Ο ρόλος των λαχείων στη στήριξη φιλανθρωπικών προγραμμάτων σε διάφορες χώρες
Ω, ο ενθουσιασμός του να αγοράζεις ένα λαχείο. Στην αρχή ακούς τον λαχειοπώλη να ενημερώνει για τον ερχομό του. Όταν σε πλησιάζει, ήδη η χαρά έχει αρχίσει να σε πλημμυρίζει. Και μετά όταν έρχεται η ώρα της επιλογής, μια αγωνία σε πλημμυρίζει, αν επιλέξεις σωστά η ζωή σου θα αλλάξει προς το καλύτερο! Αν είσαι με παρέα μπορείς να ζητήσεις τη βοήθεια τους για να διαλέξεις, αλλιώς τραβάς μια σειρά με βάση έναν αριθμό σημαντικό για εσένα, πχ την ημερομηνία γέννησής σου. Ή μήπως είσαι από αυτούς που επιλέγουν στην τύχη; Όπως και να ‘χει, μέσα σου ήδη κάνεις σχέδια για το τι θα γίνει αν κερδίσεις!
Ο ίδιος ενθουσιασμός μπορεί να υπάρξει σε οποιαδήποτε μορφή και αν είναι το τυχερό σου παιχνίδι, ψηφιακή ή αναλογική. Παραδείγματος χάρη, όταν μπαίνεις σε μια εφαρμογή, όπως το bwin app, και επιλέγεις το παιχνίδι που θα παίξεις δεν νιώθεις την αγωνία της αδρεναλίνης να σε πλημμυρίζει και μια μικρή αγωνία σε συνδυασμό με χαρά; Όλα τα τυχερά παιχνίδια προκαλούν στον παίκτη εκρήξεις συναισθημάτων, γι’ αυτό και είναι πηγή διασκέδασης. Πολλές φορές μάλιστα τα συνδυάζουμε και με ειδικές περιστάσεις της ζωής μας, πχ τα λαχεία είναι κομμάτι της πρωτοχρονιάτικης παράδοσης για πάρα πολλούς ανθρώπους. Η αγορά του πρωτοχρονιάτικου λαχείου έχει μια έξτρα δόση καλής τύχης αφού μπορεί να κάνει τη νέα χρονιά του νικητή… ιδιαίτερα τυχερή!
Τα λαχεία είναι κάτι παραπάνω από ένα παιχνίδι
Έχουμε συνδέσει τα λαχεία με τη διασκέδαση, όμως πίσω από αυτή την πρώτη εντύπωση, παίζουν έναν ρόλο πολύ μεγαλύτερο από αυτό που οι περισσότεροι από εμάς δεν γνωρίζουν. Το ήξερες ότι μέσα στους αιώνες, τα λαχεία παίζουν τον ρόλο του χρηματοδότη για σκοπούς που υποστηρίζουν το κοινό καλό καθώς και ότι με τα κέρδη που έχουν ενισχύουν φιλανθρωπικές δράσεις σε όλο τον κόσμο; Φαίνεται ότι σε κάθε χώρα, αν όχι συνεχώς κάποια στιγμή, τα λαχεία ήταν ο τρόπος που χρησιμοποίησαν είτε τα ίδια τα κράτη είτε άλλοι φορείς όπως τα Πανεπιστήμια ή οι Βιβλιοθήκες ή και άλλοι μικρότεροι σύλλογοι για να αυξήσουν τα έσοδά τους και να ενισχύσουν κοινωφελείς σκοπούς.
Η πρώτη αναφορά σε λαχεία στον κόσμο
Ας κάνουμε αρχικά μια μικρή ιστορική αναδρομή των λαχείων. Πότε και πού γίνεται η πρώτη αναφορά σε αυτά; Τα πρώτα καταγεγραμμένα αρχεία μιας λοταρίας είναι αποδείξεις του παιχνιδιού KINO, κατά τη διάρκεια της κινεζικής δυναστείας Χαν, κάπου μεταξύ του 205 και του 187 πΧ. Το εντυπωσιακό είναι αυτές οι λοταρίες χρηματοδότησαν ένα μέρος του Σινικού Τείχους αλλά και άλλων μεγάλων κρατικών έργων. Επομένως, το να χρησιμοποιείται μέρος των κερδών των λαχείων για ενίσχυση έργων κοινωφελούς σκοπού δεν είναι μια καινούρια ιδέα αλλά υπάρχει εδώ και χιλιάδες χρόνια.
Τι συμβαίνει όμως στην Ελλάδα;
Στην Ελλάδα Το πρώτο καταγεγραμμένο στοιχείο για λαχνούς φαίνεται ότι συνδέεται με έναν πολύ αγαπητό και διάσημο ζωγράφο, τον Δομήνικο Θεοτοκόπουλο (ναι, τον Ελ Γκρέκο). Σε μια βιογραφία του, γίνεται αναφορά για μια ειδική άδεια που παίρνει από τις Ενετικές αρχές στο Ηράκλειο της Κρήτης ώστε να πουλήσει λαχνούς στις 26 Δεκεμβρίου 1566 και μέσω κλήρωσης να δοθεί σαν βραβείο ένας πίνακας του με θέμα τη Σταύρωση. Άραγε ποιος να ήταν ο τυχερός νικητής και πού να βρίσκεται τώρα αυτός ο πίνακας;
Μετά την ίδρυση του νεοσύστατου Ελληνικού κράτους δεν υπάρχει κάποιο νομικό πλαίσιο για την έκδοση και πώληση λαχείων. Όμως, το 1836 με Βασιλικό Διάταγμα ξεκινά να επιτρέπεται η έκδοση λαχείων, αποκλειστικά για την ενίσχυση φιλανθρωπικών δαπανών και για την ενίσχυση της ντόπιας βιομηχανίας. Για άλλη μια φορά, βλέπουμε ότι τα λαχεία γίνονται όχημα για να ωφεληθεί το κοινό καλό και να γίνουν έργα που ενίσχυαν το κράτος και τους πολίτες του.
Το πρώτο επίσημο λαχείο της Ελλάδας κυκλοφορεί το 1849 με στόχο για άλλη μια φορά ένα έργο που θα βοηθήσει το κράτος και τους πολίτες του. Μετά από τόσους αιώνες αδιαφορίας, οι αρχαιολογικοί χώροι της Ελλάδας είναι εγκαταλελειμμένοι και παραδομένοι στο έλεος αρχαιοκαπήλων. Μεγάλοι θησαυροί έχουν κλαπεί και βρίσκονται είτε σε μουσεία του εξωτερικού είτε σε ιδιωτικές συλλογές, ενώ οι τόποι που μεγαλούργησαν οι αρχαίοι Έλληνες είναι είτε θαμμένοι είτε αφημένοι σε χαλασμό. Η Αρχαιολογική Εταιρεία, ψάχνοντας τρόπους να σώσει και να αναδείξει τους αρχαιολογικούς τόπους αποφασίζει να εκδώσει το δικό της λαχείο, το Λαχείον Οικίας. Ο νικητής κέρδιζε ένα σπίτι αλλά στην πραγματικότητα νικητές είμαστε όλοι ακόμα και τώρα, σχεδόν 200 χρόνια μετά, εφόσον αρχαιολογικά μέρη που αγαπάμε και είμαστε περήφανοι που είναι στη χώρα μας χρηματοδοτήθηκαν από εκείνο το πρώτο λαχείο της Αρχαιολογικής Εταιρείας.
Άλλα λαχεία που ενίσχυσαν το Ελληνικό κράτος
Από εκεί και πέρα, τα λαχεία άρχισαν να είναι μέρος της ζωής της χώρας. Ορίστε κάποια από αυτα:
- Το 1859 εκδίδεται το Λαχείο των Ζαππείων Ολυμπιάδων
- Το 1862 έχουμε Λαχείο υπέρ των Κρητών Προσφύγων και του Κρητικού Αγώνα
- Το 1904 εκδίδεται το Λαχείο υπέρ του Εθνικού Στόλου, το πρώτο κρατικό λαχείο
- Το 1906 μετονομάζεται σε Λαχείον υπέρ του Εθνικού Στόλου και των Αρχαιοτήτων της Ελλάδος
- Το 1937 εμφανίζεται το Εθνικόν Λαχείον
- Το 1941 το Λαϊκόν Λαχείον του Στόλου γίνεται Λαϊκό Λαχείο υπέρ της Κοινωνικής Πρόνοιας και πλέον έχουμε αυτό που είναι ακόμα γνωστό ως Λαϊκό Λαχείο
Επομένως, την επόμενη φορά που θα αγοράσεις ένα λαχείο, πέρα από τον ενθουσιασμό στο ενδεχόμενο της νίκης, θα νιώθεις και έναν ακόμα ενθουσιασμό, αυτόν της προσφοράς σου σε ένα κοινό καλό.