Πραγματοποιήθηκε μέσα σε ιδιαίτερες συνθήκες, την Κυριακή 4 Απρίλη στην Γέφυρα του Ρυμνίου η συγκέντρωση ενάντια στην δημιουργία ΧΥΤΑ Αμιάντου στην περιοχή Ζιδάνι.
Ο αγώνας ενάντια στην καταστροφή της υγείας και της ζωής μας συνεχίζεται μέχρι να πάρουν αυτά τα σχέδια πίσω.
«Συνάδελφοι , Φίλοι και Φίλες
Χαιρετίζουμε τα σωματεία, τους φορείς όπως και όσους μεμονωμένα συμμετέχουν στην σημερινή κινητοποίηση. Αυτή είναι μια πρώτη απάντηση που δίνουμε στα σχέδια για την δημιουργία ΧΥΤΑΜ στην περιοχή μας. Με την σημερινή μας συγκέντρωση, όπως και με διάφορους τρόπους έχει εκφραστεί ξεκάθαρα και από το λαό της περιοχής, επιδιώκουμε να στείλουμε το μήνυμα της αντίθεσης μας στην μετατροπή της περιοχής μας νεκροταφείο αμιάντου όλης της Ελλάδας.
Χρόνια τώρα, οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής της Αιανής των Καμβουνίων, των Σερβίων και του Βελβεντού έχουμε πληρώσει βαρύ τίμημα από την λειτουργία των Μεταλλείων Αμιάντου Βόρειας Ελλάδας (ΜΑΒΕ) που καταλήστευσαν την περιοχή, άφησαν πίσω τους εστίες μόλυνσης του περιβάλλοντος, και κατέστρεψαν την υγεία των εργαζομένων και του λαού. Τα σχέδια για τοξική βόμβα που ετοιμάζουν δεν είναι σημερινά, έρχονται από πολύ παλιά όταν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις επιδίωκαν να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα μεγάλων επιχειρηματιών που έβλεπαν και βλέπουν την διαχείριση των καρκινογόνων αποβλήτων ως κέρδος.
Η επιδίωξη της κυβέρνησης των τοπικών διοικήσεων της περιφερειακής και δημοτικής αρχής, που πατάει στα πεπραγμένα της προηγούμενης κυβέρνησης, να προωθήσουν την δημιουργία ΧΥΤΑΜ στην περιοχή μας στο Ζιδάνι είναι απορριπτέα, γιατί μια ήδη επιβαρημένη περιοχή σχεδιάζεται να γίνει το νεκροταφείο Αμίαντου όλης της χώρας αλλά ίσως και επικίνδυνων αποβλήτων όλης της Ελλάδας. Προς τιμήν τους έχουν διαχωρίσει την στάση τους τα τοπικά συμβούλια που έχουν πάρει καταδικαστικές αποφάσεις.
Πρόσφατες περιβαλλοντικές μελέτες αποδεικνύουν συν τις άλλης τους τεράστιους κινδύνους που εγκυμονεί μια τέτοια επένδυση στην περιοχή, που θα γίνει με κριτήριο το κέρδος και όχι την ασφαλή διαχείριση αυτών των επικίνδυνων υλικών.
Σήμερα επιδιώκουν να κάνουν ένα έργο βόμβα στην περιοχή καθώς υπάρχει άμεσος κίνδυνος να επιβαρυνθεί δραματικά η αγροτική δραστηριότητα, η αλιευτική δραστηριότητα, μέσα από την μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα που ενδέχεται ακόμα να έχει και επιπτώσεις στο πόσιμο νερό μέσα από την επιβάρυνση του Αλιάκμονα.
Με την δημιουργία του ΧΥΤΑΜ επιδιώκουν με ανταποδοτικά να μας παραπλανήσουν, αλλά δεν θα τους περάσει. Χρόνια τώρα ζήσαμε και ζούμε το κάθε περιβαλλοντικό έγκλημα να σερβίρεται με ανταποδοτικά. Εμείς αρνούμαστε να θυσιάσουμε την ζωή μας και την υγείας για ψίχουλα στους τοπικούς πόρους και μερικές θέσεις εργασίας. Στο κάτω κάτω ακόμα και τον τοπικό πόρο δεν το διαχειρίζεται ο λαός, ούτε αξιοποιείται για τα συμφέροντα του.
Φίλοι και φίλες
Στη αναμπουμπούλα ό λύκος χαίρεται , και από την αρχή της προώθησης του σχεδιασμού της απολιγνιτοποίησης της κυβέρνησης , είχαμε επισημάνει πως εγκυμονούνται τεράστιοι κίνδυνοι για το λαό. Το πρόσχημα ήταν η καταστροφή του περιβάλλοντος, η κλιματική αλλαγή και άλλα τέτοια. Αντί για αυτά οι επενδύσεις όχι μονό δεν προστατεύουν το περιβάλλον αλλά κάνουν την καταστροφή του περιβάλλοντος πεδίο κερδοφορίας για τους λίγους εφιάλτη για το λαό. ΧΥΤΑΜ, καύση σκουπιδιών, 13 GW ΑΠΕ που θα καταστρέψουν ορεινούς όγκους, δάση και βοσκοτόπια, που θα συρρικνώσουν την αγροτική παραγωγή είναι κάποια από αυτά που μας ετοιμάζουν κ.α Τα παραθέτουμε όλα μαζί συνάδελφοι γιατί πρέπει να δούμε την μεγάλη εικόνα, την συνολική επίθεση σε βάρος των δικαιωμάτων μας , στην ζωή, την εργασία κοκ
Η περιοχή μας είναι ήδη επιβαρημένη, δεν μπορεί να επιβαρυνθεί άλλο. Έχουμε πληρώσει βαρύ τίμημα όλα αυτά τα χρόνια. Λέμε πως πρέπει να υπάρχει διαχείριση των απορριμμάτων και των επικίνδυνων αποβλήτων αλλά με συγκεκριμένα κριτήρια που πρώτα και πάντα θα διασφαλίζουν το συμφέρον του λαού. Οι διαχείριση των αποβλήτων να γίνεται με γνώμονα την χωροθέτηση του έργου μακριά από επιβαρυμένες περιοχές όπου αναπτύσσετε αγροτική – αλιευτική ή οποιαδήποτε άλλη ευαίσθητη κοινωνική ή παραγωγική δραστηριότητα, μακριά από βιότοπους, οικότοπους , να γίνετε με αυστηρούς και εμπεριστατωμένους περιβαλλοντικούς όρους, να γίνεται με αυστηρούς όρους ασφάλειας για τους ίδιους τους εργαζόμενους και το λαό της γύρω περιοχής.
Σήμερα οι μεγάλες εταιρίες επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν τα απορρίμματα και τα απόβλητα για τα κέρδη τους. Χρησιμοποιούν ακόμα και κατά παραγγελία περιβαλλοντικές μελέτες για να στηρίξουν τις επενδύσεις τους που καταστρέφουν την ζωή μας και το περιβάλλον. Λύση δεν είναι ούτε τα ανταγωνιστικά σχέδια για ΧΥΤΑ αμιάντου στα ορυχεία της ΔΕΗ μέσω σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού αφού και έτσι το κίνητρο θα είναι το κέρδος σε μια ακόμα επιβαρημένη περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας. Ως Συνδικάτο Οικοδόμων οφείλουμε με τα κριτήρια που τοποθετούμαστε απέναντι στην δημιουργία του ΧΥΤΑ Αμιάντου στην περιοχή Ζιδάνι με τα ίδια ακριβώς κριτήρια να τοποθετούμαστε για την όποια άλλη παρέμβαση στην περιοχή μας.
Φίλοι και Φίλες
Ο αγώνας απέναντι στην δημιουργία ΧΥΤΑ Αμιάντου στην περιοχή Ζιδάνι πρέπει να δυναμώσει ακόμα περισσότερο, να γίνει πιο μαζικός, να πάρει και νέες μορφές . Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός επειδή κάτω από την πίεση των αποφάσεων των τοπικών κοινοτήτων και τις αντιδράσεις του λαού , τόσο η περιφερειακή αλλά και η δημοτική αρχή ανασκουμπώθηκαν απέναντι σε μια επένδυση που με τα ναι μεν αλλά της κλείνουν το μάτι. Θα επιδιώξουν να την φέρουν από την πίσω πόρτα και πρέπει να βρεθούμε απέναντι τους.
Ο αγώνας που έχει ξεκινήσει πρέπει να συντονιστεί και να αγκαλιάσει κάθε φορέα, της περιοχής, σωματείο, πολιτιστικό σύλλογο, αγροτικό σύλλογο, κάθε μορφή οργάνωσης της νεολαίας. Να συζητήσουμε με σκοπό, να μπουν ακόμα περισσότεροι στην μάχη ώστε να δυναμώσει η αντίσταση ενάντια στην καταστροφή της ζωής μας.
Συνεχίζουμε του αγώνα, είμαστε σε αγωνιστική ετοιμότητα απέναντι στην καταστροφή που μας ετοιμάζουν. Προετοιμάζουμε τις νέες μας κινητοποιήσεις που πρέπει να είναι ακόμα πιο δυναμικές. Συνεχίζουμε μέχρι που να πάρουν αυτά τα σχέδια πίσω.»