Η πρωτοφανής φετινή καρπορφορία του βρώσιμου μύκητα, δημιούργησε συνωστισμό και… μποτιλιάρισμα στα βουνά και περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας
Μέχρι και… κυκλοφοριακό κομφούζιο στους αγροτικούς και δασικούς δρόμους των πιο γνωστών μανιταρότοπων της Δυτικής Μακεδονίας, προκάλεσε η φετινή πρωτοφανής καρποφορία άγριων αυτοφυών μανιταριών, που προσέλκυσε σαν μαγνήτης δεκάδες χιλιάδες μανιτραρόφιλους και μανιταροσυλλέκτες από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, μέχρι τη Λάρισα και την Κέρκυρα. Έτσι, παρά την πανδημία του κορονοϊού, που κράτησε «κεκλεισμένων των θυρών» πολλούς Έλληνες πολίτες, οι οποίοι απέφυγαν φέτος τις μακρινές εξορμήσεις, η πρωτοφανής καρπορφορία του βρώσιμου μύκητα, δημιούργησε συνωστισμό και …μποτιλιάρισμα στα βουνά και περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας, όπου εμφανίζεται.
Αυτά τόνισε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος των Μανιταρόφιλων Ελλάδας, Γιώργος Κωνσταντινίδης, εκπαιδευτικός και συγγραφέας επτά βιβλίων για τα μανιτάρια. «Μετά από τρεις συνεχόμενες “φτωχές χρονιές”, φέτος το καλοκαίρι είχαμε – επιτέλους την “αποζημίωση” των μανιταρόφιλων, με πλούσιες καρποφορίες μανιταριών, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα», επισήμανε ο ίδιος χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Ο συνδυασμός των βροχών και των υψηλών θερμοκρασιών, θεωρούνται οι δύο σπουδαιότεροι παράγοντες που συνέτρεξαν για να ευνοηθεί η καρποφορία αυτών των θερμόφιλων, μεσογειακών ειδών, τα οποία γνωρίζει η συντριπτική πλειοψηφία των μανιταροσυλλεκτών, καθώς είναι μερικά από τα πλέον κοινά, ευμεγέθη και -ταυτόχρονα- ευκόλως αναγνωρίσιμα είδη, με ιδιαίτερη νοστιμιά και μεγάλη διατροφική αξία».
Η κορύφωση της καρποφορίας των άγριων αυτοφυών μανιταριών σημειώθηκε, σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντινίδη, τις προηγούμενες ημέρες, στο διάστημα από 21 έως 27 Αυγούστου, «αρχικά στα δρυοδάση και τα καστανοδάση και στη συνέχεια και στα δάση οξιάς της Δυτικής Μακεδονίας», είπε χαρακτηριστικά.
Πρόσθεσε, «ήδη από τις πρώτες μέρες της καρποφορίας κατέφθασαν στην περιοχή μανιταρόφιλοι και μανιταροσυλλέκτες από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, ενώ οι ντόπιοι αντιμετώπισαν, λόγω συνωστισμού ακόμη και …πρόβλημα στάθμευσης στους αγροτικούς και δασικούς δρόμους των πιο γνωστών μανιταρότοπων. Ωστόσο, όπου και να έψαχνε κανείς αυτές τις ημέρες, εύκολα γέμιζε το καλάθι του».
Τα φαγώσιμα είδη που κυριάρχησαν, ήταν οι δύο από τους τέσσερις περιζήτητους, λευκόσαρκους βωλίτες (βωλίτης ο χάλκειος ή καλογεράκι και βωλίτης ο δικτυωτός ή βασιλικό) και ο αμανίτης ο καισαρικός, γνωστός και με τις λαϊκές ονομασίες κοκκινούσκα, αυγομηλάκι και καισαρίτης.
Ωστόσο, όπως διευκρίνισε ο κ Κωνσταντινίδης «αισθητή ήταν η απουσία του τέταρτου μέλους της καλοκαιρινής παρέας, του χρυσοκίτρινου Κανθαρίσκου (Κιτρινούσκα ή Αυτάκι), που -εξαιτίας κυρίως του χαρακτηριστικού, φρουτώδους αρώματός του- αποτελεί την πρώτη ύλη για την παρασκευή μιας σειράς μανιταροπροϊόντων, όπως οι περίφημες και ελληνικής επινόησης μανιταροσυνθέσεις για γλυκό κουταλιού, με ηδύποτο, με λουκούμι, με χαλβά, παστέλι, σοκολάτα ή και παγωτό». «Αρκετά άλλα φαγώσιμα είδη όπως οι ξηροκώμοι, οι βουτυροβωλίτες, οι πρασινίζουσες ερυθρωπές ακόμη και τα νοστιμότατα αγαρικά, αντιμετωπίστηκαν με πλήρη περιφρόνηση από τους συλλέκτες, που σε άλλες περιπτώσεις θα τα μάζευαν ως λαχταριστούς μεζέδες».
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ