Οι μέλισσες αποτελούν μια από τις παλαιότερες μορφές ζωής και εξακολουθούν να υπάρχουν από την Νεολιθική Εποχή, επομένως η εμφάνισή τους στην Γη προηγείται των ανθρώπων κατά 10 έως 20 εκατομμύρια χρόνια. Ήδη από το 7000 π.Χ., οι άνθρωποι συγκέντρωναν και έτρωγαν το μέλι και τις κηρήθρες των άγριων μελισσών. Ως το μόνο γλυκαντικό, το μέλι ήταν σημαντικό από την αρχή στην διατροφή του ανθρώπου.
Αυτό που δεν γνωρίζουμε όμως είναι πως ο ρόλος της μέλισσας είναι πολύ σημαντικός για τον κύκλο ζωής του πλανήτη μας και πως μέσω της επικονίασης, οι μέλισσες βοηθούν τον πλανήτη να ανθίζει και να αναπνέει καλύτερα.
Θα έχετε ακούσει ίσως ξανά τον όρο επικονίαση, την διαδικασία που έχει ως αποτέλεσμα την γονιμοποίηση, την παραγωγή καρπών και τη δημιουργία σπόρων. Η μέλισσα συμβάλλει στην διαδικασία αυτή, συλλέγοντας γύρη από τα λουλούδια, μεταφέροντας την σε άλλα λουλούδια, βοηθώντας έτσι στην γονιμοποίηση των ανθέων και στην παραγωγή μεγάλων καρπών με αρκετούς σπόρους για να δημιουργηθούν καινούργια φυτά.
Με απλά λόγια χωρίς τη μέλισσα το λουλουδάκι της αμυγδαλιάς αλλά και άλλων φυτών δεν θα μεταμορφωνόταν ποτέ σε αμύγδαλο. Η γονιμοποίηση του άνθους για να γίνει καρπός, η επικονίαση δηλαδή, δεν θα μπορούσε να συντελεστεί χωρίς την παρέμβαση της μέλισσας σε αρκετά φυτά που οι καρποί τους αποτελούν προϊόντα διατροφής για τον άνθρωπο. Και φυσικά με τη μείωση των καλλιεργειών θα υπήρχε και η ανάλογη μείωση της κτηνοτροφικής παραγωγής.
Δυστυχώς πολλοί άνθρωποι θεωρούν τις μέλισσες απλώς ως κάτι το ενοχλητικό που κάνει την εμφάνισή του την άνοιξη. Αλλά αυτά τα μικρά και σκληρά εργαζόμενα έντομα είναι πραγματικά ο λόγος που πολλά από τα αγαπημένα μας φαγητά φτάνουν στο τραπέζι μας. Σκεφτείτε τη ζωή σας χωρίς απαραίτητα φυτά, φρούτα και λαχανικά όπως καρπούζι, πεπόνι, αγγούρι, κολοκύθι, μήλα, φράουλες… η λίστα είναι μεγάλη! Και φυσικά δεν θα είχαμε το μέλι, αυτό το πολύτιμο τρόφιμο για την υγεία του ανθρώπου.
Το μέλι σαν τροφή είναι ένα από τα πολυτιμότερα, θρεπτικότερα και υγιεινότερα τρόφιμα. Δίνει ενέργεια στους μύες, διαύγεια στο μυαλό και ρυθμίζει το πεπτικό σύστημα. Η τακτική χρήση του δίνει σφρίγος στον οργανισμό και συντελεί στη παράταση ζωής. Ενώ σε εξωτερική χρήση, θεραπεύει τα εγκαύματα, τις πληγές και τις ρινοφαρυγγικές παθήσεις.
Ο Ιπποκράτης και όλοι οι γιατροί της αρχαιότητας το συνιστούσαν σαν φάρμακο σε πολλές περιπτώσεις. Και σήμερα αναγνωρίζεται η θεραπευτική του αξία στην δυσκοιλιότητα, στις καρδιοπάθειες, αναιμία, αδενοπάθεια και στις περιπτώσεις κατάπτωσης και αδυναμίας του οργανισμού.
Πιο αναλυτικά τα οφέλη που μας προσφέρει το μέλι είναι τα εξής παρακάτω:
– Αντιμικροβιακή δράση
Μια από τις πιο γνωστές δράσεις του μελιού είναι η αντιμικροβιακή. Είναι αποδεδειγμένο ότι το μέλι εμποδίζει την ανάπτυξη μικροοργανισμών και μυκήτων.
– Αντιβηχική δράση
Εξαιτίας των αντιμικροβιακών και καταπραϋντικών ιδιοτήτων του, το μέλι έχει προταθεί και ως αντιβηχικό κυρίως σε παιδιά άνω του ενός έτους με ιογενή λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού. Προτείνεται η κατανάλωση 1,5 κουταλιά της σούπας πριν τον ύπνο.
– Αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδης δράση
Η αντιοξειδωτική δράση του μελιού είναι η ικανότητα του να μειώνει τις οξειδωτικές αντιδράσεις τόσο εντός του τροφίμου όσο και στον ανθρώπινο οργανισμό. Έχει διαπιστωθεί ότι το οξειδωτικό στρες σχετίζεται με την εμφάνιση ή επιδείνωση παθήσεων κυρίως νευροεκφυλιστικών όπως η νόσος Alzheimer και η νόσος του Parkinson, αλλά και πολλών ειδών καρκίνου και καρδιαγγειακών νοσημάτων.
– Περιέχει προβιοτικά
Ακόμα σημαντική ιδιότητα που αποδίδεται στο μέλι είναι τα προβιοτικά του συστατικά. Τα προβιοτικά είναι υδατάνθρακες μικρής αλυσίδας, που προάγουν την ανάπτυξη ωφέλιμων προβιοτικών βακτηρίων στο έντερο.
– Μεταβολική και καρδιαγγειακή δράση
Οι καρδιαγγειακές παθήσεις σχετίζονται με την ύπαρξη χρόνιων φλεγμονών. Κατά συνέπεια εφόσον το μέλι έχει αντιφλεγμονώδη δράση, μπορεί να συνεισφέρει θετικά στην πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων, ειδικά σε συνδυασμό με την κατανάλωση τροφίμων που είναι επίσης ωφέλιμα για την υγεία όπως τα δημητριακά ολικής άλεσης, τα φρούτα και τα λαχανικά.
Πηγή: jenny.gr