• Latest
ΕΦΚΑ

Τα «πάνω κάτω» σε παροχές ασθένειας, μητρότητας κι έξοδα κηδείας

2 Μαρτίου 2024
Οι εκδηλώσεις του πανηγυρικού εορτασμού του «Γενέσιου του Τιμίου Προδρόμου Προφήτου και Βαπτιστού του Χριστού Αγίου Ιωάννου Βαζελώνος»

Το Σωματείο Αγίου Ιωάννου Βαζελώνος θα τιμήσει την μνήμη της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

13 Μαΐου 2025
Ομιλία Π. Κουκουλόπουλου για την Τηλεθέρμανση στην Ολομέλεια της Βουλής

Π. Κουκουλόπουλος: «Πληγείσες καλλιέργειες της Δυτικής Μακεδονίας μένουν εκτός των αποζημιώσεων του Μέτρου 23»

13 Μαΐου 2025
Το Κέντρο Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων Πενταλόφου – Δήμου Βοΐου στην εκδήλωση «Το δικό μου “μαμά” είναι αλλιώς» στα Ιωάννινα

Το Κέντρο Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων Πενταλόφου – Δήμου Βοΐου στην εκδήλωση «Το δικό μου “μαμά” είναι αλλιώς» στα Ιωάννινα

13 Μαΐου 2025
Τέλος η ταλαιπωρία στη Γέφυρα Αξιού – Ποιο κομμάτι δίνεται σε κυκλοφορία

Φανάρια και μονοδρόμηση στη Γέφυρα Σερβίων ξανά!

13 Μαΐου 2025
Κοζάνη: Σταύρος Καλαφάτης: “Η καινοτομία αποτελεί κουλτούρα για την κυβέρνηση”

Κοζάνη: Σταύρος Καλαφάτης: “Η καινοτομία αποτελεί κουλτούρα για την κυβέρνηση”

13 Μαΐου 2025
Μιχάλης Παπαδόπουλος: Επαναλειτουργία της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Κοζάνης!

Μιχάλης Παπαδόπουλος: Επαναλειτουργία της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Κοζάνης!

13 Μαΐου 2025
Έξι παιδιά ζητάνε βοήθεια!

Έξι παιδιά ζητάνε βοήθεια!

13 Μαΐου 2025
Πολυτίμη Φαρμάκη

Δημοσίευση δεύτερου ενημερωτικού δελτίου (newsletter) της Αντιπεριφέρειας Τουρισμού, Πολιτισμού και Περιβάλλοντος

13 Μαΐου 2025
Τα θέματα των επιχειρήσεων της Δυτικής Μακεδονίας στο επίκεντρο της συζήτησης του Περιφερειάρχη με το Περιφερειακό Επιμελητηριακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας

Τα θέματα των επιχειρήσεων της Δυτικής Μακεδονίας στο επίκεντρο της συζήτησης του Περιφερειάρχη με το Περιφερειακό Επιμελητηριακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας

13 Μαΐου 2025
Κοζάνη: Νέο εξώδικο στην ΔΕΥΑΚ από την ΔΕΗ – Συμφωνία με βελτίωση των όρων για τις τηλεθερμάνσεις

Ολοκλήρωση της λειτουργίας της Τηλεθέρμανσης Κοζάνης για την Περίοδο 2024/2025

13 Μαΐου 2025
Κοζάνη: Ημερίδα με θέμα: «Ψηφιακή Γεωργία και Γεωργία Άνθρακα»

Κοζάνη: Ημερίδα με θέμα: «Ψηφιακή Γεωργία και Γεωργία Άνθρακα»

13 Μαΐου 2025
Δήμος Βοΐου: Έναρξη λειτουργιάς των Παιδικών Σταθμών και των ΚΔΑΠ

Έναρξη εγγραφών και επανεγγραφών νηπίων στους βρεφονηπιακούς του Δήμου Γρεβενών για το έτος 2025-26

13 Μαΐου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Τετάρτη, 14 Μαΐου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Τα «πάνω κάτω» σε παροχές ασθένειας, μητρότητας κι έξοδα κηδείας

sierafm by sierafm
2 Μαρτίου 2024
in ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
0
ΕΦΚΑ
0
SHARES
34
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Αντίστροφη μέτρηση ξεκινάει για την εφαρμογή του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών ασθενείας. Σύμφωνα με πληροφορίες του Dnews ο νέος Ενιαίος Κανονισμός Παροχών Ασθένειας θα παρουσιαστεί την επόμενη εβδομάδα στην υπουργό Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου από την σχετική ομάδα εργασίας.

Ο νέος Κανονισμός περιλαμβάνει αυξήσεις αλλά και μειώσεις στις παροχές ασθένειας, μητρότητας, εργατικού ατυχήματος, αλλά και αναπηρίας, όπως και στα έξοδα κηδείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, την επόμενη εβδομάδα οι ομάδες εργασίας του Γενικού Γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Νίκου Μηλαπίδη θα παραδώσουν πλήρες πόρισμα το οποίο θα ενσωματώνει ολοκληρωμένες προτάσεις ενιαιοποίησης των κανόνων και θα προτείνει νέους, ομοιογενείς κανόνες για τις συγκεκριμένες κατηγορίες παροχών του ΕΦΚΑ.

Αποτελεί το πρώτο στοίχημα της υπουργού Εργασίας Δόμνας Μιχαηλίδου και αναμένεται να υπάρξει εξορθολογισμός των παροχών και να δημιουργηθεί ένας ενιαίος κανονισμός, από τους 88 που υπάρχουν σήμερα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Dnews ο εξορθολογισμός θα προβλέπει μικρές αυξήσεις για κάποιες παροχές αλλά και μειώσεις χωρίς όμως να θέτουν σε κίνδυνο τα δημοσιονομικά.

Στόχος είναι οι ενιαίοι κανονισμοί να είναι, όσο το δυνατόν, δημοσιονομικά ουδέτεροι, ώστε να μην αποκλίνουν σημαντικά σε σχέση με το κόστος που έχουν τώρα οι παροχές σε χρήμα του e-ΕΦΚΑ και να εναρμονιστούν κατά βάση με τους υφιστάμενους κανόνες των μεγάλων πρώην Ταμείων. Η ολοκλήρωση της νομικής και οικονομοτεχνικής μελέτης θα οδηγήσει αμέσως μετά σε νομοθετική πρωτοβουλία για την έκδοση του ενιαίου κανονισμού παροχών.

Οι ομάδες έχουν καταγράψει σε αυτή τη φάση το πλήθος των υφιστάμενων κατακερματισμένων κανόνων:

(α) αφενός για τη χορήγηση παροχών σε χρήμα, όπως οι παροχές ασθένειας, οι παροχές προστασίας της μητρότητας, οι παροχές σε περίπτωση εργατικού ατυχήματος, τα έξοδα κηδείας, αλλά και παροχές και προγράμματα που διαχειρίζεται ο e-ΕΦΚΑ, όπως οι παιδικές κατασκηνώσεις. Πρωταρχικός στόχος είναι η αποτύπωση των διάσπαρτων προϋποθέσεων και διαδικασιών απονομής των ανωτέρω παροχών.

(β) αφετέρου για τις προϋποθέσεις, τις διαδικασίες για τις συνταξιοδοτικές και επιδοματικές παροχές που χορηγούνται σε άτομα με αναπηρία, με έμφαση στον εντοπισμό του εύρους της κάλυψης των αναγκών των δικαιούχων.

Μέχρι τώρα έχουν εντοπισθεί σημαντικές διαφορές ανάμεσα στα πρώην Ταμεία. Θεωρείται βέβαιο ότι κάποιοι ασφαλισμένοι θα υποστούν μειώσεις, καθώς σήμερα λαμβάνουν πολύ υψηλότερες παροχές. Το γεγονός αυτό είχε παραδεχθεί και ο πρώην υπουργός Εργασίας Αδ. Γεωργιάδης μιλώντας στη Βουλή. «Θα υπάρξουν μειώσεις αφού θα επιλεγεί ο μέσος όρος των παροχών που δίδονται σήμερα». Ο Αδ. Γεωργιάδης δήλωσε σε σχέση με τον επερχόμενο νέο κανονισμό παροχών στον e-ΕΦΚΑ πως «αυτοί που παίρνουν τα λιγότερα (σ.σ.: επιδόματα) είναι οι πολλοί. Αρα όταν μιλάμε για ενιαίο κανονισμό παροχών, είναι αυτοί οι λίγοι που θα χάσουν πολλά και οι πολλοί που θα κερδίσουν λίγα».

Αναφορικά με τα έξοδα κηδείας αν είναι κάποιος ασφαλισμένος στο πρώην ΙΚΑ, δικαιούται 750 ευρώ. Αν είναι από το Δημόσιο, 1.000 ευρώ. Και αν είναι από τον ΟΤΕ, 1.600 ευρώ.

Να σημειωθεί ότι οι συνταξιούχοι του ΤΑΠ – ΟΤΕ, που παίρνουν τα 1.600, είναι πάρα πολύ λίγοι. Οι συνταξιούχοι του Δημοσίου που παίρνουν τα 1.000 είναι πάρα πολλοί. Και οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ που παίρνουν τα 750 ακόμα περισσότεροι. Άρα αυτό που θα επιδιώξει η ομάδα εργασίας είναι ο μέσος όρος αυτών των ποσών.

Εκτιμάται ότι ως βάση του νέου κανονισμού θα ληφθούν οι παροχές του ΙΚΑ, με αποτέλεσμα κάποιοι συνταξιούχοι και ασφαλισμένοι των πρώην Ταμείων να χάσουν μεγάλος μέρος των προνομίων τους. Αντιστοίχως κάποια άλλα Ταμεία που έχουν σήμερα χαμηλότερες παροχές αναμένεται να έχουν – τελικώς – όφελος. Για παράδειγμα, τα έξοδα κηδείας ποικίλλουν ανάλογα με το κάθε Ταμείο και μπορεί να ξεκινούν από τα επίπεδα των 750 ευρώ (πρώην ΙΚΑ) και να φτάνουν έως και τα 2.900 ευρώ (Ταμείο Εθνικής Τράπεζας), ανά περίπτωση.

Πηγή: dikaiologitika.gr

Tags: αλλαγεςΕΦΚΑ
Previous Post

Γιατί η ώρα αλλάζει πάντα την Κυριακή;

Next Post

1K/2024: Τροποποίηση προκήρυξης Δημοτικής Αστυνομίας (ΦΕΚ)

Next Post
ασεπ

1K/2024: Τροποποίηση προκήρυξης Δημοτικής Αστυνομίας (ΦΕΚ)

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Το Σωματείο Αγίου Ιωάννου Βαζελώνος θα τιμήσει την μνήμη της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου
  • Π. Κουκουλόπουλος: «Πληγείσες καλλιέργειες της Δυτικής Μακεδονίας μένουν εκτός των αποζημιώσεων του Μέτρου 23»
  • Το Κέντρο Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων Πενταλόφου – Δήμου Βοΐου στην εκδήλωση «Το δικό μου “μαμά” είναι αλλιώς» στα Ιωάννινα
  • Φανάρια και μονοδρόμηση στη Γέφυρα Σερβίων ξανά!
  • Κοζάνη: Σταύρος Καλαφάτης: “Η καινοτομία αποτελεί κουλτούρα για την κυβέρνηση”

Πρόσφατα σχόλια

  1. Ελπίδα στο Πάτρα: «Δεν βρίσκω κάτι να έχω κάνει κακό στα παιδιά, έστω και αφορμή έστω» – Η συνέντευξη της Ρούλας Πισπιρίγκου από τη φυλακή
  2. Σιάτιστα: Η ενορία Αγίου Δημητρίου υποδέχθηκε την εικόνα της Παναγίας Μικροκάστρου - Orizontes στο Σιάτιστα: Η Ενορία Αγίου Δημητρίου υποδέχθηκε την Εικόνα της Παναγίας Μικροκάστρου. Βίντεο
  3. sierafm στο Τι ισχύει με την αναρρωτική άδεια και το επίδομα ασθενείας, πώς πληρώνεται, ποιος το χορηγεί
  4. Μπάμπης στο Τι ισχύει με την αναρρωτική άδεια και το επίδομα ασθενείας, πώς πληρώνεται, ποιος το χορηγεί
  5. sierafm στο Τι ισχύει με την αναρρωτική άδεια και το επίδομα ασθενείας, πώς πληρώνεται, ποιος το χορηγεί
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr