• Latest
ΠΑΙΔΙ, ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

Σύνδρομο Misc: Έχει «χτυπήσει» τουλάχιστον 100 παιδιά, αναλυτικά τα συμπτώματα και τι να προσέξουν οι γονείς

8 Φεβρουαρίου 2022
Επιστολή

Ανακοίνωση Οργής και Απογοήτευσης των Καπνοπαραγωγών Δυτικής Μακεδονίας και Γρεβενών

8 Ιανουαρίου 2026
Kλιμάκωση των κινητοποιήσεων από του αγρότες και στο μπλόκο Σιάτιστας-Έκλεισαν για δυο ώρες, μόνο για τα φορτηγά, και τον παλιό δρόμο Κοζάνης-Γρεβενών-Τι θα γίνει το Σαββατοκύριακο. Βίντεο

Κανονικά η κυκλοφορία στην Εθνική Οδό Κοζάνης Ιωαννίνων, παράκαμψη στην Εγνατία στο ύψος της Σιάτιστας

8 Ιανουαρίου 2026
Ο Πάρις Κουκουλόπουλος για τις συνεργασίες διακυβέρνησης

Π. Κουκουλόπουλος: Ως πότε θα καθυστερεί η ίδρυση της Εταιρείας Αξιοποίησης και Διαχείρισης Περιουσίας (ΕΑΔΙΠ) του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας;

8 Ιανουαρίου 2026
Το Κέντρο Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων Πενταλόφου – Δήμου Βοΐου  στην Παρέλαση των Ραγκουτσαρίων στην Καστοριά

Το Κέντρο Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων Πενταλόφου – Δήμου Βοΐου στην Παρέλαση των Ραγκουτσαρίων στην Καστοριά

8 Ιανουαρίου 2026
Μπλόκο Φιλώτα: Κάλεσμα σε συγκέντρωση την Κυριακή

Αποδέχονται την πρόσκληση για συνάντηση με τον πρωθυπουργό την Τρίτη οι αγρότες -Ανοίγουν την Παρασκευή οι δρόμοι

8 Ιανουαρίου 2026
Νίκος Ανδρουλάκης

Κοζάνη: Την Κυριακή η Περιφερειακή Συνδιάσκεψη της Δυτικής Μακεδονίας του ΠΑΣΟΚ παρουσία Ανδρουλάκη

8 Ιανουαρίου 2026
Εορτή Αγίων Αναργύρων Κοζάνης

Ανακοίνωση Ιερού Καθεδρικού Ναού Αγίας Κυριακής Σερβίων για την εκλογή Επισκόπου Σινώπης κ. Αμβροσίου

8 Ιανουαρίου 2026
Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Παράδοση ενός σύγχρονου drone στην Πυροσβεστική Διοίκηση Δυτικής Μακεδονίας. Βίντεο

Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Παράδοση ενός σύγχρονου drone στην Πυροσβεστική Διοίκηση Δυτικής Μακεδονίας. Βίντεο

8 Ιανουαρίου 2026

Δείτε τα θέματα της ειδικής συνεδρίασης λογοδοσίας που θα συζητηθούν στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας

8 Ιανουαρίου 2026
Μπλόκο κόμβου Φιλώτα: Προχωρήσαμε σε 48ωρο αποκλεισμό

Μπλόκο κόμβου Φιλώτα: Προχωρήσαμε σε 48ωρο αποκλεισμό

8 Ιανουαρίου 2026
Πως μπορείτε να κινηθείτε από και προς Κοζάνη. Κλειστή Εγνατία και παλιά Εθνική Οδός στον κόμβο Σιάτιστας

Πως μπορείτε να κινηθείτε από και προς Κοζάνη. Κλειστή Εγνατία και παλιά Εθνική Οδός στον κόμβο Σιάτιστας

8 Ιανουαρίου 2026
Tους ανθρώπους των Λαϊκών Αγορών Δυτικής Μακεδονίας υποδέχθηκε σήμερα ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Αμανατίδης

Tους ανθρώπους των Λαϊκών Αγορών Δυτικής Μακεδονίας υποδέχθηκε σήμερα ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Αμανατίδης

8 Ιανουαρίου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Παρασκευή, 9 Ιανουαρίου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Σύνδρομο Misc: Έχει «χτυπήσει» τουλάχιστον 100 παιδιά, αναλυτικά τα συμπτώματα και τι να προσέξουν οι γονείς

sierafm by sierafm
8 Φεβρουαρίου 2022
in ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
0
ΠΑΙΔΙ, ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ
0
SHARES
2
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

To Πολυσυστηματικό Φλεγμονώδες Σύνδρομο (MIS-C) που σχετίζεται με τη λοίμωξη Covid-19, έχει προσβάλλει μέχρι σήμερα περίπου 100 παιδιά στην Ελλάδα, τα 50 εξ αυτών με επιβεβαιωμένη διάγνωση.

Το πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο λόγω της λοίμωξης Covid-19 (Multisystem Inflammatory Syndrome, MIS)  έχει εκδηλωθεί σε τουλάχιστον 100 ανηλίκους και νεαρούς ενήλικες (και) στη χώρα μας και έχει οδηγήσει περίπου 30 στην Εντατική προκαλώντας σε 60 μυοκαρδίτιδα.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ακούμε για το συγκεκριμένο σύνδρομο, καθώς εδώ και εβδομάδες η κα. Θοεοδωρίδου είχε προειδοποιήσει για την ύπαρξη του ζητώντας από τους γονείς να εμβολιάσουν τα παιδιά τους για να το αποφύγουν.

Αφορμή για να επανέλθει το ζήτημα είναι η εμφάνιση του συνδρόμου στον 12χρονο που διαγνώστηκε με κορονοϊό και διακομίστηκε επειγόντως με ΕΚΑΒ, από τη Λέσβο στην Αθήνα.

Το αγόρι που υπέστη πνευμονική εμβολή εξαιτίας του συνδρόμου MIS-C κι ενώ 15 ημέρες πριν είχε προσβληθεί από Covid-19, νοσηλεύεται πλέον στη ΜΕΘ του νοσοκομείου Παίδων “Αγία Σοφία” σε σοβαρή, αλλά σταθερή κατάσταση.

Μέσα από την καταγραφή των δεκάδων περιστατικών στα νοσοκομεία και τη συλλογή των ιατρικών δεδομένων για το σύνδρομο που εμφανίστηκε λίγο μετά την πανδημία, τον Μάιο του 2020, οι Έλληνες ειδικοί έχουν βάλει στο μικροσκόπιο το σύνδρομο που σχετίζεται με τη λοίμωξη covid-19 και αναζητούν ασταμάτητα απαντήσεις για την έγκαιρη διάγνωσή του και τη βέλτιστη θεραπευτική αντιμετώπισή του.

Τι είναι το σύνδρομο Misc

Πρόκειται για ένα κλινικό σύνδρομο που χαρακτηρίζεται από πολυοργανική συμμετοχή, με εκδηλώσεις από το αναπνευστικό, το γαστρεντερικό ή το καρδιαγγειακό σύστημα, αιματολογικές ή βλεννογονοδερματικές αλλοιώσεις. Συγκεκριμένα, οι μικροί ασθενείς εμφανίζουν πυρετό, πόνο στην κοιλιά, εμετούς, διάρροια, εξανθήματα, κόπωση κ.α. Το σύνδρομο αυτό αποτελεί όψιμη εκδήλωση της νόσησης από Covid-19, καθώς εκδηλώνεται 2-4 εβδομάδες μετά την οξεία λοίμωξη.

Η κλινική αυτή οντότητα περιγράφηκε για πρώτη φορά τον Απρίλιο του 2020, ενώ ο ΠΟΥ περιέγραψε για πρώτη φορά αυτήν την κατάσταση τον Μάιο του 2020 και παρείχε έναν προκαταρκτικό κλινικό ορισμό.

Συνολικά, τα παιδιά παραμένουν σε χαμηλό κίνδυνο εμφάνισης σοβαρού ή κρίσιμου COVID-19, αλλά παρόμοια με τους ενήλικες, ορισμένες υποκείμενες παθήσεις κάνουν τα παιδιά πιο ευάλωτα σε σοβαρές ασθένειες. Οι πιο συχνά αναφερόμενες από αυτές τις καταστάσεις είναι η παχυσαρκία, η χρόνια πνευμονοπάθεια (συμπεριλαμβανομένου του άσθματος), οι καρδιαγγειακές παθήσεις και η ανοσοκαταστολή.

Στα μικρά παιδιά, που έχουν μέση ηλικία επτά ετών, σύμφωνα με ιταλική έρευνα από γιατρούς του Μπέργκαμο, τα συμπτώματα του νέου συνδρόμου μοιάζουν περισσότερο με εκείνα της Καβασάκι, ενώ οι έφηβοι και οι νέοι ενήλικες εμφανίζουν πιο έντονη φλεγμονώδη αντίδραση στον κορονοϊό, η οποία απειλεί σοβαρότερα την καρδιά τους και άλλα όργανα, σύμφωνα με άλλη αμερικανική έρευνα.

Τα συμπτώματα του συνδρόμου

Συνολικά, τα παιδιά παραμένουν σε χαμηλό κίνδυνο εμφάνισης σοβαρής ή κρίσιμης νόσου Covid-19, ωστόσο κάποια υποκείμενα νοσήματα τα καθιστούν πιο ευάλωτα για τη νόσηση και για την εμφάνιση επιπλοκών στη συνέχεια όπως το σύνδρομο MIS. Για παράδειγμα, αναφέρονται ως τέτοια υποκείμενα νοσήματα η παχυσαρκία, η χρόνια πνευμονοπάθεια (συμπεριλαμβανομένου του άσθματος), οι καρδιαγγειακές παθήσεις και η ανοσοκαταστολή.

Το MIS έχει οριστεί από τον ΠΟΥ ως ένα κλινικό σύνδρομο που χαρακτηρίζεται από πολυοργανική συμμετοχή, με εκδηλώσεις από το αναπνευστικό, το γαστρεντερικό ή το καρδιαγγειακό σύστημα, αιματολογικές ή βλεννογονοδερματικές αλλοιώσεις.

Οι πρώτες αναφορές ενός τέτοιου συνδρόμου στα παιδιά εμφανίστηκαν την άνοιξη. Οι μικροί ασθενείς εμφανίζουν πυρετό, πόνο στην κοιλιά, εμετούς, διάρροια, εξανθήματα, κόπωση κ.α.

Στους ενήλικες τα συμπτώματα είναι παρόμοια, συν πόνο στο στήθος και ταχυπαλμία, σε κάποιες περιπτώσεις.

Οι επιστήμονες τονίζουν την ανάγκη περαιτέρω έρευνας πάνω στο σύνδρομο MIS για ανηλίκους και ενήλικες ασθενείς, προκειμένου να βγουν ασφαλέστερα συμπεράσματα για τις αιτίες του, αλλά και για τις πιθανές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του. Σύμφωνα με την κ. Θεοδωρίδου, το συγκεκριμένο σύνδρομο εμφανίζεται δύο με έξι εβδομάδες μετά από τη νόσο, είτε αυτή είναι ήπια είτε όχι.

Το σύνδρομο MIS-C στα παιδιά εκδηλώνεται με συμπτώματα όπως:

πυρετό
πόνο στην κοιλιά
ζάλη
εμετούς
διάρροια
εξανθήματα
κόπωση
Αποτελεί όψιμη εκδήλωση της νόσησης από κορονοϊό, καθώς εκδηλώνεται 2-4 εβδομάδες μετά την οξεία λοίμωξη.

Δεν θα έχουν όλα τα παιδιά τα ίδια συμπτώματα, ενώ οι γιατροί μπορεί να κάνουν μια σειρά εξετάσεων:

Εξετάσεις αίματος
Ακτινογραφία θώρακος
Υπερηχογράφημα καρδιάς
Υπερηχογράφημα κοιλίας

Εμβολιασμός η μόνη λύση

Ο εμβολιασμός έναντι του κορονοϊού αποτελεί τον μόνο σίγουρο τρόπο για να αποτραπεί το επικίνδυνο αυτό σύνδρομο για τη ζωή των ανηλίκων.

«Ένα από τα ισχυρά επιχειρήματα για την απόφαση του εμβολιασμού των παιδιών ήταν ακριβώς αυτή η σοβαρή κατάσταση του πολυσυστηματικού φλεγμονώδους συνδρόμου, που δεν αφήνει κανένα σύστημα του οργανισμού που να μην συμμετέχει στη φλεγμονή και κυρίως το κυκλοφορικό» επανέλαβε χθες κατά την εβδομαδιαία ενημέρωση για τους εμβολιασμούς στο υπουργείο Υγείας η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, κυρία Μαρία Θεοδωρίδου.

Πηγή: dikaiologitika.gr

Tags: ΠΑΙΔΙ
Previous Post

Δήμος Γρεβενών: Όταν χιονίζει ΔΕΝ ξεχνάμε – Αντιολισθητικές αλυσίδες, χαμηλές ταχύτητες, φώτα πορείας

Next Post

Ύπνος: Αυτή είναι η χειρότερη στάση για την πλάτη σας

Next Post
ΥΠΝΟΣ

Ύπνος: Αυτή είναι η χειρότερη στάση για την πλάτη σας

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Ανακοίνωση Οργής και Απογοήτευσης των Καπνοπαραγωγών Δυτικής Μακεδονίας και Γρεβενών
  • Κανονικά η κυκλοφορία στην Εθνική Οδό Κοζάνης Ιωαννίνων, παράκαμψη στην Εγνατία στο ύψος της Σιάτιστας
  • Π. Κουκουλόπουλος: Ως πότε θα καθυστερεί η ίδρυση της Εταιρείας Αξιοποίησης και Διαχείρισης Περιουσίας (ΕΑΔΙΠ) του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας;
  • Το Κέντρο Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων Πενταλόφου – Δήμου Βοΐου στην Παρέλαση των Ραγκουτσαρίων στην Καστοριά
  • Αποδέχονται την πρόσκληση για συνάντηση με τον πρωθυπουργό την Τρίτη οι αγρότες -Ανοίγουν την Παρασκευή οι δρόμοι

Πρόσφατα σχόλια

  1. Οριστικοποιήθηκε η λειτουργία Σχολής Πέτρας στον Πεντάλοφο - TsotiliNews στο Οριστικοποιήθηκε η λειτουργία Σχολής Πέτρας στον Πεντάλοφο
  2. Λόζιος κι ανακατωσια στο Σιάτιστα: Έκλεψαν λόζιο, ( φουρφούρια) για τις κλαδαριές αλλά τους έγραψε η κάμερα. Βίντεο
  3. Γιατί η online ψυχαγωγία έχει γίνει μια μικρή απόδραση για τους εργαζόμενους - SieraFM στο Ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός της Ψυχαγωγίας στην Ελλάδα: Πέρα από τα Παραδοσιακά Όρια
  4. Αντώνης Φωτόπουλος στο Ηλεκτρονικό εξοπλισμό παρέδωσε στη Σχολή Πυροσβεστών Τσοτυλίου ο Δήμαρχος Βοΐου, Χρήστος Ζευκλής. Βίντεο
  5. Ευδοκία Λιάτου στο Ο πρώην Δήμαρχος Νεάπολης Δημοσθένης Μαυρίδης για τις φυλακές: «Να δούμε την ευκαιρία, όχι τον φόβο»
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Νέα καζίνο για Έλληνες παίκτες

 

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr