Η κολύμβηση είναι μια από τις πιο δημοφιλείς και ωφέλιμες μορφές άσκησης. Πολλοί την αγαπούν για την αίσθηση της ευφορίας που προσφέρει, ικανοποιώντας και την ανάγκη τους να επιστρέφουν συνεχώς στο νερό, απολαμβάνοντας μεταξύ άλλων και τα οφέλη της Blue Mind Theory.
Η κολύμβηση δεν περιορίζεται μόνο στα σωματικά οφέλη. Η επίδρασή της στον εγκέφαλο είναι εξίσου σημαντική και πολυδιάστατη.
Η εθιστική φύση της κολύμβησης
Όσοι κολυμβητές έχουν αφιερώσει χρόνο στην πισίνα γνωρίζουν καλά την «εθιστική» φύση της κολύμβησης. Αυτή η εθιστική αίσθηση οφείλεται στην απελευθέρωση ενδορφινών.
Γνωστές και ως «ορμόνες της ευτυχίας», οι ενδορφίνες απελευθερώνονται κατά τη διάρκεια της άσκησης και δημιουργούν μια αίσθηση ευφορίας παρόμοια με αυτή που προκαλούν ορισμένες ουσίες, όπως η μορφίνη και η κωδεΐνη, και αυτή είναι που κάνει την κολύμβηση τόσο εθιστική. Ο μηχανισμός είναι ο ίδιος: οι ενδορφίνες αλληλεπιδρούν με τους υποδοχείς οπιούχων στον εγκέφαλο.
Κολύμβηση και ψυχική υγεία
Οι ενδορφίνες δεν έχουν, όμως, μόνο αυτή τη δράση, αλλά και πολλαπλά θετικά αποτελέσματα στην ψυχική υγεία. Έρευνες έχουν δείξει ότι η κολύμβηση μπορεί να είναι αποτελεσματική στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης. Οι αυξημένες ενδορφίνες, όπως γράφει το περιοδικό «Swimming World», έπειτα από μια σκληρή προπόνηση βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης, πολλές φορές πιο αποτελεσματικά ακόμα και από διάφορες φαρμακευτικές αγωγές.
Η κολύμβηση βοηθά, επίσης, στην απομάκρυνση των ορμονών του στρες, προκαλώντας μυϊκή χαλάρωση και αίσθηση ηρεμίας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του άγχους και την ενίσχυση της γενικής ευεξίας.
Νευρογένεση και γνωστική ανάπτυξη
Ένα από τα πιο συναρπαστικά οφέλη της κολύμβησης είναι η προαγωγή της νευρογένεσης, δηλαδή της δημιουργίας νέων εγκεφαλικών κυττάρων. Αυτό συμβαίνει κυρίως στον ιππόκαμπο, μια περιοχή του εγκεφάλου που πλήττεται από το χρόνιο στρες και την κατάθλιψη. Η νευρογένεση όχι μόνο βοηθά στην ανάκαμψη από την κατάθλιψη, αλλά βελτιώνει και τη μνήμη και τη δυνατότητα μάθησης.
Επιπλέον, οι κινήσεις που απαιτούνται για την ολοκλήρωση κάθε κολυμβητικής άσκησης συμβάλλουν στην ανάπτυξη των νευρικών ινών του μεσολοβίου, του τμήματος του εγκεφάλου που επιτρέπει την επικοινωνία μεταξύ των δύο ημισφαιρίων. Αυτή η βελτίωση στην επικοινωνία των δύο ημισφαιρίων επίσης αυξάνει τη γνωστική λειτουργία και διευκολύνει τη μάθηση.
Ενίσχυση της κυκλοφορίας του αίματος στον εγκέφαλο
Η κολύμβηση αυξάνει και τη ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο. Μελέτες έχουν δείξει πως η βύθιση στο νερό μπορεί να αυξήσει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο κατά 14%. Αυτή η αύξηση της ροής του αίματος, σε συνδυασμό με τις ενδορφίνες, βελτιώνει τη διάθεση και ενισχύει την ικανότητα συγκέντρωσης, επιτρέποντας την καλύτερη απόδοση σε εκπαιδευτικά και γνωστικά καθήκοντα.
Πολλά περισσότερα από μια σωματική άσκηση
Η κολύμβηση είναι πολλά περισσότερα από μια απλή σωματική άσκηση. Τα οφέλη της επεκτείνονται και στον εγκέφαλο, βελτιώνοντας την ψυχική υγεία, προάγοντας τη νευρογένεση και ενισχύοντας τη γνωστική λειτουργία. Την επόμενη φορά που θα αισθανθείτε την ευφορία ύστερα από μια προπόνηση κολύμβησης, θυμηθείτε ότι αυτή η αίσθηση είναι αποτέλεσμα της ευεργετικής δράσης της στον εγκέφαλό σας.
Πηγή: Newsbeast.gr