Οι γυναίκες που είχαν πρώιμη εμμηνόπαυση ή και ορισμένες επιπλοκές της εγκυμοσύνης έχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν καρδιαγγειακές παθήσεις ως μεσήλικες.
Μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα οδηγία από την Ευρωπαϊκή Εταιρία Καρδιολογίας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και συστήνει τη συνεργασία καρδιολόγων, γυναικολόγων και ενδοκρινολόγων για να γίνεται έγκαιρη διάγνωση της υπέρτασης και να μην συγχέονται τα συμπτώματά της με αυτά της εμμηνόπαυσης.
“Οι γιατροί πρέπει να διευρύνουν τις προσπάθειες για διάγνωση της υπέρτασης σε μεσήλικες γυναίκες”, τονίζεται στην οδηγία.
Η μία στις δύο γυναίκες έχουν υπέρταση πριν τα 60
Περίπου το 50% των γυναικών έχουν υπέρταση πριν από την ηλικία των 60 ετών, αλλά τα συμπτώματα, όπως για παράδειγμα εξάψεις και έντονη αίσθηση παλμών, συχνά αποδίδονται λανθασμένα στην εμμηνόπαυση.
“Η υψηλή αρτηριακή πίεση χαρακτηρίζεται πολύ πιο εύκολα ως υπέρταση στους άνδρες, αλλά στις γυναίκες συχνά χαρακτηρίζεται λανθασμένα ως “στρες” ή “συμπτώματα της εμμηνόπαυσης”, είπε η επικεφαλής της ομάδας που συνέταξε την αναφορά.
“Γνωρίζουμε ότι η αρτηριακή πίεση δεν αντιμετωπίζεται τόσο καλά στις γυναίκες όσο στους άνδρες, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο να πάθουν οι γυναίκες κολπική μαρμαρυγή, καρδιακή ανεπάρκεια και εγκεφαλικό επεισόδιο. Όλα αυτά θα μπορούσαν να αποφευχθούν”.
Η αντιμετώπιση της υπέρτασης στις γυναίκες πρέπει να έχει διαφορετικά κριτήρια
Το ιστορικό μίας γυναίκας μας παρέχει ενδείξεις για το αν πρέπει να ξεκινήσει νωρίς την πρόληψη. Η αξιολόγηση των γυναικών πρέπει να γίνεται διαφορετικά από των ανδρών. Δεν πρέπει να ρωτάμε μόνο για τα επίπεδα της χοληστερόλης προκειμένου να κατατάσσουμε τις γυναίκες στην κατηγορία υψηλού ή χαμηλότερου κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις.
Επιπλοκές της εγκυμοσύνης και η πρώιμη εμμηνόπαυση συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων
Η προεκλαμψία συνδέεται με τετραπλασιασμό του κινδύνου καρδιακής ανεπάρκειας και υπέρτασης και διπλασιασμό του κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου.
Οι γυναίκες που είχαν πρώιμη εμμηνόπαυση, πριν από την ηλικία των 40, έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρδιαγγειακές παθήσεις.
Οι αυτοάνοσες φλεγμονώδεις παθήσεις όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα και ο λύκος είναι πιο συχνές στις γυναίκες σε σύγκριση με τους άνδρες και αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων στην εμμηνόπαυση.
“Υπάρχουν πολλές φάσεις της ζωής στις οποίες μπορούμε να εντοπίσουμε υποομάδες γυναικών υψηλού κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις. Η υψηλή αρτηριακή πίεση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι ότι μπορεί να εμφανιστεί υπέρταση όταν μια γυναίκα εισέρχεται στην εμμηνόπαυση. Σχετίζεται μάλιστα με την άνοια πολλές δεκαετίες αργότερα. Εάν η αρτηριακή πίεση δεν αντιμετωπιστεί όταν οι γυναίκες είναι 40 ή 50 ετών, θα έχουν προβλήματα όταν περάσουν τα 70 γιατί τότε η υπέρταση αντιμετωπίζεται πιο δύσκολα”, τονίζεται στην ανακοίνωση.
Η Ευρωπαϊκή Εταιρία Καρδιολογίας δίνει οδηγίες σχετικά με τον τρόπο διαχείρισης της υγείας της καρδιάς κατά την εμμηνόπαυση, μετά από επιπλοκές της εγκυμοσύνης, αλλά και κατά τη διάρκεια άλλων παθήσεων όπως ο καρκίνος του μαστού και το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.
Σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση της υπέρτασης παίζουν οι καθημερινές συνήθειες της γυναίκας, όπως η σωστή διατροφή, που είναι σημαντική στην εμμηνόπαυση, αλλά και για γυναίκες που πάσχουν από σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (και έχουν αυξημένο κίνδυνο υπέρτασης στην εγκυμοσύνη και διαβήτη τύπου 2).
Η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης μπορεί να “κρύψει” τα συμπτώματα υπέρτασης
Ενώ η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης στις εμμηνοπαυσιακές γυναίκες ενδείκνυται για την ανακούφιση συμπτωμάτων όπως νυχτερινές εφιδρώσεις και εξάψεις σε γυναίκες άνω των 45 ετών, η Ευρωπαϊκή Εταιρία Καρδιολογίας συνιστά την αξιολόγηση των παραγόντων κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων πριν αρχίσει η γυναίκα τη θεραπεία.
Είναι γνωστό ότι δεν συνιστάται θεραπεία σε γυναίκες με υψηλό κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων ή μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακή προσβολή ή θρόμβωση.
Είναι απαραίτητη η συνεργασία καρδιολόγων, γυναικολόγων και ενδοκρινολόγων για να αποτραπεί ο κίνδυνος καρδιαγγειακών προβλημάτων στις μεσήλικες γυναίκες, καθώς μπορεί διαπιστώσουν εγκαίρως ότι η γυναίκα ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου, όταν συνδυάσουν πληροφορίες από το ιατρικό της ιστορικό, όπως οι επιπλοκές στην εγκυμοσύνη ή η πρώιμη εμμηνόπαυση.
Η οδηγία της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση European Heart Journal.
Γράφει ο Ιάκωβος Σούσης Msc, FRCOG, Μαιευτήρ-Γυναικολόγος, Ιατρός Αναπαραγωγής.
Πηγή: capital.gr