Όταν μιλάμε για αθλήματα, συνήθως το μυαλό μας πάει σε μερικά από τα πιο προφανή, όπως το ποδόσφαιρο, το τένις ή το μπάσκετ. Στη χώρα μας και σε όλο τον κόσμο, αυτά είναι και τα πιο δημοφιλή. Υπάρχουν όμως και μερικά πολύ παράξενα αθλήματα εκεί έξω που πολλοί δεν έχουν καν ακούσει και τα οποία, εκτός από εξαιρετικά σπάνια, είναι και τρομερά ευφάνταστα και παράλληλα διασκεδαστικά.
Ορισμένα από αυτά τα αθλήματα έχουν ακόμη και διεθνείς διοργανώσεις, στις οποίες αν θέλει κανείς μπορεί ακόμα και να ποντάρει, αφού οι στοιχηματικές βλέπουν τη δημοφιλία τους σαν ευκαιρία για παιχνίδι και πολλές από όσες αξιολογούνται στο stoiximatikesetairies, προσφέρουν τέτοια στοιχήματα!
Πιθανώς, όταν θα διαβάζετε για αυτά τα αθλήματα, θα αναρωτηθείτε πως το σκέφτηκαν αυτό και βασικά, γιατί; Πιστέψτε μας, αυτό σκεφτήκαμε κι εμείς, αλλά διασκεδάσαμε ψάχνοντάς τα!
Κουβαλώντας τη σύζυγο
Σίγουρα ένα από τα πιο ασυνήθιστα από τα αθλήματα που παρουσιάζουμε σήμερα, προέρχεται από τη Φινλανδία αλλά συναντάται πλέον σε όλο και περισσότερα μέρη του κόσμου! Σε αυτό αγωνίζονται άνδρες που μεταφέρουν τις γυναίκες τους μέσα σε μια πίστα! Ο αγώνας έχει διάφορα εμπόδια που πρέπει να ξεπεράσουν. Τα εμπόδια αυτά μπορεί να είναι ξύλινοι φράχτες και άλλα, με τη διαδρομή να περιλαμβάνει και περάσματα μέσα από νερό ή λάσπη.
Ένας από τους κανόνες είναι ότι η σύζυγος πρέπει να ζυγίζει τουλάχιστον 49 κιλά. Αν έχει λιγότερο από αυτό το βάρος, μπορεί να συμμετάσχει με την προϋπόθεση ότι φέρει ένα σακίδιο πλάτης που θα καλύψει τη διαφορά βάρους. Το άθλημα αυτό απαιτεί δύναμη, επιδεξιότητα, συνεργασία του ζευγαριού αλλά και μια μεγάλη δόση χιούμορ. Τα στυλ μεταφοράς της συζύγου καθορίζονται επίσης από τους κανόνες και το τρόπο με τον οποίο η σύζυγος κρέμεται από τη πλάτη του συζύγου της, με το κεφάλι της να κρέμεται προς τα κάτω να είναι το πιο διαδεδομένο στυλ. Αυτό ονομάζεται «εσθονικό στυλ». Το βραβείο είναι επίσης πολύ ευφάνταστο, καθώς ο νικητής κερδίζει το βάρος της συζύγου του σε μπύρα! Σίγουρα μια δίκαιη ανταμοιβή, ανάλογη της προσπάθειας που έχει καταβάλει.
Σκάκι σε ποδήλατο γυμναστικής
Πολλοί μπορεί να διαφωνούν για το αν το σκάκι είναι πραγματικά άθλημα ή όχι, αλλά βάζουμε στοίχημα ότι δεν θα υπήρχε διχογνωμία πάνω σε αυτό για την εκδοχή που θα σας περιγράψουμε τώρα.
Πρόκειται, είτε το πιστεύετε είτε όχι, για σκάκι πάνω σε ποδήλατο γυμναστικής. Οι αγωνιζόμενοι πρέπει, ανάμεσα στις κινήσεις στη σκακιέρα, να γυρίζουν τα πεντάλ του ποδηλάτου γυμναστικής. Όπως και στο κλασικό σκάκι, νικητής είναι αυτός που κάνει ματ στον αντίπαλο. Όμως εδώ έχουμε μια προσθήκη – αν δεν επιτευχθεί ματ, νικητής είναι αυτός που διανύει περισσότερα χιλιόμετρα με το ποδήλατο! Αυτό το πιο “αθλητικό σκάκι” είναι ένας πραγματικός συνδυασμός δύναμης και ευφυΐας, γεγονός που το καθιστά ένα “σπουδαίο” άθλημα. Το σκάκι είναι ούτως ή άλλως δύσκολο και απαιτεί μεγάλη συγκέντρωση, αλλά η νίκη σε αυτή την εκδοχή είναι ακόμα πιο δύσκολη.
Ποδοτένις
Το επόμενο ασυνήθιστο άθλημα ονομάζεται futnet, του οποίου μια πολύ ελεύθερη μετάφραση είναι ποδοτένις! Αυτό το άθλημα προέρχεται από την Τσεχία και στην πραγματικότητα είναι ένας συνδυασμός του τένις και του ποδοσφαίρου. Αν και λογικά αυτά τα δύο αθλήματα είναι δύσκολο να συνδυαστούν, οι Τσέχοι το κατάφεραν.
Ουσιαστικά οι αθλητές κλωτσάνε την μπάλα όπως στο ποδόσφαιρο, αλλά ο αγώνας διεξάγεται σε γήπεδο τένις. Έχουν επίσης το δικαίωμα να χτυπήσουν την μπάλα με το κεφάλι και τον ώμο, ένας ακόμη κανόνας που προέρχεται από το ποδόσφαιρο. Μπορεί να παιχτεί σε ένας εναντίον ενός ή ανάμεσα σε ζευγάρια. Ακριβώς όπως και στο τένις, απαιτείται εξαιρετικός συντονισμός και ακρίβεια κι εδώ ίσως ακόμη περισσότερο, αφού δεν υπάρχει η ρακέτα με την οποίο να χτυπάνε την μπάλα. Σε ορισμένες χώρες, μπορείτε ήδη να στοιχηματίσετε σε αυτό το άθλημα, όμως θα ήταν καλή ιδέα να το κάνετε σε καζίνο με ελάχιστη κατάθεση, ώστε να μην ρισκάρετε μεγάλα ποσά σε ένα τέτοιο απρόβλεπτο “άθλημα”.
Υποβρύχιο χόκεϊ
Ένα από τα ασυνήθιστα αθλήματα που δεν θα μπορούσε να λείπει από τη λίστα μας είναι το υποβρύχιο χόκεϊ! Μοιάζει με το κανονικό χόκεϊ, αλλά όπως υποδηλώνει το όνομα, παίζεται κάτω από το νερό ή στον πυθμένα μιας πισίνας. Ονομάζεται επίσης «octopush», το οποίο ονομάστηκε έτσι στη Μεγάλη Βρετανία, απ’ όπου προέρχεται.
Οι παίκτες δεν έχουν προστατευτικά, αλλά αντίθετα πρέπει να φορούν υποβρύχιο εξοπλισμό, πτερύγια, αναπνευστήρες και μάσκες. Οι αγωνιζόμενοι χρησιμοποιούν μπαστούνια, ελαφρώς κοντύτερα από τα κανονικά μπαστούνια του χόκεϊ, με τα οποία σπρώχνουν το πακ κατά μήκος του πυθμένα της πισίνας. Ο αγώνας διαρκεί όσο οι παίκτες έχουν αναπνοή! Το άθλημα αυτό είναι πολύ περίπλοκο, διότι, εκτός από το παιχνίδι, ο παίκτης πρέπει να φροντίζει και για την αναπνοή του, δεδομένου ότι πρέπει να παίρνει ανάσα μόνος του σε μικρά διαλείμματα βγαίνοντας στην επιφάνεια.
Για να μπορούν να εστιάζουν στο πακ κάτω από το νερό, οι παίκτες πρέπει να φορούν ειδικές μάσκες που επιτρέπουν καλή όραση ακόμη και μέσα στο νερό. Αν και αρχικά δημιουργήθηκε ως άσκηση αντοχής για αθλητές, το υποβρύχιο χόκεϊ έχει εξελιχθεί σε ένα ολοκληρωμένο άθλημα που – για κάποιο λόγο – παίζεται σήμερα σε 40 χώρες!
Buzkashi
Αυτό το άθλημα παίζεται στην Κεντρική Ασία και το όνομα buzkashi μεταφράζεται από τα περσικά και σημαίνει τράβηγμα κατσίκας! Αν και άγνωστο στη χώρα μας, πρόκειται για το εθνικό άθλημα του Αφγανιστάν. Οι παίκτες βρίσκονται πάνω σε άλογα και ο αριθμός τους δεν είναι περιορισμένος, οπότε μπορεί να υπάρχουν ακόμη και δεκάδες αγωνιζόμενοι. Για τη δική μας κουλτούρα, το άθλημα αυτό φαίνεται λίγο μακάβριο, επειδή οι παίκτες αγωνίζονται με μια νεκρή, αποκεφαλισμένη κατσίκα!
Στόχος του παιχνιδιού είναι να πάρουν το πτώμα της και να το τοποθετήσουν σε έναν ορισμένο στόχο σαν μεγάλη λεκάνη. Το παιχνίδι αυτό φαίνεται χαοτικό, αφού δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου κανόνες. Για να αγωνιστεί κανείς θα πρέπει να είναι πολύ επιδέξιος αναβάτης, αφού υπάρχει πολύς κόσμος, οπότε αναπόφευκτα υπάρχει μπόλικη σωματική επαφή μεταξύ των παικτών και των αλόγων. Η ταχύτητες είναι υψηλές, οπότε μπορεί και υπάρχουν πτώσεις από τα άλογα. Ο κίνδυνος τραυματισμού είναι πολύ υψηλός κάτω από αυτές τις συνθήκες. Το παιχνίδι μπορεί να κρατήσει όλη την ημέρα και συνήθως διαρκεί αρκετές ώρες.
Για τους Αφγανούς, αυτό το παιχνίδι είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα άθλημα, είναι ένα σύμβολο κύρους, καθώς οι ιδιοκτήτες των καλύτερων αλόγων απολαμβάνουν πραγματικά μεγάλη φήμη και η αξία των αλόγων αυτών είναι πολύ μεγάλη, οπότε δεν μπορούν όλοι να τα αγοράσουν. Τον τελευταίο καιρό χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο μια ξύλινη κούκλα αντί για ζώο, προκειμένου το άθλημα να γίνει πιο ανθρώπινο.
Όσο ασυνήθιστα και αν είναι, αυτά τα αθλήματα είναι άκρως ελκυστικά στις μέρες μας λόγω του ίντερνετ, αλλά κυρίως εξαιτίας της δημιουργικότητας και της φαντασίας αυτών που τα επινόησαν. Το ανθρώπινο μυαλό δεν έχει όρια, και αθλήματα όπως αυτά είναι μια ακόμα απόδειξη γι’ αυτό. Το περίεργο και το πρωτότυπο λειτουργούν καλά στον κόσμο των σπορ, οπότε είναι πολύ πιθανό αυτά τα αθλήματα να γίνουν ακόμη πιο mainstream με την πάροδο του χρόνου. Ποιος ξέρει, ίσως δοκιμάσουμε κι εμείς τις δυνάμεις μας σε ένα από αυτά σύντομα!