• Latest
αυγα

“Τα αυγά αυξάνουν τη χοληστερόλη” και άλλες 4 διατροφικές συστάσεις που δεν ισχύουν πια

2 Νοεμβρίου 2021
Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Κοζάνη: Άρπαξε 6.230 ευρώ- Βρήκαν τον απατεώνα

16 Μαΐου 2025
Κοζάνη – Σωκράτης Φάμελλος: Παράδειγμα καταστροφικής πολιτικής πανευρωπαϊκά αυτή που ακολουθείται στη Δυτική Μακεδονία (βίντεο)

Κοζάνη – Σωκράτης Φάμελλος: Παράδειγμα καταστροφικής πολιτικής πανευρωπαϊκά αυτή που ακολουθείται στη Δυτική Μακεδονία (βίντεο)

16 Μαΐου 2025
Εκπαιδευτικές δράσεις Μαΐου 2025 Σχολής Πυροσβεστών Πτολεμαΐδας

Εκπαιδευτικές δράσεις Μαΐου 2025 Σχολής Πυροσβεστών Πτολεμαΐδας

16 Μαΐου 2025
Με τον αγώνα της Νεάπολης συνεχίζεται την Κυριακή το Voiorace series

Δήμος Βοΐου: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για τον δεύτερο αγώνα δρόμου «Voiorace 2025» στη Νεάπολη

16 Μαΐου 2025
Γενοκτονία

Πρόγραμμα εκδηλώσεων μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

16 Μαΐου 2025
Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας & Πανεπιστήμιο Guiyang: Εικαστικός Διάλογος μέσα από την Έκθεση “Tearing and Healing”

Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας & Πανεπιστήμιο Guiyang: Εικαστικός Διάλογος μέσα από την Έκθεση “Tearing and Healing”

16 Μαΐου 2025
Με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε η σύσκεψη φορέων και σωματείων στο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας

Με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε η σύσκεψη φορέων και σωματείων στο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας

16 Μαΐου 2025
H θεατρική παράσταση «Χόρεψε με πατέρα» της Κατερίνας Αντωνιάδου ,έρχεται στα Σιάτιστα, την Κυριακή 25/5

H θεατρική παράσταση «Χόρεψε με πατέρα» της Κατερίνας Αντωνιάδου ,έρχεται στα Σιάτιστα, την Κυριακή 25/5

16 Μαΐου 2025
Ομιλία Π. Κουκουλόπουλου για την Τηλεθέρμανση στην Ολομέλεια της Βουλής

Ξανά στη Βουλή από τον Π. Κουκουλόπουλο το αίτημα να αναγνωριστεί ως ξεχωριστή Κοινότητα η Νέα Καρδιά Κοζάνης

16 Μαΐου 2025
εργατικο κεντρο

19 Μαΐου:  Ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

16 Μαΐου 2025
ΚΑΣΑΠΙΔΗΣ ΠΟΡΕΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ

Σκόπιμη καθυστέρηση, από τον κ. Αμανατίδη, στην υλοποίηση σημαντικών έργων τα οποία ήταν δρομολογημένα από την Περιφερειακή Αρχή του κ. Κασαπίδη

16 Μαΐου 2025
σχολειο

Στο πειθαρχικό 2.500 εκπαιδευτικοί που αρνήθηκαν ή εμπόδισαν την αξιολόγησή τους

16 Μαΐου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Σάββατο, 17 Μαΐου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

“Τα αυγά αυξάνουν τη χοληστερόλη” και άλλες 4 διατροφικές συστάσεις που δεν ισχύουν πια

sierafm by sierafm
2 Νοεμβρίου 2021
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
0
αυγα
0
SHARES
3
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

H διατροφή έχει ζωτική σημασία για τη σωστή διαβίωση ενός ατόμου, ενώ,
όπως όλες οι επιστήμες, εξελίσσεται με την πάροδο των χρόνων, με τις νέες έρευνες και τα νέα δεδομένα και εργαλεία που έχουν στα χέρια τους οι ειδικοί. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι πολλές διατροφικές συστάσεις που χρησιμοποιούνταν
πλέον έχουν αλλάξει και είτε δεν ισχύουν καθόλου είτε έχουν αναθεωρηθεί.

Παρακάτω εντοπίζουμε ορισμένες από τις πιο συνηθισμένες διατροφικές συστάσεις που έχουν αλλάξει μέσα στα χρόνια.

Τι λέγαμε: “Τα αυγά αυξάνουν τη χοληστερόλη”

Τι γνωρίζουμε σήμερα: Εάν υπάρχει ένα πράγμα στο οποίο είναι καλά τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, αυτό είναι να μας τρομάζουν! Ναι, τα τρόφιμα με υψηλή χοληστερόλη μπορούν να αυξήσουν την LDL ή “κακή” χοληστερόλη στους περισσότερους ανθρώπους, αλλά σε σχετικά μικρό βαθμό κατά μέσο όρο. Τα αβγά αυξάνουν τη χοληστερόλη μόνο σε μια μειοψηφία υγιών ανθρώπων.

Η διαιτητική χοληστερόλη φαίνεται να έχει λιγότερη επίδραση στους νέους και φαίνεται να αυξάνει την LDL περισσότερο όταν η διατροφή έχει υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες (και συνεπώς χαμηλή σε λιπαρά). Επιπλέον, ορισμένα από τα μικροθρεπτικά συστατικά και άλλες βιοδραστικές ενώσεις στον κρόκο του αβγού θα μπορούσαν να επηρεάσουν την απορρόφηση της χοληστερόλης, ενώ πολλές μελέτες απέτυχαν να βρουν αύξηση της χοληστερόλης στους ωοπαραγωγούς.

Ακόμα περισσότερο, αν και μια ανασκόπηση μελετών (ένας τύπος μελετών παρατήρησης) συνέδεε την υψηλότερη κατανάλωση χοληστερόλης ή αβγών με υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων (CVD) και θνησιμότητας από όλες τις αιτίες με τρόπο δόσης-απόκρισης, κλινικές δοκιμές (ένας αυστηρότερος τύπος μελέτης) δε διαπίστωσαν συσχέτιση μεταξύ των αβγών και της CVD, εκτός από ορισμένους ανθρώπους που “υπερ-ανταποκρίνονται” στη διατροφική χοληστερόλη.

Τι λέγαμε: “Το κόκκινο κρέας προκαλεί καρκίνο”

Τι γνωρίζουμε σήμερα: Οι απόλυτες δηλώσεις είναι ο λόγος για τον οποίο έχουμε τόσο πολλούς μύθους αναφορικά με τη διατροφή. Ο καρκίνος είναι ιδιαίτερα δύσκολο να συζητηθεί απόλυτα. Άλλωστε, σχεδόν όλα όσα τρώμε έχουν τη δυνατότητα να εμπλέκονται στην ανάπτυξη του καρκίνου, ωστόσο το κόκκινο κρέας έχει εντοπιστεί ως πιθανός ένοχος. Ορισμένες ενώσεις, όπως οι πολυαρωματικοί υδρογονάνθρακες (PAH), που βρίσκονται στα καπνιστά κρέατα, έχει βρεθεί ότι βλάπτουν το γονιδίωμα και η βλάβη του γονιδιώματος είναι το πρώτο βήμα για τον πιθανό καρκίνο. Τα τρέχοντα στοιχεία υποδηλώνουν ότι τα επεξεργασμένα κόκκινα κρέατα, ιδιαίτερα εκείνα που “αρπάζουν” κατά το μαγείρεμα, μπορούν να αποτελέσουν μεγαλύτερο κίνδυνο καρκίνου για άτομα με κακή διατροφή και τρόπο ζωής.

Αλλά, αν μετριάσουμε την πρόσληψη κόκκινου κρέατος, ασκούμαστε τακτικά, τρώμε φρούτα και λαχανικά, καταναλώνουμε σε επάρκεια φυτικές ίνες, δεν καπνίζουμε και πίνουμε αλκοόλ με μέτρο, η επίδραση του κόκκινου κρέατος στον καρκίνο δεν είναι κάτι που πρέπει να μας ανησυχεί. Ωστόσο, αν σκοπεύουμε έτσι κι αλλιώς να μειώσουμε την κατανάλωση κόκκινου κρέατος,
μπορούμε να ξεκινήσουμε απομακρύνοντας από τη διατροφή μας καπνιστά ή πολύ επεξεργασμένα κρέατα και αλλαντικά.

Τι λέγαμε: “Η vegan διατροφή μάς στερεί θρεπτικά συστατικά”

Τι γνωρίζουμε σήμερα: Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν λανθασμένα ότι μια vegan δίαιτα δεν παρέχει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες που χρειάζονται για να είναι υγιείς. Ωστόσο, σήμερα γνωρίζουμε ότι τα φυτικά τρόφιμα παρέχουν σχεδόν όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειαζόμαστε. Η μόνη εξαίρεση είναι η βιταμίνη Β12. Οι πηγές της αμφισβητούνται συνήθως σε σχέση με τον βιγκανισμό, καθώς η κύρια πηγή της (εκτός από τα συμπληρώματα) είναι τα ζώα και τα ζωικά προϊόντα.

Η πραγματικότητα είναι ότι οι vegans μπορούν να επιτύχουν την πρόσληψη που χρειάζονται, αν και οι μόνες αξιόπιστες πηγές είναι συμπληρώματα ή εμπλουτισμένα τρόφιμα, οπότε είναι σημαντικό για εκείνους να διασφαλίσουν ότι λαμβάνουν το απαραίτητο ποσό από αυτά. Σύμφωνα με τον φορέα The Vegan Society, η έλλειψη σιδήρου είναι η πιο κοινή ανεπάρκεια στον κόσμο.

Αυτό μπορεί να συμβεί ανεξάρτητα από το αν κάποιος είναι κρεατοφάγος ή όχι, καθώς υπάρχουν συχνά πολλοί παράγοντες. Τα καλά νέα είναι ότι ο σίδηρος είναι άμεσα διαθέσιμος από πολλά φυτά. Παραδείγματα περιλαμβάνουν φακές, ρεβίθια, φασόλια, τόφου, κάσιους, λάχανο, κινόα, σπόρους κολοκύθας, αποξηραμένα βερίκοκα, σύκα και σταφίδες.

Τι λέγαμε: “Τα πέντε γεύματα την ημέρα είναι απαραίτητα για τον μεταβολισμό”

Τι γνωρίζουμε σήμερα: Ο μεταβολικός ρυθμός είναι ο αριθμός των θερμίδων που καίει το σώμα μας μέσα σε μια δεδομένη χρονική περίοδο. Η ιδέα ότι η κατανάλωση συχνότερων, μικρότερων γευμάτων αυξάνει τον μεταβολικό ρυθμό είναι ένας επίμονος μύθος. Είναι αλήθεια ότι η πέψη ενός γεύματος αυξάνει ελαφρώς τον μεταβολισμό και αυτό το φαινόμενο είναι γνωστό ως θερμική επίδραση των τροφίμων.

Ωστόσο, η συνολική ποσότητα τροφής που καταναλώνεται καθορίζει την ποσότητα ενέργειας που καταναλώνεται κατά την πέψη. Η κατανάλωση τριών γευμάτων 800 θερμίδων θα προκαλέσει το ίδιο θερμικό αποτέλεσμα με την κατανάλωση έξι γευμάτων 400 θερμίδων.

Δεν υπάρχει κυριολεκτικά καμία διαφορά. Πολλαπλές μελέτες συνέκριναν την κατανάλωση πολύ μικρότερων με λιγότερα μεγαλύτερα γεύματα και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει σημαντική επίδραση ούτε στον μεταβολικό ρυθμό ούτε στη συνολική απώλεια λίπους.

Από την Κάλλια Γιαννιτσοπούλου, Κλινική Διαιτολόγο – Διατροφολόγο,  (somaygies.gr).

Πηγή: shape.gr

Tags: αυγα
Previous Post

Σύλληψη δύο ατόμων σε περιοχή της Καστοριάς για διακίνηση ποσότητας ακατέργαστης κάνναβης

Next Post

12 “ύποπτα” συμπτώματα που οι γυναικολόγοι λένε ότι δεν πρέπει να αγνοείς

Next Post
πονος κοιλια

12 "ύποπτα" συμπτώματα που οι γυναικολόγοι λένε ότι δεν πρέπει να αγνοείς

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Κοζάνη: Άρπαξε 6.230 ευρώ- Βρήκαν τον απατεώνα
  • Κοζάνη – Σωκράτης Φάμελλος: Παράδειγμα καταστροφικής πολιτικής πανευρωπαϊκά αυτή που ακολουθείται στη Δυτική Μακεδονία (βίντεο)
  • Εκπαιδευτικές δράσεις Μαΐου 2025 Σχολής Πυροσβεστών Πτολεμαΐδας
  • Δήμος Βοΐου: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για τον δεύτερο αγώνα δρόμου «Voiorace 2025» στη Νεάπολη
  • Πρόγραμμα εκδηλώσεων μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

Πρόσφατα σχόλια

  1. Σιάτιστα: Καίγεται σπίτι στην περιοχή του 3ου Δημοτικού Σχολείου – kastoria365 – καστορια 365 στο Σιάτιστα: Καίγεται σπίτι στην περιοχή του 3ου Δημοτικού Σχολείου
  2. Ελπίδα στο Πάτρα: «Δεν βρίσκω κάτι να έχω κάνει κακό στα παιδιά, έστω και αφορμή έστω» – Η συνέντευξη της Ρούλας Πισπιρίγκου από τη φυλακή
  3. Σιάτιστα: Η ενορία Αγίου Δημητρίου υποδέχθηκε την εικόνα της Παναγίας Μικροκάστρου - Orizontes στο Σιάτιστα: Η Ενορία Αγίου Δημητρίου υποδέχθηκε την Εικόνα της Παναγίας Μικροκάστρου. Βίντεο
  4. sierafm στο Τι ισχύει με την αναρρωτική άδεια και το επίδομα ασθενείας, πώς πληρώνεται, ποιος το χορηγεί
  5. Μπάμπης στο Τι ισχύει με την αναρρωτική άδεια και το επίδομα ασθενείας, πώς πληρώνεται, ποιος το χορηγεί
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr