Η υπόθεση στα χέρια της Επιτροπής Δημοσιονομικού Ελέγχου
Ο Δημήτρης Κοσμίδης, πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Γούνας μίλησε στον alpha fm για το εκτός προηγουμένου τρενάρισμα του προγράμματος απασχόλησης 280 θέσεων, το οποίο αφορά και τις γουνοποιητικές επιχειρήσεις.
Ο ίδιος βρέθηκε την προηγούμενη βδομάδα με τον προϊστάμενο της Διαχειριστικής Αρχής και μετά από μία ώρα αναμονής ενημερώθηκε ότι θα ήταν καλύτερο να γίνει απένταξη του έργου, γιατί έγινε μια καταγγελία… Η καταγγελία αφορά έναν από τους τέσσερις δικαιούχους του προγράμματος. Δεν γνωστοποιήθηκε από τη Διαχειριστική Αρχή σε κανέναν από τους επτά παρευρισκόμενους διότι σύμφωνα με πληροφορίες του prlogos αναμένεται το πόρισμα της Επιτροπής Δημοσιονομικού Ελέγχου, με την υπόθεση να έχει φτάσει και στην Ειδική Γραμματεία Καταπολέμησης της Απάτης.
Το έργο είχε σπάσει στα τέσσερα με αναδόχους το Επιμελητήριο Κοζάνης, το Επιμελητήριο Καστοριάς , την Ελληνική Ομοσπονδία Γούνας και μια εταιρεία Πληροφορικής για απασχόληση ατόμων από τους Νομούς Κοζάνης και Καστοριάς, στο σύνολο 380. Το αρχικό πλάνο προέβλεπε 500 θέσεις εργασίας, 350 στην Καστοριά και 150 στο Βόιο για κατάρτιση και συμβουλευτική και ήταν ύψους 1, 5 εκ ευρώ. Αυτό κουτσουρεύτηκε στις 800.000 ευρώ, σε 380 θέσεις, 88 περίπου για κάθε έναν από τους αναδόχους κι αφορά πλέον όλη τη Δυτική Μακεδονία προσφέροντας 1.500 ευρώ σε κάθε άνεργο. Το περίφημο business plan της γούνας θυμίζουμε ότι συντάχτηκε το 2016 με προτεραιότητα να χτυπήσει την ανεργία και οι θέσεις για τις γουνοποιητικές επιχειρήσεις έχουν εξαγγελθεί τρεις-τέσσερις φορές.
Το Επιμελητήριο Φλώρινας ζήτησε να συμμετάσχει, κάτι που δεν προχώρησε εν τέλει χωρίς να υπάρχει ιδιαίτερη καθυστέρηση. Τα προβλήματα ξεκίνησαν από το Σεπτέμβριο σύμφωνα με τον κ. Κοσμίδη σε ένα πρόγραμμα έτοιμο για δημοπράτηση , το οποίο «έχει συγκροτηθεί από τη Διαχειριστική Αρχή και δεν φταίει ο κόσμος αν αυτοί κωλυσιεργούν. 200 εκ ευρώ από το ΕΣΠΑ θα μείνουν αναξιοποίητα και θα τα πάρει όλα η Αθήνα».
Μίλησε για αλληλοκατηγορίες μέσα στη Διαχειριστική Αρχή που έφεραν τους ελέγχους αναμένοντας το πόρισμα της επιτροπής. «Τα προγράμματα είναι απαραίτητα για να διατηρηθούν οι υφιστάμενες θέσεις. Κάποιες γουνοποιητικές επιχειρήσεις θέλουν αναστολή συμβάσεων ως το χειμώνα» τόνισε ο κ. Κοσμίδης στον alpha fm θεωρώντας τις ενέργειες για ένα νέο πρόγραμμα κοροϊδία, όταν απαιτούνται τουλάχιστον έξι με οκτώ μήνες για να προχωρήσει.
Ιωάννα Παπαδημητρίου prlogos.gr