Οι προσδοκίες για αυξήσεις στις συντάξεις είναι δεδομένες και έχουν δημιουργηθεί από τον τρόπο με τον οποίο ανακοινώθηκε το νέο ασφαλιστικό, αλλά και από τις δηλώσεις της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας.
Το πρώτο κύμα των αυξήσεων έπρεπε να εμφανιστεί στα ΑΤΜ με τις συντάξεις Φεβρουαρίου και δεν είχε σχέση με το νέο ασφαλιστικό, αλλά με την παρακράτηση φόρου. Το δεύτερο κύμα των αυξήσεων το περιμένουν οι συνταξιούχοι τον Απρίλιο και αυτό σχετίζεται με το νέο Ασφαλιστικό, ωστόσο είναι δεδομένο ότι αφορά μόνο λίγες χιλιάδες συνταξιούχων και οι υπόλοιποι θα πάρουν αυξήσεις στα χαρτιά.
Πιο αναλυτικά
Με τις συντάξεις Φεβρουαρίου οι συνταξιούχοι περίμεναν να δουν μια μικρή αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος λόγω της παρακράτησης του φόρου.
Είναι ενδεικτικό ότι για τα εισοδήματα των 10.000 ευρώ, ο παρακρατούμενος φόρος μειώνεται κατά 15 ευρώ τον μήνα ενώ για τα εισοδήματα 20.000 ευρώ και άνω, η παρακράτηση μειώνεται μόλις κατά 1,5 ευρώ τον μήνα.
Η παρακράτηση φόρου εισοδήματος γίνεται με τη νέα φορολογική κλίμακα η οποία περιέχει χαμηλότερους συντελεστές σε σχέση με την ισχύουσα μέχρι και το 2019, κλίμακα.
Αυτό σημαίνει ότι ο φόρος που θα παρακρατείται κάθε μήνα από τους μισθούς και τις συντάξεις θα είναι λιγότερος.
Ωστόσο όπως γράφει η εφημερίδα «Δημοκρατία», αυτό δεν έγινε με τις συντάξεις του Φεβρουαρίου και οι περισσότεροι συνταξιούχοι είδαν μια μικρή αύξηση 1 και 2 ευρώ.
Στο πλαίσιο των αλλαγών αυτών, η νέα κλίμακα φορολογίας εισοδήματος η οποία θα ισχύσει από το 2020 για μισθωτούς και συνταξιούχους έχει ως εξής:
Ο συντελεστής φόρου 9% (αντί 22%) για το τμήμα του ετησίου εισοδήματος μέχρι τα 10.000 ευρώ.
Ο συντελεστής φόρου 22% (όπως και σήμερα) για το τμήμα του ετησίου εισοδήματος από τα 10.000,01 έως τα 20.000 ευρώ.
Ο συντελεστής φόρου 28% (αντί 29%) για το τμήμα του ετησίου εισοδήματος από τα 20.000,01 έως τα 30.000 ευρώ.
Ο συντελεστής φόρου 36% (αντί 37%) για το τμήμα του ετησίου εισοδήματος από τα 30.000,01 έως τα 40.000 ευρώ.
Ο συντελεστής φόρου 44% (αντί 45%) για το τμήμα του ετησίου εισοδήματος πάνω από τα 40.000 ευρώ.
Η επίπτωση στην παρακράτηση φόρου
Με τη νέα κλίμακα, οι μειώσεις στον μηνιαίο παρακρατούμενο φόρο θα είναι οι ακόλουθες:
έως 14,75 ευρώ για όσους μισθωτούς και συνταξιούχους λαμβάνουν πάνω από 617 ευρώ κάθε μήνα και δεν βαρύνονται με τέκνα
έως 13,33 ευρώ για όσους μισθωτούς και συνταξιούχους λαμβάνουν πάνω από 633 ευρώ κάθε μήνα και βαρύνονται με 1 τέκνο
έως 16,67 ευρώ για όσους μισθωτούς και συνταξιούχους λαμβάνουν πάνω από 650 ευρώ κάθε μήνα και βαρύνονται με 2 τέκνα
έως 26,67 ευρώ για όσους μισθωτούς και συνταξιούχους λαμβάνουν πάνω από 682 ευρώ κάθε μήνα και βαρύνονται με 3 τέκνα.
έως 1,4 ευρώ τον μήνα για τα εισοδήματα άνω των 20.000 ευρώ.
Στα χαρτιά οι αυξήσεις με το νέο Ασφαλιστικό
Με το νέο Ασφαλιστικό σχέδιο του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση οι αυξήσεις στις κύριες συντάξεις, ουσιαστικά αφορούν περίπου 70.000 συνταξιούχους που συνταξιοδοτήθηκαν μετά τον Μάιο του 2016 καθώς κι ένα μικρό τμήμα από τους παλαιούς συνταξιούχους.
Μεγάλοι χαμένοι οι χαμηλοσυνταξιούχοι οι οποίοι τον περασμένο Ιούνιο έλαβαν με τη μορφή της 13ης σύνταξης το 100% του ποσού, εφόσον η σύνταξή τους δεν υπερέβαινε τα 500 ευρώ. Η κατάργηση αυτού του βοηθήματος.
Το αποτέλεσμα για τους παλαιούς συνταξιούχους (πριν από τον νόμο Κατρούγκαλου – Μάιος 2016) θα είναι κυρίως λογιστικός συμψηφισμός, καθώς η όποια αύξηση θα συμψηφιστεί με την προσωπική διαφορά που διατηρούν. Πολλοί θα δουν την προσωπική τους διαφορά να μειώνεται σε σχέση με το σημερινό σύστημα. Αυτό σημαίνει ότι χιλιάδες παλαιοί συνταξιούχοι που έχουν θετική προσωπική διαφορά στα εκκαθαριστικά τους σημειώματα δεν θα δουν στην τσέπη τους αύξηση της σύνταξής τους παρά μόνο λογιστικά. Ακόμη και αν περιλαμβάνονται στο 1 εκατ. συνταξιούχους που θα ωφεληθούν, θα δουν την όποια αύξηση στη σύνταξη μόνο στα χαρτιά.
Πηγή:aftodioikisi.gr