• Latest
ΕΦΚΑ

Τέλος χρόνου για επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας, έρχονται αυξήσεις εισφορών

27 Ιανουαρίου 2023
Σεισμός στην Αττική – Αισθητός σε πολλές περιοχές

Επτά σεισμοί μέσα σε λίγες ώρες αναστάτωσαν την Καστοριά

5 Φεβρουαρίου 2026
ΔΥΠΑ

Voucher 750 ευρώ: Πότε ανοίγουν οι νέες αιτήσεις

5 Φεβρουαρίου 2026
ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΤΕΛΗ

Τέλη κυκλοφορίας: Σε λειτουργία η εφαρμογή για απαλλαγή των ΑμεΑ

5 Φεβρουαρίου 2026
Ευχαριστήρια επιστολή για την προσφορά τροφίμων στη Δομή Συσσιτίου του Δήμου Κοζάνης

Ευχαριστήρια επιστολή για την προσφορά τροφίμων στη Δομή Συσσιτίου του Δήμου Κοζάνης

5 Φεβρουαρίου 2026
Π. Κουκουλόπουλος στο Συνέδριο του Economist: «Αλλαγή πορείας στην ελληνική οικονομία, με διαρθρωτικές πολιτικές κοινωνικής συνοχής»

Π. Κουκουλόπουλος: «Ένας Υφυπουργός σε ρόλο ταχυδρόμου της ΔΕΗ, νίπτει τας χείρας του για την Κοινότητα Κλείτου»

5 Φεβρουαρίου 2026
Ο Χορευτικός Όμιλος Ποντίων «ΑΝΤΑΜΩΜΑΝ» διοργανώνει τον Ετήσιο Χορό

Ο Χορευτικός Όμιλος Ποντίων «ΑΝΤΑΜΩΜΑΝ» διοργανώνει τον Ετήσιο Χορό

4 Φεβρουαρίου 2026
Πένθος

Γρεβενά: Αναστολή λειτουργίας Δημοτικών Βρεφονηπιακών Σταθμών λόγω πένθους

4 Φεβρουαρίου 2026
Podcast: «Ένα ταξίδι στον Αλιάκμονα» από το 1ο Δημοτικό Σιάτιστας

Podcast: «Ένα ταξίδι στον Αλιάκμονα» από το 1ο Δημοτικό Σιάτιστας

4 Φεβρουαρίου 2026
Ο Πάρις Κουκουλόπουλος για τις συνεργασίες διακυβέρνησης

Π. Κουκουλόπουλος: «Γιατί δεν έχει καταβληθεί σε όλους τους δικαιούχους κατοίκους και ΟΤΑ το ειδικό τέλος ΑΠΕ του 2024;»

4 Φεβρουαρίου 2026
Μεγάλες καθυστερήσεις στα διόδια της Εγνατίας Οδού στη Σιάτιστα

Καλλιόπη Βέττα: «Οι μόνιμοι κάτοικοι του Δήμου Βοΐου πρέπει να διέρχονται ελεύθερα από τα διόδια της Σιάτιστας»

4 Φεβρουαρίου 2026
Κοζάνη: Διαμαρτυρία στο καλλιτεχνικό σχολείο- Σοβαρές ελλείψεις στο διδακτικό προσωπικό

Κοζάνη: Διαμαρτυρία στο καλλιτεχνικό σχολείο- Σοβαρές ελλείψεις στο διδακτικό προσωπικό

4 Φεβρουαρίου 2026
Εθιμοτυπική επίσκεψη του Νέου Γενικού Περιφερειακού Αστυνομικού Διευθυντή Δυτικής Μακεδονίας στο Μητροπολίτη Σερβίων και Κοζάνης

Εθιμοτυπική επίσκεψη του Νέου Γενικού Περιφερειακού Αστυνομικού Διευθυντή Δυτικής Μακεδονίας στο Μητροπολίτη Σερβίων και Κοζάνης

4 Φεβρουαρίου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Πέμπτη, 5 Φεβρουαρίου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Τέλος χρόνου για επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας, έρχονται αυξήσεις εισφορών

sierafm by sierafm
27 Ιανουαρίου 2023
in ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
0
ΕΦΚΑ
0
SHARES
2
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Αδειάζει η κλεψύδρα για την επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας για το 2023 από τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αυτοτελώς απασχολούμενους και τους αγρότες, καθώς η σχετική πλατφόρμα κλείνει την ερχόμενη Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2023 και πέραν αυτής της ημερομηνίας δεν θα είναι δυνατή η υποβολή των σχετικών ηλεκτρονικών αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους.

Οι ασφαλισμένοι που δεν θα επιλέξουν την ασφαλιστική τους κατηγορία με σχετική αίτηση θα πρέπει να γνωρίζουν ότι θα παραμείνουν και για το νέο έτος (2023) στην κατηγορία ασφάλισης που είχαν επιλέξει κατά την προηγούμενη χρονιά (2022).

Η ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα

www.efka.gov.gr/el/ asphalismenoi/me-misthotoi/ epilogi-asfalistikis- katigorias θα παραμείνει ανοικτή έως τις 31 Ιανουαρίου 2022 για περίπου 850.000 ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολουμένους και αγρότες που επιθυμούν να επιλέξουν ασφαλιστική κατηγορία για το έτος 2023.

1. Η κατάταξη σε μία από τις κατηγορίες είναι υποχρεωτική και γίνεται με ελεύθερη επιλογή μετά από υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης.
2. Η επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας είναι ανεξάρτητη για κάθε Κλάδο Ασφάλισης.
3. Το δικαίωμα επιλογής ασκείται από υποχρεωτικά και προαιρετικά ασφαλισμένους.

4. Η δυνατότητα επιλογής ασφαλιστικής κατηγορίας ανανεώνεται ετησίως.
5. Διαμορφώνεται νέο ανώτατο όριο εισφορών.
6. Μέσω της ηλεκτρονικής υπηρεσίας μπορείτε να επιλέξετε την ασφαλιστική κατηγορία κατάταξής σας για το έτος 2023.

7. Για τη χρήση της υπηρεσίας απαιτείται η ταυτοποίησή σας με τους κωδικούς Taxis και του ΑΜΚΑ.
8. Ειδικότερα κατά την είσοδο στην υπηρεσία ανακαλούνται τα ταυτοτικά σας στοιχεία, παρέχονται οδηγίες και μηνύματα για την υποβολή της αίτησης, απεικονίζονται οι ασφαλιστικές κατηγορίες που αντιστοιχούν στην ιδιότητα ασφάλισής σας.
9. Η κατάταξή σας σε ασφαλιστική κατηγορία είναι υποχρεωτική.

10. Η επιλογή σας θα ενεργοποιηθεί κατά την έκδοση των εισφορών Ιανουαρίου 2023.
11. Σε περίπτωση μη υποβολής αίτησης αλλαγής ασφαλιστικής κατηγορίας, παραμένει ενεργή η κατηγορία κατάταξης του προηγούμενου έτους.
12. Η προθεσμία για υποβολή της αίτησής σας είναι έως και την Τρίτη 31/1/2023.

Έτσι οι μη μισθωτοί θα επιλέξουν πρώτα την ασφαλιστική κατηγορία και μετά θα ενημερωθούν απο τον ΕΦΚΑ την αύξηση που θα πληρώσουν για το 2023.
Εφόσον ο πληθωρισμός κλείσει σε ετήσια βάση κοντά στο 9%, η πρώτη ασφαλιστική κατηγορία των 210 ευρώ σήμερα για κύρια ασφάλιση και υγεία, θα διαμορφωθεί κοντά στα 230 ευρώ, ενώ η 6η και υψηλότερη θα ανέλθει στα 617 ευρώ, από 566 που είναι σήμερα

Σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο, ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης θα πρέπει να ενεργοποιήσει την νέα χρονιά αύξηση των εισφορών στους μη μισθωτούς με βάση το τελικό ποσοστό του πληθωρισμού το προηγούμενο έτος, ήτοι μεταξύ 8,5%-9%.

Υπενθυμίζεται πως ο ασφαλιστικός νόμος Βρούτση οδήγησε στην αλλαγή του συστήματος εισφορών των μη μισθωτών από 1η Ιανουαρίου 2020, αποσυνδέοντας το ύψος τους από το φορολογητέο εισόδημα, ενώ προέβλεπε το πάγωμα των εισφορών το 2021-2022, στο αρχικό ύψος. Με το ισχύοντα νόμο υπάρχουν έξι ασφαλιστικές κατηγορίες, μεταξύ των οποίων καλούνται οι μη μισθωτοί να επιλέξουν κάθε χρόνο τις εισφορές που θα καταβάλλουν.

Ο νόμος προβλέπει ότι τα ποσά των ασφαλιστικών κατηγοριών «προσαυξάνονται κατ’ έτος με διαπιστωτική πράξη του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κατά το ποσοστό μεταβολής του μέσου ετήσιου γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή του προηγούμενου έτους». Αυτό, θα ισχύσει για το 2023 και το 2024, ενώ από το 2025 και μετά, η αύξηση θα ακολουθεί “το ποσοστό αύξησης του δείκτη μισθών”.
Στην αρχή κάθε έτους οι μη μισθωτοί καλούνται να επιλέξουν μία εκ των έξι ασφαλιστικών κατηγοριών υποχρεωτικά. Η επιλογή βέβαια είναι ελεύθερη και δηλώνεται με την υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης. Η κατάταξη στον κλάδο υγείας ακολουθεί υποχρεωτικά την κατηγορία του κλάδου σύνταξης.

Μάλιστα, το ποσό εισφοράς του κλάδου υγείας, μετά τη 2η ασφαλιστική κατηγορία, παραμένει σταθερό. Αλλά κι όταν ο ασφαλισμένος επιλέξει μια από τις 6 κατηγορίες, μπορεί να αλλάξει. Η αλλαγή επιτρέπεται μία φορά τον χρόνο προς το παρόν, ενώ σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας θα δοθεί η δυνατότητα αλλαγής κατηγορίας και κατά την διάρκεια της χρονιάς.

Όσοι ασφαλισμένοι δεν υποβάλουν νέα αίτηση παραμένουν στην ασφαλιστική κατηγορία στην οποία υπάγονταν την προηγούμενη χρονιά, καθόσον σε περίπτωση μη υποβολής αίτησης αλλαγής ασφαλιστικής κατηγορίας, παραμένει ενεργή η κατηγορία κατάταξης του προηγούμενου έτους. Η επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας από τους μη μισθωτούς θα επηρεάσει και τη μελλοντική σύνταξη που θα λάβουν.

Πηγή: dikaiologitika.gr

Tags: ΕΦΚΑ
Previous Post

Η ΑΡΣΥ υπέρ της “Μακεδονικής Γλώσσας”

Next Post

Πώς να γλιτώσετε από τις ανεπιθύμητες κλήσεις από εισπρακτικές και για να αλλάξετε πάροχο

Next Post
κινητο τηλεφωνο

Πώς να γλιτώσετε από τις ανεπιθύμητες κλήσεις από εισπρακτικές και για να αλλάξετε πάροχο

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Επτά σεισμοί μέσα σε λίγες ώρες αναστάτωσαν την Καστοριά
  • Voucher 750 ευρώ: Πότε ανοίγουν οι νέες αιτήσεις
  • Τέλη κυκλοφορίας: Σε λειτουργία η εφαρμογή για απαλλαγή των ΑμεΑ
  • Ευχαριστήρια επιστολή για την προσφορά τροφίμων στη Δομή Συσσιτίου του Δήμου Κοζάνης
  • Π. Κουκουλόπουλος: «Ένας Υφυπουργός σε ρόλο ταχυδρόμου της ΔΕΗ, νίπτει τας χείρας του για την Κοινότητα Κλείτου»

Πρόσφατα σχόλια

  1. Εκδήλωση για τη Μάχη της Οσνίτσανης - GreekHumans στο Δήμος Βοΐου: Η Εκδήλωση για τον εορτασμό της Μάχης της Οσνίτσανης στη Δαμασκηνιά. Φωτογραφίες
  2. Οριστικοποιήθηκε η λειτουργία Σχολής Πέτρας στον Πεντάλοφο - TsotiliNews στο Οριστικοποιήθηκε η λειτουργία Σχολής Πέτρας στον Πεντάλοφο
  3. Λόζιος κι ανακατωσια στο Σιάτιστα: Έκλεψαν λόζιο, ( φουρφούρια) για τις κλαδαριές αλλά τους έγραψε η κάμερα. Βίντεο
  4. Γιατί η online ψυχαγωγία έχει γίνει μια μικρή απόδραση για τους εργαζόμενους - SieraFM στο Ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός της Ψυχαγωγίας στην Ελλάδα: Πέρα από τα Παραδοσιακά Όρια
  5. Αντώνης Φωτόπουλος στο Ηλεκτρονικό εξοπλισμό παρέδωσε στη Σχολή Πυροσβεστών Τσοτυλίου ο Δήμαρχος Βοΐου, Χρήστος Ζευκλής. Βίντεο
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

νεα casino για ελληνες παικτες

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr