• Latest
ΔΕΗ

Τα 16 projects των €2,5 δισ. για την απολιγνιτοποίηση στη Δυτική Μακεδονία

5 Οκτωβρίου 2020
Καλλιόπη Βέττα: «Καλή επιτυχία στις νέες και τους νέους της Π.Ε. Κοζάνης που συμμετέχουν στις Πανελλαδικές εξετάσεις»

Καλλιόπη Βέττα: «Οι αγρότες της Π.Ε. Κοζάνης ζουν σε μια μόνιμη ανασφάλεια κι έλλειψη προοπτικών»

17 Δεκεμβρίου 2025
κωστας ντιος

Κώστας Ντιός: «Ο ζωγράφος είναι ένας μεσολαβητής. Μεταφέρει σφραγισμένες επιστολές αγνώστου περιεχομένου σε άγνωστους παραλήπτες που, ενδεχομένως, θα δεχτούν να τις παραλάβουν»

17 Δεκεμβρίου 2025
Νικόλαος Λυσσαρίδης

Απολογισμός Εκθέσεων 2024–2025 και Στρατηγική Εξωστρέφειας 2026 από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας

17 Δεκεμβρίου 2025
Στο 145% η τελική απορρόφηση του Leader που υλοποιήθηκε από την ΑΝΚΟ

Στο 145% η τελική απορρόφηση του Leader που υλοποιήθηκε από την ΑΝΚΟ

17 Δεκεμβρίου 2025
Συγκρότηση σε σώμα του νέου Δ.Σ. του Γεωπονικού Συλλόγου Ν. Κοζάνης

Αγροτικές κινητοποιήσεις και ανάδειξη του έργου των γεωπόνων ως βασικών συμπαραστατών του αγροτικού κόσμου

17 Δεκεμβρίου 2025
Συλλυπητήρια από το σωματείου “ΦΙΛΟΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ – ΑΝΘΗ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ” για τον Πενταλοφίτη μάστορα Κώστα Ταρνανά

Συλλυπητήριο μήνυμα του Δημάρχου Γρεβενών για την απώλεια του Στέλιου Ψευτογκά

17 Δεκεμβρίου 2025
Σιάτιστα: Ίδρυμα Δημητρίου  και Θεολογίας Τσιστοπούλου – Χρηματική ενίσχυση σε αριστούχους αποφοίτους Λυκείων

Ο Δήμος Βοΐου τιμά την επιθυμία του Ευεργέτη Γεωργίου Καραγιάννη, δίνοντας και φέτος υποτροφίες σε φοιτητές

17 Δεκεμβρίου 2025
Ο Σπάρτακος ζητά από την κυβέρνηση να αποσύρει το σχέδιο νόμου που φαλκιδεύει το δικαίωμα της συλλογικής διαπραγμάτευσης

Η ΔΕΗ παρακάμπτει επιχειρήσεις της περιοχής

17 Δεκεμβρίου 2025
ΤΣΑΙ

7 τροφές και ροφήματα με περισσότερα αντιοξειδωτικά από το πράσινο τσάι

17 Δεκεμβρίου 2025
Ο Σπάρτακος ζητά από την κυβέρνηση να αποσύρει το σχέδιο νόμου που φαλκιδεύει το δικαίωμα της συλλογικής διαπραγμάτευσης

Συνέντευξη Προέδρου ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ στην τηλεόραση FLASH

17 Δεκεμβρίου 2025
ΑΝΑΒΟΛΗ της εκδήλωσης “Γουρουνοχαρά Γρεβενών 2025.

ΑΝΑΒΟΛΗ της εκδήλωσης “Γουρουνοχαρά Γρεβενών 2025.

17 Δεκεμβρίου 2025
Ανακαίνιση σπιτιών

Νέο «Ανακαινίζω»: Πλήρης ανακαίνιση του σπιτιού – Ποιες «δουλειές» θα περιλαμβάνει

17 Δεκεμβρίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Τετάρτη, 17 Δεκεμβρίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τα 16 projects των €2,5 δισ. για την απολιγνιτοποίηση στη Δυτική Μακεδονία

sierafm by sierafm
5 Οκτωβρίου 2020
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
0
ΔΕΗ
0
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Το ύψος των επενδύσεων ανά project, όπως παρουσιάζεται στο Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης της Δ. Μακεδονίας και Μεγαλόπολης. Ποιες εταιρείες ποντάρουν στην απολιγνιτοποίηση.

Κοστολογημένες παρουσιάζονται οι 16 εμβληματικές επενδύσεις στο Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΣΔΑΜ) των λιγνιτικών περιοχών και μάλιστα σε αρκετές από αυτές αναφέρεται και το όνομα των επιχειρηματικών ομίλων που θα τις υλοποιήσουν.

Το ΣΔΑΜ αναρτήθηκε σε δημόσια διαβούλευση, η οποία και θα κρατήσει μέχρι τις 31 Οκτωβρίου και μέσα από το κείμενο ξεχωρίζουν οι 11 μεγάλες επενδύσεις στη Δ. Μακεδονία και οι πέντε στη Μεγαλόπολη της Αρκαδίας, που φιλοδοξούν με κεφάλαια περίπου 2,5 δισ. ευρώ να σηματοδοτήσουν τη νέα εποχή στις λιγνιτικές περιοχές καθώς και το καινούργιο μοντέλο παραγωγής και ανάπτυξης που επιδιώκει η κυβέρνηση στη χώρα.

Πιο συγκεκριμένα, στη Δ. Μακεδονία τα 11 επενδυτικά σχέδια είναι:

  1. Φωτοβολταϊκά πάρκα 2 GW από τη ΔΕΗ και τα Ελληνικά Πετρέλαια. Υπό κατασκευή βρίσκονται συστήματα 230 MW ύψους 133 εκατ. ευρώ από την πρώτη και 204 MW ύψους 130 εκατ. ευρώ από τη δεύτερη.
  2. Μονάδα παραγωγής «πράσινου» υδρογόνου μέσω Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ύψους 1 δισ. ευρώ από τη Solaris Bus & Coach.
  3. Μονάδα αποθήκευσης ενέργειας 250 Μεγαβάτ, ύψους 280 εκατ. ευρώ από τη Eunice.
  4. Εργοστάσιο παραγωγής μπαταριών ύψους 200 εκατ. ευρώ με 600 θέσεις εργασίας. Στο ΣΔΑΜ αναφέρεται για πρόταση πανεθνικού ομίλου.
  5. Εργοστάσιο παραγωγής μερών και ανταλλακτικών αυτοκινήτων από διεθνή αυτοκινητοβιομηχανία ύψους 5,3 εκατ. ευρώ.
  6. Μονάδα παραγωγής ντομάτας με τη χρήση της υδροπονίας ύψους 100 εκατ. ευρώ και 400 θέσεις εργασίας από διεθνή εταιρεία στον χώρο των τροφίμων. Στο ΣΔΑΜ γίνεται αναφορά για πρόταση από διεθνή εταιρεία τροφίμων.
  7. Οικοσύστημα οινικού τουρισμού στα πρότυπα της Βόρειας Ιταλίας. Υπάρχει ενδιαφέρον από ηγετική εταιρεία στην οινοποιία. Το ύψος της επένδυσης ανέρχεται στα 25 εκατ. ευρώ.
  8. Δημιουργία υπερσύγχρονης κλινικής αποκατάστασης ύψους 60 εκατ. ευρώ, με στόχο την ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού στη Μακεδονία.
  9. Κέντρο έρευνας καθαρής ενέργειας ύψους 50-60 εκατ. ευρώ, μέσω ΣΔΙΤ του Πανεπιστημίου Δ. Μακεδονίας και ιδιωτών επενδυτών. Οι εκτιμώμενες θέσεις εργασίας είναι 2.200.
  10. Δημιουργία μονάδας διαχείρισης αποβλήτων.
  11. Κέντρο επεξεργασίας βιομάζας.

Το White Dragon Project

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Σχέδιο αναφέρεται και το White Dragon project, που επιχειρεί επενδύσεις 2,5 δισ. ευρώ σε ηλεκτρολύτες 1.5 GW και εκτιμά 5.000 άμεσες θέσεις εργασίας. Το έργο αυτό σχεδιάζεται από 4 χώρες, μία εκ των οποίων και η Ελλάδα. Ανταγωνίζεται για χρηματοδότηση άλλα 7 έργα, στο πλαίσιο του Hydrogen Europe.

Το «White Dragon» (Άσπρος Δράκος), όπως ονομάζεται το project στο οποίο συμμετέχει η Περιφέρεια Δ. Μακεδονίας, φιλοδοξεί να επικρατήσει ανάμεσα σε 8 προτάσεις, διεκδικώντας την άντληση ευρωπαϊκών κονδυλίων αλλά και τη μόχλευση ιδιωτικών κεφαλαίων. Η πρόταση αφορά τη δημιουργία παραγωγικής υποδομής υδρογόνου ισχύος 1 GW από ΑΠΕ για αποθήκευση και χρήση στις μεταφορές και στην τηλεθέρμανσης, παράλληλα με την εμπορία της πλεονάζουσας ποσότητας. Το project υποστηρίζεται επίσημα από Γερμανία, Ιταλία και Βέλγιο, καθώς και μεγάλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χώρο των νέων τεχνολογιών με ειδίκευση στις τεχνολογίες υδρογόνου.

Οι επενδυτικές προτάσεις στη Μεγαλόπολη

Οι πέντε επενδύσεις στη Μεγαλόπολη Αρκαδίας, σύμφωνα με το ΣΔΑΜ είναι:

  1. Φωτοβολταϊκά πάρκα 50 Μεγαβάτ από τη ΔΕΗ ύψους 250 εκατ. ευρώ.
  2. Βιομηχανία φαρμάκων ύψους 90 εκατ. ευρώ με 400 θέσεις εργασίας.
  3. Μονάδα ευφυούς κτηνοτροφίας και ζωοτροφών και έξυπνες μονάδες αγροτικής παραγωγής ύψους 40 εκατ. ευρώ.
  4. Πρότυπο θεματικό πάρκο περιπέτειας, ψυχαγωγίας κι εκπαίδευσης από μεγάλο επενδυτή, ύψους 40 εκατ. ευρώ.
  5. Άλλες δημόσιες επενδύσεις 30 εκατ. ευρώ.

Χρήστος Κολώνας

[email protected]

Previous Post

Ένταξη έργων για τη βελτίωση προσβασιμότητας ΑμεΑ από το Δήμο Καστοριάς. 

Next Post

Πέτσας: Με απόφαση Μητσοτάκη δεν θα γίνουν παρελάσεις στις 28 Οκτωβρίου

Next Post
ΠΑΡΕΛΑΣΗ

Πέτσας: Με απόφαση Μητσοτάκη δεν θα γίνουν παρελάσεις στις 28 Οκτωβρίου

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Καλλιόπη Βέττα: «Οι αγρότες της Π.Ε. Κοζάνης ζουν σε μια μόνιμη ανασφάλεια κι έλλειψη προοπτικών»
  • Κώστας Ντιός: «Ο ζωγράφος είναι ένας μεσολαβητής. Μεταφέρει σφραγισμένες επιστολές αγνώστου περιεχομένου σε άγνωστους παραλήπτες που, ενδεχομένως, θα δεχτούν να τις παραλάβουν»
  • Απολογισμός Εκθέσεων 2024–2025 και Στρατηγική Εξωστρέφειας 2026 από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας
  • Στο 145% η τελική απορρόφηση του Leader που υλοποιήθηκε από την ΑΝΚΟ
  • Αγροτικές κινητοποιήσεις και ανάδειξη του έργου των γεωπόνων ως βασικών συμπαραστατών του αγροτικού κόσμου

Πρόσφατα σχόλια

  1. Αντώνης Φωτόπουλος στο Ηλεκτρονικό εξοπλισμό παρέδωσε στη Σχολή Πυροσβεστών Τσοτυλίου ο Δήμαρχος Βοΐου, Χρήστος Ζευκλής. Βίντεο
  2. Ευδοκία Λιάτου στο Ο πρώην Δήμαρχος Νεάπολης Δημοσθένης Μαυρίδης για τις φυλακές: «Να δούμε την ευκαιρία, όχι τον φόβο»
  3. Άγνωστος φίλος Βοίου στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  4. Ανδρομάχη Τσιώρα στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  5. sierafm στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

 

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr