Επισκέψεις εφοριακών σε απομακρυσμένα νησιά για παροχή συμβουλών και επίλυση προβλημάτων από τη μια, ασφυκτικός έλεγχος σε επιχειρήσεις κι επαγγελματίες μέσω ηλεκτρονικών βιβλίων και τιμολογίων από την άλλη.
Αυτό είναι το σχέδιο δράσης της ΑΑΔΕ για το επόμενο διάστημα, σε μια συγκυρία όπου επιχειρείται η μετάβαση των υπηρεσιών από την εποχή του… χαρτιού, στην εποχή της υψηλής τεχνολογίας, έχοντας κατά νου ότι η φοροδιαφυγή έχει κάνει άλματα προόδου και σίγουρα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με τις παραδοσιακές μεθόδους. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι κάθε χρόνο χάνονται περίπου 5 δις ευρώ από τις δυνητικές εισπράξεις ΦΠΑ, ενώ στη «γκρίζα» ζώνη της οικονομίας κινούνται περί τα 35 δις ευρώ.
Το εγχείρημα της «ηλεκτρονικής» εφορίας δεν είναι εύκολο και είναι ενδεικτικό ότι αν και έχουν προαναγγελθεί εδώ και καιρό τα βήματα για τη διασύνδεση επιχειρήσεων- επαγγελματιών με την ΑΑΔΕ, βρισκόμαστε ακόμα μακριά από το στόχο. Στην πραγματικότητα ηλεκτρονικά τιμολόγια και ηλεκτρονικά φορολογικά βιβλία θα πρέπει να «τρέξουν» παράλληλα, για να αποδώσουν τα προσδοκώμενα: 1) απλοποίηση διαδικασιών 2) αποτελεσματικότερος φορολογικός έλεγχος. Αν και η επικεφαλής της ΔΗΛΕΔ, μιλώντας στο Tax Forum, υποστήριξε ότι εντός του 2019 τα ηλεκτρονικά βιβλία θα είναι έτοιμα, για να συμβεί αυτό θα πρέπει οι διαδικασίες να τρέξουν με πρωτόγνωρες ταχύτητες. Είναι, άλλωστε, ενδεικτικό ότι βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη η διαβούλευση με φορείς για το interface της εφαρμογής.
Τι σημαίνει πρακτικά ότι τα φορολογικά βιβλία θα τηρούνται ηλεκτρονικά; Τα λογιστήρια θα διασυνδεθούν on line με την ΑΑΔΕ και θα αποστέλλουν σε πραγματικό χρόνο όλα τα δεδομένα των οικονομικών συναλλαγών των επιχειρήσεων τη στιγμή που θα τα καταχωρούν στα ηλεκτρονικά τηρούμενα βιβλία. Το σύστημα θα «κλειδώνει» με την ηλεκτρονική τιμολόγηση, καθώς κάθε ηλεκτρονικό τιμολόγιο που θα αποστέλλεται, θα επαληθεύεται και θα επιβεβαιώνεται αμέσως μετά και με τα δεδομένα που θα έχουν καταχωρηθεί στα ηλεκτρονικά τηρούμενα βιβλία των επιχειρήσεων, με στόχο να μην υπάρχει δυνατότητα απόκρυψης φορολογητέας ύλης.
Την ώρα που η ΑΑΔΕ επιχειρεί, πάντως, το ψηφιακό άλμα, οι κάτοικοι απομακρυσμένων περιοχών, κυρίως στη νησιωτική Ελλάδα, είναι αποκομμένοι (και) από τη Φορολογική Διοίκηση, όντας υποχρεωμένοι να ταξιδέψουν μίλια, προκειμένου να φτάσουν στην πλησιέστερη εφορία. Μέσα στις επόμενες ημέρες, κλιμάκιο εφοριακών από τη Ρόδο θα εγκαινιάσει ένα πιλοτικό πρόγραμμα επίσκεψης σε τέτοιες περιοχές, κάνοντας αρχή με τη Σύμη, τους Λειψούς, την Πάτμο και το Αγαθονήσι. Πέρα από την ενημέρωση που θα κάνουν για φορολογικά θέματα, θα επιχειρήσουν να επιλύσουν on line με το Taxis, με τη βοήθεια φορητών ηλεκτρονικών υπολογιστών, προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι.
Στην επόμενη φάση, η δράση θα επεκταθεί σε όλη την Επικράτεια, όχι μόνο με ανάλογες επισκέψεις κλιμακίων εφοριακών αλλά και με λειτουργία hotspots, όπου οι κάτοικοι θα έχουν πρόσβαση σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές, όχι μόνο για on line επικοινωνία με τις Φορολογικές Αρχές αλλά και για τηλεδιασκέψεις μέσω skype.