ μια σειρά ενεργειών του, ώστε να μπορέσουν εταιρείες που ενδιαφέρονται για συγκεκριμένα επενδυτικά σχέδια, να τα υλοποιήσουν στην περιοχή μας. Το πρόβλημα βέβαια της έλλειψης χωροταξικού σχεδίου και των θεσμοθετημένων χρήσεων γης, είναι αυτό που καθυστερεί την εγκατάσταση των επενδύσεων αυτών, αλλά ο κος Αμανατίδης δήλωσε την αισιοδοξία του ότι σύντομα θα διευθετηθούν και τα τελευταία εμπόδια για κάποιες από αυτές, ώστε να τις δούμε να υλοποιούνται.
Οι εκπρόσωποι του ΤΕΕ/ΤΔΜ, ζήτησαν επίσης από τον Βουλευτή κο Αμανατίδη την παρέμβασή του στο Υπουργείο Ενέργειας ως προς το Πρόγραμμα «Εξοικονομώ», για να υπάρξει μέριμνα ώστε οι λίγες αιτήσεις (περίπου 400 για το Ν. Κοζάνης) που έμειναν εκτός Προγράμματος και που ο συνολικός προϋπολογισμός τους κυμαίνεται στα 4.000.000 ευρώ, να ενταχθούν και αυτές στο Πρόγραμμα. Ο Βουλευτής ενημέρωσε τους παριστάμενους για την επιτυχημένη πρωτοβουλία του, σε συνεργασία με την Γενική Γραμματέα του ΥΠΕΝ, κα Σδούκου, να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της αδυναμίας εξασφάλισης άδειας σύνδεσης με τον ΔΕΔΔΗΕ για τα νοικοκυριά που ήθελαν να υλοποιήσουν δράσεις στο πλαίσιο του «Αυτονομώ» και δεσμεύτηκε ότι θα διεκδικήσει και την ενίσχυση του διαθέσιμου προϋπολογισμού με το ανωτέρω ποσό, ώστε να μη μείνει κανένα νοικοκυριό στο Ν. Κοζάνης εκτός Προγράμματος.
Ακολούθησε συζήτηση για τη συρρίκνωση του κατασκευαστικού κλάδου και τα προβλήματα που δημιουργεί αυτή στην τεχνογνωσία της περιοχής αλλά και στη δυνατότητα παραγωγής πολλών νέων έργων στο πλαίσιο της μετάβασης και της αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου, για τη νέα διαδημοτική επιχείρηση που προβλέπει ο Ν.4872/2021 για τις ανάγκες της τηλεθέρμανσης, μεταξύ των Δήμων Κοζάνης, Πτολεμαΐδας και Αμυνταίου και κατά πόσο αυτό το εγχείρημα είναι ρεαλιστικά εφικτό και κάτω από ποιες προϋποθέσεις, για τα δικαιώματα του CO2 ως προς τη λειτουργία των τηλεθερμάνσεων, ποιος τα καρπούται και ποιος τελικά τα χρεώνεται, για το κατά πόσο είναι τελικά αδιατάρακτα τα εδάφη που θα παραχωρήσει η ΔΕΗ στο Πρόγραμμα ΔΑΜ, για τους οδικούς άξονες του Νομού και κατά πόσο η βελτίωσή τους θα μπορούσε να αποτελέσει έργο ΣΔΙΤ, για την προοπτική των Νοσοκομείων κ.α.
Τέλος συζητήθηκε το ζήτημα της Ακρινής και ειδικά το περιεχόμενο των δύο προτάσεων, της κυβέρνησης και της τοπικής κοινωνίας, με τον Πρόεδρο του ΤΕΕ Νικόλαο Συλλίρη να δηλώνει ότι εφόσον του ζητηθεί, το ΤΕΕ μπορεί να συμβάλει μέσω σύστασης ομάδας εργασίας στην καταγραφή των αυθαιρέτων κατασκευών των κατοικιών του οικισμού, ώστε να υπάρξει νομοθετική παρέμβαση για τη ρύθμισή τους.