Η αλήθεια είναι πως αυτή την περίοδο η άθληση και οι εκτός σπιτιού δραστηριότητες έχουν μειωθεί αρκετά, όπως και οι μετακινήσεις και το περπάτημα μέσα στην ημέρα. Αντίθετα, λόγω και της τηλεργασίας, οι περισσότεροι κάνουν καθιστική ζωή.
Μάλιστα, χωρίς να το καταλάβουν, περνούν ώρες ατελείωτες σε μία καρέκλα, ακόμη και δίχως να κάνουν κάποιο ενδιάμεσο διάλειμμα. Ωστόσο, όπως τονίζουν οι ειδικοί, η καθιστική ζωή σταδιακά μπορεί να έχει βλαβερές συνέπειες για τον οργανισμό σας.
Γι’ αυτό ακόμη και τώρα που είστε στο σπίτι το λόγω του lockdown κι εργάζεστε εξ’ αποστάσεως, φροντίστε να κάνετε πολλά διαλείμματα μέσα στην ημέρα για να ξεπιάνεστε, ενώ μπορείτε να βρείτε πολλά προγράμματα στο διαδίκτυο για γυμναστική στο σπίτι.
Δείτε, τώρα παρακάτω τι συμβαίνει στον οργανισμό σας όταν κάθεστε πολλές ώρες:
Μπορεί να προκαλέσει υπνική άπνοια
Όταν κάθεσαι για ώρες, η βαρύτητα και η μείωση της κυκλοφορίας του αίματος μπορεί να προκαλέσει κατακράτηση υγρών στα κάτω άκρα. Έτσι, όταν αργότερα ξαπλώνεις για ύπνο, αυτό το υγρό μεταφέρεται στους μυς και τους ιστούς του αυχένα και μπορεί να προκαλέσει πρήξιμο, σύμφωνα με επιστήμονες του Κέντρου Ιατρικής του Ύπνου και Κιρκαδικής Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο.
Έτσι, δυσκολεύεσαι να εισπνεύσεις τον αέρα και ίσως, μάλιστα, να σταματάς να αναπνέεις για σύντομα διαστήματα στη διάρκεια της νύχτας προκαλώντας υπνική άπνοια.
Αυξάνει τον κίνδυνο θρόμβωσης
Οι γυναίκες που κάνουν καθιστική ζωή έχουν μεγαλύτερο από το διπλάσιο, κίνδυνο να εμφανίσουν πνευμονική εμβολή, δηλαδή θρόμβο στους πνεύμονες. Κι αυτό διότι το καθισιό με μεγάλη χρονική διάρκεια, μειώνει την κυκλοφορία του αίματος και αυξάνει τις πιθανότητες σχηματισμού θρόμβων, που μπορεί να καταλήξουν στους πνεύμονες.
Προκαλεί κατάθλιψη
Σύμφωνα με σχετική μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Mental and Physical Activity, η καθιστική ζωή αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης αρνητικών συναισθηματικών καταστάσεων, όπως άγχος ακόμη και κατάθλιψη.
Προβλήματα στη μέση και τον αυχένα
Είναι από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα που δημιουργεί η καθιστική ζωή. Και από αυτά που εμφανίζονται άμεσα, όπως ο πόνος στη μέση όταν κάθεσαι πολλές ώρες σε μία καρέκλα χωρίς να σηκωθείς. Επίσης, οι περισσότεροι έχουν κακή στάση του σώματος – ειδικά όταν εργάζονται μπροστά από μία οθόνη – με αποτέλεσμα σταδιακά να εμφανίζονται προβλήματα στον αυχένα.
Πηγή:baby.gr