• Latest
μελι

Τα δώρα των μελισσών στον πλανήτη και τον οργανισμό μας

6 Οκτωβρίου 2020
Νέο τροχαίο ατύχημα με έναν τραυματία στα διόδια Πολυμύλου – Ουρές οχημάτων στο ρεύμα από Θεσσαλονίκη

Νέο τροχαίο ατύχημα με έναν τραυματία στα διόδια Πολυμύλου – Ουρές οχημάτων στο ρεύμα από Θεσσαλονίκη

6 Οκτωβρίου 2025
Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Επετειακή Εκδήλωση:  «1995 – 2025: 30 χρόνια μετά τον σεισμό -Μνήμη, Αποκατάσταση, Θωράκιση»

Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Επετειακή Εκδήλωση:  «1995 – 2025: 30 χρόνια μετά τον σεισμό -Μνήμη, Αποκατάσταση, Θωράκιση»

6 Οκτωβρίου 2025
Κοζάνη: Έκθεση Τοπικών Προϊόντων και Υπηρεσιών στην Αιανή

Γρεβενά: Εξιχνίαση απάτης με λεία 38.000 ευρώ

6 Οκτωβρίου 2025
ΔΙΑΔΥΜΑ: Εκδήλωση στο Δρέπανο για την Επαναχρησιμοποίηση και Ανακύκλωση στην πράξη

ΔΙΑΔΥΜΑ: Εκδήλωση στο Δρέπανο για την Επαναχρησιμοποίηση και Ανακύκλωση στην πράξη

6 Οκτωβρίου 2025
Μαλούτας: Ανησυχούμε για το μέλλον της Τηλεθέρμανσης, δεν επιχαίρουμε που δικαιωθήκαμε στην κριτική μας

Άρχισε η προθέρμανση του δικτύου τηλεθέρμανσης Κοζάνης

6 Οκτωβρίου 2025
Επιτυχής ολοκλήρωση της δράσης «Δάσος για Όλους: Εκδρομή Ευαισθητοποίησης, Ενημέρωσης και Δασοθεραπείας» στο Σκεπασμένο Βελβεντού

Επιτυχής ολοκλήρωση της δράσης «Δάσος για Όλους: Εκδρομή Ευαισθητοποίησης, Ενημέρωσης και Δασοθεραπείας» στο Σκεπασμένο Βελβεντού

6 Οκτωβρίου 2025
​Εθελοντική Αιμοδοσία στη Γαλατινή

​Εθελοντική Αιμοδοσία στη Γαλατινή

6 Οκτωβρίου 2025
Άργος Ορεστικό: Μετά τη Σιάτιστα έκλεψαν χρυσή αλυσίδα με σταυρό από ηλικιωμένη γυναίκα με την ίδια μέθοδο

Γρεβενά: 67χρονος αλλοδαπός έκλεψε αυτοκίνητο

6 Οκτωβρίου 2025
ΔΗΜΟΣ ΓΡΕΒΕΝΩΝ

Δήμος Γρεβενών: Εργασίες κλάδευσης στην πλατεία Αιμιλιανού την Τρίτη7/10

6 Οκτωβρίου 2025
«Μηδενική Ανοχή στη μη χρήση κράνους»: Πραγματοποιήθηκαν 461 τροχονομικοί έλεγχοι σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας

345 τροχονομικοί έλεγχοι για κράνος σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας

6 Οκτωβρίου 2025
ΑΜΕΑ ΕΟΡΔΑΙΑ

Χαιρετισμός της Προέδρου και των Μελών του Συλλόγου Ατόμων με Αναπηρία Δυτικής Μακεδονίας

6 Οκτωβρίου 2025
Πρόσκληση Συμμετοχής στον 2ο Διαγωνισμό EcoCarnival Business Challenge

Πρόσκληση Συμμετοχής στον 2ο Διαγωνισμό EcoCarnival Business Challenge

6 Οκτωβρίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Τρίτη, 7 Οκτωβρίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τα δώρα των μελισσών στον πλανήτη και τον οργανισμό μας

sierafm by sierafm
6 Οκτωβρίου 2020
in ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
0
μελι
0
SHARES
1
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Οι μέλισσες αποτελούν μια από τις παλαιότερες μορφές ζωής και εξακολουθούν να υπάρχουν από την Νεολιθική Εποχή, επομένως η εμφάνισή τους στην Γη προηγείται των ανθρώπων κατά 10 έως 20 εκατομμύρια χρόνια. Ήδη από το 7000 π.Χ., οι άνθρωποι συγκέντρωναν και έτρωγαν το μέλι και τις κηρήθρες των άγριων μελισσών. Ως το μόνο γλυκαντικό, το μέλι ήταν σημαντικό από την αρχή στην διατροφή του ανθρώπου.

Αυτό που δεν γνωρίζουμε όμως είναι πως ο ρόλος της μέλισσας είναι πολύ σημαντικός για τον κύκλο ζωής του πλανήτη μας και πως μέσω της επικονίασης, οι μέλισσες βοηθούν τον πλανήτη να ανθίζει και να αναπνέει καλύτερα.

Θα έχετε ακούσει ίσως ξανά τον όρο επικονίαση, την διαδικασία που έχει ως αποτέλεσμα την γονιμοποίηση, την παραγωγή καρπών και τη δημιουργία σπόρων. Η μέλισσα συμβάλλει στην διαδικασία αυτή, συλλέγοντας γύρη από τα λουλούδια, μεταφέροντας την σε άλλα λουλούδια, βοηθώντας έτσι στην γονιμοποίηση των ανθέων και στην παραγωγή μεγάλων καρπών με αρκετούς σπόρους για να δημιουργηθούν καινούργια φυτά.

Με απλά λόγια χωρίς τη μέλισσα το λουλουδάκι της αμυγδαλιάς αλλά και άλλων φυτών δεν θα μεταμορφωνόταν ποτέ σε αμύγδαλο. Η γονιμοποίηση του άνθους για να γίνει καρπός, η επικονίαση δηλαδή, δεν θα μπορούσε να συντελεστεί χωρίς την παρέμβαση της μέλισσας σε αρκετά φυτά που οι καρποί τους αποτελούν προϊόντα διατροφής για τον άνθρωπο. Και φυσικά με τη μείωση των καλλιεργειών θα υπήρχε και η ανάλογη μείωση της κτηνοτροφικής παραγωγής.

Δυστυχώς πολλοί άνθρωποι θεωρούν τις μέλισσες απλώς ως κάτι το ενοχλητικό που κάνει την εμφάνισή του την άνοιξη. Αλλά αυτά τα μικρά και σκληρά εργαζόμενα έντομα είναι πραγματικά ο λόγος που πολλά από τα αγαπημένα μας φαγητά φτάνουν στο τραπέζι μας. Σκεφτείτε τη ζωή σας χωρίς απαραίτητα φυτά, φρούτα και λαχανικά όπως καρπούζι, πεπόνι, αγγούρι, κολοκύθι, μήλα, φράουλες… η λίστα είναι μεγάλη! Και φυσικά δεν θα είχαμε το μέλι, αυτό το πολύτιμο τρόφιμο για την υγεία του ανθρώπου.

Το μέλι σαν τροφή είναι ένα από τα πολυτιμότερα, θρεπτικότερα και υγιεινότερα τρόφιμα. Δίνει ενέργεια στους μύες, διαύγεια στο μυαλό και ρυθμίζει το πεπτικό σύστημα. Η τακτική χρήση του δίνει σφρίγος στον οργανισμό και συντελεί στη παράταση ζωής. Ενώ σε εξωτερική χρήση, θεραπεύει τα εγκαύματα, τις πληγές και τις ρινοφαρυγγικές παθήσεις.

Ο Ιπποκράτης και όλοι οι γιατροί της αρχαιότητας το συνιστούσαν σαν φάρμακο σε πολλές περιπτώσεις. Και σήμερα αναγνωρίζεται η θεραπευτική του αξία στην δυσκοιλιότητα, στις καρδιοπάθειες, αναιμία, αδενοπάθεια και στις περιπτώσεις κατάπτωσης και αδυναμίας του οργανισμού.

Πιο αναλυτικά τα οφέλη που μας προσφέρει το μέλι είναι τα εξής παρακάτω: 

– Αντιμικροβιακή δράση

Μια από τις πιο γνωστές δράσεις του μελιού είναι η αντιμικροβιακή. Είναι αποδεδειγμένο ότι το μέλι εμποδίζει την ανάπτυξη μικροοργανισμών και μυκήτων.

– Αντιβηχική δράση

Εξαιτίας των αντιμικροβιακών και καταπραϋντικών ιδιοτήτων του, το μέλι έχει προταθεί και ως αντιβηχικό κυρίως σε παιδιά άνω του ενός έτους με ιογενή λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού. Προτείνεται η κατανάλωση 1,5 κουταλιά της σούπας πριν τον ύπνο.

– Αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδης δράση

Η αντιοξειδωτική δράση του μελιού είναι η ικανότητα του να μειώνει τις οξειδωτικές αντιδράσεις τόσο εντός του τροφίμου όσο και στον ανθρώπινο οργανισμό. Έχει διαπιστωθεί ότι το οξειδωτικό στρες σχετίζεται με την εμφάνιση ή επιδείνωση παθήσεων κυρίως νευροεκφυλιστικών όπως η νόσος Alzheimer και η νόσος του Parkinson, αλλά και πολλών ειδών καρκίνου και καρδιαγγειακών νοσημάτων.

– Περιέχει προβιοτικά 

Ακόμα σημαντική ιδιότητα που αποδίδεται στο μέλι είναι τα προβιοτικά του συστατικά. Τα προβιοτικά είναι υδατάνθρακες μικρής αλυσίδας, που προάγουν την ανάπτυξη ωφέλιμων προβιοτικών βακτηρίων στο έντερο.

– Μεταβολική και καρδιαγγειακή δράση

Οι καρδιαγγειακές παθήσεις σχετίζονται με την ύπαρξη χρόνιων φλεγμονών. Κατά συνέπεια εφόσον το μέλι έχει αντιφλεγμονώδη δράση, μπορεί να συνεισφέρει θετικά στην πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων, ειδικά σε συνδυασμό με την κατανάλωση τροφίμων που είναι επίσης ωφέλιμα για την υγεία όπως τα δημητριακά ολικής άλεσης, τα φρούτα και τα λαχανικά.

Πηγή: jenny.gr

Tags: ΜΕΛΙ
Previous Post

Ποιες επιχειρήσεις θα λάβουν 100% επιδότηση εισφορών για το β΄εξάμηνο του 2020 -Δείτε τους ΚΑΔ

Next Post

Ολιγόωρη διακοπή υδροδότησης για την αποκατάσταση βλάβης στην Τ.Κ. ΑΡΓΙΛΟΥ (06-10-2020)

Next Post
ΔΕΥΑΚ

Ολιγόωρη διακοπή υδροδότησης για την αποκατάσταση βλάβης στην Τ.Κ. ΑΡΓΙΛΟΥ (06-10-2020)

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Νέο τροχαίο ατύχημα με έναν τραυματία στα διόδια Πολυμύλου – Ουρές οχημάτων στο ρεύμα από Θεσσαλονίκη
  • Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Επετειακή Εκδήλωση:  «1995 – 2025: 30 χρόνια μετά τον σεισμό -Μνήμη, Αποκατάσταση, Θωράκιση»
  • Γρεβενά: Εξιχνίαση απάτης με λεία 38.000 ευρώ
  • ΔΙΑΔΥΜΑ: Εκδήλωση στο Δρέπανο για την Επαναχρησιμοποίηση και Ανακύκλωση στην πράξη
  • Άρχισε η προθέρμανση του δικτύου τηλεθέρμανσης Κοζάνης

Πρόσφατα σχόλια

  1. ΜΑΙΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΡΑ στο Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον Δημήτρη (Τάκη) Τσιώνα στη Χρυσαυγή Βοΐου
  2. C.A.SAMPSONIDIS στο Δυο αγρότες από Γρεβενά και Βόιο φέρονται εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ
  3. Κωστας στο Βόιο: ΟΠΕΚΕΠΕ, Fiesta Voio, Κληροδότημα Μανούση στη συνεδρίαση λογοδοσίας. Βίντεο
  4. Ευδοκία Λιάτου στο Βόιο: ΟΠΕΚΕΠΕ, Fiesta Voio, Κληροδότημα Μανούση στη συνεδρίαση λογοδοσίας. Βίντεο
  5. Ευδοκία Λιάτου στο Βόιο: ΟΠΕΚΕΠΕ, Fiesta Voio, Κληροδότημα Μανούση στη συνεδρίαση λογοδοσίας. Βίντεο
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr