• Latest
ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ

Τα πέντε καλύτερα σνακ που μειώνουν χοληστερόλη και πίεση

9 Νοεμβρίου 2020
Η Ακολουθία του Μεγάλου Αποδείπνου στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου Σιατίστης τη Δευτέρα 10 Μαρτίου

Ενορία Αγίου Δημητρίου Σιάτιστας: Εορτή Αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού

29 Ιουνίου 2025
Χρυσή η Δήμητρα Καρπόζηλου από το Τσοτύλι στο Διεθνές Τουρνουά Πυγμαχίας «Ευπατωριάδα Boxing Cup». Βίντεο

Χρυσή η Δήμητρα Καρπόζηλου από το Τσοτύλι στο Διεθνές Τουρνουά Πυγμαχίας «Ευπατωριάδα Boxing Cup». Βίντεο

29 Ιουνίου 2025

Αδύνατα τα αεροδρόμια Κοζάνης και Καστοριάς -Αντίστροφη μέτρηση για την παραχώρησή τους

29 Ιουνίου 2025

Η Εορτή των Αγίων Δώδεκα Αποστόλων 29 και 30 Ιουνίου στην Ενορία Αγίου Δημητρίου Σιάτιστας

29 Ιουνίου 2025
Φίλοι της Παράδοσης: Ευχαριστήρια επιστολή

Ευχαριστήριο από την οικογένεια του Δημήτρη Θεοδωριδη

29 Ιουνίου 2025
Συλλυπητήρια από το σωματείου “ΦΙΛΟΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ – ΑΝΘΗ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ” για τον Πενταλοφίτη μάστορα Κώστα Ταρνανά

Σπάρτακος: Καλό ταξίδι στο φως Σάκη Δεληγιώργη

29 Ιουνίου 2025
Πτολεμαΐδα: Τρεις μητέρες Ρομά, καταγγέλλουν οδηγό ταξί για κακομεταχείριση των παιδιών τους

Πτολεμαΐδα: Εξιχνιάσθηκε υπόθεση κλοπής σε κατάστημα Μini Market

29 Ιουνίου 2025
Κοζάνη: Έκθεση Τοπικών Προϊόντων και Υπηρεσιών στην Αιανή

Κοζάνη: Κατάφερε να του αρπάξει 3.000 ευρώ με απάτη

29 Ιουνίου 2025
Αγνοείται ο Δημήτρης Θεοδωρίδης. (Ο Τάκης ο Σουηδός)

Βρέθηκε ο Τάκης Θεοδωρίδης ( Σουηδός) και έχει τις αισθήσεις του. Προσπάθεια μεταφοράς του σε νοσοκομείο

29 Ιουνίου 2025
6ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Τοπικών Προϊόντων «Γρεβενών Γεύσεις» και «Λευκή Νύχτα»

6ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Τοπικών Προϊόντων «Γρεβενών Γεύσεις» και «Λευκή Νύχτα»

29 Ιουνίου 2025
Στο FORESTIVAL στο Μικρόκαστρο ο Μιχάλης Παπαδόπουλος.  Φωτογραφίες

Στο FORESTIVAL στο Μικρόκαστρο ο Μιχάλης Παπαδόπουλος. Φωτογραφίες

29 Ιουνίου 2025
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ, ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ, ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Απόλυτος θρίαμβος για μαθήτρια πολύτεκνης οικογένειας – 20 σε όλα τα μαθήματα στις Πανελλαδικές

29 Ιουνίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Κυριακή, 29 Ιουνίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τα πέντε καλύτερα σνακ που μειώνουν χοληστερόλη και πίεση

sierafm by sierafm
9 Νοεμβρίου 2020
in ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
0
ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ
0
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Παρότι είναι πλούσιοι σε λιπαρά οι ξηροί καρποί έχουν πολλές ευεργετικές ιδιότητες για το καρδιαγγειακό σύστημα και την υγεία συνολικά. Διαβάστε για τη σημαντική θρεπτική τους αξία και προσθέστε τους στο διατροφικό σας πρόγραμμα ως το ιδανικό σνακ

Παρά τη σημαντική τους περιεκτικότητα σε θερμιδογόνα λιπαρά (καλά λιπαρά μεν, θερμιδογόνα δε), οι καρποί αποτελούν το ιδανικό σνακ γιατί συνδυάζουν πλήθος οφελών για την υγεία.

Οι ξηροί καρποί αποτελούν καλές πηγές φυτικών ινών, πρωτεϊνών, βιταμινών και μετάλλων, συμπεριλαμβανομένου του μαγνησίου και της βιταμίνης Ε. Επιπλέον, η κατανάλωσή τους έχει συνδεθεί με τη μακροζωία και την πρόληψη ορισμένων παθήσεων όπως η υπέρταση και η υψηλή χοληστερόλη, ενώ θεωρείται ότι μπορούν να συμβάλουν στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα έως και στη μείωση του κινδύνου ορισμένων τύπου καρκίνου.

Παρακάτω ακολουθούν πέντε σημαντικοί καρποί:

1. Αμύγδαλα

Σύμφωνα με επιστημονικά ευρήματα που ωστόσο ελέγχονται, τα αμύγδαλα μπορούν να μειώσουν την «κακή» LDL και να συμβάλουν στην απώλεια βάρους ως μέρος μιας δίαιτας περιορισμένων θερμίδων. Επιπλέον βοηθούν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης σε υπέρβαρους ή παχύσαρκους ασθενείς.

Τα αμύγδαλα αποτελούν σύμμαχο των διαβητικών ασθενών: 28 γρ. αμυγδάλων μπορούν να περιορίσουν την αύξηση του σακχάρου στο αίμα μετά από ένα γεύμα έως και 30%, ενώ έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τη φλεγμονή σε άτομα με διαβήτη τύπου 2.

Τέλος, δρουν ευεργετικά στο εντερικό μικροβίωμα, προάγοντας την ανάπτυξη ωφέλιμων βακτηρίων του εντέρου όπως τα Bifidobacteria και Lactobacillus.

2. Φιστίκια

Τα φιστίκια αυξάνουν τα επίπεδα της «καλής» HDL χοληστερόλης και συμβάλλουν στη διατήρηση σε υγιή επίπεδα παραγόντων που σχετίζονται με καρδιοπάθειες όπως η αρτηριακή πίεση, το σωματικό βάρος και τα επίπεδα αντιοξειδωτικών ουσιών στο αίμα.

Επιπλέον, τα φιστίκια μπορεί να βοηθήσουν στον περιορισμό της αύξησης του σακχάρου στο αίμα μετά από ένα γεύμα.

3. Καρύδια

Αποτελούν εξαιρετική πηγή ω-3 λιπαρών οξέων και άλφα-λινολενικού οξέος, το οποίο πιθανώς σχετίζεται με την ευεργετική δράση των καρυδιών έναντι των καρδιακών παθήσεων.

Αρκετές μεγάλες μελέτες έχουν συνδέσει την κατανάλωσή τους με τη μείωση της LDL χοληστερόλης και την αύξηση της HDL χοληστερόλης, ενώ μπορούν να συμβάλουν στη μείωση της φλεγμονής που σχετίζεται με χρόνιες ασθένειες.

Τέλος, έρευνα σε μαθητές γυμνασίου ανέδειξε την ευεργετική δράση των καρυδιών και στην εγκεφαλική λειτουργία, καθώς η κατανάλωσή τους έδειξε να αυξάνει την επαγωγική σκέψη, η οποία λειτουργεί ως ένα από τα μέτρα της γνωστική λειτουργίας.

4. Κάσιους

Τα φιστίκια κάσιους φαίνεται να επιδρούν θετικά στην περίπτωση του μεταβολικού συνδρόμου. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι μια δίαιτα με 20% των θερμίδων να προέρχεται από κάσιους βελτίωσε την αρτηριακή πίεση σε άτομα με το εν λόγω σύνδρομο, ενώ άλλα ευρήματα έδειξαν πως οι καρποί πολλαπλασιάζουν την αντιοξειδωτική δράση των τροφών. Ωστόσο, άλλες μελέτες έχουν προσδώσει στα κάσιους αρνητικό πρόσημο, με την κατανάλωσή τους να αυξάνει το σάκχαρο στους ασθενείς με μεταβολικό σύνδρομο.

Τέλος, άλλη μεγάλη μελέτη διαπίστωσε ότι μια δίαιτα πλούσια σε κάσιους μείωσε την αρτηριακή πίεση και αύξησε τα επίπεδα HDL χοληστερόλης. Ωστόσο, δεν είχε σημαντικές επιπτώσεις στο σωματικό βάρος ή στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

5. Φουντούκια

Όπως και οι προηγούμενοι καρποί, τα φουντούκια δρουν προστατευτικά έναντι των καρδιοπαθειών: σύμφωνα με επιστημονικά ευρήματα, μια διατροφή πλούσια σε φουντούκια μπορεί να μειώσει τη χοληστερόλη συνολικά, την LDL χοληστερόλη, τα τριγλυκερίδια και τους δείκτες φλεγμονής, ενώ συμβάλλει στην καλή λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων.

Άλλες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι ή κατανάλωση φουντουκιών μπορεί να αυξήσει επιπλέον την ποσότητα βιταμίνης Ε στο αίμα.

Δείτε παρακάτω τον πίνακα με τη θρεπτική αξία των παραπάνω καρπών:

**ΣΗΠ: Συνιστώμενη Ημερήσια Πρόσληψη

Η θρεπτική αξία αφορά 28 γρ. καρπών / ΣΗΠ: Συνιστώμενη Ημερήσια Πρόσληψη

Πηγή:ygeiamou.gr

Παρότι είναι πλούσιοι σε λιπαρά οι ξηροί καρποί έχουν πολλές ευεργετικές ιδιότητες για το καρδιαγγειακό σύστημα και την υγεία συνολικά. Διαβάστε για τη σημαντική θρεπτική τους αξία και προσθέστε τους στο διατροφικό σας πρόγραμμα ως το ιδανικό σνακ

Παρά τη σημαντική τους περιεκτικότητα σε θερμιδογόνα λιπαρά (καλά λιπαρά μεν, θερμιδογόνα δε), οι καρποί αποτελούν το ιδανικό σνακ γιατί συνδυάζουν πλήθος οφελών για την υγεία.

Οι ξηροί καρποί αποτελούν καλές πηγές φυτικών ινών, πρωτεϊνών, βιταμινών και μετάλλων, συμπεριλαμβανομένου του μαγνησίου και της βιταμίνης Ε. Επιπλέον, η κατανάλωσή τους έχει συνδεθεί με τη μακροζωία και την πρόληψη ορισμένων παθήσεων όπως η υπέρταση και η υψηλή χοληστερόλη, ενώ θεωρείται ότι μπορούν να συμβάλουν στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα έως και στη μείωση του κινδύνου ορισμένων τύπου καρκίνου.

Παρακάτω ακολουθούν πέντε σημαντικοί καρποί:

1. Αμύγδαλα

Σύμφωνα με επιστημονικά ευρήματα που ωστόσο ελέγχονται, τα αμύγδαλα μπορούν να μειώσουν την «κακή» LDL και να συμβάλουν στην απώλεια βάρους ως μέρος μιας δίαιτας περιορισμένων θερμίδων. Επιπλέον βοηθούν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης σε υπέρβαρους ή παχύσαρκους ασθενείς.

Τα αμύγδαλα αποτελούν σύμμαχο των διαβητικών ασθενών: 28 γρ. αμυγδάλων μπορούν να περιορίσουν την αύξηση του σακχάρου στο αίμα μετά από ένα γεύμα έως και 30%, ενώ έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τη φλεγμονή σε άτομα με διαβήτη τύπου 2.

Τέλος, δρουν ευεργετικά στο εντερικό μικροβίωμα, προάγοντας την ανάπτυξη ωφέλιμων βακτηρίων του εντέρου όπως τα Bifidobacteria και Lactobacillus.

2. Φιστίκια

Τα φιστίκια αυξάνουν τα επίπεδα της «καλής» HDL χοληστερόλης και συμβάλλουν στη διατήρηση σε υγιή επίπεδα παραγόντων που σχετίζονται με καρδιοπάθειες όπως η αρτηριακή πίεση, το σωματικό βάρος και τα επίπεδα αντιοξειδωτικών ουσιών στο αίμα.

Επιπλέον, τα φιστίκια μπορεί να βοηθήσουν στον περιορισμό της αύξησης του σακχάρου στο αίμα μετά από ένα γεύμα.

3. Καρύδια

Αποτελούν εξαιρετική πηγή ω-3 λιπαρών οξέων και άλφα-λινολενικού οξέος, το οποίο πιθανώς σχετίζεται με την ευεργετική δράση των καρυδιών έναντι των καρδιακών παθήσεων.

Αρκετές μεγάλες μελέτες έχουν συνδέσει την κατανάλωσή τους με τη μείωση της LDL χοληστερόλης και την αύξηση της HDL χοληστερόλης, ενώ μπορούν να συμβάλουν στη μείωση της φλεγμονής που σχετίζεται με χρόνιες ασθένειες.

Τέλος, έρευνα σε μαθητές γυμνασίου ανέδειξε την ευεργετική δράση των καρυδιών και στην εγκεφαλική λειτουργία, καθώς η κατανάλωσή τους έδειξε να αυξάνει την επαγωγική σκέψη, η οποία λειτουργεί ως ένα από τα μέτρα της γνωστική λειτουργίας.

4. Κάσιους

Τα φιστίκια κάσιους φαίνεται να επιδρούν θετικά στην περίπτωση του μεταβολικού συνδρόμου. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι μια δίαιτα με 20% των θερμίδων να προέρχεται από κάσιους βελτίωσε την αρτηριακή πίεση σε άτομα με το εν λόγω σύνδρομο, ενώ άλλα ευρήματα έδειξαν πως οι καρποί πολλαπλασιάζουν την αντιοξειδωτική δράση των τροφών. Ωστόσο, άλλες μελέτες έχουν προσδώσει στα κάσιους αρνητικό πρόσημο, με την κατανάλωσή τους να αυξάνει το σάκχαρο στους ασθενείς με μεταβολικό σύνδρομο.

Τέλος, άλλη μεγάλη μελέτη διαπίστωσε ότι μια δίαιτα πλούσια σε κάσιους μείωσε την αρτηριακή πίεση και αύξησε τα επίπεδα HDL χοληστερόλης. Ωστόσο, δεν είχε σημαντικές επιπτώσεις στο σωματικό βάρος ή στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

5. Φουντούκια

Όπως και οι προηγούμενοι καρποί, τα φουντούκια δρουν προστατευτικά έναντι των καρδιοπαθειών: σύμφωνα με επιστημονικά ευρήματα, μια διατροφή πλούσια σε φουντούκια μπορεί να μειώσει τη χοληστερόλη συνολικά, την LDL χοληστερόλη, τα τριγλυκερίδια και τους δείκτες φλεγμονής, ενώ συμβάλλει στην καλή λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων.

Άλλες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι ή κατανάλωση φουντουκιών μπορεί να αυξήσει επιπλέον την ποσότητα βιταμίνης Ε στο αίμα.

Δείτε παρακάτω τον πίνακα με τη θρεπτική αξία των παραπάνω καρπών:

**ΣΗΠ: Συνιστώμενη Ημερήσια Πρόσληψη

Η θρεπτική αξία αφορά 28 γρ. καρπών / ΣΗΠ: Συνιστώμενη Ημερήσια Πρόσληψη

Πηγή:ygeiamou.gr

Tags: ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ
Previous Post

Πόνος στα κόκκαλα: μπορεί να φταίει ο καιρός;

Next Post

Αυτή η βιταμίνη αυξάνει τις καύσεις του λίπους – Πότε συμβαίνει αυτό

Next Post
παχυσαρκια διαιτα

Αυτή η βιταμίνη αυξάνει τις καύσεις του λίπους – Πότε συμβαίνει αυτό

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

FIESTA VOIO NEW (2)

Πρόσφατα άρθρα

  • Ενορία Αγίου Δημητρίου Σιάτιστας: Εορτή Αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού
  • Χρυσή η Δήμητρα Καρπόζηλου από το Τσοτύλι στο Διεθνές Τουρνουά Πυγμαχίας «Ευπατωριάδα Boxing Cup». Βίντεο
  • Αδύνατα τα αεροδρόμια Κοζάνης και Καστοριάς -Αντίστροφη μέτρηση για την παραχώρησή τους
  • Η Εορτή των Αγίων Δώδεκα Αποστόλων 29 και 30 Ιουνίου στην Ενορία Αγίου Δημητρίου Σιάτιστας
  • Ευχαριστήριο από την οικογένεια του Δημήτρη Θεοδωριδη

Πρόσφατα σχόλια

  1. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει μόνο ποδόσφαιρο: Η ποδηλασία κατακτά τους φιλάθλους - SieraFM στο 3ος ο Δημήτρης Σελέτης στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ορεινού Δρόμου στο Καρπενήσι. Βίντεο
  2. Χαρά στο Δήμος Γρεβενών: «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2025» -Το πρόγραμμα της 1ης περιόδου
  3. Σάκης στο Συνεδρίαση με ερώτηση για το κόστος συνδέσεων αερίου στη Γαλατινή. Βίντεο
  4. Βασιλω στο Προσλήψεις 3 ατόμων στο ΠΤΑ Δυτικής Μακεδονίας
  5. ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ στο Ο Δήμος Κοζάνης απαγορεύει ποδήλατα, πατίνια & μπάλες στην κεντρική πλατεία
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr