• Latest
ανασκαφή

Σωστικές ανασκαφές ΕΦΑ Κοζάνης, 2018

29 Οκτωβρίου 2018
Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας

Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας: Ημερίδα με θέμα «Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας σχετικά με το έργο των Σ.Δ.Ε.»

24 Ιουνίου 2025
ΓΕΩΤ.Ε.Ε.: Παροχή δωρεάν συμβουλευτικών υπηρεσιών στα μέλη του

ΓΕΩΤ.Ε.Ε./Π.Δ.Μ.: Πρόγραμμα Προστασίας Δασών ΑΝΤΙΝΕΡΟ

24 Ιουνίου 2025
Λάζαρος Γκερεχτές: Ο Χρήστος Κυρατσούς αποτελεί ένα από τα πλέον αναγνωρισμένα ηγετικά μέλη της Επιστημονικής Κοινότητας στο τομέα της Δημόσιας Υγείας.

Λάζαρος Γκερεχτές: Ο Χρήστος Κυρατσούς αποτελεί ένα από τα πλέον αναγνωρισμένα ηγετικά μέλη της Επιστημονικής Κοινότητας στο τομέα της Δημόσιας Υγείας.

24 Ιουνίου 2025
ΕΠΣ Κοζάνης: Τα αποτελέσματα και οι βαθμολογίες του Σαββατοκύριακου 21-22/12/2024

Μπενφίκα – Μπάγερν: Δεν χαρίζονται οι Βαυαροί

24 Ιουνίου 2025
Πτολεμαΐδα: 53χρονη βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της

ΑΡΣΥ: Στηρίζουμε τον αγώνα των εργαζομένων στο «ΜΠΟΔΟΣΑΚΕΙΟ» και συμμετέχουμε στην κινητοποίηση φορέων και πολιτών στην Πτολεμαΐδα

24 Ιουνίου 2025
Αντάμωμα στο Δαφνερό

Αντάμωμα στο Δαφνερό

24 Ιουνίου 2025
2o Αντάμωμα στο Παλαιόκαστρο

2o Αντάμωμα στο Παλαιόκαστρο

24 Ιουνίου 2025
Τραγωδία στη Χαλκιδική: Αγόρι 8 ετών κατέρρευσε και πέθανε μπροστά στους γονείς του

Τροχαίο ατύχημα με ΙΧ έξω από το Βελβεντό-Δυο νεαροί στο νοσοκομείο

24 Ιουνίου 2025
Κάλεσμα για συμμετοχή στο συλλαλητήριο στην ΔΕΘ από το συνδικάτο οικοδόμων Κοζάνης

Κάλεσμα στο συλλαλητήριο για την ενίσχυση του Μποδοσάκειου Νοσοκομείου

24 Ιουνίου 2025
Πένθος

Ο Δήμαρχος Σερβίων για την απώλεια του Παύλου Σπυρόπουλου

23 Ιουνίου 2025
Μουσική βραδιά υπό το φως των κεριών στο Υπαίθριο Δημοτικό Θέατρο Κοζάνης – Τετάρτη 25 Ιουνίου 2025 στις 21:00 το βράδυ

Μουσική βραδιά υπό το φως των κεριών στο Υπαίθριο Δημοτικό Θέατρο Κοζάνης – Τετάρτη 25 Ιουνίου 2025 στις 21:00 το βράδυ

23 Ιουνίου 2025
σκυλος, αδεσποτα

Δήμος Κοζάνης: Σε εξέλιξη δειγματοληπτικοί έλεγχοι σε κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις από μεικτό κλιμάκιο Δημοτικής Αστυνομίας και ΕΛΑΣ για την προστασία των αδέσποτων και δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς

23 Ιουνίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Τρίτη, 24 Ιουνίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Σωστικές ανασκαφές ΕΦΑ Κοζάνης, 2018

sierafm by sierafm
29 Οκτωβρίου 2018
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
0
ανασκαφή
3
SHARES
4
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Σημαντικά ευρήματα, για την ιστορία του τόπου, φέρνει στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στις εκτεταμένες ή πιο περιορισμένης έκτασης σωστικές ανασκαφές που, από τις αρχές Ιουνίου 2018, διενεργεί η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης στις κοιλάδες της Κίτρινης Λίμνης και του μέσου ρου του Αλιάκμονα. Οι ανασκαφές, που είναι σε εξέλιξη, πραγματοποιούνται στο πλαίσιο «Μεγάλων Δημοσίων Έργων», αλλά και του ετήσιου σωστικού έργου της Εφορείας. Πιο συγκεκριμένα, μέχρι σήμερα αποκαλύφθηκαν:

Στην Κίτρινη Λίμνη (πρώην έλος Σαριγκιόλ), στις περιοχές επέκτασης των λιγνιτωρυχείων της ΔΕΗ Α.Ε., στις κοινότητες Μαυροπηγής και Κλείτου ήρθαν στο φως:

Στο ορυχείο Μαυροπηγής, σε δύο θέσεις της κοινότητας, δύο αγροικίες των ελληνιστικών χρόνων και ισάριθμοι οικισμοί της πρώιμης εποχής σιδήρου. Χώροι αποθήκευσης της τροφής, με μεγάλους πίθους, χώροι μαγειρέματος, λιθόστρωτοι χώροι και πλούσια κινητά ευρήματα (αγγεία, μεταλλικά αντικείμενα, νομίσματα, πήλινη σφραγίδα και άλλα) αποτελούν τα ευρήματα.

Στο ορυχείο Νοτίου Πεδίου, στη θέση Κρυόβρυση Κλείτου, είναι σε εξέλιξη η ανασκαφική διερεύνηση ενός προϊστορικού οικισμού, με κατοίκηση στην αρχαιότερη και νεότερη/τελική νεολιθική περίοδο, καθώς και στην πρώιμη και ύστερη εποχή χαλκού. Λάκκοι διάφορων χρήσεων, τάφροι που οριοθετούν τον οικισμό ή τμήματά του, και οικιστικές επιχώσεις με πλούσια κινητά ευρήματα (αγγεία, όστρακα, οστά μεγάλων ζώων και ταφή ζώου – κυνοειδούς, λίθινα εργαλεία, πήλινα ανθρωπόμορφα ειδώλια και  άλλα) αποτελούν τα κύρια ευρήματα.

Στην ίδια θέση αποκαλύπτονται επίσης κατάλοιπα οικισμού των ελληνιστικών χρόνων. Αξιοσημείωτα ευρήματα της περιόδου αποτελούν οι κλίβανοι που αποκαλύφθηκαν συγκεντρωμένοι σε μια περιοχή, αλλά και μία μαρμάρινη, ενεπίγραφη στήλη με παράσταση ταύρου, αναθηματική στο θεό Ποσειδώνα και τη γυναίκα του Αμφιτρίτη, που υποδηλώνει τη λατρεία τους στην ελώδη αυτή περιοχή. Πλούσια, αλλά διαταραγμένα από την άροση και την διάνοιξη κατά τη δεκαετία του ’50 αποστραγγιστικών καναλιών, είναι τα κινητά ευρήματα, ανάμεσά τους πολλά σπασμένα αγγεία και αργυρό νόμισμα Αλεξάνδρου.

Ιδιαίτερης σημασίας είναι ο εντοπισμός κάτω από την πηλώδη επιφάνεια ίδρυσης του οικισμού της αρχαιότερης νεολιθικής περιόδου μιας υπαίθριας προνεολιθικής εγκατάστασης, η οποία χαρακτηρίζεται από συγκεντρώσεις οστών ζώων – κατάλοιπα διατροφής, και εκατοντάδες εργαλεία, απολεπίσματα και πυρήνες πυριτόλιθου, κατάλοιπα επιτόπιας επεξεργασίας του υλικού. Η εγκατάσταση, που χωροθετείται πάνω σε παλιότερο ρέμα, υποδηλώνοντας διαφοροποιημένο φυσικό περιβάλλον, είναι η πρώτη που εντοπίζεται και διερευνάται ανασκαφικά στο νομό Κοζάνης.

Στα όρια του εκτεταμένου αυτού και ιδιαίτερα σημαντικού αρχαιολογικού χώρου, ανασκάφηκε μικρή συστάδα τάφων της ύστερης εποχής χαλκού, με πλούσια κτερίσματα, κυρίως πήλινα αγγεία. Οι τάφοι ήταν καλυμμένοι με λιθοσωρό, ενώ ο ένας εκ των δύο, ο πλουσιότερα κτερισμένος (και με χρυσά κοσμήματα), βρέθηκε διαταραγμένος. Σε όμορη θέση ανασκάπτεται επίσης οικισμός της ύστερης εποχής χαλκού.

Στην κοιλάδα του μέσου ρου του Αλιάκμονα, στα Σέρβια, στην περιοχή της τεχνητής λίμνης Πολυφύτου, ανασκάπτεται εκτεταμένο νεκροταφείο με χρήση στην ελληνιστική και υστερορωμαϊκή περίοδο. Οι τάφοι είναι λακκοειδείς με καλυπτήριες πλάκες, ενώ πολλοί από αυτούς είναι διαβρωμένοι από τα νερά της λίμνης. Ορισμένοι φέρουν κτερίσματα.

Στην κοινότητα Προσηλίου, στο ορυχείο της Μ.Ε.Τ.Ε. Α.Ε., διερευνήθηκε τμήμα νεκροταφείου ρωμαϊκών χρόνων, κατάλοιπα λιθόκτιστου κτηρίου της υστερορωμαϊκής περιόδου και επιχώσεις μικρού οικισμού της πρώιμης εποχής σιδήρου, ενώ είναι σε εξέλιξη η ανασκαφή μικρής έκτασης νεολιθικού οικισμού.

Διεύθυνση ανασκαφών: Αρετή Χονδρογιάννη – Μετόκη, Δρ Αρχαιολόγος,  Προϊσταμένη ΕΦΑ Κοζάνης

 

Tags: ανασκαφή
Previous Post

Εκδήλωση απο το μουσικό Σχολείο Σιάτιστας στο Βουδούρειο

Next Post

Διακοπή υδροδότησης στις Τ.Κ. Καπνοχωρίου- Λεβέντη- Αγ. Θεοδώρων- Αυγής στις 30-10-18 λόγω εργασιών.

Next Post
ΔΕΥΑΚ

Διακοπή υδροδότησης στις Τ.Κ. Καπνοχωρίου- Λεβέντη- Αγ. Θεοδώρων- Αυγής στις 30-10-18 λόγω εργασιών.

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

FIESTA VOIO NEW (2)

Πρόσφατα άρθρα

  • Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας: Ημερίδα με θέμα «Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας σχετικά με το έργο των Σ.Δ.Ε.»
  • ΓΕΩΤ.Ε.Ε./Π.Δ.Μ.: Πρόγραμμα Προστασίας Δασών ΑΝΤΙΝΕΡΟ
  • Λάζαρος Γκερεχτές: Ο Χρήστος Κυρατσούς αποτελεί ένα από τα πλέον αναγνωρισμένα ηγετικά μέλη της Επιστημονικής Κοινότητας στο τομέα της Δημόσιας Υγείας.
  • Μπενφίκα – Μπάγερν: Δεν χαρίζονται οι Βαυαροί
  • ΑΡΣΥ: Στηρίζουμε τον αγώνα των εργαζομένων στο «ΜΠΟΔΟΣΑΚΕΙΟ» και συμμετέχουμε στην κινητοποίηση φορέων και πολιτών στην Πτολεμαΐδα

Πρόσφατα σχόλια

  1. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει μόνο ποδόσφαιρο: Η ποδηλασία κατακτά τους φιλάθλους - SieraFM στο 3ος ο Δημήτρης Σελέτης στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ορεινού Δρόμου στο Καρπενήσι. Βίντεο
  2. Χαρά στο Δήμος Γρεβενών: «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2025» -Το πρόγραμμα της 1ης περιόδου
  3. Σάκης στο Συνεδρίαση με ερώτηση για το κόστος συνδέσεων αερίου στη Γαλατινή. Βίντεο
  4. Βασιλω στο Προσλήψεις 3 ατόμων στο ΠΤΑ Δυτικής Μακεδονίας
  5. ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ στο Ο Δήμος Κοζάνης απαγορεύει ποδήλατα, πατίνια & μπάλες στην κεντρική πλατεία
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr