Στη δεκαετία του εβδομήντα ολοκληρώνεται η κατασκευή και η παράδοση του φράγματος Πολυφύτου.
Η τεχνητή λίμνη γεμίζει με νερό και χιλιάδες στρέμματα εύφορης γεωργικής γης παύουν να είναι καλλιεργήσιμα, πολλοί κάτοικοι των οικισμών γύρω από την λίμνη αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να μεταναστεύσουν, αφού η αγροτική παραγωγή που αποτελούσε το κύριο εισόδημα τους ελαχιστοποιήθηκε ή έπαψε να υπάρχει.
Ο σχηματισμός της νέας τεχνητής λίμνης προβληματίζει έντονα τις τοπικές κοινωνίες για την μετέπειτα αξιοποίηση της. Τα νέα παραγωγικά δεδομένα και η αξιοποίηση του υγρού στοιχείου θα μπορούσαν να αποτελέσουν την εναλλακτική αναπτυξιακή δυνατότητα της περιοχής μας.
Οι τρείς κύριες κατευθύνσεις, όπως αποτυπώθηκαν μέσα από αναπτυξιακά συνέδρια και ημερίδες της εποχής ήταν:
- Αρδευτικά δίκτυα για την γεωργική γη που απέμεινε
- Ανάπτυξη της ιχθυοπαραγωγής
- Τουριστική αξιοποίηση.
Μέχρι σήμερα:
Αρδεύονται περί τις σαράντα χιλιάδες (40.000) στρέμματα στη νότια ζώνη, ενώ το αρδευτικό της βόρειας ζώνης είναι ακόμα υπό συζήτηση.
Η ιχθυοκαλλιέργεια μπορεί να μην αναπτύχθηκε με οργανωμένη μορφή μέχρι τώρα, η λίμνη όμως αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς ιχθυότοπους στη Βόρεια Ελλάδα και είναι ένας σημαντικός πόρος που δίνει εισόδημα σε πολλούς ντόπιους ψαράδες και τις οικογένειες τους, οι οποίοι ασχολούνται επαγγελματικά με το ψάρεμα.
Με την πάροδο του χρόνου, στη λίμνη δημιουργήθηκε ένας πλούσιος υδροβιότοπος που σήμερα αποτελεί καταφύγιο για παρά πολλά είδη μόνιμων, αλλά και αποδημητικών πουλιών που σταθμεύουν εδώ ένα διάστημα και στη συνέχεια μεταναστεύουν, βόρεια για το καλοκαίρι και επιστρέφουν πάλι το φθινόπωρο για πιο νότιους προορισμούς.
Για διάφορους γραφειοκρατικούς και πολιτικούς λόγους, η προβολή και ο σχεδιασμός για την τουριστική αξιοποίηση της λίμνης δεν προχώρησε στο βαθμό που θα μπορούσε.
Ενώ, ως τοπικές κοινωνίες ελπίζαμε το θέμα της τουριστικής ανάπτυξης της λίμνης στη μεταλιγνιτική εποχή να είναι προτεραιότητα της τοπικής αυτοδιοίκησης, περιφέρειας, αλλά και της πολιτείας, σήμερα διαπιστώνουμε με έντονη ανησυχία ότι δεν υφίσταται.
Δυστυχώς, έχουν δεσμευτεί χιλιάδες στρέμματα της λίμνης για την εγκατάσταση πλωτών φωτοβολταϊκών χωρίς την ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών και χωρίς καμιά διαβούλευση.
Η υλοποίηση αυτών των σχεδίων μας βρίσκουν αντίθετους, διότι δεν θα συνεισφέρουν στο ελάχιστο στην αξιοποίηση της λίμνης και εν γένει ανάπτυξη της περιοχής, θα είναι η χαριστική βολή τόσο για την τουριστική ανάπτυξη όσο και για τον αγροτικό τομέα και την αλιεία.
Η Οργάνωση Μελών του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΣΕΡΒΙΩΝ δηλώνει την αντίθεση της στην εγκατάσταση πλωτών φωτοβολταϊκών στη λίμνη και καλεί του δήμους Σερβίων, Βελβεντού, Κοζάνης, την Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας να μην επιτρέψουν την υποβάθμιση της λίμνης και την εγκατάλειψη της παραλίμνιας περιοχής. Καλεί όλους τους κατοίκους της περιοχής μας να αντιδράσουν και να στείλουν το δικό τους μήνυμα. Η περιοχή μας χρειάζεται επενδύσεις, προγράμματα ανάπτυξης και απασχόλησης για όλους και όχι επενδύσεις μόνο για μερικούς ιδιώτες, επενδυτές που διασφαλίζουν μόνο τα κέρδη των τραπεζών.
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΜΕΛΩΝ ΣΕΡΒΙΩΝ
ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ